Rabu, 31 Disember 2014

Cuti sekolah : kisah 2 beradik dengan ayam nenek

Kebtulan.... aku tunggu hari masa budak2 dah start cuti sekolah... so... takde masalah le kalau aku berpantang kat kampung..... kann???



bila cakap kat budak2 berdua tu.... wahh.... melonjak - lonjak diorang... suka! excited..... hmmm..... heran tul aku..! ape sebabnye tu?

ayam....!!!!



tu jawapan diorang........ sebab rumah nenek Pilah ade banyak ayam...!



giitu jawab 2 beradik tu.... dah kenapa dengan ayam?

sebaaaaabb......... senang nak buli.... sebab ayam tu kecik kan??


 buktinya....................



hari pertama datang umah mentua, si no.2 dah buat 'keje'... ayam mengeram tu jangan buat main hoiihh..... kalo ngko nak tau, time tu la 'dia' paling garang plus ganas...... aku tau sebab masa kecik2 dulu penah kena patuk ngan mak ayam tengah mengeram camtu..... sakit oooooo................... sobb...sobb....

katanya

' mak, ayam tu la yang Fael tendang hari tu.... '


astaga...!!!!!!!!!!!! tu keje ngko rupanya....???



beberapa hari lepas aku bersalin tu.... ada aku bagi dia roti.... then aku tinggal la dia kejap.... lepas tu bila tengok balik kat dia.... orang dah ke mana.... roti dah ke mana... bekas je yg tinggal.... bila tengok kat anjung tepi umah nenek tu........ lahaulawalaaaa........


bertabur kat tempat mak ayam tu..... banyak...!!!


Fa'el....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


'kenapa de roti kat ayam tu?!'

'Fa'el la yg bagi......'


pengakuan yang superb selamba......

'kenapa bagi kat ayam tu? kan dah bersepah dah tu.....!'

'sebab ayam tu suka... dia nak makan, Fa'el bagilah....'


wahhh...... betul toyer je muka dia masa tu....

'tak makan pun ayam tu....'

'memanglah.... kawan dia yang makan..... Fa'el tengok tadi.... kawan dia yang suka'



patut ke tak patut aku marah tu? tu akal budak bakal genap 5 tahun awal tahun ni nanti.... patut ke? patut ke?.... aduhaiiii......................

tu yg no.2.... yg sulung? ehh... ade keje jugak.... ada.... pepagi lagi dia dah main sergah2 ayam.... macam mana arwah Pak Aziz Satar sergah orang kat tepi perigi buta dalam filem Pendekar Bujang Lapok tu... macam tu lah gaya dia masa sergah ayam2 tu awal2 pagi..... sebijikkk.....!!








deliver day...

Then..................


Tak sangka tul aku.... biasa... sebelum doktor check jalan kat 'situ' tuu... de la soklan yang diorang nak tau... taaaaapi.................... tak sangka la pulak, doktor yang sorang ni banyak bebenor soklannya... dah rasa macam nak interview kerja pulak dah.............


padahal.... semua yg dia nak tau tu dah ade rekod dah... tu... dalam buku rekod kehamilan tu...... stakat tanya berapa kali minum air gula? insya-allah.... aku ingat lagi...

tapi bila ditanya.... bila? bulan ke berapa? ya rabb..... bukan le aku ingat sangat....

bila ditanya..... de check Bp weekly tak? ye.... insya-allah... memang aku boleh jawab... tapi bila ditanya bila tarikhnya...? la... haiii................. ingat2 lupe lerrr....


last2 aku jawab gini je, " dalam buku pink tu semua ada, doktor.... cari la kat muka surat yang hujung2 tu... ade kat situ...."


hahh.... baru le dia check jalan..... tu pun tak berani nak confirmkan 'laluan' tu dah buka berapa....... kalau ikut dia cek tu.... jalan baru buka 2cm... ( time ni mula la rasa nyesal datang spital.... baru buka 2 je? hu3..... nangisssss )



dtg je doktor terlatih.. hahh...ngko.!!!! rasa cam nak tercabut nyawa jap... masa tu dah kul 12 tghmlm...

' k... jalan saya dah tolong bukakan jadi 3cm... pas 4 jam nanti kita cek balik.. kalau dah buka 4 cm... kita tolak u trus masuk bilik bersalin... '


perghh.... sabar je lah aku dengar.. padan lah sakit bebeno masa doktor terlatih tu cek jalan tadi... xde harapan ler aku nak blik umah..confirm ditahan wad mlm tu jugak..




tak bleh tido weihh... nurse pun kekejap dtg tgok.. lebih2 lagi bila aku pi toilet... tau2 diorang dah tunggu kat katil... takut le kot aku terbersalin dalam toilet.. 

sakit kali ni lain... cam nak buang air besar sakitnya.... memula sekejap2... lelama jadi pjg... tau2 kul 4 tu doktor pelatih dah terpacak kat hujung katil..


cek... sah... jalan dah buka 4cm tapi lagi skali kena refer kat senior... bila sister yg cek.. dia cakap jalan dah buka 5cm... amboih.... cepatnya... kul 4.30am ditolak balik ke labor room.....

1 jam peh tu... ngam2..... SEBELUM SUBOH.... aku selamat dah bersalin.... heeero jugak...!!!!


al-hamdulillah..




NOTE :

akhirnya dapat gak hasben temankan wifenya ni bersalin... tah bile dia masuk, aku tak sedar....tau2 dah dengar suara dia bagi galakkan suruh push lagi... he3




Selasa, 30 Disember 2014

before that deliver day...

Sadiss tau..... tak siapa cakap yang bersalin tu tak sakit... yang bersalin tu best bebenor..... yg sakit bersalin tu sedap tak hengat.... takde dikk...!!!

kalau nak diikutkan, aku punye EDD.............. 6 Dis......



tapi dengan izin Allah, 2hb tu... paagi tu dah keluar tanda.... lendir coklat tuuu.... tapi sebab tak sakit, aku malas nak berkejar pi spital... berani kan? tu bukan berani ape... tu sebab aku takut ditahan wad awal sedangkan belum sakit... oohhh.... aku serik dok spital lelama.... seeerik!!



dulu camtu ler... anak sulung.... keluar tanda camtu gak... tapi bila cek... eleh.... baru buka 2cm... tapi sebab dah EDD..... memang kena tahan wad lah.... lebih kuran 4 hari aku bertapa kat wad masa tu... tak juga sakit...... jap2 kena seluk.... jap2 kena seluk.... ngko ingat sedap nau ke? hohhh..... azab!



tapi tu aku gigh lerr berjalan dalam rumah mentua.... jap ke depan... jap kebelakang... jap menyapu sampah... ehh.. ape je lah yg aku boleh buat.. aku buat... asalkan akju tak duduk diam... harapan nya supaya lebih cepat jalan tu terbuka. sebab hati ni kuat dok kata yg jalan aku baru buka 2cm..... sakit pun tak sangat.... sebab tu aku berani stay kat rumah lagi.... jangan de sesape tiru cam aku..... kisah ni takleh jadikan contoh sangat tau.... ^_^


petang tu hasben ajak pi jenjalan.............dia tau ler bininya ni tengah susah hati.... takut trauma segala semua ada nih...... aku tak cakap tapi air muka aku dia boleh baca kot...hahaha.............



sempatlah makan kfc.... pergh..... best sangat.. hati mengidam sangat nak minum air gas... tapi takut lah..... teguk sikit je.... bagi jgan mengidam sangat... hikksss



masa keluar tu dah mula rasa cam nak buang air beso... tapi sakit tu bukan le kat betul2 tempatnya... sakitnya lebih kat laluan nak bersalin nih.... lama.......... then hilang.... relaks lagi tu...


balik rumah mentua... rehat jap... dalam around kul 10 tu rasa lagi... kali ni takut gak.... takut terberanak kat rumah..... tak tunggu.... terus pi angkat beg ngan barang2 utk dibawa ke spital masuk dalam keta... anak2 kitorang suh tinggal dengan nenek depa... sib la diorang paham....



so malam 2hb tu aku trus ke spital.... then.............................................................







Isnin, 29 Disember 2014

JPN Senawang... dah kenapa?

3 minggu lepas masa daftar nama si kecik ni.... takde pulak orang JPN tu bagi tau... kalau nak dapatkan kad My-Kid kena isi borang lain.....


pegawai kaunter tu cuma cakap... lagi 3 minggu nanti dah boleh datang amik My-Kid kat situ...


Tupp... tupp... petang tadi, hasben aku pi..... tetibe pegawai kaunter tu cakap.... kena isi borang khas untuk kad My - Kid dulu... baru boleh dapat My-kid tu....


tak ke sia2 je kitorang tunggu selama 3 minggu? tak ke sia2 hasben aku menunggu punye lah lama sebelum tiba no. giliran dia dilayan hari ni? hanya semata - mata nak dengar ayat tu..... ' kena isi borang dan tunggu lagi....'


dah kenapa? 


ada hasben cakap macam tu kat pegawai kaunter tu... ye.... macam biasa... tergagap2 nak menjawab.... tak tau la aku sama ada yg tergagap - gagap tu orang yg sama hasben aku berurusan 3 minggu yg lepas....


dulu.... takde pulak kerenah semacam ni.... 

dulu... senang... daftar je kelahiran kat JPN... automatik dah boleh dapat kad My-Kid tu... takde pulak kena isi borang khas... kenapa sekarang macam ni?

fine.... mungkin pegawai tu terlupa.... tapi... perkara macam ni agak menyusahkan sebenarnya... 

cekap? maaaa....las nak cakap..... malas nak hukum2... tapi tu lah.... duduk di kaunter... suka tak suka kena cekap... kena pastikan maklumat yang betul disampaikan kepada pelanggan...


Nasib baik lah... kebetulan hasben nak amik ic baru kat situ..... kalau tak.... memang buang masa gitu je lah.....





Cuti rehat 6 hari tuuu

Kan aku amik cuti rehat awal dari tarikh jangkaan bersalin... asalnya nak amik 5 hari je, tapi sebab minggu sebelum tu adik lelaki ku mahu bernikah.... maka aku tambah ler lagi sehari...

Kesian... dulu masa aku menikah ngan laki tercinta tu, dia bersengkang mato tolong... masa nikah si angah pon sama.... mengenangkan tu... tak sampai hati ler aku nak bior dia pi nikah tanpa kehadiran akak long tercintun nih kann... hahahaa

macam ler aku pi tengok dia menikah... huhuhu.............



aku tak pi... sori le bang! aku tak larat ler.... perut dah memboyot ni... bior ler aku stay kat rumah.... lagipun kalau dah semua pegi... sape pulak nak tolong makcik2 tu tunjuk arah tempat simpanan pinggan mangkuk untuk kegunaan tetamu ngko nanti.... ye tak??


ok.... cuti 6 hari tuuuu................ cuma 2 hari je aku btul2 pakai.... baki 4 hari tu nampaknya kena bawak ke tahun depan ataupun.... mungkin lebih baik aku bawa ke GCR.... kan??

GCR?? owhh.... nanti lain kali aku explain... ( selagi aku tak lupa lah...he3 )...


sebaaaaaabb...........................

hari ke - 3 cuti rehat tu aku dapat m.c.. pasal mlm tu aku dah kena tahan wad....



pueh tau aku berdoa mintak awalkan kelahiran si kecik ni..... al-hamdulillah... termakbul jugak....

disaat cuti abahnya pun dah hampir habis dah tu, si kecik ni keluar.....  dapat lah abahnya sambung cuti lagi..... ^_^




Nota :

Tu pon.... ketua balai ehh... sibuk nak anta laki aku tu pi jejauh... hoii...hoi.... ngko tak tau ke? bininya ni lagi perlukan dia disaat cenggini? reti ke tak reti???... ohhh... hangin sebadan rasanya.... sabbb barrrrrr................grrrrrrrrrrrrrrrrr



Ahad, 28 Disember 2014

Gas....ohh....gas.....

Aduhai..... apesal la laptop ni kejap2 'hang'... kejap2 'hang'..... ooohaiii..........................!!!!



Hahh... memang aku lum habih pntang lagi... masih dalam hari lagi.... hari ni baru 26 hari... cerita kisah berpantang? nanti lah..... kalau aku rajin, aku tepek sini jugak nanti.... ^_^



ni tengah menunggu budak kedai hantar gas.... rasanya 2 - 3 bulan lepas harga gas plus penghantaran baru RM 28.00...... baru jap ni tadi aku tanya... diorang cakap RM 28.50... aikk..... dah naik lagi?


nak buat camne hasben keje hari ni..... terpaksalah mintak diorang hantarkan ke rumah... cepatlah dik oii... akak ko nak masak ni... sebelum si kecik tu merengek.....

dah de baby ni kena lebih bijak gunakan masa untuk memasak... time dia tido cenggini lerrr aku senang nak masak....

tapi tu la... tak menjadi perancangan aku nih.... boleh habis pulak gas tu.... tengah goreng ikan plak tu... tau2 api padam.... aduhaiii.... sabarrrr je lah..



Jumaat, 19 Disember 2014

berpantang kat rumah mentua

Sementara menunggu hari nak bersalin hari tu,aku amik cuti awal. Hasben pun dah cakap awal2 lagi... 'sementara nak tunggu hari tu, amik ler cuti awal...'

takut ler aku terbersalin awal plak...anak no.3 ni orang cakap senang nak bersalin...

Ye... Tapi de gak yg cakap kdg wpun ank dah 3, de yg masih susah nak bersalin... hmmmmm


Lagipun, tak larat dah ler nak bawak perut ni. Ngan tido malam xtentu... Nak terkejar2 blik tghari memasak lg... Oohaii.. ade baiknya aku cuti awal... kemas brg2


sebab kali ni pun cdgannya bersalin kat umah mentua... Sama cam dulu2 jugak... Anak2, tahun ni kita cuti2 kat kampung abah lah yek... Ooohh... sebut je nak blik kampung abah, bebudak ni ape lagi... mengelinjan ler...

Excited betul!

Tak sabar2 sgt dah nak serbu umah atok nek diorg. Hahh... de la tu yg diorg nak buat kat sana...


Ha'ah... Cam aku ckp td ler... dedulu pun pantang kat umah mentua.sebab utama... Spital tu sekangkang kera je... kalau aku blik umah mak sendiri pun, time nak bersalin nanti aku tetap kena bersalin kat spital ni jugak... lagipun senang laki aku nak ulang alik tengok aku, then uruskan apa2 yg ptut. Jimat sikit kos minyak... Subsidi kan dah xde.... Kenalah berjimat... ye tak???



Note : 

aku amik cuti rehat 6 hari masa nih.... takut ler terbersalin awal... nak rehatkan minda n badan pon ye jugak..... kononnye lah..... hishh......................................





Isnin, 8 Disember 2014

3 Dis 2014.... deliver 3rd khalifah

Alhamdulillah... segalanya telah dipermudahkan....

Segalanya selesai dengan selamat dan kedua kami ... mommy and baby.... sihat sejahtera....


Today.... sudah 6 hari berpantang di kampung mentua......

Semoga segala urusan kami dipermudahkan.... insya-Allah...



yupp.... masih hero... dan aku masih kekal as the only girl in the house... miahahaha....

nanti story mory lagi...... bye !