Rabu, 31 Disember 2014

Cuti sekolah : kisah 2 beradik dengan ayam nenek

Kebtulan.... aku tunggu hari masa budak2 dah start cuti sekolah... so... takde masalah le kalau aku berpantang kat kampung..... kann???



bila cakap kat budak2 berdua tu.... wahh.... melonjak - lonjak diorang... suka! excited..... hmmm..... heran tul aku..! ape sebabnye tu?

ayam....!!!!



tu jawapan diorang........ sebab rumah nenek Pilah ade banyak ayam...!



giitu jawab 2 beradik tu.... dah kenapa dengan ayam?

sebaaaaabb......... senang nak buli.... sebab ayam tu kecik kan??


 buktinya....................



hari pertama datang umah mentua, si no.2 dah buat 'keje'... ayam mengeram tu jangan buat main hoiihh..... kalo ngko nak tau, time tu la 'dia' paling garang plus ganas...... aku tau sebab masa kecik2 dulu penah kena patuk ngan mak ayam tengah mengeram camtu..... sakit oooooo................... sobb...sobb....

katanya

' mak, ayam tu la yang Fael tendang hari tu.... '


astaga...!!!!!!!!!!!! tu keje ngko rupanya....???



beberapa hari lepas aku bersalin tu.... ada aku bagi dia roti.... then aku tinggal la dia kejap.... lepas tu bila tengok balik kat dia.... orang dah ke mana.... roti dah ke mana... bekas je yg tinggal.... bila tengok kat anjung tepi umah nenek tu........ lahaulawalaaaa........


bertabur kat tempat mak ayam tu..... banyak...!!!


Fa'el....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


'kenapa de roti kat ayam tu?!'

'Fa'el la yg bagi......'


pengakuan yang superb selamba......

'kenapa bagi kat ayam tu? kan dah bersepah dah tu.....!'

'sebab ayam tu suka... dia nak makan, Fa'el bagilah....'


wahhh...... betul toyer je muka dia masa tu....

'tak makan pun ayam tu....'

'memanglah.... kawan dia yang makan..... Fa'el tengok tadi.... kawan dia yang suka'



patut ke tak patut aku marah tu? tu akal budak bakal genap 5 tahun awal tahun ni nanti.... patut ke? patut ke?.... aduhaiiii......................

tu yg no.2.... yg sulung? ehh... ade keje jugak.... ada.... pepagi lagi dia dah main sergah2 ayam.... macam mana arwah Pak Aziz Satar sergah orang kat tepi perigi buta dalam filem Pendekar Bujang Lapok tu... macam tu lah gaya dia masa sergah ayam2 tu awal2 pagi..... sebijikkk.....!!








deliver day...

Then..................


Tak sangka tul aku.... biasa... sebelum doktor check jalan kat 'situ' tuu... de la soklan yang diorang nak tau... taaaaapi.................... tak sangka la pulak, doktor yang sorang ni banyak bebenor soklannya... dah rasa macam nak interview kerja pulak dah.............


padahal.... semua yg dia nak tau tu dah ade rekod dah... tu... dalam buku rekod kehamilan tu...... stakat tanya berapa kali minum air gula? insya-allah.... aku ingat lagi...

tapi bila ditanya.... bila? bulan ke berapa? ya rabb..... bukan le aku ingat sangat....

bila ditanya..... de check Bp weekly tak? ye.... insya-allah... memang aku boleh jawab... tapi bila ditanya bila tarikhnya...? la... haiii................. ingat2 lupe lerrr....


last2 aku jawab gini je, " dalam buku pink tu semua ada, doktor.... cari la kat muka surat yang hujung2 tu... ade kat situ...."


hahh.... baru le dia check jalan..... tu pun tak berani nak confirmkan 'laluan' tu dah buka berapa....... kalau ikut dia cek tu.... jalan baru buka 2cm... ( time ni mula la rasa nyesal datang spital.... baru buka 2 je? hu3..... nangisssss )



dtg je doktor terlatih.. hahh...ngko.!!!! rasa cam nak tercabut nyawa jap... masa tu dah kul 12 tghmlm...

' k... jalan saya dah tolong bukakan jadi 3cm... pas 4 jam nanti kita cek balik.. kalau dah buka 4 cm... kita tolak u trus masuk bilik bersalin... '


perghh.... sabar je lah aku dengar.. padan lah sakit bebeno masa doktor terlatih tu cek jalan tadi... xde harapan ler aku nak blik umah..confirm ditahan wad mlm tu jugak..




tak bleh tido weihh... nurse pun kekejap dtg tgok.. lebih2 lagi bila aku pi toilet... tau2 diorang dah tunggu kat katil... takut le kot aku terbersalin dalam toilet.. 

sakit kali ni lain... cam nak buang air besar sakitnya.... memula sekejap2... lelama jadi pjg... tau2 kul 4 tu doktor pelatih dah terpacak kat hujung katil..


cek... sah... jalan dah buka 4cm tapi lagi skali kena refer kat senior... bila sister yg cek.. dia cakap jalan dah buka 5cm... amboih.... cepatnya... kul 4.30am ditolak balik ke labor room.....

1 jam peh tu... ngam2..... SEBELUM SUBOH.... aku selamat dah bersalin.... heeero jugak...!!!!


al-hamdulillah..




NOTE :

akhirnya dapat gak hasben temankan wifenya ni bersalin... tah bile dia masuk, aku tak sedar....tau2 dah dengar suara dia bagi galakkan suruh push lagi... he3




Selasa, 30 Disember 2014

before that deliver day...

Sadiss tau..... tak siapa cakap yang bersalin tu tak sakit... yang bersalin tu best bebenor..... yg sakit bersalin tu sedap tak hengat.... takde dikk...!!!

kalau nak diikutkan, aku punye EDD.............. 6 Dis......



tapi dengan izin Allah, 2hb tu... paagi tu dah keluar tanda.... lendir coklat tuuu.... tapi sebab tak sakit, aku malas nak berkejar pi spital... berani kan? tu bukan berani ape... tu sebab aku takut ditahan wad awal sedangkan belum sakit... oohhh.... aku serik dok spital lelama.... seeerik!!



dulu camtu ler... anak sulung.... keluar tanda camtu gak... tapi bila cek... eleh.... baru buka 2cm... tapi sebab dah EDD..... memang kena tahan wad lah.... lebih kuran 4 hari aku bertapa kat wad masa tu... tak juga sakit...... jap2 kena seluk.... jap2 kena seluk.... ngko ingat sedap nau ke? hohhh..... azab!



tapi tu aku gigh lerr berjalan dalam rumah mentua.... jap ke depan... jap kebelakang... jap menyapu sampah... ehh.. ape je lah yg aku boleh buat.. aku buat... asalkan akju tak duduk diam... harapan nya supaya lebih cepat jalan tu terbuka. sebab hati ni kuat dok kata yg jalan aku baru buka 2cm..... sakit pun tak sangat.... sebab tu aku berani stay kat rumah lagi.... jangan de sesape tiru cam aku..... kisah ni takleh jadikan contoh sangat tau.... ^_^


petang tu hasben ajak pi jenjalan.............dia tau ler bininya ni tengah susah hati.... takut trauma segala semua ada nih...... aku tak cakap tapi air muka aku dia boleh baca kot...hahaha.............



sempatlah makan kfc.... pergh..... best sangat.. hati mengidam sangat nak minum air gas... tapi takut lah..... teguk sikit je.... bagi jgan mengidam sangat... hikksss



masa keluar tu dah mula rasa cam nak buang air beso... tapi sakit tu bukan le kat betul2 tempatnya... sakitnya lebih kat laluan nak bersalin nih.... lama.......... then hilang.... relaks lagi tu...


balik rumah mentua... rehat jap... dalam around kul 10 tu rasa lagi... kali ni takut gak.... takut terberanak kat rumah..... tak tunggu.... terus pi angkat beg ngan barang2 utk dibawa ke spital masuk dalam keta... anak2 kitorang suh tinggal dengan nenek depa... sib la diorang paham....



so malam 2hb tu aku trus ke spital.... then.............................................................







Isnin, 29 Disember 2014

JPN Senawang... dah kenapa?

3 minggu lepas masa daftar nama si kecik ni.... takde pulak orang JPN tu bagi tau... kalau nak dapatkan kad My-Kid kena isi borang lain.....


pegawai kaunter tu cuma cakap... lagi 3 minggu nanti dah boleh datang amik My-Kid kat situ...


Tupp... tupp... petang tadi, hasben aku pi..... tetibe pegawai kaunter tu cakap.... kena isi borang khas untuk kad My - Kid dulu... baru boleh dapat My-kid tu....


tak ke sia2 je kitorang tunggu selama 3 minggu? tak ke sia2 hasben aku menunggu punye lah lama sebelum tiba no. giliran dia dilayan hari ni? hanya semata - mata nak dengar ayat tu..... ' kena isi borang dan tunggu lagi....'


dah kenapa? 


ada hasben cakap macam tu kat pegawai kaunter tu... ye.... macam biasa... tergagap2 nak menjawab.... tak tau la aku sama ada yg tergagap - gagap tu orang yg sama hasben aku berurusan 3 minggu yg lepas....


dulu.... takde pulak kerenah semacam ni.... 

dulu... senang... daftar je kelahiran kat JPN... automatik dah boleh dapat kad My-Kid tu... takde pulak kena isi borang khas... kenapa sekarang macam ni?

fine.... mungkin pegawai tu terlupa.... tapi... perkara macam ni agak menyusahkan sebenarnya... 

cekap? maaaa....las nak cakap..... malas nak hukum2... tapi tu lah.... duduk di kaunter... suka tak suka kena cekap... kena pastikan maklumat yang betul disampaikan kepada pelanggan...


Nasib baik lah... kebetulan hasben nak amik ic baru kat situ..... kalau tak.... memang buang masa gitu je lah.....





Cuti rehat 6 hari tuuu

Kan aku amik cuti rehat awal dari tarikh jangkaan bersalin... asalnya nak amik 5 hari je, tapi sebab minggu sebelum tu adik lelaki ku mahu bernikah.... maka aku tambah ler lagi sehari...

Kesian... dulu masa aku menikah ngan laki tercinta tu, dia bersengkang mato tolong... masa nikah si angah pon sama.... mengenangkan tu... tak sampai hati ler aku nak bior dia pi nikah tanpa kehadiran akak long tercintun nih kann... hahahaa

macam ler aku pi tengok dia menikah... huhuhu.............



aku tak pi... sori le bang! aku tak larat ler.... perut dah memboyot ni... bior ler aku stay kat rumah.... lagipun kalau dah semua pegi... sape pulak nak tolong makcik2 tu tunjuk arah tempat simpanan pinggan mangkuk untuk kegunaan tetamu ngko nanti.... ye tak??


ok.... cuti 6 hari tuuuu................ cuma 2 hari je aku btul2 pakai.... baki 4 hari tu nampaknya kena bawak ke tahun depan ataupun.... mungkin lebih baik aku bawa ke GCR.... kan??

GCR?? owhh.... nanti lain kali aku explain... ( selagi aku tak lupa lah...he3 )...


sebaaaaaabb...........................

hari ke - 3 cuti rehat tu aku dapat m.c.. pasal mlm tu aku dah kena tahan wad....



pueh tau aku berdoa mintak awalkan kelahiran si kecik ni..... al-hamdulillah... termakbul jugak....

disaat cuti abahnya pun dah hampir habis dah tu, si kecik ni keluar.....  dapat lah abahnya sambung cuti lagi..... ^_^




Nota :

Tu pon.... ketua balai ehh... sibuk nak anta laki aku tu pi jejauh... hoii...hoi.... ngko tak tau ke? bininya ni lagi perlukan dia disaat cenggini? reti ke tak reti???... ohhh... hangin sebadan rasanya.... sabbb barrrrrr................grrrrrrrrrrrrrrrrr



Ahad, 28 Disember 2014

Gas....ohh....gas.....

Aduhai..... apesal la laptop ni kejap2 'hang'... kejap2 'hang'..... ooohaiii..........................!!!!



Hahh... memang aku lum habih pntang lagi... masih dalam hari lagi.... hari ni baru 26 hari... cerita kisah berpantang? nanti lah..... kalau aku rajin, aku tepek sini jugak nanti.... ^_^



ni tengah menunggu budak kedai hantar gas.... rasanya 2 - 3 bulan lepas harga gas plus penghantaran baru RM 28.00...... baru jap ni tadi aku tanya... diorang cakap RM 28.50... aikk..... dah naik lagi?


nak buat camne hasben keje hari ni..... terpaksalah mintak diorang hantarkan ke rumah... cepatlah dik oii... akak ko nak masak ni... sebelum si kecik tu merengek.....

dah de baby ni kena lebih bijak gunakan masa untuk memasak... time dia tido cenggini lerrr aku senang nak masak....

tapi tu la... tak menjadi perancangan aku nih.... boleh habis pulak gas tu.... tengah goreng ikan plak tu... tau2 api padam.... aduhaiii.... sabarrrr je lah..



Jumaat, 19 Disember 2014

berpantang kat rumah mentua

Sementara menunggu hari nak bersalin hari tu,aku amik cuti awal. Hasben pun dah cakap awal2 lagi... 'sementara nak tunggu hari tu, amik ler cuti awal...'

takut ler aku terbersalin awal plak...anak no.3 ni orang cakap senang nak bersalin...

Ye... Tapi de gak yg cakap kdg wpun ank dah 3, de yg masih susah nak bersalin... hmmmmm


Lagipun, tak larat dah ler nak bawak perut ni. Ngan tido malam xtentu... Nak terkejar2 blik tghari memasak lg... Oohaii.. ade baiknya aku cuti awal... kemas brg2


sebab kali ni pun cdgannya bersalin kat umah mentua... Sama cam dulu2 jugak... Anak2, tahun ni kita cuti2 kat kampung abah lah yek... Ooohh... sebut je nak blik kampung abah, bebudak ni ape lagi... mengelinjan ler...

Excited betul!

Tak sabar2 sgt dah nak serbu umah atok nek diorg. Hahh... de la tu yg diorg nak buat kat sana...


Ha'ah... Cam aku ckp td ler... dedulu pun pantang kat umah mentua.sebab utama... Spital tu sekangkang kera je... kalau aku blik umah mak sendiri pun, time nak bersalin nanti aku tetap kena bersalin kat spital ni jugak... lagipun senang laki aku nak ulang alik tengok aku, then uruskan apa2 yg ptut. Jimat sikit kos minyak... Subsidi kan dah xde.... Kenalah berjimat... ye tak???



Note : 

aku amik cuti rehat 6 hari masa nih.... takut ler terbersalin awal... nak rehatkan minda n badan pon ye jugak..... kononnye lah..... hishh......................................





Isnin, 8 Disember 2014

3 Dis 2014.... deliver 3rd khalifah

Alhamdulillah... segalanya telah dipermudahkan....

Segalanya selesai dengan selamat dan kedua kami ... mommy and baby.... sihat sejahtera....


Today.... sudah 6 hari berpantang di kampung mentua......

Semoga segala urusan kami dipermudahkan.... insya-Allah...



yupp.... masih hero... dan aku masih kekal as the only girl in the house... miahahaha....

nanti story mory lagi...... bye !

Ahad, 30 November 2014

3 in 1

Tahniah

First of all.... aku ucapkan tahniah pada the only one adik lelaki aku yg dah tukar status sekarang... dulu solo... sekarang dah berteman... selamat menempuh alam baru as suami to somebody...



Welcome

To his wife tu..... selamat datang ke dalam keluarga kami... maklumlah.... the only one menantu perempuan in the house....




Menghitung hari

Yuppp..... that's me.... minggu ni kandungan dah nak cecah 39 minggu..... so... ape lagi nak dikato... just waiting the day... debor weihhh... tak berkesudahan selagi tak bersalin nih....

sakit2 dah rasa dah... tak la sekerap seperti yang sepatutnya..... yuppp... betul tu.... just cramp gitu gitu je... tspi belakang ai sakitnyaaa.....

mungkin sebab dok berkemas pinggan mangkuk yang digunakan untuk hidang makan pada tetamu masa my alang nikah 28 Okt hari tu...


owhh... jangan ingat mak buyong ni cuma mampu tengok je... idak lerr.... tengok makcik2 tu dok gotong royong masakkan untuk tamu, aku rasa tak senang hati nak tengok sesaje.... bising2 makcik2 tu suruh berehat.... ye cikk.... aku buat mana yg terlarat...  once sakit pinggang, aku berehat lerr....


now... aku memang berehat habih di umah mentua.... tapi if tak deliver jugak sampai rabu ni... kitorang balik ler rumah kitorang pasal hasben dah kena kerja....









Khamis, 27 November 2014

Makin melambak...

Ya... itulah hakikatnya sekarang... makin nak cuti... makin melambak pulak kerja yang diorang timbunkan kat aku..

Bak kata de sorang budak praktikal tu..

' macam tak nak bagi akak cuti je kan...'

tau takpe dik..!!



tapi yang penting kerja yang aku yang tertangguh sebelum sebelum ni dah selesai awal dah.. ni job2 yang baru nak diambil tindakan...

pengganti sementara.... hmmmm..... tak paham aku part yg ni.. kang cakap lebih2, esok esok orang kata aku burukkan tempat aku cari rezeki.. so.... aku malas nak citer...

anyway.... de yang dah mula serah diri hari tu belajar sikit salah satu job aku... harap2 takde masalah la yekk... gi pun tak susah... just proses aduan je... yg lain... pas aku selesai cuti panjang nanti, aku akan follow up...



5S... eh... tu dulu... sekarang dah tukar kepada EKSA..... sekali lagi....!!!!



kan aku baru je pindah ke tingkat atas ni... ngan nak siapkan kerja yang tertangguh.... memang tak nyempat lerr aku layan kerenah 'EKSA' nih..

minggu ni je lah yang nyempatnye pon.... tu haa pon semalam dah melambak balik keje.... aduhaii.... sabar je lah....



tapi apa pun, hari ni mak buyong ni keje separuh hari aje... esok ? makcik ni cuti........... sampai my EDD day..... yeayyy....!!!



doakan saya agar semuanya selamat dan dipermudahkan proses kelahiran si kecil ni ya.....



p/s : hope tak perlu sampai terpaksa di ' induce '...... serik sudah.... TT.......





Sabtu, 22 November 2014

Awatnya eksyen sangat?

Ohh.... temuduga tu......

Malas ahh nak simpan2... meh chek citer semuanya kat sini.... pengalaman aku..... lain orang, lain pengalamannya.....


sesampai je kat meja daftar tu, peg. yg jaga pendaftaran tu dah buat muka tercengang... agaknya dia terkejut tengok mak buyong ni gigih jugak datang temuduga fizikal tu..... ye lah... dah orang panggil temuduga.... datang je lah kan....

tengok air muka peg. tu je, aku terus paham....

' saya nak try nasib....'

ye...ye... aku paham..... ni temuduga fizikal... kalau dah tau boyot, nape datang jugak? kannnnn.....


' ohhh.... err... ok..... isi borang ni... bla bla bla.....'

no. giliran aku masa tu 16... ohh.... tak ramai.... ok.... tunggu.... then depa bagi taklimat.... depa bahagi kitorg ke group2 kecil... 1 group 7 orang... tapi peg. tmuduga tu mintak orang yg pegang no. giliran no. 7 bagi laluan kat aku yg mak buyong ni masuk dalam dewan temuduga tu dulu.....

sampai kat dalam tu.... dari orang ke-7, depa arahkan aku buat dulu temuduga fizikal tu...... me.... dari no. 7 jadi orang pertama yg jalani temuduga tu..... oohhh.... situ je aku dah paham..... peg. daftar yg aku jumpa mula2 tu punyalah cakap penuh tertib takut aku ni kecik hati....


ye.... aku paham..... depa nak juga calon temuduga buat kawad tu..... tapi dalam masa yang sama depa tetap bagi aku peluang untuk 'rasa' pengalaman temuduga fizikal tu.....



k lahh...... lepas kira BMI, depa suh aku naik atas pentas... tuju ke balik tirai belakang pentas tu.... oohooo.... nak cek fizikal.... tangan.... bahu..... kaki.... peha..... lutut..... dalam keadaan baik ke tak....




tang kat sini la yg terjadi tu....



peg. yg check fizikal ni pompuan non - muslim... ye lah... pompuan, peg. pompuan la yg check... lelaki, peg. lelaki lah check...


' buka tudung.... dan buka baju atas....'


'hahh...?'        buka baju atas? nak buat ape pulak.... cek fizikal sampai kena buka baju atas? ooiihh... memang tak terfikir langsung check fizikal kena buat camtu.... ayat 'hahhh...?' tu seriously spontan keluar dari mulut aku..... bukan la tujuan nak sergah peg. temuduga tu derr......

tapi peg. tu leh hangin plak bila dengar bunyi tu keluar dari mulut aku....

' awak keje kat mana?'

ye... aku keje beruniform...... aku mention kat peg. tu.... ringkas....

' awak tak tau ke cara nak hormat peg. atasan...? saya bagi arahan, awak cakpp hahh..?? hahh... camtu.... sebagai anggota beruniform takkan awak tak tau?'


wahhh........!!!!!!!! terkesima jap aku.... masa tu tangan ni tengah terkial2 nak buka tudung nih.....



hooo.... dugaan.....!

time tu mata aku dok pandang calit 3 kat bahu peg. tu..... malas nak layan, aku buat macam yg dia suruh tu cepat2..... tak kuasa nak layan...... ye aku tau cara nak hormat peg. atasan..... tapi aku malas nak bertekak awal2 pagi macam tu....


dia suh depa tangan... aku depa... jap ngadap dia, pehtu dia suh pusing membelakangkan dia... peh tu dia suh luruskan tangan ke depan... ngadap dia, then membelakangkan dia..... aku buat je padahal kalau tak tanggal baju pun boleh je tengok...... takpelah... prosedur diorang camtu gaknye.... ikut je lah....


peh tu... selak kain... tinggi sampai peha.... ngadap dia, then membelakangkan dia.... selesai...

tu je... ohooo... masa tu aku pakai baju kurung.... mak buyong.... dah sah2 la aku tau tak leh nak buat kawad..... takdelah aku pakai baju sukan... perut dah besar..... kang nampak plak pusat kalau pakai seluar track-suit tu kan....ha3....



selesai je bab tu... aku jumpa peg. daftar yg memula tu..... dan aku diberitahu..... aku GAGAL dalam temuduga fizikal tu....


oohh... sebelum tu aku de maklumkan kat peg. yg sound aku tu..... bahwasanya... ini kali pertama aku hadap temuduga fizikal..... dan tak sangka plak sampai kena buka baju camtu..... sebab tu reaksi aku macam tu tadi....


then... aku tak lupa ucapkan terima kasih kat peg. tu ngan sopan dan senyuman.... walaupun senyuman ku  tak berbalas.... hmmmmm......






Jumaat, 21 November 2014

Gagal Temuduga Fizikal Penolong Penguasa Imigresen KP27

a'ah.... gagal !!

kantoi kat BMI... memang lah... mak buyong.... berat badan ni naik bukan sikit2.... lebih2 lagi time dah sarat ni... kekadang naik tu sekilo... kekadang terlebih sikit dari sekilo....


depa amik berat kat buku rekod kehamilan tu... lepas tu amik berat terkini.... then... berat terkini tu depa tolak 5... ukuran standard utk ibu mengandung biasanya diorang tolak 5.... tu diorang yg cakap... tak paham pulak aku 5 tu depa amik dari mana..... ukuran standard mana tah....



dah tau mengandung nape gatai gak nak pi temuduga fizikal tu?


haaa..... nak tau ke kenapa?

sebab dalam surat panggilan tu depa de tulis lagu nih

' calon mengandung sila bawa buku rekod kesihatan mengandung untuk rujukan urusetia'

so aku ingatkan depa akan bagi kelonggaran sikit la.....



kalau dah boyot 9 bulan nih... memang kawad tu... kim salam je lah kan.... ade plak yg terberanak kat situ kang....


tapi sampai la ni aku tak paham..... ukuran berat badan yang kena tolak 5 tu.... mana diorang amik? ukuran standard ape tah? masa temuduga yg sebelum ni senang je..... diorang cuma tanya, berat sebelum mengandung berapa? pun beruniform jugak... tak ler cenekey sangat cam yg nih.... rasa tak logik pun ada..... tapi.... takde rezeki.... nak buat camne..... redha je lah...


tima kasih la kat depa sebab bagi gak aku peluang 'merasa' temuduga fizikal ni.... ^_^



1 pengalaman baru.... tapi aku yakin, kalau takde istilah penolakan 5 yg katanya ukuran standard tu... memang BMI aku menepati kehendak diorang.... tapi takpelah...... redha lah.... ^_^



walaupun de officer kat opis aku dok kata, ' takde kelonggaran langsung utk wanita mengandung ke? ini diskriminasi namanya....'


haaa..... acaner tu? malas nak komen lah haiiihh..... hehee


tapi de 1 perkara ni yg aku takkan dapat nak lupakan..... betapa eksyen nya pegawai yang sorang ni.....



opppssss....... sambung lain kali lah ye..... bukan nak ngumpat.... tapi nak kongsi pengalaman..... yang baik tu jadi pedoman.... yg tak elok tu.... hindarkan....


next entry lah........





Isnin, 17 November 2014

Rezeki anak.... 1 lagi temuduga

Tak sangka betul... rancak pulak dapat panggilan temuduga saat dah hujung2 mengandung nih.... hari tu sekali.... ni lagi 1 lagi.... 


hari tu jabatan aku sendiri... tapi kan ke gagal.... hmmm.... takdo rezki kata orang.... takpelah... setelah dihitung buruk baiknya.... aku pasrah nokksss....!!


sabtu kelmarin, tengah syok berehat ngan hero2 cilik tu.... www.spa.gov.my send sms... aiikkk.... yg mula2 hari tu takde plak depa dok sms cenggini.... ni ada pulak... baguiihh..... 


haiiihh..... temuduga fizikal, pancaindera & kecergasan.... makkk...!!! acaner tu?

ooohaii.... mula lah rasa cam nak give up..... terbayang kecergasan tu kena berlari - larian segala.... terbayang camne aku nak berlari ngan perut yang dah memboyot nih... bayangkan ler... jalan lau sikit je aku dah rasa baby mcam nak meluncur keluar... inikan pulak aku nak berlari..... kang kat situ jugak aku bersalin.... hohohoooo..... haru.... haru......

boleh gitu? ye... punca yang buat aku pikir camtu sebab, baca maklumat kat portal spa tu tak habih.... broadband dah abih limit.... peh tu maklumat pun keluar sekerat je..... tu yang boleh terfikir macam tu.....



mula la gebang kat mereka2 yang terdekat cam nak give-up je.... tak mau pi langsung..... hampa la kunun....



tapi hati rasa tak puas.... malam tu check balik.... redha la tunggu web page tu loading lelama.... sambil2 baca apa itu temuduga fizikal, pancaindera & kecergasan... apa nak kena buat... apa nak kena pakai... ohh.... sah2 la aku pakai baju pregnant... 


hasben pun de cakap.... pi je lah... tu kan rezeki anak.... awak tunggu dah bertahun... tup2 masa sarat ni pulak baru diorang panggil temuduga..... gi je lah dulu.... sampai sana kita tengok dulu acaner citer nyer....... 



maka, dengan itu.... aku buang jejauh rasa give-up tu.... ape pasal nak mengalah sebelum mencuba?  kannnn???? nooo.... no no noo...... nanti dak kecik dalam perut ni ikut plak sikap negatif tu..... mau ka ????


tak mau... tak mau... tak mau........


insha-allah..... mudah - mudahan segalanya dipermudahkan untuk kami.... kami?? yuppp... untuk aku and baby..... kan kitorang nak pi sama - sama temuduga tu nanti....... ^_^








Jumaat, 14 November 2014

Pembawa budak...

giiiii....tu tajuknya.....



camne nak mula..... jap.... de selingan... de staff dari department lain dah pecah air ketuban pagi tadi..... hu3.....  rasanya ramai bebenor yang bersalin bulan ni.... artis pun ramai gak deliver baby bulan ni kan? che ta..... fasha sandha.... mas anizan..... amyza adnan..... sape lagi? oooo.... ye.... zahid.... sape lagi? sape lagi?

kat opis ni pun ramai jekk... rasanya aku yang last untuk tahun ni... yang lain stok tahun depan punya baby.... he3.....



haa.. back to the tajuk.....

ingat lagi... dulu masa ngandungkan anak sulung..... memang takde masalah sangat... cuma awal2 tu sakitnya ya ampunnn.... kata de tukang urut tu, tempat lekat si sulung tu tak tepat kat tempatnya.... kekiri sangat kedudukannya.... tapi tak le aku pi urut perut aku masa tu..... bahaya wooo....

tukang urut tu cuma urut peha je.... lepas dia urut urat peha tu... terus sakit yg tak tertanggung tu hilang... padahal sakit kat perut sebelah kiri ni.... al-hamdulillah... terus elok... sampai ni.... dah nak masuk 3 orang dah....



then masa dah masuk 8 bulan, tetiba muncul gegelang hitam kat leher ni.... dah macam rantai.... lepas je bersalin............. terus hilang!


tu yang sulung.... yang no.2............

dari start mengandung..... mata ni naik ketimbit.... alah... dah kena gelak kat opis.... depa dok sakat, kononnya aku rajin ngendap orang.... hampeihh....!!


geram kena sakat, aku buat le macam2.... de kata cucuk ngan duri pokok bunga tu nak bagi nanah keluar..... gila berani aku buat masa tu..... tak tahan woo.... mende tu kan wat mata kita jadi pedih... nak tengok apa pun tak selesa kan?


tu yg aku berani2 cucuk nanah tu.... tapi jap je... tak lama peh tu naik pulak kat mata sebelah... aku biar sampai kecut, ehh.... tupp... 'dia' timbul plak kat mata yang asal tu.... wah..... berganti - ganti...


dari tak pernah kena seumur hidup ni, terus jadi cam acara lari berganti - ganti.... giii tu...............

tapi lepas je bersalin........... hilang terus..... kesan pun takde...... sampai sekarang............


tu yang orang tua2 kata... pembawakan budak.....



ni yg ketiga ni........hurmmm..... kebetulan.... takde pulak....



Khamis, 13 November 2014

rajuk hati sampai berpeluh...


sejak semenjak ni de la rasa cam tu sikit.... rajuk ngan sape?

yang penting bukan ngan hasben la.... tapi de la...

bila terkenangkan balik peristiwa dari dedulu ke kini.... memang tu la yg jadi sebab aku rasa cam sentap sikit... lately lah..... mungkin sebab perubahan hormon time mengandung ni kan...

tu yang persaan terlebih - lebih tu......







tapi tak le sampai berpeluh.... yang berpeluh tu sebab dah membuyung ni kan..... oohaiii.... bau ketiak nya ya ampunnn.... pernah pakai deodorant... tapi lepas tu tau apa jadi?

ketiak mak bengkak nak oiiii........ hadap le aku tak leh nak kata apa.... T_T... hu3


ada apa -apa petua tak?

awal2 mengandung tak dok plak baunya.... udah ujung2 mengandung.... dekat2 nak bersalin ni la tetibe cam ter-kuat plak.... wu3.....


atau......



ke sebab pembawa budak? he3......



siapa de petua? pleaseeeeeeeee.........................


oooo..... cite pasal pembawa budak ni kan..... tetiba datang ilham plak... ok.... to be cont... next entry la ek.....





Rabu, 12 November 2014

Belum cutilah....

Well.... helloooooooo !!!

i'm still working...... still...... ok!!

heran sungguh la aku... ramai pulak yang semacam nak aku cuti bersalin cepat.... ngko tak tau betapa aku punye struggle sekarang nak siapkan kerja - kerja yang ada nih?

tau tak? sebenarnya kalau ikutkan hati, aku memang nak je baby ni keluar cepat2... tapi kata orang..... jangan diminta - minta... kang betul baby ni keluar awal kang... banyak mende lagi nak buat sebelum baby keluar nih.... hieheee....









Rabu, 5 November 2014

sebelum cuti bersalin...


Chakkk....

De member bagi.... xtau nak buat apa dengan mende tu katanya.... ooo...tak tau ye?.... Meh sini.... tau la apa aku nak buat ngan span kuning ni.... miahahahaa...



Tadi de pegawai kat opis dah pesan dah....

'siapkan kojo dulu sebolum bosalin....!'

iyolah... Kot tak disuruh camtu pun aku tau... Tu le yang aku buat dari semalam.... Strugle siapkan keje.... Takut terbesalin awal... Haaa... Kang camne kannn?

Dah le xde pegawai ganti nanti....  ngan keje yg tertunggak bebanyak tu.... Rasanya takde yang sanggup siapkan keje aku yang de tu... Nak tak nak, kena siapkan jugak le sementara boleh ni....



Cuti 90 hari tu aku dah mohon semalam.... Selesai dah yang tu.... Ingatkan boleh cuti macam tu je... Sib la de orang ingatkan... Kena mohon dulu rupanya, kalau tak....

60 hari je lah ngko bleh cuti... Rugilah... Kemudahan dah ada tapi tak guna pakai.... Ngeee.... Si adik dah tanya dah tu....

Bila baby nak keluar ni? Lambat lagi ke?

Nampak tu....de yang dah tak sabar nak jadi abang.... Dah tak sabar nak mengulit baby.... Selama beberapa bulan ni dia dok ngulit sepupu dia je.... tu pun sesekali je jumpa.... tu yang tak sabar sangat dah tu... haaa... sok jangan ngko muak nak mengulit adik sendiri udah la ye....



semalam kul 4 pagi perut ni rasa memulas semacam... nauzubillah sakitnya.... tapi bukan sakit sebab nak bersalin.... sakit sebab sebelum tu aku membuang tak lawas.... agaknya baki masih bersisa dalam usus tu.... he3

ditambah lagi dengan kena himpit ngan baby di dalam.....

lagi lah sakit.... hu3... sabar je lah...





Isnin, 3 November 2014

Pindah juga akhirnya

Ni tahun dulu... sebelum 2012... pertengahan tahun... bulan Jun kalau tak silap...

Di aras 3....


Lepas tu.... kitorang pindah ke aras 1.... start bulan Julai 2012... cawangan aku beroperasi di sini...

Dari hodoh giler rupa cat dindingnya.....


kaler bercapuk2 camni.... pink pulak tu.... kitorang willing korban tenaga dan masa... cat balik... biar tempat yang suram ni, yang menyakitkan mata je kekdahnye ni.... jadi segar semula dengan kaler yang lebih baru...


Taaa....daaa..... 

hasil kerjasama sesama staff, yang wanitanya cuma 4 orang je.... yang berbelas lagi tu semuanya lelaki..... kita dapat rupa baru.... baru la rasa ceria sikit tempat ni.... ngan softboard yang usang tu, diorang pakat balut semula ngan kain ela... dari putih huduhh... jadi biru ala2 baldu...

Tapi.... semua tu sekejap je.... since kitorang pindah ke sini, tak aman rasanya hidup kitorang.... ramai pulak yang berebut nak amik alih tempat ni..... dulu sebelum pindah idak le pulak dema nak kesah sangat....

Puas le bertahan... tapi... apa nak buat.... akhirnya kitorang mengalah jua.... terpaksa gak lah pindah lagi.... sebelum puasa tahun ni jugak.... kitorang berpindah.... kawasan milikan yang dulu luas, rasa tak terjaga je bila melibatkan 5S.... dah jadi kecik... ok lah kan... lega sikit masa tu....



Yupp... ini la tempatnya.... agak kecil... tapi... special... sebab ada tv.... ramai le yang 'jaki'.... mana taknya.... bilik lengkap macam rumah... de set kerusi meja ruang tamu.... oohh.. masa gambar ni diambil, kitorang dah alih semua tu... tv tu asalnya atas meja... tapi meja tu pun dah kena alih... sebab sekali lagi kitorang dipaksa pindah.... 

so.... memang tak nampak dah mende tu semua... kalau tak... memang cantik.... macam kat rumah... sambil keje, buka tv..... he3..... ohh... keje tetap jalan.... jangan ingat kitorang tak buat keje plak... tu meja yg kosong tu asalnya penuh... serabut.... berselirat dengan kad2 aset....

tu nampak... pantry yang tak la jelita sangat tapi ntah kenapa jadi rebutan... dasyat tul pantry ni...


k.... tu diaaa..... secara rasminya... pindah lagi.... dah dah la tu ye... kitorang letih dah asyik kena pindah randah jee..... 

baru pindah.... tempat pun tak complete lagi ngan barang2 yg sepatutnya ada...... ngan port kabel yang tak cukupnya... dengan line telefon yang tah ke mana peginya... ngan port internet seketul je.... ehhh... macam2 lah...

komputer tu... walaupun de yg suruh pindahkan ke belakang..... maaf.... permintaan tu tak dapat saya penuhi..... meja saya... haruslah ikut cara saya.... ikut keselesaan saya.... pasal kabel yang berselirat tu..... tunggu lerr.... saya dah ada perancangan sendiri.... tau la apa yang saya akan buat nanti bos... jangan le risau..... semua dah saya aturkan... demi mencapai matlamat....  ' EKSA kan opis sebelum Dato' Haji tu balik dari Mekkah.....'.... ^_^



sekian dulu cerita perpindahan aku di tempat keje......... hikkkssss....









Jumaat, 24 Oktober 2014

Jarak selamat kenderaan... berapa yek??

Semalam......

Lepas shopping lauk, aku terus pi amik si abang kat sekolah sebelum amik si adik.... lepas si abang dah masuk kereta tu, aku terus gerak pi rumah pengasuh..

ala.... tak jauh ponnn.....



dalam 200 meter ada kot.... ngan kereta bersimpang siur nak masuk simpang segala tu... takkan pulak aku nak bawak lelaju..... ngan ketidak selesaan perut yg besau ni.... lagi pun jalan tu lebar... kot sape yang tak sabar tu nak cepat, sila la amik lorong kanan..... pecut la lelaju kalau nak....


kebetulan dari jauh lagi aku dah nampak, depan rumah pengasuh anak tu de 1 keta... kawan akak tu agak ehh.... jadi, tak dapatlah aku nak parking depan rumah tu..... so aku decide parking je kat depan rumah jiran pengasuh tu. memang slow lah....



masa tu la baru aku perasan de 1 kereta ni dok ngekor bontot kereta aku.... hamboihh bang.... kemain rapat dia mengekor dari belakang..... lepas tu siap buat muka tak puas hati pandang aku lelama.....

aku ingatkan aku sorang je perasan.... kawan pengasuh aku pun perasan..... siap tanye lagi...

' knape? orang tu follow dari tadi ke?'

entah la.... seingat aku masa gerak dari sekolah tadi, kereta tu takde lagi..... dah dekat ngan rumah pengasuh ni baru aku perasan kereta tu kat belakang....

'macam marah je tu...'

entah lagi.... tak puashati kot aku bawak keta slow sangat.... alahai..... seingat aku lorong sebelah kanan tu ada.... jalan tu de 2 lorong... jalan bertentangan sebelah nu 2 lorong... jalan yg ni pun 2 lorong.... clear lagi... takde kenderaan lain langsung.... kitorang je yang ada masa tu...

kalau nak cepat, nape tak masuk lorong kanan tu.... masuk je lah situ..... aku bagi signal dah tau masa nak parking sebelah kiri tu....



lagi pun... nak tanye ni.... berapa jarak selamat antara kereta ngan kereta bang oiii...? berapa?

sampai kemain dekat mengekor bontot kereta orang depan nih??



k lah.... kot de yang lupa.... kot aku pun terlupa nanti...... meh.... review balik kat link ni :

http://driving-school.com.my


mudah - mudahan tak lupa lagi dah lepas ni....





Temuduga : hikmah disebalik kegagalan

Tempoh menunggu keputusan temuduga tu keluar sebenarnya sangat meresahkan..... macam2 perkara dok fikir... baik aku... baik hasben...


Macam2 hal weih..... sampai aku fikir, kalau dapat... biarlah simpanan je.... tu pun cam ia tak ia je... betul ke aku ni?

sungguh....

kalau dapat.... memang la... bersyukur tu memang bersyukur sangat... lama dah tunggu kan? 7 tahun nak naik taraf gred nih... tiba2 dapat panggilan temuduga for the first time nya..... terus dapat plak tu.... yess... memang rezeki sangat dah tu.... memang patutlah bersykur...


itu if........ dapat!


tapi disebalik tu... ada yang merisaukan hati.....



mengenangkan perut yang dah makin sarat nih..... kalau dapat naik gred....

posting tempat keje tu tak tau lagi kat mana? bila? sebelum posting tu, kena gi kursus dulu... 3 bulan kursus..... memag la semua tu boleh tangguh sampai aku selesai pantang.... betul.... dulu masa mula2 dapat keje yang sekarang ni pun macam tu la....


dapat masa tengah pregnant, kena plak gi kursus.... masa tu perut dah 6 bulan.... tup2 dah sampai tempat kursus, tak sampai 1 minggu, diorang suh balik.... yg sedih tu... transport kena uruskan sendiri.... hasben masa tu jauh sangat.... dia kat Penang... aku masa tu kursus kat Melaka....

sedih... mintak tolong orang amik masa tu pun semacam susah je..... ooohaaii.... takkan aku lupa kenangan sedih tu... ngan perut boyot.... takkan nak usung beg berat2 tu ( ye... berat dipenuhi pakaian dan keperluan peribadi lain untuk kursus yg tempohnya makan masa 3 bulan..... )


sampai terbayang2 perasaan nak seret beg sambil jalan kaki je kat highway tu.... hu3....

lepas tu bersalin, diorang panggil balik suh hadiri kursus tu... panggilan ketiga... nak tak nak kena pegi... kang diorang pecat pulak.... belum confirm jawatan masa tu.....

panggilan kedua dapat masa tengah berpantang.... dah tentu aku terpaksa tolak....


masa panggilan ketiga tu, si abang baru 5 bulan.... menyusu badan lagi masa tu... menyusu sepenuhnya.... tapi sebab terpaksa berkursus.... tempohnya 3 bulan, aku terpaksa tinggalkan si abang dalam jagaan mak.... 3 bulan tau..... masa tu belum putus menyusu badan lagi....

tapi demi nak kekal ngan keje nih.... tabahkan hati jugak lah.... jumpa hujung minggu je... tu pun masa tu 2 minggu sekali baru leh jumpa..... biasanya aku balik, tapi bila time tak boleh balik tu, mak le yg datang bawak si abang.... masa tu le aku bagi susu badan.... dia tak mau... siap nak muntah bagai...


alahai... hibanya hati..... kesudahnya.... susu tu terbuang camtu je.... orang kata siram kat pokok... sebab takkan nak buang kat toilet kot... tu makanan anak.... aku pun buat la camtu... terpaksa.... sebab masa tu bengkak susu....

ooohaiii..... sungguh... sebolehnya aku tak nak perkara tu berulang semula..... sebolehnya tak nak, ya Allah...


sebab tu bila dapat tahu aku GAGAL dalam temuduga ni, hati tak rasa kesal langsung.... hampa pun tidak..... aku redha seadanya.....



sekurang - kurangnya dapat la aku bersalin dengan aman, berpantang dengan hati yang lapang nanti.. ^_^

sebab yang paling penting sekarang ni, aku mau proses melahirkan nanti dipermudahkan.... dan segalanya selamat..... doakan lah keselamatan dan kesejahteraan aku dan si kecil ni nanti ya.....


amiinn....


Nota : pada yang dapat tu... walaupun simpanan... tahniah..... kerja lah bersungguh2.... jadilah penyelia yang adil dan bertimbang rasa..... ^_^









Khamis, 23 Oktober 2014

temuduga : keputusan temuduga

penutup cerita temuduga aku hari tu....


lepas sesi temuduga tu aku terus balik kat meja aku balik. alah... temuduga kat opis je.... kebetulan...

dapat tarik nafas lega sikit.... tu pun lepas aku sarapan ( sarapan pukul 11.00 pagi... masih dinamakan sarapan ke tu? ) dengan kak Za..... senior yang paling rapat ngan aku kat opis nih..... ^_^

semput oooo..... puas le Kak Za gelakkan kisah aku yang ter-malu sendiri tu... hew3.....



esok tu.... ehhh ramai betul yang berminat nak tau kisah aku... fine!

lagi sekali aku kena gelak.... takpelah.... aku redha je... mende dah nak jadi... hohohoooooooooo.....



sambil2 tu diorang nak korek rahsia gak tu.... kot2 la soalan yang aku dapat tu kena plak kat diorang.... untung korang kan..... korang punya tarikh interview lambat lagi masa tu... memang ada masa sangat kalau nak ulangkaji..... sambil2 korek rahsia macam ni....



rasa macam ditemuduga lagi pulak dah.... tapi... takpelah... orang dah tanya, aku jawab jugak... jujur... takde nak simpan - simpan.... semua aku kongsi.... dari A ke Z... buat apa nak kedekut ilmu?

ada jugak yang nak tanya, tapi sampai kesudah dia tak tanya apa yang dia nak tau pasal temuduga tu.... senyap je.... takpelah... tapi jangan kata aku tak mau tolong yekk...



ooooo.... result ehh???

memula aku nak cakap terima kasih pada yang dah tolong aku sebelum hari temuduga tu.... dari yang pinjamkan resume... sampai la kepada mereka yang mendoakan kejayaan aku hari tu....

kepada yang dah cuba cuba panggil aku Boss tu.... timo kasih la bro! saya tau niat brader tu dah baik... mendoakan saya ni....



tapi lepas ni jangan la panggil saya macam tu lagi... takut orang lain pulak yang salah paham nanti kalau brader masih panggil saya dengan gelaran tu..... sobab ehh....


' dukacita dimaklumkan anda tidak berjaya dalam temuduga ini'


gitulah keputusannya.......







temuduga : insiden tu....

ooo....haii... malu alah tak leh nak kata?

'ngko kena halau ke?'

senior aku yg tanya tu lepas kejadian tu....



aterrr.... berani diorang nak halau mak buyong nih.... agagagaaaaa.....

tak lah.... mungkin kesian kot... tengok mak tengah membuyong ni.... diorang terima la jugak dokumen aku tu....

' takpe... nampaknya dah tak sabar sangat dah nak temuduga ni...'

wahh..... malu!!! dah la malu.... digelakkan pulak dek panel tu... adeiihhh... tebal sekaki kulit muka ni...



maka, sesi temuduga aku hari tu berlangsung dalam keadaan tak seperti yang aku harap kan... tenang dan relaks.....!



tergelak2 panel tu... diorang tau aku dah malu - malu alah ler tuu... hu3.... sadisss noksss!!!!

maka tak dapat ler aku nak jadi serius tenang sepan diorang.... terkeluar ler sifat2 loyar buruk aku sikit sepanjang temuduga tu berlangsung...



puas le kengkawan yang dengor citer aku ni gelakkan aku.... aterrr.... dah malu! nak buat camne.....



aku memang pikir diorang dah panggil... husben wife yg depan aku tu pun sangka camtu... sebab tu diorang siap wish luck..... sebab masa tu bilik no. 1 tu belum ada orang keluar lagi... aku bajet masih de calon yg sedang di interview kat bilik tu... sebab tu aku dengan yakinnya terus masuk bilik 2.... memang aku bajet panel aku dah panggil masuk... sungguh...!!


tak tau le lepas ke tak... tak tau le panel tu sudi pilih aku ke tak.. tawakal je lah....




Rabu, 22 Oktober 2014

temuduga : hari ditemuduga

temuduga aku? 

al-hamdulillah... berjalan lancar walaupun awalnya tu ada insiden memalukan berlaku... hu3..........



apa persediaan? selain review mana yang sempat.... mulut ni terkumat kamit le jugak baca doa... harap menggunung nak lulus interview tu ade la jugak..... sikit... yang paling penting.... gabra!


tak mau... tak mau... tak mau.... otak bleh jammed bila dah gabra...... 



masa ni le kantoi kat senior.... lepas tu kecoh le jap kat diorang.... baru diorang tau aku pun dapat panggilan temuduga tu...... he3..... 



tu satu hal..... kisah memalukan tu? gini.... jangan de ikut jejak langkah aku ni udah la yekk....



bilik temuduga tu de 2... pintu betul2 sebelah menyebelah je..... dengar bunyi loceng baru boleh masuk lepas orang terakhir keluar. 

aku dapat pintu 2.

bilik 1.... paling lama pun 15 minit je sorang..... bilik 2 ?

40 minit seorang....! bilik 1 dah keluar masuk dekat 10 orang..... bilik 2? 

baru 2 orang.... 

ngko tak tau berapa kali dah aku ulang alik keluar masuk tandas..... perut dah besar.... mana larat nak duduk lelama.....sambil tu sempat jugak surfing internet.... baca2 info umum mana yg patut... 



then orang sebelum aku keluar dari bilik 2 tu..... aku bangun lepas dengar bunyi loceng.... de husben wife depan aku tu siap wish luck lagi....

aku ketuk pintu, masuk... terus serah dokumen ... tetiba..


'eh... kita dah panggil masuk ke?'

hu3..... biar betul...

' eh... bukan tuan2 dah panggil ke?'

ngan aku... ngan panel tu... sama2 terpinga - pinga..... sama2 tercengang2... pulak dahh..... kesudahnya????


' ngko kena halau ke? '



ehemmm..... kita sambung lain kali lah yekk....





Selasa, 21 Oktober 2014

Temuduga : Kisah Sebelum Ditemuduga

Sambung citer lagi yokkk....!

Nak buat resume lepas bertahun - tahun tak buat.... hahoiihhh.... bukan keje senang weiihhh.... menggagau gak le mencari....

kan ke aku tak gitau sesape ( sangat lerr....) pasal aku dapat panggilan temuduga tu..... terpaksa kelentong konon minta contoh tu untuk orang lain.....



serius oiihhh.... diorang percaya ! ( masa tu la..... tapi lepas tu... kantoi jugak akhirnya.... agagaga.... )



aku malu le nak kecoh... interview je pon! ntah dapat, ntah tak.... tu pun kebetulan last minit baru dapat tau... mane la sempat nak citer sangat.... nak sediakan resume je dah makan masa sehari suntuk..... memikir!

sib le de yg sudi pinjamkan format resume.... tqvm puan saridah n tuan hassan.....

tak sangka pulak de ayat kena promosi diri sekali dalam resume tu..... pueh le pikir!


tu baru resume.... lepas tu kena lak jumpe kerani yg jaga rekod perkhidmatan aku... kena le bebel sikit... sebab last minit minta semua maklumat tu kat dia.... pulak dahh..... aku dapat pun last minit.... 



nak baca apa last minit macam tu?



memang tak sempat... aku review je sikit2 mana yang termampu.... terbengkalai jap keje kat opis tu semata nak ngadap buku... sekurang - kurangnya de la juga membaca.... tak ler gi interview tu membuta tuli sangat....


lain2.... aku berserah je.... 







Temuduga : surat panggilan

Eleh... apalah nak kecoh sangat.... dapat surat panggilan je kot!

tak kiralah... nak juga kecoh... tak kira...! nak jugak... nak jugak......


7 tahun...... since aku dapat keje yang ada sekarang nih.... 7 tahun tu aku rajinkan diri apply kenaikan gred... kononnya nak setimpal dengan sijil yang aku ada....

tiap2 kali expired ( mohon gomen kan de expired date... tu kat spa.gov.my tu haa...), aku gagah le renew.... selama 7 tahun !

sampai la aku dah mula naik fed-up tapi.... sebab ramai sangat yang desak.... renew je!

aku renew le jugak..... tapi tak berharap langsung dah macam dedulu..... renew bodoh gitu je.....

kalau ada... adalah.... kalau takde... nasiblah...



sebab tu masa diorang sibuk2 semak nama masing2 dapat panggilan temuduga ke tak, aku buat tak reti je... tak kuasa nak amik beria- ia.... diorang takpe, tiap kali apply.... tiap kali tu la dapat panggilan... cuma rezeki je blum ada...... ( aku dah semak sebelum tu tapi namo den takdo! frust la konon.... cheiitt.... )



tup2 last minit baru tau... namo den ado weihhh..... ! tu pun lepas dapat surat..................

tu pun aku rahsiakan ( kononnye...!! )... malas nak kecoh2.... tapi dalam masa yg sama menggagau cari resume... mano nak pinjam nih?

pueh lerr kelentong member.... kononnye de member mintak tolong nak pinjam resume... muahahaha.... tak patutu kan ??



bukan tak nak gitau.... tapi.... baru temuduga je kot! malu ler nak kecoh2.... alah... lambat laun diorang tau gak nanti... apede hal......





Isnin, 20 Oktober 2014

Dah exam?!

Gitu ler yang jadi lepas hantar si abang pegi sekolah pagi tadi...

Kalau nak diikutkan dari minggu lepas mulut aku ni dok tanya kat dia non-stop... cikgu dah bagi surat ke belum?

Jawab ehh.... belum!

Sampai semalam dia jawab tu je lah.... tapi hati ni ape la rasa semacam je..... 


Tadi agaknye sebab cikgu yg bertugas pantau anak murid kat pintu masuk tu tengok si abang datang pakai baju sukan... terus dia bagitau...

' tak payah pakai baju sekolah puan.... sebab minggu peperiksaan akhir tahun sekarang ni... '



Pulak dahh...!!! bila mulanya tu? minggu ni ke?

' dah mula khamis lepas dah puan.... '

agagagaa...... terpinga - pinga mak ngko ni kat situ tadi abang ooiii........ kata cikgu tu lagi, surat dah edar kat murid2... tapi si abang beria - ia cakap cikgu dia takde bagi surat tu... macam mana tu? 



ini maknanya.... minggu lepas dia hadap exam tu tanpa ulangkaji..!!!!!



tu hal si abang..... hal aku?

sekarang usia kandungan dah 33 minggu... persiapan baby ngan aku masa berpantang nanti dah sedia ada.. tinggal nak beli untuk minum masa berpantang nanti je lagi...

yang masih blum selesai.... hal keje!

Hari ni selesai 1 mesyuarat... tinggal lagi nak sediakan minit... lepas tu sedia untuk Laporan Nilaian Prestasi Tahunan ( LPNT ) je.... maklum ler... nak cuti panjang..... Disember - Februari..... Bulan 3 tahun dopan baru naik keje balik... lama tu weihh..... kakitangan gomen cam aku kena selesaikan LNPT tu cepat.... kalau tak, tahun depan gaji tak naik oiii.... statik je kang... hu3......









Khamis, 16 Oktober 2014

Praktikum...

' Lia.... amik laptop...'

' Lia... amik kalkulator.... '

' Lia.... amik fail tu....'


Asyik2 Lia.... asyik Lia..... Lia disuruh itu... Lia disuruh ini...... kenapa? aku dengki? jeles? sakit hati?


ooo... no... no... no.... sama sekali a big NO...!

Kalau dah si Lia tu je yang disuruh itu ini... nak buat apelah aku jeles kan... ye tak?? bior le Lia buat semua.... aku boleh relax.... betul?



abih tu? apa masalahnya?


memang takde masalah kalau yg mengarah itu ini kat si dara tu adalah pegawai aku..... tapi masalahnya.... yang bagi arahan itu ini begitu begini kat si dara comei nih..... adalah................



budak praktikum......!! a.k.a.... budak praktikal..... nokkssss....!!!

si dara tu pun budak praktikum..... pendek kata.... praktikum arahkan praktikum....



amboi dikk!! ngko baru praktikal student dik.. ohh ye.... agaknye engko tengah praktik cara nak mengarah orang ye? amboii... amboii..... amboii.....



selalu aku tengok je..... hari ni terluncur plak nak menegur.... terkedu gak le budak tu... taapi aku tegur cara gurau jekkk... idak ler nak memarah kan... dah besau.... belajar tinggi....


lagipun.... aku tak belajar tinggi ni mane nak tau.... ape tujuan adik2 ni praktikal.... hmmmmmm.......

( ^_^ )







                                                                                                            

Rabu, 15 Oktober 2014

Tak macam mengandung pun!


patut la bila aku nek skuter tu pi memane, orang2 yg sejalan ngan aku kemain tak beragak bila nak motong..... 

lebih2 lagi kat traffic light tu... cam semalam lerr.... tah mane datangnya keta nan 1 ni tah.... yang buat aku terkejut tu... bila tiba nak jalan, pakcik tu boleh pulak nak berebut ngan aku...


oiiihhh..... sib baik la aku tak perah minyak skuter tu kaw2... kalau tak.... lama dah kaki aku ni kena hentam kat keta yang sabar2 nak jalan tu.... dah la masa dia berenti, muncung keta tu dekat ngan skuter aku..... 


pakcik tu ngan selamber nye pandang aku ikut side mirror tanpa rasa bersalah... aduhaiii.... menyumpah dibuatnya.... agak2 la sikit..... perut aku ni besar kot!


samalah jugak macam sebelum2 ni..... masing2 kemain laju lagi motong skuter aku yang tak seberapa tu padahal depan tu traffic light merah lagikk.... 


tima kasih le kat kawan2 yang risau tengok aku ber-skuter pi balik keje ni.....  




Selasa, 14 Oktober 2014

Sebulan lebih je lagi

Yupp..... sebulan lebih lagi noksss.... ai akan bercuti panjang..... kali ni 3 bulan... tahun dulu masa ngandungkan anak kedua, tak sempat nak rasa sebab belum berkuatkuasa lagi cuti bersalin 3 bulan tu...

ya looo.... cuti bersalin maaaa.....

kerja? alahai.... adalah lebih baik aku pikirkan hal masa berpantang nanti dari memikirkan hal kerja..... lagi pun aku tengok dema dema yang di atasan nuuu relax jekk.... aku awal2 lagi dah pukui canang.... ai mau cutikkk 3 bulan noksss......

mungkin takde masalah kot kat dema tu..... ^_^



Dalam hati rasa tak sabar je nak kempiskan perut ni balik.. tapi dalam masa yang sama...... seriau bila mengenangkan kisah di labour room nanti..... waduh waduh waduh....

yang 2 orang tu dulu, abahnya tak dapat tengok... yang sulung tu, doktor tak panggil hasben aku masuk masa kat labour room... padahal laki aku tunggu kat luar tu dah berjam jam doktor oiiii...... dah sain segala borang ke hape tu... tapi tak dipanggilnya...

Yang hero kedua tu..... tak sempat plak... tau2 masa dia dtg melawat petang tu, baby dah keluar..... muahahaha..... tak dapat lagi la dia nak temankan aku dalam labour room tu....

kali ni? wallahualam.... kalau ikutkan dia memang nak temankan.... harap2 kali ni boleh lerr.... tapi aku dengar yang last dulu, diorang dah tak bagi hasben2 temankan wife masa kat labour room.. ukk aloohh.... jangan la gitu.... kesian laki ku......



Persediaan untuk berpantang nanti? ahh... masih ada yang belum lengkap. takpe... slow2... untuk baby stakat ni al-hamdulillah semua dah ada..... ^_^

yang penting2 semua dah ada la kot... insyaallah....... untuk maknye ni?

1 yang belum lengkap..... minuman untuk diminum masa berpantang nanti.... tengah pikir.. jenama makanan untuk ibu2 berpantang sekarang dah banyak sangat...... gitu jugak la dengan harganya.... yang pastinya, aku takkan amik set.... ohh... tidak!!

kompem tak pakai.... kompem membazir..... ooohhhaiii.... rugi sangat!




Isnin, 13 Oktober 2014

ragam pagi isnin

Pagi senin kan serba leemau je nak pi keje kan? Mata pun nan hado je celik celik pejam...lagi plak aku ni yang pi keje ngan skuter... Yupp....dalam usia kandungan dah cecah 8 bulan ai still naik skuter pi keje ye!! Walupun ramai yang cakap, udah udah ler tu...bawak le kereta.... Iyooo... Ado time ehhh aku bawak keto... Pagi ni de nawaitu nak bawak keta ...tapi sebab dah lambat nak hantar si abang... Skuter tu le aku lenjankan...tibo lak kek 1  simpang ni... wahhh... Kemain sedap betul brader ni tekan minyak masa nak kuar simpang...oiii...oiii.... Jalan aku tu....aku nak terus... Tapi sebab brader ni kemain lagi nak pecut,aku terpaksa brek mengejut...marah le si abang.... Hallooo brader, adab kuar simpang tu camne? Nasib baik la jugak hamba Allah tu sempat brek...gila betul...kot iye pun nak cepat...sila la ptuhi adab kuar simpang...toksah la nak memecut sangat...lepas tu jangan tengok kanan je...kiri pon nak kena tengok2 bro!!!!

Khamis, 9 Oktober 2014

31 minggu dan suntikan kancing gigi

Iiii....yupp....... gitulah....

Masa mengandung si sulung dengan yang nombor 2 tu aku tak ingat le pulak.... kena suntik ke tidak.. hikss.....

Tapi yang pastinya kali ketiga ni aku akan ingatlah.... he3....

Sakit hoohhh.... ingatkan tak sakit..... stakat sakit kena cucuk ngan jarum tu ok lagi... biasa dah ngadap tu.... mane taknye.... tiapkali datang check - up, sebotol.... sebotol.... darah aku kena amik.... dah lali le kononnya....



rupa2nya.... yang ni perit aiihhh..... perit!! tak tau plak camtu rasanya bila ubat ATT tu masuk ke badan...hohohoooooooo..... oh my... oh my.....

ye.. nurse tu pun siap cakap, ' efek lepas injection ni, tangan akan lenguh2...'

oh... ye? aduhai.... lena ke tak le tidur aku malam nih....



tapi yg pastinya.... kesihatan aku memuaskan..... Hb de peningkatan sikit... tak drop dah macam yg lepas2..... paras tekanan darah..... middle je cam biasa... tak tinggi..... tak rendah sangat.... ngam2 sui aje.....

kepala baby dah ke bawah.... macam yang sepatutnya.... tapi sebab baru 31 weeks.... maka belum lah ia masuk ke dalam laluannya..... awal lagi lah.... cuma 'dia' standby je ke situ..... jantung baby pun ok.... tinggi perut pon ok... walupun ramai member yang tegur...



diorang cakap perut aku dah ke bawah macam dah sampai hari nak bersalin.... hakikatnye.... memang gitu rupa paras perut ni..... lain dari yang 2 orang abang nye tu..... ^_^



cuma berat dia je belum tau... kedudukan uri masa last scan hari tu... ok.... di tempat yang betul katanya..... hope nxt scan pun ok jugaklah yek.... mudah - mudahan.... inshaallah.....



Note :

Yang aku ingat.... dulu masa zaman sekolah dulu pun ada jugak suntikan ATT ni... doktor tu cakap suntikan ni bleh tahan 5 tahun once kita ambil..... 



Selasa, 7 Oktober 2014

Gelagat balik sekolah

Hohoho.... leh plak stress jap bila kenangkan hal pagi tadi.... stress oii.... dapat pekena coklat 1 bar ni.. wahh.......



Nahhh.... hu3... gambo ni silap fokus....patut bunga tu yang jadi gambar utama....


Ke laut sangat.... aku balik pi amik anak jap kat sekolah baru lah rasa cam lega sikit. tengok gelagat bebudak kat situ balik sekolah kann.....

Teringat plak masa sekolah rendah dulu..... bila tiba masa nak balik sekolah.... kemain seronok sangat. lebih2 lagi kalau kuar awal.... then ayah tunggu depan pagar tu....

Tapi kekadang de cikgu yg sengaja je 'wat hal'.... banyak betul syarat ehh kalau nak balik awal... tak pun.. macam sengaja melewatkan kita keluar kelas... hu3..... nyampah tul rasanya masa tu.... budak2 kelas lain dah berlumba2 balik.... aku?

mampu tengok je lah... dah lengang baru cikgu bagi balik... hampeihh je rasa masa tu.... terkenang plak kat ayah masa tu kena tunggu kat tengah2 panas terik ngan motor yamaha sport lama tu.. alahaii.... sampai hati cikgu tu .... hu3


paling tak best... bila dapat balik awal tapi ayah tak datang amik.. hu2..... kenalah menapak... 2km plak tu...... sangap hoiii..... tengok gerai2 jual air kat tepi jalan tu... aduhai... meleleh air liur dibuatnya.... wu3.. dapat tengok je lah.... duit takde.... ayah bagi sorang 20sen je... cukup2 buat beli makan je masa tu... mee sepinggan kat kantin sekolah masa tu murah lagi... baru 20 sen sepinggan..... mee kicap plus rasa tambahan.... rasa kapur!



masa tu ngan cik jijah... berdua tu jalan le kaki sejauh2nya tu.. ngan panas teriknya...... sampai rumah, melepet terus.... agagaaaa.... masa tu lah....



sekarang giliran aku la pulak.... berpanas tunggu anak ngan skuter tu.. mengulang kenangan sangatlah... ^_^....







cintai kerja bukan cintai tempat kamu bekerja...


aku copy paste dari brader blogger ni : http://www.benashaari.com/ 

sebab................. peringatan yg bagus untuk dijadikan terapi selagi aku bergelar pekerja nih.... lebih2 lagi baru pagi tadi aku ditanya lagi soklan yang sama...

' kau kena naik tingkat atas yek?'


waduhhh.... dari tahun lepas la aku dengar soklan nih.... dah 2 - 3 kali dah aku berusaha pertahankan lokasi aku bertugas.... tapi kali...... aku rasa dah malas dah nak pertahankan..... fine!

kalau nama aku yg disebut2 suh naik di tingkat atas.... aku  ikut!



sebab... keje la tingkat atas ke.... tingkat bawah ke..... sama.... keje aku tetap berjalan macam biasa... 

cumanya... dengan perut tengah sarat ni... memang tak kuasa la aku nak angkat fail2 berkoyan - koyan tu ke tingkat atas.... 

buat apalah nak stress kan diri dengan mende remeh macam ni kan? fine!...... kalau diarah.... i'll do it....

tak puas hati? aku? apa nak kisah...bukan selamanya pun duduk kat situ.... mungkin lepas2 ni ke tempat lain.....



mungkin lepas aku ikut je arah ni... 'diorang' tu puas hati....... moga kome semua puas hati lah yekk....

( ^_^ )



Nota :

Sedang merencana untuk bercuti panjang lepas bersalin nanti... kerja? takpe..... 'diorang' pasti takkan terjejas dengan ketiadaan aku....... staff ramai..... stakat aku sorang je takde... apede hal.....!



Sabtu, 4 Oktober 2014

Silap orang ke?

Salam,

Gini lah ekk... baru2 ni de pegawai baru posting ke pejabat aku. Lepas je lapor diri, dia terus datang jumpe aku pasal nak menginap kat kuartes. Memang tu keje aku... lepas isi borang ngan kuarkan surat kelulusan segala bagai tu... aku bagi kat pegawai baru nih....

Lepas buat ape yg patut... gedebak.... gedebuk..... segala.... dia datang jumpa aku balik. Bil air tak leh register atas nama dia. sebab de hutang atas nama penghuni lama. fine! aku settled kan a.s.a.p.... selesai....

Then...

Semalam aku call no. phone yg pegawai tu bagi masa isi borang hari tu..... aku mintak operator dailkan.....


Memang de orang jawab... biasa memang aku tanya dulu nama orang yang jawab tu.... saje..... lepas tanya nama, bila dah confirm memang tu orangnya.... aku perkenalkan diri aku, dari department mana.... then baru mulakan apa yang aku nak sampaikan.....

so... yg ni pun sama la jugak... lepas orang tu dah sahkan nama dia sekian sekian... aku explain la apa yang patut.... taaapi yang hairankan tu... orang tu senyap je sepanjang masa aku explain tu.... macam takde respon....

rasanya masa jumpa hari tu... pegawai ni peramah bebeno orangnya! mesra alam gitu.....



tapi yg ni macam pendiam... aiihhh.... agak baru bangun tido kot...! kot la..sebab masa tu baru 8.30 pagi... kot la pegawai tu tengah cuti..... aku explain balik.... tau dia cakap apa?

'eh.... saya takde jumpa awak pun pasal bil tu....'

bior betul kann?

'lah... tuan yang jumpa saya pasal ni hari tu... tuan yang bagi saya no. ni.... takkan tuan lupa kot?'

then

' awak nak cakap dengan sape sebenarnya.....?'

pelik!

' tuan bukan Ami......dot dot ke?'

'ami tu memang nama saya... tapi hujung tu bukan .....dot...dot......'


ehh..... salah ke orang ke? blur jap..... pepagi dah kena macam tu..... mak buyung ni tak sarapan lagi tuan oiii...... biar betul!

tak puashati punye pasal... aku semak balik no. phone yg aku mintak operator dailkan tadi.... betul! tapi nape pulak boleh silap?


' kak, sambung balik no tadi...'

aiihh..... tak selesai gak keje aku kang! adeiihhh.....

yuppp.... de orang jawab... kali ni nada yg menjawab tu lain..... ceria sikit kalau nak dibandingkan dengan yang mula2 tadi.......

lepas explain gedebuk.... gedebakk.... segala.... aku tanya

' tuan, tadi saya de call tuan... tuan yg jawab ke?'

tau apa jawab ehh??

' eh... takde! baru ni puan call saya gitau pasal hal ni.....'

hahhh......???!!!

' iyee..... baru ni puan call saya..... dari pagi tadi belum de orang call saya pasal kuartes ni.....'



agagagaaa...... ngko rasa apa? oren? sirap? laici? pepagi lagi dah salah orang? kak Limah oii... mano la akak sambung kan call tadi tu?

aiihhh.... nasib lah..... camtu pon boleh jadi...... hu3....... seronok betul tuan tu gelakkan aku... hampeihh....!!




Jumaat, 3 Oktober 2014

Bila bangla jaga kaunter barang...

Salam,


Bukan la nak kata aku anti kat diorang ni..... cumanya.....

biasa kan bila kita pegi markat2 yang sederhana besar ni, kalau kita perasan ada jenis - jenis barang yang diorang letak kat kaunter.... nak amik barang tu kena minta pekerja yang jaga kaunter tu tolong amik kan.

sebab biasanya pemilik market tu akan letak kabinet berkaca untuk block kita dari terus capai barang2 yang 'terkawal' tu... so... nak tak nak.. kena ringankan mulut sikit untuk minta staff diorang amikkan.

biasanya jugak.... diorang akan letak staff warga tempatan... kadang amoi... kadang minachi..... kadang aweks....

takde masalah pun...

tapi semalam... alahai.... kesian mak buyung ni tau..... dah le barang2 kat kaunter tu dah berubah kedudukan..... orang yg jaga kaunter tu tah mane tah.... ingatkan takde..... memula tu la...

agak lepas dia dengar suara aku... baru lah mamat bangla tu muncul... lahhh... ada orang rupanya....?!


ngan muka blurr....!

cuak plak aku nak tanya... paham ke tak mamat ni kalau aku tanya kang? tapi sebab dah takde pilihan... aku pun dah lama tercangak - cangak dok cari apa yang aku nak..... tak jumpa2 ngko!

tanya jugak lah kat mamat bangla tu...

" minyak yu yee kat mana? "

tau dia tunjuk apa? minyak urut yg panas tu... aduhaii..... aku nak pakai untuk baby nanti... takkan le pulak aku nak tenyeh minyak paneh tu kek perut si kecik ni nanti.....



kesudahnya... aku tetap kena cari sendiri..... nasib la jumpa..... tu pun terselit ngan barang2 lain... jenuh hehh nak telek satu per satu..... tak kuasa nak tanye lebih2...... tak kuasa nak jadi cam ayam ngan itik kat situ haiiihhh......


allooo tokey.... next time letak la orang yg boleh cakap melayu kat kaunter tu....


Note :

Teringat lak citer akak senior yang berurusan ngan klien antarabangsa ehh 2 - 3 hari lepas.... Pure dari Perancis weeihhh..... cakap melayu tak reti... cakap inggeris lagi la tak reti....... abih camno nak berurusan tu? heheeee...




Khamis, 2 Oktober 2014

beskal anak2

Beskal :


disebabkan de rezeki sikit.... kitorang datang ke sini.... rezeki anak2 je punnn.... akak senior kat opis pun de cakap, dia beli beskal utk hero2nya kat sini.... murah katanya...

si abang dah lama dah berkicau.... since beskal lama dia tu rosak..... dia asyik la dok zikir kat telinga aku ni mintak beskal baru..... letih mak dengor...

nahh..... sekarang baru lerr telinga ni lega sikit...he3..... ingat nak survey je dulu... sebab tujuan asal nak beli kat pekan Seremban tu... tapi disebabkan masa kitorang nak survey, kedai tu dah tutup plak....

sampai plak kat sini, nak tak nak.... amik je lah yg dia dah berkenan tu.... tu pun asalnya dia mintak beskal pixie......


uuuuu...haaii..... abahnye suh tengok dulu beskal lain.... ha3... aku? aku tengok dari dalam keta je haa.... perut dah memboyot sangat.... tak larat la hehhh.... i redha tunggu dalam keta sambil layan lagu... tu pun habis setting radio tu aku ubah..... agagagaaaa.....


atee.... kita nak tukau lagu jekk... tapi tah hape2 yg muncul kat skrin radio player tu tah.... mane la chek tau...!!!


Buah eksotik :

ermmm... eksotik le jugakk.... tau ke buah apa ni?

aku....? siang - siang aku cakap..... tak tau!!

tapi senior bagi tau..... ni namanya buah keranji!

de keranji biasa.... de keranji papan.... k.... sampai tu je yg diorang bagitau..... cara nak makan? sebabkan tak pernah jumpa, aku hempuk ngan bontot mug..... kah3..... tak pasal je kena marah kat member2....  mana la aku tau!


ingatkan keras sgt..... eleh... nipis je.... macam asam jawa... kelat2 sikit.... masam2 sikit..... de rasa lemak2 sikit...... cuma isi tak tebal macam asam jawa..... rasa pun kat ujung - ujung lidah je... kalau nak puas malan, sila makan buah asam jawa yg petik terus dari pokok tu..... tebal cuma tak selemak buah keranji ni lah....





Rabu, 1 Oktober 2014

yang terlebih excited

pregnancy :


ok..... skali tengok dah macam lambakan baju kat pasar lambak..... keje sape tu?

sape lagi kalau bukan si abang.... nape susun macam tu? nape tak susun sekali...?

jawabnya..... yg tu afal lipat..... yg ni pa'el lipat.....

ooooo............. gitu ye?


rajin anak sulung aku ni... hehehe.....

adiknya lipat sikit..... yg lain tu.... si abang punya keje... yg susun bak pasar lambak ni pun si abang punya keje....


anyway... terima kasih ye anak2!


tapi.... boleh tak tolong susun betul2? poning mak tengok.... hu3....


baju2 baby je yg habis diorang lipat.... yg lain... maknye ni jugak yg lipat.... betul punye excited diorang nih... ye..... berbaki 2 bulan lagi jekk.... hero2 junior ni akan dapat adik baru.... hew...heww...


ooohaiii.... de lagi kelengkapan yang belum dibeli...... lampin pakai buang..... wet tissue..... aku punye barang2 yg nak pakai masa berpantang nanti.... waduhh.... waduhh.... waduh.... gawat nie....


dulu aku pakai set Orang Kampung..... la ni nak pakai set yang mana pulak ek?


rasanya tak amik set kot.... mungkin amik sikit2...



interview :

nak marah kang, aku kena balik! gitu ler..... sejak aku pi interview hari tu... brader2 ni gemar sgat panggil aku.........bos!

halo... halo..... baru interview je punn... aku pun tak sure lepas ke tak tu nanti.... redah je pegi.....


'ehh...ngko tak boleh marah... tu kira doa dari kitorang jugak tu...!'


kann... aku dah kata.... bile aku minta diorang jangan panggil aku camtu, gitu le yg diorang jawab.... aduiihhh....... redha je lah.... nak buat camne..... heeee......




Selasa, 30 September 2014

All about that bass

Selamat pagi uollsss.........                     

                                                       "All About That Bass"

Because you know
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass

Yeah, it's pretty clear, I ain't no size two
But I can shake it, shake it
Like I'm supposed to do
'Cause I got that boom boom that all the boys chase
And all the right junk in all the right places

I see the magazine workin' that Photoshop
We know that shit ain't real
C'mon now, make it stop
If you got beauty building, just raise 'em up
'Cause every inch of you is perfect
From the bottom to the top

Yeah, my mama she told me don't worry about your size
She says, "Boys like a little more booty to hold at night."
You know I won't be no stick figure silicone Barbie doll
So if that's what you're into then go ahead and move along

Because you know I'm
All about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass
Hey!

I'm bringing booty back
Go ahead and tell them skinny bitches that
No I'm just playing. I know you think you're fat
But I'm here to tell ya
Every inch of you is perfect from the bottom to the top

Yeah my mama she told me don't worry about your size
She says, "Boys like a little more booty to hold at night."
You know I won't be no stick figure silicone Barbie doll
So if that's what you're into then go ahead and move along

Because you know I'm
All about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass

Because you know I'm
All about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass

Because you know I'm
All about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass, no treble
I'm all about that bass
'Bout that bass
'Bout that bass, 'bout that bass
Hey, hey, ooh
You know you like this bass


Note : 

kekadang kita kena gak cari sesuatu untuk motivate diri sendiri kan? **winkk...!!


Jumaat, 26 September 2014

lencun redah hujan

hu3.....

tu sketsa semalam tu.....

otw balik tengahari tu memang hujan dah turun renyai2 dah.... masa amik si abang tu pun dah mula nak lebat...

aduhaiii..... petang de check-up plak.... acaner nih?



untung masa anta si abang, hujan tak renyai sangat..... taaapi.... otw nak ke klinik semalam.... huwaaaaa................................. nak nangis pon ade nih.... hujan bapak lebat!!

takde ampun hehhh....... udah le aku tak sarung baju hujan. mane la nak tau makin lebat lak hujan tu kann.... ingatkan tak.... ape ngko! lencun....!!!

de la terharung lopak masak bawak skuter tu.... dalam gak lerr.... tapi al-hamdulillah.... perut dengan baby ok... tak jadi ape sebab masa langgar lopak tupun aku tengah stand atas motor... ala2 naik screambler ler masa tu kononnye... kannnn..... sobbb...sobbb...sobb.... sabarrrrr


siap le kena tegur ngan nurse tu.... aterrrr kak oiiihhh..... kat luar tu kan hujan kemain lebat ya ampunn...!!! tu yg ruyup tu.....



siap kaler kasut aku pun turun jugak... terkujat - kujat nurse tu tengok.... ingatkan sakit ke..... de masalah ke....



nawaitu dalam hati masa hujan makin lebat tu turun..... kalau habis check up ni hujan masih lebat jugak... aku akan redah jugak...... tapi balik umah terus... dah alang - alang basah..... tempuh je lah kann... memang tak dapat gi opis dah le gituu....



taaapi... nampak sangat tak berkatnye doa tu kan.... ha3..... elok je aku selesai check up.... hujan brenti terus..... ehh.... kuar plak matahari tu kann... padahal tadi kemain gelap lagii....


hu3..... kesian aku!

Khamis, 25 September 2014

pulut kuning vs anak perempuan

ada senior tanye....

' ko dah scan belum? '

jawabnye... dah bro!



dia tanya lagi....

' laki ke pompuan? '

jawabnye..... dia tak nak tunjuk bro! ( according to the last scan result )



then brader tu cakap...

' biasa kalau tak nak tunjuk, anak perempuan..... '

entah la.... aku redha.... laki or perempuan..... aku terima jekk.... hikksss...



then dia cakap lagi...

' kalau dapat anak perempuan nanti, ko buat la pulut kuning... tanda kesyukuran.... '

inshaallah.....




Nota :

kalau dapat perempuan, suka lah mak aku.... sebab setakat hari ni cucu ehh yg ado semuo ehh lelaki... he3.....

hari tu masa angah aku pregnant, yakin sangat dapek pompuan... tuppp... tuppp... yg keluar..... HERO!!.....

kempunan....!!!




Dipanggil temuduga ?

patut citer pasal check up tu aku buat kendian.. patut entry ni yg published dulu.. ini dah terbalik ler..


Sesungguhnya since 2 minggu lepas... then... membawa ke minggu ni.... aku busy je memanjang..... ngan perut yg makin ke depan ni..... memang penat.... stress pun de jugak kadang2....

2 Minggu lepas punya citer.... kisahnya.... tak sangka plak dapat surat panggilan interview..... lama dah aku tunggu..... since si sulung tu kecik lagi.... adalah dalam 7 tahun gitu....

tak sangka plak bila dah pregnant no. 3 ni, dapat plak panggilan temuduga.... tu pun dah cam frust menonggeng jekk sebab dengar kengkawan lain yg seangkatan dapat... tapi tang aku ni, bila check kat www.spa.gov.my tu...... xde plak...!

penat nak menjawab pun ye gak... soklan cliche dik!



' ngko tak apply utk temuduga ke?'



oohh... letih dah nak jawab... sebab jawapan nya tetap sama..... dah mohon! tapi tak dipanggil.... asyik2 tak memenuhi kriteria yg ditetapkan dek SPA tu.... ahhh... letih lahh..... tupp2.... surat sampai rumah... yg sadis tu... khamis interview..... selasa tu baru dapat surat panggilan.... tak ke kelam kabut gitu? mana ngan nak siapkan resume lagi... mana nak dapatkan surat sokongan majikan lagi..... memang kena lah kat kerani yg jaga rekod kerja tu... atee.... mane teman tau nak dapat..... kann....!!

agak tang mana la yg aku pi check kat SPA tu gaknye sampai nama aku tak kuar dalam senarai calon temuduga...? silap tempat kot..... heeee.......

ngan nak prepare utk interview lagi.... aduhai..... ber-tawakal je la aku hari interview tu.... nak buat camne.... kan? tunggu je lah jawapan diorang nanti.... mana tau... kot ada plak rezeki anak... kot de rezeki si kecik yg tengah bergulung dalam perut maknye ni kan.... sape tau.....




dan yg melegakan segala kepenatan tu semua bila aku dapat call dari our lawyer......

memang aku tunggu2 sangat call yg 1 nih....... al-hamdulillah...... akhirnya........... kes kemalangan aku ngan opal 2 tahun lepas settled jugak.... ^_^