Jumaat, 24 Oktober 2014

Jarak selamat kenderaan... berapa yek??

Semalam......

Lepas shopping lauk, aku terus pi amik si abang kat sekolah sebelum amik si adik.... lepas si abang dah masuk kereta tu, aku terus gerak pi rumah pengasuh..

ala.... tak jauh ponnn.....



dalam 200 meter ada kot.... ngan kereta bersimpang siur nak masuk simpang segala tu... takkan pulak aku nak bawak lelaju..... ngan ketidak selesaan perut yg besau ni.... lagi pun jalan tu lebar... kot sape yang tak sabar tu nak cepat, sila la amik lorong kanan..... pecut la lelaju kalau nak....


kebetulan dari jauh lagi aku dah nampak, depan rumah pengasuh anak tu de 1 keta... kawan akak tu agak ehh.... jadi, tak dapatlah aku nak parking depan rumah tu..... so aku decide parking je kat depan rumah jiran pengasuh tu. memang slow lah....



masa tu la baru aku perasan de 1 kereta ni dok ngekor bontot kereta aku.... hamboihh bang.... kemain rapat dia mengekor dari belakang..... lepas tu siap buat muka tak puas hati pandang aku lelama.....

aku ingatkan aku sorang je perasan.... kawan pengasuh aku pun perasan..... siap tanye lagi...

' knape? orang tu follow dari tadi ke?'

entah la.... seingat aku masa gerak dari sekolah tadi, kereta tu takde lagi..... dah dekat ngan rumah pengasuh ni baru aku perasan kereta tu kat belakang....

'macam marah je tu...'

entah lagi.... tak puashati kot aku bawak keta slow sangat.... alahai..... seingat aku lorong sebelah kanan tu ada.... jalan tu de 2 lorong... jalan bertentangan sebelah nu 2 lorong... jalan yg ni pun 2 lorong.... clear lagi... takde kenderaan lain langsung.... kitorang je yang ada masa tu...

kalau nak cepat, nape tak masuk lorong kanan tu.... masuk je lah situ..... aku bagi signal dah tau masa nak parking sebelah kiri tu....



lagi pun... nak tanye ni.... berapa jarak selamat antara kereta ngan kereta bang oiii...? berapa?

sampai kemain dekat mengekor bontot kereta orang depan nih??



k lah.... kot de yang lupa.... kot aku pun terlupa nanti...... meh.... review balik kat link ni :

http://driving-school.com.my


mudah - mudahan tak lupa lagi dah lepas ni....





Temuduga : hikmah disebalik kegagalan

Tempoh menunggu keputusan temuduga tu keluar sebenarnya sangat meresahkan..... macam2 perkara dok fikir... baik aku... baik hasben...


Macam2 hal weih..... sampai aku fikir, kalau dapat... biarlah simpanan je.... tu pun cam ia tak ia je... betul ke aku ni?

sungguh....

kalau dapat.... memang la... bersyukur tu memang bersyukur sangat... lama dah tunggu kan? 7 tahun nak naik taraf gred nih... tiba2 dapat panggilan temuduga for the first time nya..... terus dapat plak tu.... yess... memang rezeki sangat dah tu.... memang patutlah bersykur...


itu if........ dapat!


tapi disebalik tu... ada yang merisaukan hati.....



mengenangkan perut yang dah makin sarat nih..... kalau dapat naik gred....

posting tempat keje tu tak tau lagi kat mana? bila? sebelum posting tu, kena gi kursus dulu... 3 bulan kursus..... memag la semua tu boleh tangguh sampai aku selesai pantang.... betul.... dulu masa mula2 dapat keje yang sekarang ni pun macam tu la....


dapat masa tengah pregnant, kena plak gi kursus.... masa tu perut dah 6 bulan.... tup2 dah sampai tempat kursus, tak sampai 1 minggu, diorang suh balik.... yg sedih tu... transport kena uruskan sendiri.... hasben masa tu jauh sangat.... dia kat Penang... aku masa tu kursus kat Melaka....

sedih... mintak tolong orang amik masa tu pun semacam susah je..... ooohaaii.... takkan aku lupa kenangan sedih tu... ngan perut boyot.... takkan nak usung beg berat2 tu ( ye... berat dipenuhi pakaian dan keperluan peribadi lain untuk kursus yg tempohnya makan masa 3 bulan..... )


sampai terbayang2 perasaan nak seret beg sambil jalan kaki je kat highway tu.... hu3....

lepas tu bersalin, diorang panggil balik suh hadiri kursus tu... panggilan ketiga... nak tak nak kena pegi... kang diorang pecat pulak.... belum confirm jawatan masa tu.....

panggilan kedua dapat masa tengah berpantang.... dah tentu aku terpaksa tolak....


masa panggilan ketiga tu, si abang baru 5 bulan.... menyusu badan lagi masa tu... menyusu sepenuhnya.... tapi sebab terpaksa berkursus.... tempohnya 3 bulan, aku terpaksa tinggalkan si abang dalam jagaan mak.... 3 bulan tau..... masa tu belum putus menyusu badan lagi....

tapi demi nak kekal ngan keje nih.... tabahkan hati jugak lah.... jumpa hujung minggu je... tu pun masa tu 2 minggu sekali baru leh jumpa..... biasanya aku balik, tapi bila time tak boleh balik tu, mak le yg datang bawak si abang.... masa tu le aku bagi susu badan.... dia tak mau... siap nak muntah bagai...


alahai... hibanya hati..... kesudahnya.... susu tu terbuang camtu je.... orang kata siram kat pokok... sebab takkan nak buang kat toilet kot... tu makanan anak.... aku pun buat la camtu... terpaksa.... sebab masa tu bengkak susu....

ooohaiii..... sungguh... sebolehnya aku tak nak perkara tu berulang semula..... sebolehnya tak nak, ya Allah...


sebab tu bila dapat tahu aku GAGAL dalam temuduga ni, hati tak rasa kesal langsung.... hampa pun tidak..... aku redha seadanya.....



sekurang - kurangnya dapat la aku bersalin dengan aman, berpantang dengan hati yang lapang nanti.. ^_^

sebab yang paling penting sekarang ni, aku mau proses melahirkan nanti dipermudahkan.... dan segalanya selamat..... doakan lah keselamatan dan kesejahteraan aku dan si kecil ni nanti ya.....


amiinn....


Nota : pada yang dapat tu... walaupun simpanan... tahniah..... kerja lah bersungguh2.... jadilah penyelia yang adil dan bertimbang rasa..... ^_^









Khamis, 23 Oktober 2014

temuduga : keputusan temuduga

penutup cerita temuduga aku hari tu....


lepas sesi temuduga tu aku terus balik kat meja aku balik. alah... temuduga kat opis je.... kebetulan...

dapat tarik nafas lega sikit.... tu pun lepas aku sarapan ( sarapan pukul 11.00 pagi... masih dinamakan sarapan ke tu? ) dengan kak Za..... senior yang paling rapat ngan aku kat opis nih..... ^_^

semput oooo..... puas le Kak Za gelakkan kisah aku yang ter-malu sendiri tu... hew3.....



esok tu.... ehhh ramai betul yang berminat nak tau kisah aku... fine!

lagi sekali aku kena gelak.... takpelah.... aku redha je... mende dah nak jadi... hohohoooooooooo.....



sambil2 tu diorang nak korek rahsia gak tu.... kot2 la soalan yang aku dapat tu kena plak kat diorang.... untung korang kan..... korang punya tarikh interview lambat lagi masa tu... memang ada masa sangat kalau nak ulangkaji..... sambil2 korek rahsia macam ni....



rasa macam ditemuduga lagi pulak dah.... tapi... takpelah... orang dah tanya, aku jawab jugak... jujur... takde nak simpan - simpan.... semua aku kongsi.... dari A ke Z... buat apa nak kedekut ilmu?

ada jugak yang nak tanya, tapi sampai kesudah dia tak tanya apa yang dia nak tau pasal temuduga tu.... senyap je.... takpelah... tapi jangan kata aku tak mau tolong yekk...



ooooo.... result ehh???

memula aku nak cakap terima kasih pada yang dah tolong aku sebelum hari temuduga tu.... dari yang pinjamkan resume... sampai la kepada mereka yang mendoakan kejayaan aku hari tu....

kepada yang dah cuba cuba panggil aku Boss tu.... timo kasih la bro! saya tau niat brader tu dah baik... mendoakan saya ni....



tapi lepas ni jangan la panggil saya macam tu lagi... takut orang lain pulak yang salah paham nanti kalau brader masih panggil saya dengan gelaran tu..... sobab ehh....


' dukacita dimaklumkan anda tidak berjaya dalam temuduga ini'


gitulah keputusannya.......







temuduga : insiden tu....

ooo....haii... malu alah tak leh nak kata?

'ngko kena halau ke?'

senior aku yg tanya tu lepas kejadian tu....



aterrr.... berani diorang nak halau mak buyong nih.... agagagaaaaa.....

tak lah.... mungkin kesian kot... tengok mak tengah membuyong ni.... diorang terima la jugak dokumen aku tu....

' takpe... nampaknya dah tak sabar sangat dah nak temuduga ni...'

wahh..... malu!!! dah la malu.... digelakkan pulak dek panel tu... adeiihhh... tebal sekaki kulit muka ni...



maka, sesi temuduga aku hari tu berlangsung dalam keadaan tak seperti yang aku harap kan... tenang dan relaks.....!



tergelak2 panel tu... diorang tau aku dah malu - malu alah ler tuu... hu3.... sadisss noksss!!!!

maka tak dapat ler aku nak jadi serius tenang sepan diorang.... terkeluar ler sifat2 loyar buruk aku sikit sepanjang temuduga tu berlangsung...



puas le kengkawan yang dengor citer aku ni gelakkan aku.... aterrr.... dah malu! nak buat camne.....



aku memang pikir diorang dah panggil... husben wife yg depan aku tu pun sangka camtu... sebab tu diorang siap wish luck..... sebab masa tu bilik no. 1 tu belum ada orang keluar lagi... aku bajet masih de calon yg sedang di interview kat bilik tu... sebab tu aku dengan yakinnya terus masuk bilik 2.... memang aku bajet panel aku dah panggil masuk... sungguh...!!


tak tau le lepas ke tak... tak tau le panel tu sudi pilih aku ke tak.. tawakal je lah....




Rabu, 22 Oktober 2014

temuduga : hari ditemuduga

temuduga aku? 

al-hamdulillah... berjalan lancar walaupun awalnya tu ada insiden memalukan berlaku... hu3..........



apa persediaan? selain review mana yang sempat.... mulut ni terkumat kamit le jugak baca doa... harap menggunung nak lulus interview tu ade la jugak..... sikit... yang paling penting.... gabra!


tak mau... tak mau... tak mau.... otak bleh jammed bila dah gabra...... 



masa ni le kantoi kat senior.... lepas tu kecoh le jap kat diorang.... baru diorang tau aku pun dapat panggilan temuduga tu...... he3..... 



tu satu hal..... kisah memalukan tu? gini.... jangan de ikut jejak langkah aku ni udah la yekk....



bilik temuduga tu de 2... pintu betul2 sebelah menyebelah je..... dengar bunyi loceng baru boleh masuk lepas orang terakhir keluar. 

aku dapat pintu 2.

bilik 1.... paling lama pun 15 minit je sorang..... bilik 2 ?

40 minit seorang....! bilik 1 dah keluar masuk dekat 10 orang..... bilik 2? 

baru 2 orang.... 

ngko tak tau berapa kali dah aku ulang alik keluar masuk tandas..... perut dah besar.... mana larat nak duduk lelama.....sambil tu sempat jugak surfing internet.... baca2 info umum mana yg patut... 



then orang sebelum aku keluar dari bilik 2 tu..... aku bangun lepas dengar bunyi loceng.... de husben wife depan aku tu siap wish luck lagi....

aku ketuk pintu, masuk... terus serah dokumen ... tetiba..


'eh... kita dah panggil masuk ke?'

hu3..... biar betul...

' eh... bukan tuan2 dah panggil ke?'

ngan aku... ngan panel tu... sama2 terpinga - pinga..... sama2 tercengang2... pulak dahh..... kesudahnya????


' ngko kena halau ke? '



ehemmm..... kita sambung lain kali lah yekk....





Selasa, 21 Oktober 2014

Temuduga : Kisah Sebelum Ditemuduga

Sambung citer lagi yokkk....!

Nak buat resume lepas bertahun - tahun tak buat.... hahoiihhh.... bukan keje senang weiihhh.... menggagau gak le mencari....

kan ke aku tak gitau sesape ( sangat lerr....) pasal aku dapat panggilan temuduga tu..... terpaksa kelentong konon minta contoh tu untuk orang lain.....



serius oiihhh.... diorang percaya ! ( masa tu la..... tapi lepas tu... kantoi jugak akhirnya.... agagaga.... )



aku malu le nak kecoh... interview je pon! ntah dapat, ntah tak.... tu pun kebetulan last minit baru dapat tau... mane la sempat nak citer sangat.... nak sediakan resume je dah makan masa sehari suntuk..... memikir!

sib le de yg sudi pinjamkan format resume.... tqvm puan saridah n tuan hassan.....

tak sangka pulak de ayat kena promosi diri sekali dalam resume tu..... pueh le pikir!


tu baru resume.... lepas tu kena lak jumpe kerani yg jaga rekod perkhidmatan aku... kena le bebel sikit... sebab last minit minta semua maklumat tu kat dia.... pulak dahh..... aku dapat pun last minit.... 



nak baca apa last minit macam tu?



memang tak sempat... aku review je sikit2 mana yang termampu.... terbengkalai jap keje kat opis tu semata nak ngadap buku... sekurang - kurangnya de la juga membaca.... tak ler gi interview tu membuta tuli sangat....


lain2.... aku berserah je.... 







Temuduga : surat panggilan

Eleh... apalah nak kecoh sangat.... dapat surat panggilan je kot!

tak kiralah... nak juga kecoh... tak kira...! nak jugak... nak jugak......


7 tahun...... since aku dapat keje yang ada sekarang nih.... 7 tahun tu aku rajinkan diri apply kenaikan gred... kononnya nak setimpal dengan sijil yang aku ada....

tiap2 kali expired ( mohon gomen kan de expired date... tu kat spa.gov.my tu haa...), aku gagah le renew.... selama 7 tahun !

sampai la aku dah mula naik fed-up tapi.... sebab ramai sangat yang desak.... renew je!

aku renew le jugak..... tapi tak berharap langsung dah macam dedulu..... renew bodoh gitu je.....

kalau ada... adalah.... kalau takde... nasiblah...



sebab tu masa diorang sibuk2 semak nama masing2 dapat panggilan temuduga ke tak, aku buat tak reti je... tak kuasa nak amik beria- ia.... diorang takpe, tiap kali apply.... tiap kali tu la dapat panggilan... cuma rezeki je blum ada...... ( aku dah semak sebelum tu tapi namo den takdo! frust la konon.... cheiitt.... )



tup2 last minit baru tau... namo den ado weihhh..... ! tu pun lepas dapat surat..................

tu pun aku rahsiakan ( kononnye...!! )... malas nak kecoh2.... tapi dalam masa yg sama menggagau cari resume... mano nak pinjam nih?

pueh lerr kelentong member.... kononnye de member mintak tolong nak pinjam resume... muahahaha.... tak patutu kan ??



bukan tak nak gitau.... tapi.... baru temuduga je kot! malu ler nak kecoh2.... alah... lambat laun diorang tau gak nanti... apede hal......





Isnin, 20 Oktober 2014

Dah exam?!

Gitu ler yang jadi lepas hantar si abang pegi sekolah pagi tadi...

Kalau nak diikutkan dari minggu lepas mulut aku ni dok tanya kat dia non-stop... cikgu dah bagi surat ke belum?

Jawab ehh.... belum!

Sampai semalam dia jawab tu je lah.... tapi hati ni ape la rasa semacam je..... 


Tadi agaknye sebab cikgu yg bertugas pantau anak murid kat pintu masuk tu tengok si abang datang pakai baju sukan... terus dia bagitau...

' tak payah pakai baju sekolah puan.... sebab minggu peperiksaan akhir tahun sekarang ni... '



Pulak dahh...!!! bila mulanya tu? minggu ni ke?

' dah mula khamis lepas dah puan.... '

agagagaa...... terpinga - pinga mak ngko ni kat situ tadi abang ooiii........ kata cikgu tu lagi, surat dah edar kat murid2... tapi si abang beria - ia cakap cikgu dia takde bagi surat tu... macam mana tu? 



ini maknanya.... minggu lepas dia hadap exam tu tanpa ulangkaji..!!!!!



tu hal si abang..... hal aku?

sekarang usia kandungan dah 33 minggu... persiapan baby ngan aku masa berpantang nanti dah sedia ada.. tinggal nak beli untuk minum masa berpantang nanti je lagi...

yang masih blum selesai.... hal keje!

Hari ni selesai 1 mesyuarat... tinggal lagi nak sediakan minit... lepas tu sedia untuk Laporan Nilaian Prestasi Tahunan ( LPNT ) je.... maklum ler... nak cuti panjang..... Disember - Februari..... Bulan 3 tahun dopan baru naik keje balik... lama tu weihh..... kakitangan gomen cam aku kena selesaikan LNPT tu cepat.... kalau tak, tahun depan gaji tak naik oiii.... statik je kang... hu3......









Khamis, 16 Oktober 2014

Praktikum...

' Lia.... amik laptop...'

' Lia... amik kalkulator.... '

' Lia.... amik fail tu....'


Asyik2 Lia.... asyik Lia..... Lia disuruh itu... Lia disuruh ini...... kenapa? aku dengki? jeles? sakit hati?


ooo... no... no... no.... sama sekali a big NO...!

Kalau dah si Lia tu je yang disuruh itu ini... nak buat apelah aku jeles kan... ye tak?? bior le Lia buat semua.... aku boleh relax.... betul?



abih tu? apa masalahnya?


memang takde masalah kalau yg mengarah itu ini kat si dara tu adalah pegawai aku..... tapi masalahnya.... yang bagi arahan itu ini begitu begini kat si dara comei nih..... adalah................



budak praktikum......!! a.k.a.... budak praktikal..... nokkssss....!!!

si dara tu pun budak praktikum..... pendek kata.... praktikum arahkan praktikum....



amboi dikk!! ngko baru praktikal student dik.. ohh ye.... agaknye engko tengah praktik cara nak mengarah orang ye? amboii... amboii..... amboii.....



selalu aku tengok je..... hari ni terluncur plak nak menegur.... terkedu gak le budak tu... taapi aku tegur cara gurau jekkk... idak ler nak memarah kan... dah besau.... belajar tinggi....


lagipun.... aku tak belajar tinggi ni mane nak tau.... ape tujuan adik2 ni praktikal.... hmmmmmm.......

( ^_^ )







                                                                                                            

Rabu, 15 Oktober 2014

Tak macam mengandung pun!


patut la bila aku nek skuter tu pi memane, orang2 yg sejalan ngan aku kemain tak beragak bila nak motong..... 

lebih2 lagi kat traffic light tu... cam semalam lerr.... tah mane datangnya keta nan 1 ni tah.... yang buat aku terkejut tu... bila tiba nak jalan, pakcik tu boleh pulak nak berebut ngan aku...


oiiihhh..... sib baik la aku tak perah minyak skuter tu kaw2... kalau tak.... lama dah kaki aku ni kena hentam kat keta yang sabar2 nak jalan tu.... dah la masa dia berenti, muncung keta tu dekat ngan skuter aku..... 


pakcik tu ngan selamber nye pandang aku ikut side mirror tanpa rasa bersalah... aduhaiii.... menyumpah dibuatnya.... agak2 la sikit..... perut aku ni besar kot!


samalah jugak macam sebelum2 ni..... masing2 kemain laju lagi motong skuter aku yang tak seberapa tu padahal depan tu traffic light merah lagikk.... 


tima kasih le kat kawan2 yang risau tengok aku ber-skuter pi balik keje ni.....  




Selasa, 14 Oktober 2014

Sebulan lebih je lagi

Yupp..... sebulan lebih lagi noksss.... ai akan bercuti panjang..... kali ni 3 bulan... tahun dulu masa ngandungkan anak kedua, tak sempat nak rasa sebab belum berkuatkuasa lagi cuti bersalin 3 bulan tu...

ya looo.... cuti bersalin maaaa.....

kerja? alahai.... adalah lebih baik aku pikirkan hal masa berpantang nanti dari memikirkan hal kerja..... lagi pun aku tengok dema dema yang di atasan nuuu relax jekk.... aku awal2 lagi dah pukui canang.... ai mau cutikkk 3 bulan noksss......

mungkin takde masalah kot kat dema tu..... ^_^



Dalam hati rasa tak sabar je nak kempiskan perut ni balik.. tapi dalam masa yang sama...... seriau bila mengenangkan kisah di labour room nanti..... waduh waduh waduh....

yang 2 orang tu dulu, abahnya tak dapat tengok... yang sulung tu, doktor tak panggil hasben aku masuk masa kat labour room... padahal laki aku tunggu kat luar tu dah berjam jam doktor oiiii...... dah sain segala borang ke hape tu... tapi tak dipanggilnya...

Yang hero kedua tu..... tak sempat plak... tau2 masa dia dtg melawat petang tu, baby dah keluar..... muahahaha..... tak dapat lagi la dia nak temankan aku dalam labour room tu....

kali ni? wallahualam.... kalau ikutkan dia memang nak temankan.... harap2 kali ni boleh lerr.... tapi aku dengar yang last dulu, diorang dah tak bagi hasben2 temankan wife masa kat labour room.. ukk aloohh.... jangan la gitu.... kesian laki ku......



Persediaan untuk berpantang nanti? ahh... masih ada yang belum lengkap. takpe... slow2... untuk baby stakat ni al-hamdulillah semua dah ada..... ^_^

yang penting2 semua dah ada la kot... insyaallah....... untuk maknye ni?

1 yang belum lengkap..... minuman untuk diminum masa berpantang nanti.... tengah pikir.. jenama makanan untuk ibu2 berpantang sekarang dah banyak sangat...... gitu jugak la dengan harganya.... yang pastinya, aku takkan amik set.... ohh... tidak!!

kompem tak pakai.... kompem membazir..... ooohhhaiii.... rugi sangat!




Isnin, 13 Oktober 2014

ragam pagi isnin

Pagi senin kan serba leemau je nak pi keje kan? Mata pun nan hado je celik celik pejam...lagi plak aku ni yang pi keje ngan skuter... Yupp....dalam usia kandungan dah cecah 8 bulan ai still naik skuter pi keje ye!! Walupun ramai yang cakap, udah udah ler tu...bawak le kereta.... Iyooo... Ado time ehhh aku bawak keto... Pagi ni de nawaitu nak bawak keta ...tapi sebab dah lambat nak hantar si abang... Skuter tu le aku lenjankan...tibo lak kek 1  simpang ni... wahhh... Kemain sedap betul brader ni tekan minyak masa nak kuar simpang...oiii...oiii.... Jalan aku tu....aku nak terus... Tapi sebab brader ni kemain lagi nak pecut,aku terpaksa brek mengejut...marah le si abang.... Hallooo brader, adab kuar simpang tu camne? Nasib baik la jugak hamba Allah tu sempat brek...gila betul...kot iye pun nak cepat...sila la ptuhi adab kuar simpang...toksah la nak memecut sangat...lepas tu jangan tengok kanan je...kiri pon nak kena tengok2 bro!!!!

Khamis, 9 Oktober 2014

31 minggu dan suntikan kancing gigi

Iiii....yupp....... gitulah....

Masa mengandung si sulung dengan yang nombor 2 tu aku tak ingat le pulak.... kena suntik ke tidak.. hikss.....

Tapi yang pastinya kali ketiga ni aku akan ingatlah.... he3....

Sakit hoohhh.... ingatkan tak sakit..... stakat sakit kena cucuk ngan jarum tu ok lagi... biasa dah ngadap tu.... mane taknye.... tiapkali datang check - up, sebotol.... sebotol.... darah aku kena amik.... dah lali le kononnya....



rupa2nya.... yang ni perit aiihhh..... perit!! tak tau plak camtu rasanya bila ubat ATT tu masuk ke badan...hohohoooooooo..... oh my... oh my.....

ye.. nurse tu pun siap cakap, ' efek lepas injection ni, tangan akan lenguh2...'

oh... ye? aduhai.... lena ke tak le tidur aku malam nih....



tapi yg pastinya.... kesihatan aku memuaskan..... Hb de peningkatan sikit... tak drop dah macam yg lepas2..... paras tekanan darah..... middle je cam biasa... tak tinggi..... tak rendah sangat.... ngam2 sui aje.....

kepala baby dah ke bawah.... macam yang sepatutnya.... tapi sebab baru 31 weeks.... maka belum lah ia masuk ke dalam laluannya..... awal lagi lah.... cuma 'dia' standby je ke situ..... jantung baby pun ok.... tinggi perut pon ok... walupun ramai member yang tegur...



diorang cakap perut aku dah ke bawah macam dah sampai hari nak bersalin.... hakikatnye.... memang gitu rupa paras perut ni..... lain dari yang 2 orang abang nye tu..... ^_^



cuma berat dia je belum tau... kedudukan uri masa last scan hari tu... ok.... di tempat yang betul katanya..... hope nxt scan pun ok jugaklah yek.... mudah - mudahan.... inshaallah.....



Note :

Yang aku ingat.... dulu masa zaman sekolah dulu pun ada jugak suntikan ATT ni... doktor tu cakap suntikan ni bleh tahan 5 tahun once kita ambil..... 



Selasa, 7 Oktober 2014

Gelagat balik sekolah

Hohoho.... leh plak stress jap bila kenangkan hal pagi tadi.... stress oii.... dapat pekena coklat 1 bar ni.. wahh.......



Nahhh.... hu3... gambo ni silap fokus....patut bunga tu yang jadi gambar utama....


Ke laut sangat.... aku balik pi amik anak jap kat sekolah baru lah rasa cam lega sikit. tengok gelagat bebudak kat situ balik sekolah kann.....

Teringat plak masa sekolah rendah dulu..... bila tiba masa nak balik sekolah.... kemain seronok sangat. lebih2 lagi kalau kuar awal.... then ayah tunggu depan pagar tu....

Tapi kekadang de cikgu yg sengaja je 'wat hal'.... banyak betul syarat ehh kalau nak balik awal... tak pun.. macam sengaja melewatkan kita keluar kelas... hu3..... nyampah tul rasanya masa tu.... budak2 kelas lain dah berlumba2 balik.... aku?

mampu tengok je lah... dah lengang baru cikgu bagi balik... hampeihh je rasa masa tu.... terkenang plak kat ayah masa tu kena tunggu kat tengah2 panas terik ngan motor yamaha sport lama tu.. alahaii.... sampai hati cikgu tu .... hu3


paling tak best... bila dapat balik awal tapi ayah tak datang amik.. hu2..... kenalah menapak... 2km plak tu...... sangap hoiii..... tengok gerai2 jual air kat tepi jalan tu... aduhai... meleleh air liur dibuatnya.... wu3.. dapat tengok je lah.... duit takde.... ayah bagi sorang 20sen je... cukup2 buat beli makan je masa tu... mee sepinggan kat kantin sekolah masa tu murah lagi... baru 20 sen sepinggan..... mee kicap plus rasa tambahan.... rasa kapur!



masa tu ngan cik jijah... berdua tu jalan le kaki sejauh2nya tu.. ngan panas teriknya...... sampai rumah, melepet terus.... agagaaaa.... masa tu lah....



sekarang giliran aku la pulak.... berpanas tunggu anak ngan skuter tu.. mengulang kenangan sangatlah... ^_^....







cintai kerja bukan cintai tempat kamu bekerja...


aku copy paste dari brader blogger ni : http://www.benashaari.com/ 

sebab................. peringatan yg bagus untuk dijadikan terapi selagi aku bergelar pekerja nih.... lebih2 lagi baru pagi tadi aku ditanya lagi soklan yang sama...

' kau kena naik tingkat atas yek?'


waduhhh.... dari tahun lepas la aku dengar soklan nih.... dah 2 - 3 kali dah aku berusaha pertahankan lokasi aku bertugas.... tapi kali...... aku rasa dah malas dah nak pertahankan..... fine!

kalau nama aku yg disebut2 suh naik di tingkat atas.... aku  ikut!



sebab... keje la tingkat atas ke.... tingkat bawah ke..... sama.... keje aku tetap berjalan macam biasa... 

cumanya... dengan perut tengah sarat ni... memang tak kuasa la aku nak angkat fail2 berkoyan - koyan tu ke tingkat atas.... 

buat apalah nak stress kan diri dengan mende remeh macam ni kan? fine!...... kalau diarah.... i'll do it....

tak puas hati? aku? apa nak kisah...bukan selamanya pun duduk kat situ.... mungkin lepas2 ni ke tempat lain.....



mungkin lepas aku ikut je arah ni... 'diorang' tu puas hati....... moga kome semua puas hati lah yekk....

( ^_^ )



Nota :

Sedang merencana untuk bercuti panjang lepas bersalin nanti... kerja? takpe..... 'diorang' pasti takkan terjejas dengan ketiadaan aku....... staff ramai..... stakat aku sorang je takde... apede hal.....!



Sabtu, 4 Oktober 2014

Silap orang ke?

Salam,

Gini lah ekk... baru2 ni de pegawai baru posting ke pejabat aku. Lepas je lapor diri, dia terus datang jumpe aku pasal nak menginap kat kuartes. Memang tu keje aku... lepas isi borang ngan kuarkan surat kelulusan segala bagai tu... aku bagi kat pegawai baru nih....

Lepas buat ape yg patut... gedebak.... gedebuk..... segala.... dia datang jumpa aku balik. Bil air tak leh register atas nama dia. sebab de hutang atas nama penghuni lama. fine! aku settled kan a.s.a.p.... selesai....

Then...

Semalam aku call no. phone yg pegawai tu bagi masa isi borang hari tu..... aku mintak operator dailkan.....


Memang de orang jawab... biasa memang aku tanya dulu nama orang yang jawab tu.... saje..... lepas tanya nama, bila dah confirm memang tu orangnya.... aku perkenalkan diri aku, dari department mana.... then baru mulakan apa yang aku nak sampaikan.....

so... yg ni pun sama la jugak... lepas orang tu dah sahkan nama dia sekian sekian... aku explain la apa yang patut.... taaapi yang hairankan tu... orang tu senyap je sepanjang masa aku explain tu.... macam takde respon....

rasanya masa jumpa hari tu... pegawai ni peramah bebeno orangnya! mesra alam gitu.....



tapi yg ni macam pendiam... aiihhh.... agak baru bangun tido kot...! kot la..sebab masa tu baru 8.30 pagi... kot la pegawai tu tengah cuti..... aku explain balik.... tau dia cakap apa?

'eh.... saya takde jumpa awak pun pasal bil tu....'

bior betul kann?

'lah... tuan yang jumpa saya pasal ni hari tu... tuan yang bagi saya no. ni.... takkan tuan lupa kot?'

then

' awak nak cakap dengan sape sebenarnya.....?'

pelik!

' tuan bukan Ami......dot dot ke?'

'ami tu memang nama saya... tapi hujung tu bukan .....dot...dot......'


ehh..... salah ke orang ke? blur jap..... pepagi dah kena macam tu..... mak buyung ni tak sarapan lagi tuan oiii...... biar betul!

tak puashati punye pasal... aku semak balik no. phone yg aku mintak operator dailkan tadi.... betul! tapi nape pulak boleh silap?


' kak, sambung balik no tadi...'

aiihh..... tak selesai gak keje aku kang! adeiihhh.....

yuppp.... de orang jawab... kali ni nada yg menjawab tu lain..... ceria sikit kalau nak dibandingkan dengan yang mula2 tadi.......

lepas explain gedebuk.... gedebakk.... segala.... aku tanya

' tuan, tadi saya de call tuan... tuan yg jawab ke?'

tau apa jawab ehh??

' eh... takde! baru ni puan call saya gitau pasal hal ni.....'

hahhh......???!!!

' iyee..... baru ni puan call saya..... dari pagi tadi belum de orang call saya pasal kuartes ni.....'



agagagaaa...... ngko rasa apa? oren? sirap? laici? pepagi lagi dah salah orang? kak Limah oii... mano la akak sambung kan call tadi tu?

aiihhh.... nasib lah..... camtu pon boleh jadi...... hu3....... seronok betul tuan tu gelakkan aku... hampeihh....!!




Jumaat, 3 Oktober 2014

Bila bangla jaga kaunter barang...

Salam,


Bukan la nak kata aku anti kat diorang ni..... cumanya.....

biasa kan bila kita pegi markat2 yang sederhana besar ni, kalau kita perasan ada jenis - jenis barang yang diorang letak kat kaunter.... nak amik barang tu kena minta pekerja yang jaga kaunter tu tolong amik kan.

sebab biasanya pemilik market tu akan letak kabinet berkaca untuk block kita dari terus capai barang2 yang 'terkawal' tu... so... nak tak nak.. kena ringankan mulut sikit untuk minta staff diorang amikkan.

biasanya jugak.... diorang akan letak staff warga tempatan... kadang amoi... kadang minachi..... kadang aweks....

takde masalah pun...

tapi semalam... alahai.... kesian mak buyung ni tau..... dah le barang2 kat kaunter tu dah berubah kedudukan..... orang yg jaga kaunter tu tah mane tah.... ingatkan takde..... memula tu la...

agak lepas dia dengar suara aku... baru lah mamat bangla tu muncul... lahhh... ada orang rupanya....?!


ngan muka blurr....!

cuak plak aku nak tanya... paham ke tak mamat ni kalau aku tanya kang? tapi sebab dah takde pilihan... aku pun dah lama tercangak - cangak dok cari apa yang aku nak..... tak jumpa2 ngko!

tanya jugak lah kat mamat bangla tu...

" minyak yu yee kat mana? "

tau dia tunjuk apa? minyak urut yg panas tu... aduhaii..... aku nak pakai untuk baby nanti... takkan le pulak aku nak tenyeh minyak paneh tu kek perut si kecik ni nanti.....



kesudahnya... aku tetap kena cari sendiri..... nasib la jumpa..... tu pun terselit ngan barang2 lain... jenuh hehh nak telek satu per satu..... tak kuasa nak tanye lebih2...... tak kuasa nak jadi cam ayam ngan itik kat situ haiiihhh......


allooo tokey.... next time letak la orang yg boleh cakap melayu kat kaunter tu....


Note :

Teringat lak citer akak senior yang berurusan ngan klien antarabangsa ehh 2 - 3 hari lepas.... Pure dari Perancis weeihhh..... cakap melayu tak reti... cakap inggeris lagi la tak reti....... abih camno nak berurusan tu? heheeee...




Khamis, 2 Oktober 2014

beskal anak2

Beskal :


disebabkan de rezeki sikit.... kitorang datang ke sini.... rezeki anak2 je punnn.... akak senior kat opis pun de cakap, dia beli beskal utk hero2nya kat sini.... murah katanya...

si abang dah lama dah berkicau.... since beskal lama dia tu rosak..... dia asyik la dok zikir kat telinga aku ni mintak beskal baru..... letih mak dengor...

nahh..... sekarang baru lerr telinga ni lega sikit...he3..... ingat nak survey je dulu... sebab tujuan asal nak beli kat pekan Seremban tu... tapi disebabkan masa kitorang nak survey, kedai tu dah tutup plak....

sampai plak kat sini, nak tak nak.... amik je lah yg dia dah berkenan tu.... tu pun asalnya dia mintak beskal pixie......


uuuuu...haaii..... abahnye suh tengok dulu beskal lain.... ha3... aku? aku tengok dari dalam keta je haa.... perut dah memboyot sangat.... tak larat la hehhh.... i redha tunggu dalam keta sambil layan lagu... tu pun habis setting radio tu aku ubah..... agagagaaaa.....


atee.... kita nak tukau lagu jekk... tapi tah hape2 yg muncul kat skrin radio player tu tah.... mane la chek tau...!!!


Buah eksotik :

ermmm... eksotik le jugakk.... tau ke buah apa ni?

aku....? siang - siang aku cakap..... tak tau!!

tapi senior bagi tau..... ni namanya buah keranji!

de keranji biasa.... de keranji papan.... k.... sampai tu je yg diorang bagitau..... cara nak makan? sebabkan tak pernah jumpa, aku hempuk ngan bontot mug..... kah3..... tak pasal je kena marah kat member2....  mana la aku tau!


ingatkan keras sgt..... eleh... nipis je.... macam asam jawa... kelat2 sikit.... masam2 sikit..... de rasa lemak2 sikit...... cuma isi tak tebal macam asam jawa..... rasa pun kat ujung - ujung lidah je... kalau nak puas malan, sila makan buah asam jawa yg petik terus dari pokok tu..... tebal cuma tak selemak buah keranji ni lah....





Rabu, 1 Oktober 2014

yang terlebih excited

pregnancy :


ok..... skali tengok dah macam lambakan baju kat pasar lambak..... keje sape tu?

sape lagi kalau bukan si abang.... nape susun macam tu? nape tak susun sekali...?

jawabnya..... yg tu afal lipat..... yg ni pa'el lipat.....

ooooo............. gitu ye?


rajin anak sulung aku ni... hehehe.....

adiknya lipat sikit..... yg lain tu.... si abang punya keje... yg susun bak pasar lambak ni pun si abang punya keje....


anyway... terima kasih ye anak2!


tapi.... boleh tak tolong susun betul2? poning mak tengok.... hu3....


baju2 baby je yg habis diorang lipat.... yg lain... maknye ni jugak yg lipat.... betul punye excited diorang nih... ye..... berbaki 2 bulan lagi jekk.... hero2 junior ni akan dapat adik baru.... hew...heww...


ooohaiii.... de lagi kelengkapan yang belum dibeli...... lampin pakai buang..... wet tissue..... aku punye barang2 yg nak pakai masa berpantang nanti.... waduhh.... waduhh.... waduh.... gawat nie....


dulu aku pakai set Orang Kampung..... la ni nak pakai set yang mana pulak ek?


rasanya tak amik set kot.... mungkin amik sikit2...



interview :

nak marah kang, aku kena balik! gitu ler..... sejak aku pi interview hari tu... brader2 ni gemar sgat panggil aku.........bos!

halo... halo..... baru interview je punn... aku pun tak sure lepas ke tak tu nanti.... redah je pegi.....


'ehh...ngko tak boleh marah... tu kira doa dari kitorang jugak tu...!'


kann... aku dah kata.... bile aku minta diorang jangan panggil aku camtu, gitu le yg diorang jawab.... aduiihhh....... redha je lah.... nak buat camne..... heeee......