Khamis, 31 Disember 2015

Jadual Pembayaran Gaji Penjawat Awam Tahun 2016

" kak, ni jadual betul ke tak ni kak?"

disebabkan baru2 ni bebudak pejabat dapat wassap viral yang katanya gaji penjawat awam dah dianjak ke awal bulan, maka ada yang tanya aku soalan tu.

yang diviralkan tu sebenarnya jadual pembayaran bagi mereka yang bergaji hari. untuk yang bergaji secara bulanan, maka jadual diatas bolah dijadikan rujukan.

nak lebih detail boleh terus ke portal :


atau boleh muat turun terus dari :




NOTA :

Untuk BANTUAN KHAS KAKITANGAN AWAM 2016, bayaran akan dibuat pada 4 JAN 2016

Selasa, 29 Disember 2015

check up anak @KKIA yang kadang - kadang buat kita naik darah!

biasa tak kena macam tu? biasa tak dengar kengkawan sepejabat mengeluh lepas ke KKIA untuk temujanji checkup anak2 diorang?

hmmm... aku biaaaaaaasa sangat dengarrrr... dannnn... aku pon pernah rasaaaaaa macam tu masa Ami genap sebulan awal tahun hari tu. masih dalam tempoh berpantang, TERPAKSA pulak menunggu dari 8.00 pagi sampai 12.45petang... macam nak bentan rasanya duduk lelama dalam aircond tu menunggu giliran.

then baru - baru ni, terkena lagi aku.

masa check up Ami hari tu. Checkup setahun ni, nurse tu dah awal2 gtau... akan ada suntikan untuk baby. ok... aku suka bila nurse tu postpone kan tarikh checkup Ami. sebab dia kesiankan Ami pasal hari sepatutnya dia kena checkup tu jatuh pada tarikh birthday dia...

taaapi... yang amat menyakitkan hatinya adalah... aku terpaksa menunggu terlampau lama untuk dipanggil ke bilik check up dan terpaksa menunggu lagi untuk dapatkan suntikan.

aku datang pagi... 8setengah pagi. memang tu rutin checkup Ami. sebelum jumpa nurse yg jaga rekod Ami, aku kena pi daftar dulu, lepas tu kena ukur lilit dan timbang Ami. so by 9 setengah yang tu semua settled!

daaaari 9setengah tuuuu... aku terrrpaksa, macam tu jugak hasben yang malamnya tu kerja malam ye.. kami sama2 terpaksa tunggu sampai hampir pukul 12 baaru dapat jumpa nurse. bilik lain, bertalu2 no. giliran patient yang diorang dah panggil. tang nurse Ami ni tah... sakit hati nak cakap!

anak aku dah gelisah lerrrr... hasben aku dah hangin ler 1 badan sebab menahan ngantuk... so muka dia sudah bengis lah, tapi dia saaaabar demi anak!

once dah dapat jumpe nurse, kena pulak pi jumpa doktor. dah setahun kan, so kena jumpa doktor. lepas tu kang jumpa saya balik untuk dapatkan suntikan.

tu ayat nurse tu... ok! nasib ler baik, doktor tu kejap je dah panggil... kurang 10 minit, ngan doktor dah settled... so aku pi jumpa nurse tu balik macam yang dia arahkan. masa jumpa nurse tu, dia suh tunggu jap kat depan bilik suntikan sebab masa tu dia tengah ada patient. mak yang sedang mengandung.

masa ni aku terrpaksa menunggu hampir 30 minit! 2 kali aku jengah, nurse tu masih ngan patient yang sama. tak lama lepas tu, patient dia keluar. aku ingat dia datang ler kat bilik suntikan tu. ngan takde kerusi... ngan aku tak bawak pram... ngan si tembam tu yang semangat badannya... aku kena berdiri mendukung dia... ooohaiii... ngan lapar tahap kebulur!

haraammmmm...! ehh dia panggil pulak patient lain. haaa... masa ni aku tak jengah dah. tapi my hasben dah take over... memang kena!

nurse, bila boleh cucuk anak saya ni? dari pukul 8setengah tadi kitorang tunggu, sampai kul 12setengah dah ni tak selesai selesai lagi... nak tunggu berapa lama lagi? kitorang pon ada keje lain nak buat... 

lembut tapi... sendiri mau ingat lah...! depan patient, depan sister yang baju biru tu jugak hasben aku 'bagi'. thanks to my beloved hasben!

tak sampai seminit nurse tu bergegas datang, bagi suntikan kat Ami. By 12.35 petang, 10 Dis 2015, settled!




Jumaat, 25 Disember 2015

Bola pilihan si kecil

Lepas insiden si abg long tu tergolek kat tangga askelator tu... kitorang tak terus balik. lepas tampal handplas kat luka dia, kita teruskan jugak meronda ke tingkat atas Billion tu.

Nampak je mainan yang selonggok bebanyak tu... abg Long senyuuuuuumm je. hilang kot rasa sakit tu pas nampak mainan...

so...? ok, mak bagi amik satuuuuuu je... dia punya sukaaaaa.... wuuuuuu..........!!! rambang mata terus! kejap pegang tu, kejap tengok ni... kejap usik tu... kejap kang nak amik yang lain... ish...ish...ishh...


setiap orang boleh dapat 1 mainan je. dengan syarat... jaga elok elok! taaapi... nan hado! abg long punya de 1 biji car merah tu dah tercabut... abang ngah punyo kojo!

eayyy... menjerit ler abgnyaaa...!

Ami?  dia pilih bola tu... yang sejibik macam worldcup punya tu... dalam banyak2 bola yang de kat rak bola tu, bola worldcup tu jugak dia berkenan.


kita try bagi dia bola lain... yang colourfull tu haaa... dia pandang je kejap lepas tu ignore terus! tak mau lah tu...

bola tu cantik dikk... tak mau ke?


haha... sampai berebut ngan abahnya... aku amik, letak balik kat tempat bola2 yang bebanyak tu.... ehh... sedaya usaha dia korek sampai dapat balik kat tangan dia... sendiri tanpa bantuan...

nampak tak? itu dia dah betul2 berkenan dah tu...

tapi sayangnya lepas hasben pi tanye kat kaunter... bola yang Ami berkenan tu tak jual lah dikkk...

kesian Ami... dia mampu pandang jer pekerja2 kat situ simpan bola tu... cerghh.... kalau tak jual, apesal korang letak kat situ? kempunan najmi nak jadi owner bola tu... huhu...

takpe la... balik Seremban, kitorang pi cari bola lain. yang dia pilih sendiri... walaupun tak sama macam bola NOT FOR SALE tu... bolehhh laaa...

akhirnya.... najmi dapat bola dia sendiri....

sekian..................................................




Noted :

Gelang hitam kat tangan hasben tu... haaa, dah putus... biji - bijiannya dah hilang kat tempat dia berlatih tarik tali tu... dan... pasukan dia dapat tempat ke-2 dlam pertandingan tarik tali tu... so... TAHNIAH lerr...




Ahad, 20 Disember 2015

Ronda - ronda Bahau with birthday boy

Happy birthday to you...
Happy birthday to you...
Happy birthday to Najmi...
Happy birthday to you...


Dahhh... cukupppp... jangan paksa aku nyanyi lagi... menangis kang korang dengar... takut de yg histeria kang dengar suara 'manja' aku ni... dah yea... cukup cukup...

Ini boleh kata belated birthday sebenornye... tarikh aku bersalinkan dia 3hb hari tu... so kalo kira sampai hari ni dah lebih hari dah tu kan... so... belated la dikk...

since birthday jatuh on weekday... kita postponed la .ke hari minggu. ala... takdenye nak buat majlis bagai... bajet takdo... ongkosnya jugak ciput je... huhu... keknya je yang ado. tu pon on weekend baru dapat... then sebab hari check - up nya pon jatuh on his birthday, nurse tu dengan baik hatinya postponed tarikh check - up ke minggu depannya.

katanya, kesian... kang demam pulak, sebab check - up setahun ni dia kena cucuk ye mak nye!

waaa..... see... baiknya hati nurse tu... so... jumaat tu aku amik cuti. habiskan baki cuti gantian yang jabatan bagi sebab aku wakil jabatan pi kawad hari Kebangsaan hari tu.

Niat abahnya si kecik ni nak beli dulu siap2 kek kat Seremban, lepas tu baru gerak balik kampung... ala... Bahau je kot... dekat je!  ( kalo tak jammed lah... huhu )

Taaaapi dah sampai Pilah baru ingat... hahaaa... merata la pusing pekan Pilah tu cari kedai kek muslim. Tu yang jumpa kedai kek ni... ' Lemon Vanilla Baker' - 100% made by Muslim...


Timo kasih kat budak kedai Azan yang gitau pasal kedai ni. Lokasi? Sederet dengan KFC Kuala Pilah tu... dan keknya...


kesian betul kat ceri 3 beradik tu. once kita buka kotak tu, dah tergolek lah...!! huhu.. gigih la tepek balik demi sekeping gambo nih.. haha... hadiah? a BIG kiss and a full of pray for you lah dak tembam!

takdel ah haidah lain... abang2 dia pon macam tu gak.. memang tak diajar macam tu. memadai dengan kek. kita ukur baju di badan sendiri sudah... ^_^

Paling kuat pon, kita bawak anak2 pi jalan2... jalan2 pon stail kita... ikut kemampuan... takde nak ikut orang bagai... gitu lahh...

so... dah alang2 balik kampung tu, bawak le anak2 ronda2 pekan Bahau tu... uihh... sebut pasal jalan2... lajuuu je!  Hasrat hati nak pi pasaraya Billion kat situ, tapi bila hasben tanye nak pi mana, automatik aku sebut Upwell... yey.. appadaaaa...


ade pulak diorang buat pertandingan menyanyi... ehh... lepak la kejap situ. ada pulak tupai ni datang bawak belon. tu seluar baju coklat tu, abg ngah. dia awal2 lagi minta nak belon tu... boleh, pi mintak sendiri...

kejap je, once dapat greenlight, lajuuu je dia pi kejar tupai Merrybrown tu.. last balloon dapat kat dia. untuk abang long, belonnya kena tiup sendiri.. tiup ler sendiri kat umah atok kang yea...


adikkk ?? tak nak belon ke??

dia langsung tak kisah... dapat stering tuuu... tak heran dah ke mende lain... malam tu baru lah riuh berebut ngan abang ngah dia... ishh... ish... ish... riuh rumah atok!

lepas dapat belon, aku angkut anak2 pi Billion... masa kat Billion tu de tragedi sikit yang terjadi kat si abg. long...

leka nak memain kat tangga askelator tu, dia jatuh tergolek... and bleeding! aiiyyoooo... kat keting plak tu... abah ehh cakap, nampak daging putih... tak lama lepas tu... naaah.. meluncur darah! nasib ler tak kena kat baju2 sekolah yang putih melepak kat situ...

aku tarik jejauh dari baju2 tu, buat pertolongan cemas... cehh... lebih kurang la.... sebab nak pastikan darah tu berhenti terus dari menitik2. jari kaki ehh dah berselut dengan darah.

nasib le lukanya kecik je taaaapi... dalam le juga... menangis je la yang abg long mampu. sakit kot... malam tuuu...apaaa... merengek - rengek ler... saaaakit!!

keting!!!... maunya tak sakit...


bola tuuuu... dapat pegang kat situ je... kempunan Amie nak jadi tuan pada bola tu... kisahnya? nantilah aku update....

sekian...................................



Rabu, 16 Disember 2015

Daftar Pra - sekolah Anak



Hmmm… cantik kelas ni… penuh warna…

Betul kata orang, nak dapat pra – sekolah ni bukan senang. Nak2 lagi kat perumahan aku ni.

Banyakkkk saingan…

2 tahun mohon baru dapat…

1st time mohon masa tu untuk 5 tahun. taaapi… rejected!

Kelas penuh… since keutamaan pra tu adalah untuk yang 6 tahun dan ramai pulak yang mohon, maka… rejected!

Huhu… gigih ler anto pa’el ke PASTI… menahan rasa ler jugak masa membayo yuran pendaftarannya masa tu… puasla cut cut mane yang patut. Yuran ehh dah mahal... tak macam 3 tahun lepas.

Dulu ada la dalam RM 300 - RM 400 lebih... last year dah naik RM 600 lebih. tu yuran pendaftaran baru... belum bulanan punya tu ( dalam yuran tu diorang da masukkan sekali yuran bulanan untuk Jan dan Nov sebeno nya.. )

Dulu bulanan baru RM 120.00... sekolah pagi, transit dan kelas petang ( mengaji )... last year dah jadi RM 200 lebih...

Masa zaman opal, kita tak alert sangat pasal pra sekolah ni. Ngeee… masa tu pon, rasa mampu lagi ler nak membayo yuran dftar ehh… masa tu rendah lagi.. de la dalm RM 300++. [ masa tu harga barang2 pon boleh ler tahan lagi… tak macam sekarang! ]

Anak yang teruja... sampai tak mau balik... ish... ish... ish...

Sekarang? since tanggungan dah bertambah ni.. alahai… semput2 lerrr rasanya nak ngumpul RM sebanyak tu…

Sebab tu gigih, penuh harapan sangat pa’el dapat masuk pra.

Tahun ni aku mohon lagi… owhh… tahun lepas tu kan, aku rasa muak kot kerani sekolah tu layan call aku.. meeheheee…

Jap jap call… jap jap call… tapi idakk ler tiap2 hari… selang 2 – 3 hari gak ler aku call… last2 tak dapat…

Tahun ni? Tak tak… aku tak buat dah… aku just mohon and submit... lepas tu tunggu dengan penuh harapan… takde call call… doa je banyak2… mudah – mudahan de rezeki anak.

Sehari lepas hantar tu aku dapat wasap… dari cikgu pra tu kot. Wasap alert suruh hantar permohonan segera. Since aku dah pon submit awal, aku just ignore je wasap tu…

Deretan drum yang menarik perhatian mak pada anak yang teruja itu..hehe
Tuppp.. tupp… baru ni aku tau [ tu pon lepas sesi pendaftaran ]… yang wasap tu sebenornya cikgu pra tu sendiri yg bagi… bakal cikgu kelas pa’el tahun dopan..

Ohh ye, kali ni pendaftaran pra, drjah 1 and tingkatan 1 diorang buat awal2… takde dah nak tunggu hujung2 cuti baru nak daftar.

Alasannya supaya mak ayah boleh prepare awal2 perbelanjaan untuk buku2 and so on… boleh bajet2 duit… nanti masuk tahun baru, terus bayo je… and anak2 boleh terus start kelas… hmm… bagus2….

Tang ni aku setuju…

Cuma tak bestnya bila opal bawak balik checklist buku2 utk next year tu kan, bila pi ke ko – op… diorang cakap, checklist tu tak leh pakai. Diorang bagi checklist yang harganyaaaa ++ dari list yang diberikan kat anak2 tu…

hasilnya, ada mak2 yg hadir sekelian balik dengan tangan kosong…  

"eh.. makk.. Ada komputer lah!"

Maka… pra sekolah punya bahagian dah selesai… buku2.. baju uniform semua dah settled…
Takde apa nak fikir dah… just tunggu the day je lah…
 
*gigih menaip dalam golap nih… huhu




Note :

Apa kenalah dengan Window Live Writer aku? huhu... time nak publish entry, time tu la kuar error.. "password ngan ID tak sama".... aduhaiii...

Isnin, 14 Disember 2015

Semak bil astro melalui SMS

Actually sampai hari ni aku tunggu SMS dari pihak Astro.

Pasal.. last time aku called operator diorang, operator tu janji nak inform secara sms cara semak bil Astro...

sammmmpai hari ni... nan hado je... mana janji muuuu... haaa?

well... takpe... kita ramai dah kan blogger yang berinformasi? moh ler search je... letih tunggu budak operator tu...

ni bukan apa, untuk rujukan aku di masa hadapan ler jugak...

gini caranya...



Ada 2 cara nak semak bil astro melalui SMS ni. Either

1. semak via no. akaun astro kita

kaedahnya :

Balance Inquiry
For balance inquiry using Astro Account numbers, key in;
ASTRO<>BAL<>AC<>AC NO and send it to 33310
E.g.: ASTRO BAL AC 0812345678


or

2. semak via no. i/c owner.

kaedahnya :

For balance inquiry using Malaysian Identification Cards, key in;
ASTRO<>BAL<>IC<>IC NO and send it to 33310
E.g.: ASTRO BAL IC 880125097802


Selepas itu kita akan terima SMS daripada Astro seperti ini;

Your last payment amount for account 0812345678 is RM70.00. Current outstanding amount is RM40.50.

RM 19.10 ...?

macam tu yea.. 

abaikan iklan Zalora tu... time ada duit memang best... time sekengkek ni, aku pandang sendu jekk...

sekian...




Note :

Current bill RM 19.10 ??? hmmm.... tolak rebat lagi ke ni?? astro ooo astrooo.... ada issue yg belum selesai nih...





Jumaat, 11 Disember 2015

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

jom join segmen ni reramai...

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

sesekali kena jugak join segmen... boleh tambah pembaca...

lagi ramai pembaca... lebih semangat kot berblogging... ekk?? ^_^

Salam jumaat...




Selasa, 1 Disember 2015

Macam kena fitnah pon ada…

tu ler yang aku rasa…
takde angin… takde ribut… takde apa… tetibe dapat called dari department lama. katanya…
aku… ye aku ni… pi mintak tukar nak dok department lain… yang letaknya kat Port Dickson nuuu…

ehh… apsal?
[ dah la hari2 pi keje nek skuter cabuk tu ja… mampuih la nak ulang alik semban – PD… ]

aku pi mintak tukar ke PD? aku? gila ke hape?
aku lom sampai setahun pon dok kat department sekarang ni, takkan pulak aku mintak kuar pi tempat lain.

masa di’serbu’ dan dipersoal kenapa aku mintak tuka tu… ni kat minda ni… ZERO!

bila masa aku minta pindah? dah kenapa aku nak minta pi sana? sedangkan hasben keje kat sini.. ehh… bila masa pulak aku pi minta2 nak tukar tempat lain ni…? ishh… musykil.. musykil…

katanya de orang cakap… orang tu cakap aku yang minta tukar, pasal nak ikut hasben… ooiii haaiii… tak tau la sape… bila aku tanye sape punya mulut tu, diorang tak mao cakap.. yang diorang gtau, la ni nama aku disebut – sebut…

kalau betul la ada mulut yang bercakap macam tu, maka di sini aku nak war2 kan… semua tu tak betul.. semua tu cobaan untuk menFITNAH semata…

jangan buat naya orang laaa….

Blocked sana, blocked sini

oooo…key!!
2 - 3 minggu ni opis panggil dah bebudak network tu buak keje kat bilik server… dan hasilnya selepas itu adalah……
yupp… blocked sana, blocked sini…

mujur ler ada PAmoga tak di blocked nya sekali blog2 yang ado tu.. kalau idakk… maunya aku mati kutu dok kat opis ngan komputer tu.. bahahahaaaaa…

kekadang bile dah penat ngadap keje… nak le jugak cuci cuci mata ni kann… online lah.. ape lagi…
ye dakk??

oh ye.. dear cif mekna
bunyi orang buat keje di kala kitorang semua dah pulang tu, di kala cif sengsorang kat opis tuu… anggap je lah bunyi orang buat keje kat luar opis… di balik dinding tu… anggap je gitu walaupun maaaacam tak berapa nak masuk dek akal sebab masa tu all the gardener tu dah pulang yek…
ish3… macam makin menjadi – jadi pulak citer mistik kat department aku nih…

Isnin, 30 November 2015

Pak Yus Jambu : Al-fatihah

Kuala Lumpur: Final Raja Band di Dataran Merdeka, di sini, malam tadi menjadi pentas akhir pelawak popular Allahyarham Yussry Edoo, 39, atau Pak Yus Jambu membuat persembahan sebelum dia meninggal dunia di Hospital Selayang akibat serangan jantung kira-kira 12 tengah malam tadi.

Walaupun aku kenal arwah ni kat tv je… tapi hari ni lepas tau berita pasal arwah tu, terasa terkesan gak kat hati ni. Sedih…

Walaupun aku bukan kawan arwah pon… aku pon bukan orang terdekat dengan arwah pon… kenal rapat pon idakk… tapi kat hati ni tetap rasa sebak… lagi2 lepas dengar kat Sinar hari ni.

Walaupun aku cuma kenal arwah hanya melalui lawak2 beliau je… tapi memang terkesan betul kat hati…

Hari ni Sinar.fm buat tribute khas untuk arwah…

pak yus
sumber gambar : http://www.melvister.com/

Semoga beliau di tempatkan di kalangan orang2 beriman dan beramal soleh…. al-fatihah


Isnin, 9 November 2015

Gegar Vaganza 2015 minggu 4

credit pic. : http://wowberita.org/

Ahaksss.... i like!

Aku memang follow dari tahun lepas lagi. Tahun ni lagi lah aku follow... so malam tadi, Anugerah Skrin 2015 pon ade kan? fine! aku tak tengok.... bahahaaaa...

Aku pilih Gegar Vaganza... for me... why Gegar Vaganza ni oii?? best nau ke?

Jawapan aku, sebab rancangan ni unik.... mane ada siaran realiti yang pengacaranya pun wajib ada lagu!??

Dalam Gegar Vaganza ni je yang ado!!

Gandingan Nabil dengan Jihan Muse memang sempoi habis.. tapi Nabil... nampaknye ramai yang dok peratikan dia since GV2 ni on air... macam2 hal ngko jadi viral ni... ehh... tak moh citer pasal tu pasal dah viral sangat. kita citer part yang lain lah pasal dema ni ehh..

malam tadi... diorang KENA bawak lagu...Memori Daun Pisang... jihan ok... nabil? macam ter-'siksa' je nyanyi lagu tu masa memula... lepas tu? ok dah... ^_^'

Persembahan artis yang berentap : #berdualebihbaik - tema malam tadi

1. Acong Sweetchild ft. Misha Omar : 
- lagu Baldu Biru : best! ada unsur humor dihujung lagu... memang kelako kat situ... ^_^

2. Amir Ukays ft. Haleeda : 
- lagu Mendung Tak Bererti Hujan : ok.. ok... dapat pujian dari M. Nasir akhirnya!

3. Azian Mazwan Sapuan ft. Jaclyn Victor :
- lagu Cinta : i salute ngan Azian ni. minggu lepas nyanyi lagu Agnes Monica terbaik wokk!! macam orang muda... sape sangka.. anak ehh dah 8... thumbs up!! minggu ni pon thumbs up!!

4. Ezad Exist ft. Adira :
- lagu Disebalik Rahsia Cinta : ok... tahun ni boleh kata banyak persaingan... masing - masing tunjukkan persembahan yang terbaik...

5. Faradhiya ft. Aliff Satar :
- lagu Aku dan Dirimu : huhu... also best!

6. Sheeda ft Aweera :
- lagu 'Tiada Lagi' : well... ramai kot yang lega bila dia keluar. ni jujur ye! jangan marah pulak... dia bagus dalam genre dia sahaja.

7. Nizam Laksamana ft. Norul Wahab :
- lagu ' Kita Insan Biasa ' : best jugak! 

8. Nassier Wahab ft Rohana Jalil :
- lagu 'Jangan Ada Dusta Diantara Kita' : memang best lah.. tiap2 minggu lagu range tu je.. memang makan dia lah kan.. diorang? tak habih2 ngan susuk nya... terkedu - kedu aku tengok dia ni bila diusik macam tu.

9. Haiza ft. Ronnie:
-lagu ' Bintang Kehidupan' : owhh... baaaru aku tau... ini lagi Ronnie... sebelum dia join HyperAct duluuu.......... persembahan memang terbaik. Haiza sejibik macam Barbie Doll! thumbs up!! no wonder lah dia dapat kedudukan teratas sekali... entertainer kan..! best!

10. Siti Nordiana ft. Lan Krystal :
- lagu 'Memori Berkasih' : oohaii.. we all hasben-wife memang tunggu sangat part ni. apalah jadi bila Lan nyanyi lagu note tinggi ni... haaa..ngko!! seksa! bahahaaaa... tapi ok lah... Siti Nordiana ni pun de peluang pi jauh ke final gak nih...


Yang Tersingkir : Sheeda.

Yang Kejutannya : bilangan minggu ditambah... so? tak tau berapa minggu lagi.. tapi.. agak2 ade tak kemasukan semula? jeng... jeng... jeng... 

( wo pu che tau woooo... diorang tak cakap malam tadi... huhuhu............... ) tunggu jelah annoucement diorng ekk...


Note : 

Nasib lah Qu Puteh tu penaja kan.?? sabar je lah tengok muncung dia yg asyik nak ke depan tu... hmmm..................-.-'







Jumaat, 30 Oktober 2015

THENAMYBLOG 1st ANNIVERSARY


Semalam sehari suntuk stress wokk!!

Dapat surat 'CINTOH' dari jabatan... aduhai..

Pening kepala lepas baca isi surat tu...

Hari ni pun mood ke laut sangat nak buat keje.. malas amat...

tengah cari tiun mood.. so.. jom ler join segmen...



kasi enjoy2 sikit jiwa ni..

yokk!!

Syarat2 penyertaan boleh baca kat 








Rabu, 28 Oktober 2015

Badak Berendam yang viral sangat! cerghh

IMG-20151028-WA0001
A’ah… VIRAL sangat!! ( mata ter-juling ke atas… tangan di bahu… hahhaaa…. )Winking smileSmile with tongue out
Viral kat office aku je pon… tapi kecohnya ya ampunnn!!!! Laughing out loud

Anyway… lupa nak cakap siang tadi kat office.. hiksss
Timo kasih kak Yanti… yang sikit hari lagi naik pangkat dah… uhukk…uhukkk… uhukkk…
Dia lah yang sponsor Badak Berendam nih… hasil air tangan office-mate kitorang jugak… Nisa, bile nak update blog? hehe…


Yang aku perasan… sesape yang keluar dari pantry tu, yang baru pekena Badak special ni… SENYUMmmmmmm je…
Hahhh… ini bukan badak air ye! nama kuih ni BADAK BERENDAM tau….

Tapi serius oiii… memang kecoh… kemain gumbira diorang dapat makan badak berendam ni… riuh rendah jap kat office tu… amende tah…. aku pun sama terjebak…
Diorang bergurau.. tapi takpat lah nak share kat sini… pasal gurauan kami biasanya kasar…Laughing out loud
tapi sebab masing2 dah paham perangai masing2… so takde sape amik port sangat… gurauan habis di situ je… no hard feeling gitewww…
hope gitu lah hendaknya… kerja stress, ending kena happy2 sebelum balik… so,jumpa family pon happy happy je…
boleh gitu….??


Note :
Tahniah kak Yanti… minggu depan naik gred… huhu… asyuk lah poket!! heww…heww..Winking smile

Isnin, 26 Oktober 2015

Segmen Ucing Nak Url 2

http://ucingkadayan.blogspot.com/2015/10/segmen-ucing-nak-url-2.html

Hi Blogger Kali ini Saya Nak Buat Segmen "Ucing Nak Url Bahagian 2" Kepada yang ketinggalan Segmen Ucing Nak Url Bahagian 1.Bolehlah Menyertai Segmen ini.



Syarat-syarat nya Mudah :

1) Masukkan Email Anda Kekotak (Animasi Melalui Email Mudah) Tekan Subscribe dan Cek Email Anda   Aktifkan.

2) Buat Tajuk Post " Ucing Nak Url 2 "

3) Copy Semua Coding yang telah disediakan di box dan Paste ke dalam ruangan html dan publish.

4) Tinggalkan Url Post Anda ke Ruangan Komen Disini.

Pengalaman Shopping dengan Zalora

Lama dah aku menunggu masa nak menyopping di Zalora ni.. terketar - ketar jari ni dah hoiii....!!!

Dah tu? bila nak shopping kat Zalora?

Huhu… pening aku!

Stress pon ada… Kenapa?

Apalah… banyak pulak baju2 yang cantik2 kat website Zalora tu… rambang mata oiihhh…!!!

Boleh kata berhari – hari aku dok survey web Zalora tu… nak cari yang betul2 berkenan… aduhaiii… jap2 survey kat pc.. jap2 pakai laptop…. jap2 pakai phone… member2 opis berbulu je mata tengok aku…kih3…

rezekiiii….!!

tapi serius… memang betul2 pening kepala ni memikir nak membeli kat Zalora… memikir yang mana satu betul2 ‘menangkap’ kat hati ni… haha… over tau!!

taraaaa….
DSC_9670

stress berganda bila barang yang aku order ni sekejap je dah sampai… betul! miahahahaha…

giler tak stress? punyalah berhari – hari aku terjah web Zalora tu…. bukan sehari suntuk tau aku survey.. malah berhari – hari… sampai terpaksa telan panadol tu haaa…

tupp tupp… petang order… tengahari esoknya, barang dah sampai… hahahaaaaa……….. seronok woooo….

tak sangka betul… aku ingatkan lambat lagi pesanan tu sampai…Open-mouthed smile hewww…hewww.. cakkkk…!!!

IMG-20151007-WA0000

hamik kau..!!

jarang amat aku nak tunjuk muka kat blog sendiri nih… siap pose bagai… teeheee… ( taken by my officemate : pn. Fazilah… thank youuuuuu…..Red heartRed heartRed heartWinking smile)

lepas difikir – fikir… dah lama aku nak beli sweater… nak pakai pergi balik kerja… aku gi kerja kan ber scooter je. sweater de 1 je plak tu... kalau yg tu basah kena hujan… alamatnya sejuk le peparu aku pepagi naik scooter esoknya tu… tak baik utk kesihatan camtu tau.

so… tu dia! sweater unnek!

since aku dapat baucer yang amaunnya lebih dari harga sweater ni, maka baki yang lebih tu aku amik barang lain. tapi kena tambah cash lerr… alahh.. senang… transfer je. sekejap je pembayaran tu dah selesai.

DSC_9734

Gelang tangan… yang ni aku main klik je.. haha… janji baucer tu aku pakai habis… kalau tak rugi.. bukan selalu dapat baucer dari Zalora ni… lepas ni tah bila lagi nak dapat job dari zalora… ( kot ler dapat…wuwuwuuuuu……….Crying face)

DSC_9740

nah… de sebab aku amik gelang ni…. well… now bertambah lagi 1 koleksi gelang tangan aku.. heheeee…

Thank Youuuuuu Zalora……Red heartRed heartRed heartWinking smile






Sabtu, 24 Oktober 2015

Jamuan Ringkas Untuk Bos


DSC_9715

Hahaha… jangan cakap aku buat entry ni sebab aku poyo!
Tak…!!

Tujuannya… sajeeee…!!! nak share ngan korang… boleyyy?

K la… sebenarnye aku de nak share gambar je. tu pun gambar pencuci mulut sempena jamuan ringkas utk bos kitorang tu… haha… kantoi!

Majlis ni kitorang buat kat opis je. senang… kot ape2 hal pasal keje, boleh terus rushing balik ke meja masing – masing.

Kita – kita je yang prepare. Takde la grand dari segi kelangsungan acara. tapi bab makan boleh tahan…

Macam2 ado… owhh.. kita buat dah tentu lah time lunch hour. kot time lain memang tak dapek doo.. memasing banyak agenda peribadi. hehe..

Tapi salute kat kengkawan la yang sama2 bertungkus lumus hulur tangan demi jamuan ni.

DSC_9718

Huhu… tart tu… cantik kan? disebabkan tenghari tu aku rushing amik anak2 kat sekolah, maka tak dapat le aku join sekaki makan ngan kengkawan.

TQ mekna coz sudi tapau untuk saya… huhu… jaso mu den konang kak!Laughing out loud

DSC_9720

kan aku dah kata… nak share gambar. walaupun aku tak dapat makan rendang ni… sobbb…sobbb… tapi sebab gambo ehh dah ado kat dalam phone… takkan nak buang sesaje je kan. tepeklah kat sini.
rendang tu lawan dengan pulut kuning…

DSC_9721

haaa… coklat brownies… pun cepat licin… ramai yang datang tenghari tu… kengkawan ler yang cakap… aku kan balik…

DSC_9723

yang tu aku tak tau ape namanya… sebab nampak cantik, aku snap jugak…Winking smile

DSC_9724

yeaaa… cream puff… besar2… kalao sumbat sekaligus dalam mulut, mau tercekik.. hahaha…. dulu, yang ditabur2 putih2 tu aku ingatkan gula aising tau… tapi bila dah masuk mulut… baru tau… bukan daaaaa….

Anyway, petang tu kita semua anak2 buah salam bersalaman… bergambar sakan dengan Hajah sebelum balik.



Jumaat, 23 Oktober 2015

Google Ads Tak Approve lah

T_T

nak nangis dulu boleh tak? huhuhu...

2 hari lepas permohonan Google Ads untuk blog ni diluluskan...

tetibe hari ni dapat email dari Google Ads...

Katanya

'DISAPPROVE !'




Huwaaa...!!!!!

panjang pulak tu senarai punca blog ni kena reject...

Tu yg blank je ruang kat tepi blog tu...


Apa silap saya wahai pihak Google Ads??



Bila dikenang - kenangkan balik...

semalam masa tengah tengok blog kat handphone, aku ter-klik google ads tu...

iye... TERRRRRR-klik google ads di blog sendiri...

nak buat camner... appearance masa tu cenonet... aku nak klik mende lain sebenarnya tapi sebab paparan skrin tu kecik sangat... tu yang ter- accident TERRRR-klik kat situ...

tu antara kesalahan yang aku ingatlah... yang dalam email tu de la 4-5 perkara pihak google ads dah mention.


kena la apply balik... huhuhu....




Isnin, 19 Oktober 2015

Al-fatihah Buat Opah

Kelmarin, 16 Oktober 2015…Jumaat…

Hjh. Saemah… iaitu opah kami telah kembali ke Rahmatullah pada pukul 1 ( lebih ) petang, selepas azan Zohor. Al-fatihah.......

Petang tu pukul 2 setengah aku dah siap2 nak masuk kerja balik ( rehat hari jumaat utk staff gomen kan panjang ), lepas panggil anak2 dan suami makan sekali. masa tu lah aku terbaca sms ayah..

‘Opah dah tiada’

Pendek dan ringkas.

Aku call ayah semula.

Ayah kata baru sekejap, makcik Faezah maklumkan. cerita detail ayah belum tau sebab ayah pon baru nak gerak dari rumah.

Lepas maklum kat penyelia ( tq Mekna…), kami sekeluarga terus bergerak balik ke Batunam. ( dari Seremban, kami turun ke Tampin ikut jalan ke Rembau… tak tau kenapa…. rasa macam jauh betul perjalanan kami masa tu… –.-‘ )

Sampai rumah makcik Faezah, orang tengah solat jenazah. tak sempat pun tengok jenazah… semuanya pantas… kejap kejap je aku tengok arwah opah dah diusung dalam keranda. cuma sempat tengok hujung kain kapan je…

sedihnya…

kata acik Faezah, kesihatan arwah memang dah menyusut since raya hari tu. opah lebih banyak tido… tu la last yang kitorang tengok arwah.

as acik faezah told us b4, opah kena strok…

tahun ni dalam usia arwah hampir mencecah 80 tahun, Allah telah menjemput beliau kembali pada-Nya sebaik sahaja azan zohor selesai dilaungkan.

IMG-20150612-WA0004

ni gambar last atas permintaan arwah… nak bergambar dengan cicit bongsunya…

arwah pergi dengan tenang dan di wajahnya terukir senyuman gembira di hujung nafas yang terakhir…

subhanallah…

semoga arwah dicucuri rahmat… amiiinn…..



Note :
al-fatihah buat Opah….

dan juga arwah Pok Teh yang telah kembali ke rahmatullah sebelum ramadhan yang lepas
al-fatihah…..