Jumaat, 17 Januari 2014

Bukan kasut je....


Kesian hasben aku!

Pagi ni nak pi keje.... tengok2.... kaburator motor rxz dia dah takde! hii.....lang..!!!

padan le bunyi motor tu semacam je masa dia start tadi....

alahai.... ingatkan kasut dia je kena rembat.... dengan kaburator tu skali diorang rembat....!! apelah teruk benar perangai diorang nih.... biadap sangat lah... motor tu elok je kat parking umah... berani betul diorang wat 'keje' tu..........

termenung jap dia depan motor tu tadi................. tengah2 poket nan hadoo je ni... abih semuanya hilang!

kasut sukan sepasang.... baru je jahit plak tu... jahit tapak je....! dah RM20.....................

( hasben risau.... tengah2 nan hadooo ni camne la nak cari kasut baru? buatnya pegawai atasan dia nak buat ujian kecergasan dalam masa terdekt nih.... haaahh...??? tak menggagau dia?!! )

kasut putih dia yg dah macam kasut sekolah tu pun kena 'sebat' gak....................... budak skolah kalau dapat kasut tu... senang.... lap je dah bersih... tak payah nak letak kapur segala.............

ka....bu....rator tu ponnnnn........................!! di'sapu' gak.............?!! Ngko tau tak tu motor hasben aku cari makan?! ngan motor tu lah dia pi keje hari2.... tu yg dia termenung je tepi motor tu tadi.... tengahnye dah lompong...! kabel tu... de kesan kena potong.....

sib le ade skuter tu... walaupun rupa parasnya agak teruk sebabkan eksiden minggu lepas..... gagah lagi le..! terpaksa la dia pakai skuter tu.................................-_-'


aku harap pencuri tu dapat balasan setimpal...!! ko buat aniaya orang je tau!! dasar pencuri.............


ni..? ape pulak ehh??

heee... adelah ari tu... kita kena kursus di ujung minggu.... sib baik dekat....


Khamis, 16 Januari 2014

dasar pencuri!

Habih ilang kasut laki den! Baru yo jahit kasut sport tu...

Bukan sepasang...duo pasang!

Kuang aja punyo pencuri!!!

Aduhaii... Meroyan laki den pepagi nih!

Tak sangka lak nak jadi.den tinggalkan ghumah tadi kojap yo! Pi anta anak2..sobab an kojap,xdo la den kunci pagar depan tu..

Maso nak poe klinik tadi ni la.. Laki den baru nak capai kasut tu... Tengok2 xdo...!!!


Apo...!! Xmeroyan laki den?!!

Mato dah la sakit... Ati pun sakit! Hansap punye pencuri... Bekulat2 la kaki ngko pencuri...!!!

Rabu, 15 Januari 2014

Dia pandang je.....

DSC00669

Tak caya lerr tu..!

Dia pandang je muka maknya ni lelama... kalau tengok bijik mata dia yg booolat tu.... macam caya tak caya je!

betul ke mak sakit?! betul ke? betul ke?

alahaiii........

Sakit mata.. kembali!

Nape? sebab dah berkurun dah aku tak kena sakit yg satu nih.... antibodi dah tak umphh.. tu yg mudah terjangkit lagi... agaknye lah..! huhu

tapi harap2 kali ni tak seteruk yg dulu le... masa tu darjah 5 ke 6 tah! lupe...! tapi masa skolah rendah lah...

sebelah kena seminggu... sebelah lagi... the next week nya plak... ponn seminggu...!

kali ni.... baru kena... harap2 tak lama.... takut je terjangkit kat anak2... nak kiss2 cam selalu dah tak boleh ye nak! kang terjangkit.................

Sabtu, 11 Januari 2014

Masih sakit....

Pagi tadi sebelum pi keje, hasben pesan

" basuh la ketaa kuning nih!"

hahh........ ye lah...! petang kang lah saya cuci! tapi...sampai kesudah.... sampai ni pun aku dok ngadap komputer lagi...........

ngan pinggang yg masih sakit2 nih.... malas lak nak buat! adeihhh... tapi kalau tak cuci.... kesian pulak! camne?

pinggang tak ler sakit sangat. kalau terrrr tekan or salah gerak, memang rasa................ tambah lak baru je jap tadi dak kecik ni landing kat belakang aku masa tengah membongkok! haiihhh... bertuah punye budak!

kemain sedap dia landingkan montot keciknye tu kat belakang mak nya nihh.... dia ingat kusyen gaknye.... T_T.................

ate.......moh le cuci jap.... asalkan nampak bersih... tak le gerun sangat kalau tersandar kat keta tu....... -_-'

kalau tak, nak lalu tepi pun takot...!!! hikhikk...........

Khamis, 9 Januari 2014

seterika karat!


Kalau dah begini la ghuper montot 'iron' kesayangan.... Berani tak mak mak nak tenyeh kat baju sekolah anak yang putih melepak tu?

Dah ler anak baru je nak sekolah.......... Semangat anak nak masuk darjah 1, lain woooo......... Lebih lebih lagi bila terkenangkan baju sekolah yang masih de bau kedai tu...................aduhaiii.............

Masa anak sekolah kat PASTI tahun lepas, aku memang tak kisah sangat pasal rupa paras 'iron' tersayang nih... Asal leh licinkan baju, pakai je lah... Bab 'karat' lekat tak lekat kat baju ke.. Kat kain ke... Tak kisah langsung!

Taa....pi...!!

Lepas baju skolah anak melekat dek 'karat' ni... Baru le terkial - kial nak cuci montot besi ni..... Sib le baru nak tenyeh... Kalau tak..huhuuu...... Kesian anak aku!

Kengkawan lain gi skolah ngan baju putih jelita... dak abang?? Bajunya karat! ohh tidakkk...!!!

Camne nak buat?


Note : nak beli 'iron' baru.... yg tu masih elok lagi ! Kalau boleh jimat kan bagus! *wink





Mak.... atuk...!

Atuk datang tu... mak!

Tengah masak telur dadar kat dapur, tetibe je si bongsu tu menjerit sambil terlompat - lompat. ingatkan dia buat main2...

Mak....!! Atuk da....tang...!!

Berderau darah jap! budak kecik ni betul2... ke? atuk mane la yg datang time2 maghrib ni kan??

Telur dadar tengah tenggek atas dapur... macam nak hangus je tu... aku tutup api dulu jap.... sian telur tu.. hangus kang!

Kat luar tu dah dengar bunyi pintu pagar berlaga dah... sah lerr..! memang atuk datang... atuk Pilahnye ngan nenek Pilah!

Dengar je anaknye kabor yg menantunya ni eksiden lagi... deras je diorg muncul depan umah. ngan mak mentua yang tengah tak sihat tu... lama dah batuk... dari bulan 10 tahun lepas. makan macam2 ubat.. tapi macam tu gak. gigih gak dia datang jengah muka. ^_^

Mak cakap anak Kak Wani kena tahan wad... Jap masuk oksigen... jap kang masuk gas... harap2 sembuh cepat le si kecik tu kan?!

-----------------------------------------------II-------------------------------------------

trick quiz :

2 = 5

3 = 10

4 = 17

5 = ??

cerrr.......jawab! hikk

Rabu, 8 Januari 2014

skodeng dak abang!

Lepas kes dak abang tu balik umah jalan kaki last week... sampai cemas2 tak terkata kat mak dia nih... aku tanam niat nak skodeng dia balik dari sekolah isnin hari tu........ ( ", )

tapi nawaitu tak kesampaian le pulak... dah ter-eksiden.... langsung terbantut. abah  nye yg take over...

isnin tu nampak ok... semalam... abahnye skodeng lagi.... nampak dak abang tu gelisah. tak nampak kelibat abahnye agaknye.. tu dia mundar mandir kat tempat yg aku suh dia tunggu sebelum tu.........

abahnye? mane? ade.... dia dah sampai awal.... dia nampak dak abang gelisah tak tentu arah.. lagi dia nyorok... depan pondok dia duduk tu de public phone... situ le abahnye nyorok sambil skodeng!

mungkin sebab tengok abahnye takde ! ( padahal de kat tepi tu jekk... ) dia duduk kat kerusi besi yg de tu.... lamaaa....!!

abahnye saje bior dia tunggu kat situ. nak tengok, anak bertuah tu leh sabar ke tak?? kot dia leh tunggu ke tak lelama kat situ sampai abahnye muncul depan dia??

tapi nampak gak kat dak abang... he3... melompat2 dia marahkan abahnye....agagagaaaaaa...!!

tu semalam. hari ni tadi aku sempat skodeng masa dia beli makan kat kantin.... yg ni ok dah! dia dah pandai beli makan sendiri... dah pandai beli air sendiri........... dah boleh lega kat situ............. ^_^


Isnin, 6 Januari 2014

Eksiden motor lagi....

Dah macam2 hal happened to me.....................

kalau hari tu aku rasa macam kucing hilang anak..................... hari ni lak........

for the third time... aku eksiden! tak jauh dari opis............. T_T........................ sib ramai yg tolong...

motor hadap motor....

sib tak teruk... tapi...................... budak laki tu luka2.. aku lak injured dalam.... badan ai melambung ke jalan... saaakit !!

motor? both teruk! oh my...!!!

know i'm sitting alone di rumah while my husband settledown ngan abang budak tu.

paling tak sangka.... Pengarah i siap datang jalan kaki tengok i kat tempat kejadian yg tak sampai 100meter dari opis.............. weeeeeeeeeeeee... maluuuuuuu !!

memula ayat cam cemas je kan.. tapi peh tu, teruk kena kutuk! huhu............ camtu le Pengarah aku.... out-spoken !!

my scooter??!

sian!!

housing cracked here and there..... tapi husband cakap,'leh pakai lagi tu... ' 

cuma tapak tempat letak kaki tu rasa cam peroi bila dipijak...huhuhuuuu.................... my scooter!!!!!

ngan pinggul sakit akibat terhempas ke jalan.... siku sakit akibat terhempas gak... leher rasa terseliuh di belah kiri sebab mungkin terkehel masa kepala jatuh terhempas ke jalan. nasib baik helmet tu kuat... so kepala ai selamat dari cedera teruk. cuma pening pening je....

keting laaagi sakit..................... side ankle tu...awww....!! sakit! tapi doktor kata, ' puan boleh jalan lagi tu bermakna kaki puan tak retak....' iye?? so??

i dapat cuti 2 hari................. plus ubat tahan sakit and balm.

apelah citer husband ngan diorang tu??? tak sabar nak tau........................................
















Ahad, 5 Januari 2014

program malam nihh.....

pertama............................... jahit tali beg si abang yg separa hancur. takde rupa tali dah.... berambu - ramba ghupernye.... camne nak dukung beg sok??!! haaiiihhh......




kedua................................. kapur kasut skolah si abang... macam tak kering je tu...adeiihhh!!!



ketiga.................................. gosok baju sekolah si abang! kojo sonang!! lagi best bila 'iron' yg dulunya kuning2 karat....... la ni dah berkilat! ^_^

tapak seterika berkarat kilat

see....................!!!

 magik tak??

Ayam hutan free.........!

dah seminggu ayam tu terperap dalam peti ais... member hasben yg bagi. ingatkan dah siap potong 4 ke... 8 ke... ghupernye.. lum!

kaki je yg dia potongkan. tapi sib baik isi perut sume dia dah tolong bersihkan... siap salai lagikk ...^_^....... ok lah tu!

pagi tadi aku ler sengsorang yg kerjakan! potong sendiri... hasben keje! pepandai le buat sendiri ehh... tak tau la potong berapa... blasahje....asalkan dapat makan dah lerr..  

lepas potong2...terus kena rebus.. hasben dah pesan byk kali.... rebus dulu! ayam hutan tu bukan macam ayam bandar..... daging ehh liat.... kena rebus lamaaaaa...! kalau tak.... kang tak tertelan lak kang!

iyooo lah....! ikut yo lahh pesan suami... tu tengah rebus. jap lagi larikk jap pi kedai... cari santan. nak cari semalam, takut basi lak santan tu............ aku kalau santan dah rupa and teksturnya nampak cam pelik je.... mula la rasa semacam.... cepat je aku humban ke tong sampah kang!!

ruuugi!!!

orang rumah member hasben tu de cakap, 'kita tak makan! sebab tak tahan bau ayam tu... kuat!'

takpelah... rezeki kitorang le ayam tu gamaknya!! heheee timo kasih lah yo!

ni tengah tunggu ayam tu empuk.. aku rebus sekali ngan halia and bawang putih. of cos le tumbuk dulu ngan lesung tu... peh tu gaul je....baunya?? sampai ruang tamu.............wangiiiii.........!!!

Rabu, 1 Januari 2014

Esok.... 02/01/2014

Nervous tentang esok... sebab?

Opal... sok hari pertama persekolahan. Semalam dah selesai pendaftaran... memang takde risau sangat... kecuali..........

ujian dianogsis semalam... T_T... debor amat amat.....!!!

tu semalam....

debaran esok?? tentulah risau... hari pertama skolah kan?! tang lain aku tak risau sgt... cuma tang kat kantin tu sok! waduhh.... waduhh... waduhhh...

abahnye cakap sok dia cuti... nak tengokkan Opal kat skolah sok... sanggup tu amik cuti....heheee....

maknye?? saya tak cuti sok tapi saya cuba minta kebenaran bos untuk keluar sekejap... biasanya bos takde masalah nak bagi pelepasan sekejap.... hikkk

ingatkan nak bagi dia bawak bekal... tapi bila dipikir2 balik.. masa ni la nak ajar dia cara membeli makanan kat kantin tu... masa mak-abah diberikan peluang untuk tengok2 anak2 kat skolah...

sib baik pihak skolah paham.. diorg bagi kelonggaran sepanjang minggu ni and the hold week for the next week... legaaaa..!

sepanjang minggu ni and the next 2 weeks.... anak2 belum betul2 belajar lagi... it's minggu orientasi.... nama lainnya.... minggu transisi... minggu suaikenal.......  tujuannya?

bagi timbulkan rasa seronok dalam diri anak2 untuk bersekolah......

teringat plak zaman aku di-orentasikan kat sekolah asrama dulu............ tak best!!!

bagus dapat dilupakan...........hurmmmmmmmmmmmmmm

anyway......... hope semuanya berjalan lancar............. and............

HAPPY BIRTHDAY to...................... my Pa'el.......... esok!