Isnin, 27 Julai 2015

Family Gathering katanya

Betul kata blogger aizamia3…

Citer pasal raya ni selagi belum habis musim, memang tak puas. Tiap2 tahun pun camtu. Ade je cito ehh…

Samo lah den! haha… jangan muak dah la yo… ni ado lagi kisah ghayo ni…

Sebelum tu.. nah.. sebijik gambo bunga api… tu pon dah malam ke-4 baru dapat bakor… kita tak beli.. orang yang bagi..

Nak tunggu kitorang beli.. haha.. memang tak la.. baek aku simpan buat isi minyak keta.

DSC_0423

Snap shot dari Sony C2015 aku.. kita takde DSLR tu…  tapi aku pakai aplikasi macam DSLR tu… uiihh… terbaek lah…

Kalo nak try, bleh download kat sini

Raya pertama punya citer habis dah ehh… lepas tu raya ketiga baru kuar pi beraya semula. sebabnya raya kedua, husband aku kena kerja…Sad smile

Raya ketiga, kitorang teman ayah pi Sawah Ring… first time aku dengor, aku ingat SAWARI…
Sawari ni yg aku tau, pusat aktiviti untuk kaum wanita. Biasanya yg nak belajar menjahit sambil jual hasil jahitan. Open-mouthed smile

Rupanya SAWAH RING… nama tempat ye tuan – tuan dan puan – puan.. ye, aku pon baru je tau. Terletak nun di errr… Ledang kalo tak silap.

Ayah kata family gathering… sedara yg dari Perak nu semua dok kumpul kat sini. haa… see… baru lerr tau…ade rupanya sedara mara kat Ledang ni..

oiihh… yg dari Perak tu pun, yg tak pernah2 jumpe seumur hidup ni.. masa ni lah baru kenal… oo… sedara sendiri ghupenyer… kannn…!!!

Gempak tak raya ngko kalo camtu? haha…

Nak tau 9 perkara lain lagi yg gempak time raya ni?

haa… anda sekelian boleh ler baca di 10 perkara yang paling GEMPAK tentang musim raya tiap tahun, terutamanya yg #5!

DSC_9387

Jangan ditanya sape dema yg didalam gambo tu… selain yg duduk dua orang di kiri nuu… yg lain tu semua aku tak kenal.

Yang pakcik baju purple tu sepupu ayah. yg tudung purple berdiri di kiri tu pon sepupu ayah. yg lain?
ermmmm… @##^@#%$… krikk…krikkk…krikk

Owhh… pi sama2 ngan ayah. 2 keta, tapi blik tu kitorg cabut dulu sebab hasben keje malamnya tu…
tang ni lagi gempak…

Ngko tau la Tangkak tu… jammed weiihh.. masa otw ke Sawah Ring tu haduh makk… becinta tul ngadap traffic kat pekan Tangkak tu…

So balik tu kita ikut cadang sepupu ayah. ikut jalan dalam. diorang cakap ikut jalan dalam tu terus ke Jementah lepas tu terus ke Segamat..

Tau tak, kitorang ingatkan jalan tu straight lerrr sampai Segamat. tak tau plak lepas Jementah tu kena hadap simpang 3. kanan ke Segamat, kiri ke Tangkak balik…

Kitorng pilih nak ikut Ayer Kuning, so dah tentulah amik kiri. nak ke Tangkak balik tu…

Ingatkan dekat ler nak ke simpang pi Ayer Kuning tu… skali tu… uiih makk aiii………..
jaaauh!!!!! Crying faceCrying faceCrying face

Siap jumpa jalan masuk ke air terjun Gunung Ledang lagi…

Tapi syukur, jalan tak jammed… lancar sampai umah… lengang je jalan tu… compared ngan jalan nak ke Segamat… berderet keta!

Raya ke-4… sekali lagi kita turun ke Johor untuk 1 lagi family gathering.. ni sebelah mak plak.
kali ni di Parit Bunga. tapi tu lah… kononnya nak pi lambat sikit. kesudahnya, sampai sana diorang dah bungkus dah makanan.. haha…

Mak aku yg sampai awal tolong bungkus makan tuk kitorng. nasib lah de…

Dah alang2 sampai Muo ni, sampai pon time orang dah bungkus2 je… kita terus berdesup pi umah Mok Jie.. acara tahunan yg boleh kata wajib dikunjungi tiap kali raya.

Kat sini la pusat perhimpunan adik beradik mak tiap kali raya sejak arwah Tok Mak meninggal lama dulu. Rumah Mok Jie…

DSC_9396

Tu la dia yg agak lain sikit tahun ni… aktiviti lain semuanya sama je cam yang lepas2… pi Lui Timur, jengah Tok Long di Palong 6 tu… tu kira tiap tahun memang pi tu…

Cuma tahun ni kat Palong 12 tu macam sunyi je… since arwah Pok Teh takde nih… al-fatihah………

Well, sekian dulu story raya saya kali ni.. hehe… kot ade lagi, aku sambung lah… kot takde, aku publish citer lain… ade dok peram baekk punya dalam pale nih… haha…


5 ulasan:

PeRdU cINta berkata...

Kan seronok share kisah raya..meriahnya berpanjangan..

aizamia3 berkata...

Selagi Syawal masih ada.. ;)

eintan nurfuzie berkata...

slalu gi tangkak mandi kt sagil.. ehehhe... slmt ri raya.. raya dan jammed x dpt dipisahkan

myliferia berkata...

Meriah weh raya, macam round satu Malaysia jah pun hado...kiki

azizah green line berkata...

belum terlambat nak ucap selamat hari raya kan yunk..hehe