Selasa, 24 Februari 2015

kisah chicken pox lagi

ermmm... tak habis habis kan? 

nak buat camne... selagi de yg menjangkit, selagi tu la citer c.pox ni ada. lepas aku, si abg ngah yg keding tu kena.... 



yang bagusnya.... dia kena tak teruk... dia dah demam dulu... dah kebah demam lepas tu baru bintik air tu keluar. means tak ler azab nau badan tu kan.... 

masa aku kena hari tu, teruk gak... demam sendi segala.... bengkak susu plak lagi.... huiihh... sakit amaaaat.... T_T....

jeles tengok orang yang sihat walafiat masa tu... baru ler sedar nikmat sihat tu macam mana kan... -_-'



si payel relax abih... siap boleh melooncat sana, meloncat sini... langsung tak reti dok diam budak sorang nih... ikut dan dia je nak buat apa....  tu yang de sekali tu dahi dia 'tercium' lantai... tah camne jadi tah... tau2 dah... gedebukkk...!

bab sapu ubat ni.... maasa tengah meletus - letus bintik2 tu keluar, dia rajin le minta sapu ubat calamin lotion tu.... once bintik2 tu dah mula kecut, dia tak mau dah.... paksa2 la jugak.... ni dah kering dah.. langsung tak mau pakai lotion tu...



now....

giliran si abg long plak... tapi.... kesian lahh....

abg long kena teruk jugak nih.... baaaaanyak! sama banyak macam aku kena hari tu.... sampai celah rambut tu.... uihh... tang tu memang sakit.... dalam mulut... kat tekak.... 

menangis sakan opal.... tak tahan sakit gamaknya... aduhaiiii.... 

time sakit tu hilang kejap, dia ok la.... leh gelak2 tengok kartun.... tapi.... tak bleh le payel usik sikit.... sentap je memang.... berrr-angin....



payel plak gemar menyakat.... masa opal sihat hari tu, dia punya kisah.... dia peluk2 si opal... jerit2 ler kawan tu takut terjangkit.... dah larang dah jangan dekat2...jangan sentuh2... apa dia kisah? masa kita pesan camtu tu, dia ingat ler..... lepas tu?

mungkin sebab, opal demam lepas bintik2 air tu tengah rancak keluar... tu yg buat dia rasa lagi sakit... mende tu kan miang... demam lagi...............



haiii... moga2 dia cepat sembuh... harap2 sangat tak menjangkit kat baby plak... huhu... cuti bersalin aku yg 90 hari tu dah nak abih.... minggu depan dah start keje... aduhai.....



Note :

hari tu de orang tanya, ' anak kena chicken chop ke? '...................






Rabu, 18 Februari 2015

Bertukar ...!!!

Dulu masa zaman2 hingusan dulu, aku suka je layan citer2 super hero ni... suria perkasa hitam lah... gaban lah.... flashman lah.... maskman lah....  semua aku layan.... 

bertukar...!!!

tup2 dah jadi lain.... tup2 dah jadi superhero.... macam best je.. macam hebat je...

taaapi... tu dulu ler....

laa ni zaman bebudak ni je lah... aku tengok pun sebab terpaksa... 2 lawan 1.... memang kalah ler.... tak larat oiii nak dengar bebudak ni mengaruk together gether..... -.-'.... tu belum adik diorang lagi tu... huhuhu...



la ni... perkataan bertukar tu takde lain... pasal keje, noksss..!!



seriously, sebelum aku cuti bersalin dulu memang aku dah rasa2 sangat nak kena tukar..... gigih sebelum cuti tu, aku kaut semua barang2 yg aku simpan kat opis tu bawak balik rumah... nota2 tu semua aku bawak balik.. instinct kuat giler..


tup2........... aku belum lagi habis cuti bersalin, opis dah kuarkan surat tukar... aaagak dah!

yg sadis tu de planned nak tukar aku jejauh... hohoiii.... sib la xjadi.... kalau jadi, acaner plak aku nak uruskan anak2 aku.... most of the time memang aku yg uruskan anak2... tengahari berkejar balik rumah masak.... tak larat de nak bungkus nasi / lauk kedai hari2... boley bankrup mak!




al-hamdulillah... dapat kat opis tu jugak.. cuma department lain.. aterr... dah 3 tahun dah aku kat caw. pent. am tu...... ada je episod stress gila baban tu... tapi in the end... mampu le happy happy ngan diorang... korang memang best lah!

department baru ni? ermm... tak tau lagi... tapi bayang2 cabaran tu nampak jelas ler sangat.... macam titik hitam 'dot' tu.... bukan kecik, besoooooo sangat.... takpe... kita tengok la apa jadi nanti.... *0*



bertukar...!!!



Khamis, 12 Februari 2015

anak dijangkiti chicken pox

i.. say.. man..!!!

c.pox aku dah men-jangkit kat anak lah... baby tak kena, tapi payel... camne lah tak men-jangkit, dia sibuk betul nak pegang2 aku time bluster ni tengah mencanak - canak naik... -.-'



dengan batuknya lagi... ngan c.pox nya lagi... kesian tul tengok.. badan tu dah ler kurus kering... makin melidi je aku tengok... c.pox nya sampai ke mulut, sama macam aku gak... 


masa aku kena c.pox hari tu, de gak aku tenyeh bintil2 c.pox tu dgn bedak sejuk daun semambu.... gigih ler buat sendiri tengah2 malam tu... payel le yg dok temankan... budak ni selagi aku ni tak tido, dia pun sama ler berjaga.....

tapi untuk payel, aku tak buat... renyah lerr... habih lantai rumah, bedak sejuk tu bukan le btul2 bedak sejuk yg debu tu... tapi beras yg aku blend skali ngan daun semambu tu... blend pun kasar je.... bila mende tu dah kering kat badan... semuanya gugur kat lantai... kesannya, lantai rumah dah macam berpasir dah....


untuk payel ni, aku gantikan dengan air cucian beras... ni pun petua orang bagi... 


buat mandi... orang kata jangan mandi... tapi takkan ler dia dah main kat luar tu sampai berpeluh2 gitu, tak mandi... kan??

budak... mana la reti dok diam...! tengah melasak camtu... oiihh.... tak bleh nak ditahan - tahan lasaknya.... tak padan dengan c.pox nya....

pehtu aku tenyeh je ngan ubat yg spital bagi... calamin lotion tu... fungsinya pun lebih kurang je ngan bedaj sejuk semambu tu kan....



harap2 payel cepat sembuh... doktor pun de cakap hari tu, biar kena masa budak2... tak teruk sangat, then diorang lagi cepat sembuh kalau nak dibandingkan dengan orang dewasa macam aku ni...


so.. mudah - mudahan betul la gitu... lagi 1, harap sangat tak menjangkit kat baby... -.-'




note : 

woww.... aku dengar nama aku naik dalam jadual pertukaran awal tahun ni.... nak ikut waran penempatan kononnya.. tapi yg heran tu, aku ber-3 je yg ditukarkan... 

yg saki baki tak ikut waran tu, apa citer? 


Selasa, 10 Februari 2015

Majlis Cukur Jambul, Berendoi n Sambut Menantu

Tak habih lagi citer pasal kenduri ni yek...? takpe... sikit lagi.... lepas ni tak tau lagi bila rumah ayah ni de majlis/ kenduri meriah camni... nak tunggu majlis cik guyu, lambat lagi kot.... ko nak keje dulu kan dik? 


omg..!!!! broadband ni dah overlimit kah? dari siang tadi slow nak mam...... 

see the makcik2... pagi tu start ngan berzanji dulu, lepas tu cukur jambul....  rambut dia yg secepot tu... tak ramai yg tergamak nak gunting lagi.. he3.... rata2 yg ada semua dok kiss kiss sayang jekk.... tak lupa mendoakan yg baik2 untuk si kecik ni.... subhanallah... terima kasih semua... ^_^


yg ni memang tak sangka le nak jadi hari tu.. tengah2 berendoi tu, belon tu boleh pecah sendiri... hehe... ada la yg terkeluar latah tu sikit....


gambo2 ni je lah yg aku sempat amik.... ohooo... ni ler baru nampak si kecik ni kat sini yek?? hehe.... 

gula2 tu... pepagi tu banyak pulak yg gugur ke lantai... sib ler sempat touch-up balik sebelum kumpulan berendoi tu datang.... huhu.... [ lepas abih berendoi... makcik2 tu pun sama dok rebutkan gula2 tu.. terutama gula2 asam tu.... teehee ]



yg bestnya, si kecik ni langsung tak meragam... syok kena dodoi yek?

bila dengar bait2 lagu yg kumpulan berendoi ni nyanyi, sayu plak kat hati.. lebih2 lagi citer Rasulullah masa kecik2 tu... masa atuknya dok cari ibu susuan tu.. alahai.... sedihnya.... TT



cerrgghh... touching plak.. hiksss...


lepas berendoi tu aku terus pi dapuq... tengok2 cik jijah tengah siapkan lauk pengantin... aku tolong hias jek... lepas tu tak cukup tangan nak layan tamu.... hu3...

bila aku pi meja sana, orang meja situ panggil.... bila aku pi meja orang tu.. orang ni dok panggil... ohh.. letih mak oii...!!! tak terlayan rasanya....

si kecik tu ber - pass pass orang tolong jagakan... sib la dia tido jek... lepas tukar baju, dia sambung tido balik... tak pedulik dah, asalkan de orang dukung... lena selenanya dia tido....bahagia betul dia...

kesian kat pengantin la... makanan lambat hidang... terpaksa tunggu.. kelam kabut la kitorang adik beradik dok hidangkan makan kat meja pengantin tu... de gak terkilan kat sini tapi malas la haiihh nak buka pekung... bior ler citer tu aku simpan sendiri... -.-'


yg penting kenduri tu berjalan lancar.. masalah kecik2 tu biasa lah...

ayah terpaksa sambut tamu sengsorang masa nih... sib ler opah de.. temankan ayah kat kemah nuuu... phieewww..!!


timo kasih la cik Danet ngan acik Rahman sebab bawak Opah datang... selain diorang, mak ngah.. mak ujie.. kak ngah iter... abg kim choon... and anak2.... pun ada.. 

pok teh datang lepas kenduri selesai... dalam dok tengah tak sihat tu... sampai gak dia... gigih tu drive sorang2 dr Palong.... ^_^

belah mentua aku ramai gak la yg datang... mak abah, kak wani, ana... abg fuad n anak2, kak cik n familinya... angah n familinya pun sampai gak




hahh.. lupa plak pasal kambing...................... 



kari kambing air tangan pak mentua aku tu liiiicin..!!! sesape yg datang awal untung ler sesangat... dapat la merasa... sebab... kojap yo abih... 2 tong nasi tu pak mentua aku bawak.... petang tu tinggal saki baki seco'et jek ngan kuah melambak.. isi dah abih...!!

nak hidang kek pongantin pon tak dapek.... hu3.... tak dapek la tamu2 'VIP' yg sama makan beradab kek mejo pongantin makan lauk aqiqah tu walau sedikit... -.-'



ohh... kek pengantin tu aku dapat jamah sikit jek... stakat merasa... lepas amik gambo tu.. tau2 kek pun dah abih licin.... tapi sedap ngah!

gambo pengantin? ya ampunnnn...!!! untuk koleksi aku memang tak amik.... lupa terusss...! dah petang baru ingat.... 

makan pun tak sempat hoiih... harapkan sarapan pagi tu je lah... petang orang dah abih balik semua baru dapat makan.. ngadap le kitorang adik beradik, ngan hasben cik jijah.. pengantin tak join pasal diorang nak pi sental periok belanga kat belakang.... he3


dannn.... macam mana si bambam ni tidor tergolek.... macam tu la kitorang.... sama2 keletihan... tak hingat apa dah.... nikmatnya rasa dapat baring tergolek macam tu... hewhewww..... leetih noksss..!!!



Ha3... bebudak ni memang tak reti penat... ni tolong ke mengaco atuk nih?? bila masa tah cik jijah amik gambo nih...


and... last but not least.... tuan tanah yg sesekali interframe diblognya sendiri... teehee... baju stok apa ada, aku sarung jekk... to cik jijah , terimalah hakikat yg badan ngko tu dah makin lebar.. ha3...



Note :

Nak sponsor biar betul2 ikhlas.... jangan mengharap balasan. Tu tak ikhlas namanya... Dan aku serik dengan orang berperangai macam ni.



Isnin, 9 Februari 2015

persiapan majlis cukur jambul & berendoi

Sebut pasal berendoi... aku de pesan kat cik jijah, belikan belon bebanyak.... aku kan 'injured' dek c.pox tu... 'meriah' woiii dia punya bintik2 air tu.. kat kepala yg sakit tak hengat tu.... saaakit! berdenyut - denyut tak leh nak cakap le... meong semacam je....

Nahh.. amik ngko!! sepapan dia beli... cik jijah cakap belon tu sejibik macam bontot orang... ngah, itu bentuk LOVE la woii..... ngko dah knape? ha3...
aku siap skodeng blog2 bloggers lagi semata - mata nak cari idea hias katil baby ni... kan nak berendoi.. dapat hias sesimple yg boleh pun dah ok sangat dah..

aku hias adik beradik je... takde upah orang... semua pakai yg dah sedia ada je.. kecuali belon dgn gula2 tu..


miahahaaa................ ngko ingat ni citer katun hansel n gretel ke,long? bising cik jijah... tak terpikir ler pulak... he3..

macam nak sambut birthday pun de gak.. ngan belon penuh kat hujung2 katil tu.... gula2 tu aku lekat2 gitu je kat tepi katil baby.... sengaja... nak bagi budak2 yg join nenek2 diorang berendoi tu nanti seronok.... disamping tu.. tak payah nak kemas2 sangat lepas abih majlis tu... confirm letih! ^_^


taapi.... buai ni memang best... 2 dalam 1... nak pakai jenis enjut boleh.. nak pakai katil baby tu pun boleh... ^_^..  mak aku yang tolong carikan dulu... 3 beradik ni semua dah rasa buai ni... dari opal, pa'el... sampai ler si kecik ni....



hahh... tu dia.... tukang kecah... cik jijah kita punya buah hati pengarang jantung ni susah tul nak dengar dia merengek... lasak oiii.... orang membungkus goodies... dia pun nak tolong sama... baru 8 bulan.... deeebott oiii....


ni.. kelapa ni... memang dah cun dah.... canggih lagi.. siap bertangkai tuu.... taaapi..... bontotnya berlobang le plak... terlebih potong.. hu3...


magik oihh.... kelapa hijau dah tukar kaler... miahahaaa... atuk dolah yg tukar... penat ngko tampal bontot kelapa hijau tu kan sham? agagagaa..

k lah... tu citer sehari sebelum kenduri tu berlangsung... sementara aku 'kerjakan' pe yg patut kat umah ayah, petang tu hasben aku cabut balik Pilah sebab nak 'aqiqah' kan kambing... kitorang upah pak mentua aku aqiqah n masakkan kambing tu.


gitu lah....




Ahad, 8 Februari 2015

Sebelum majlis cukur jambul n aqiqah

aku mintak tangguh majlis sambut menantu tu sebab nak join wat kenduri cukur jambul n aqiqah skali... ^_^

lepas dah seminggu aku abih berpantang tu, kitorang balik ler umah ayah jap... nak bincang pasal kenduri tu ler... masa tu aku sihat sejahtera lagi....

itu la wak tamam... jiran ayah... dengar je kitorang balik, dia datang nganto kan buah rambutan.. hewheww... murah rezeki! 

cuma cik jijah je yg takde hari tu. ber-wassap je la kita kekdah nya... dalam dok bincang2 tu... ayah request 1 mende, 'buatlah berandoi skali....'   lebih kurang gitulah..... aku lupa lerr ayat sebenarnya camne... hehee...



aterr...?? sampai hati ke ngko nak reject sesaja je permintaan itu? dah tentu lah TAK...!



leepas tu.....


seminggu sebelum kenduri tu ( telah pun berlangsung 1 Feb yg lepas actually.... ) aku planned nak balik ler kampung... buat apa yg patut... taaapi... dah kena chicken pox yg tengah hebat meletus - letus masa tu... terpaksa cancelled... TT

tapi.. nasib ler masa kenduri ni berlangsung, bintik2 air tu kebanyakkannya dah mula kering... terutama yg kat muka ngan tangan ni ler... tu pun kan... aiihh... ramai pulak yg menegur nyerr...

eh... ko kenapa, long?

ye acik acik sekelian.... bahawa saya baru je terjangkit chicken pox dan dalam sedang proses penyembuhan............................. -.-'


owhh... sehari sebelum majlis orang blok dah datang rewang... orang blok? ye... blok kitorang de yg pepagi lagi dah terpacak depan umah... orang blok sebelah plak datang petang tu... tolong siapkan balance goodies yg kitorang dah reservekan untuk makcik2 ni selesaikan.... 

oh.. ye... pengantin takde bersanding... dema datang terus ke meja makan beradab... kebetulan de orang blok yg buat bisnes mak andam, so dia la yg tolong settled kan part ni... tinggal bayo kann je.... ^_^................ tema pengantin : BIRU KUNING

petang tu orang blok sebelah datang... 

lepas tu, cik guyu ngan cik jijah 'lari' jap pi amik kek kat Bahau.. maka tinggal ler aku sengsorang melayan tetamu yg datang dari blok sebelah sebagai tuan rumah... ayah dah sibuk kat luar tu... pengantin?aku lupa pasal diorang masa nih... hehe....

hasben plak dah ke Pilah uruskan kambing... 

gitulah... 




Rabu, 4 Februari 2015

Majlis Sambut Menantu?

Sebelum aku bersalin hari tu, aku de publish entry pasal adik aku menikah... ala... entry 3 in 1 tu... yang tu la.


owhh... hari nikah tu kan aku tak dapat join diorang.. so cik jijah wassap ler gambo ni...


tu dia... yg sepasangan muda belia itulah pengantinnya... tahniah sekali lagi pada pasangan pengantin... sham n yana........

sempoi gila ngko, sham!!


hahahaaa.... awat la muka ayah cenggitu?


serius.. aku memang tak boleh tahan gelak tengok ayah. tak penah - penah aku tengok ayah buat muka macam tu... agagagaaaaa...... ayah aku tu dulu garang ngko!


dia kalau marah.. cukup takat geleng kepala lepas tu buat muka serius, confirm kitorang kecut perut... takut woo....  


kesian pengantin......... ayah dah over shadow ! hahahaaa....



baju melayu biru ni? mati2 ler aku ingatkan sham nak pakai baju ni masa nikah pagi tu...

rupa - rupanya bukan ler baju pengantin... tapi sebeno nya baju ni baju lakinya cik jijah.. hampeiih... sia2 je aku tapau gmbo nih.. cehh..!


dan... hantaran pengantin.. yg set wrna kuning tu untuk lelaki, yg satu lagi tu untuk perempuan..dari sebelum, sampai la lepas majlis nikah dan makan2 tu sampai le esok paginya, hantaran tu tetap kekal kat situ...


pengantin plak lepas nikah terus lesap ke mana tah... tak tau ler apa jadi kat hantaran ni.



lepas siap kemas balik semua pinggan mangkuk yg diorang dah gunakan untuk acara makan2 lepas nikah tu, aku terus 'chaw' pi umah mentua.... pasal hasben dah tak senang duduk, takut aku tak sempat bersalin kat spital.. haha..........



acara makan2 tu pun kecil - kecilan je.. atas permintaan aku, majlis sambut menantu yg proper akan dibuat selepas aku habis pantang nanti... insya-allah