Ahad, 23 Jun 2013

Rumah... jumpe dah.


Lepas bersungguh - sungguh mencari... credit more and more to my hubby bcoz kesungguhan dia utk mencapai target : beli rumah at 30th of age!

Almost menepati ciri - ciri rumah impian yg kami nak cari...

1. Nak area kuartes jugak.... --> done!
2. Mesti single storey ---------> done!
3. Kalau boleh freehold.. -----> done too..!
4. Plus... kalau dpt, nak corner lot ---- > al-hamdulillah! done!
5. 1st buyer -----> tak!

Rumah second-hand.. tapi owner tak pernah duduk situ. katanya nak duduk situ lepas pencen, tapi tak jadi pulak.

Actually lama dah kitorang round tengok rumah ni. Last suami bawak round tengok rumah tu, kat hati ni terdetik gak..'owner tak nak jual ke rumah ni?'

and 1 day... en. aus balik dari berbasikal dgan termengah2.. tak tau la camne lajunya dia kayuh beskal tu tadi.. he3

" Rumah tu! owner nak jual dah.."

HAA??? betul??!! macam tak caya... tapi aku cakap gak, try contact nombor phone tu... bincang pe yg patut.. kalau takde masalah, on je lah. sebab dlm byk2 rumah, hati aku kata rumah tu ok!

Al-hamdulillah... walaupun awal2 tu ade sikit caca-marba... tapi leh kata small matter je.. settled!

Rumah coner lot... belum tengok geran, kitorang dah tetapkan harga.. diorng setuju, pihak kami pon setuju. Tapi aku tetap nak tengok geran!

Memula janji harga ngan anak buah owner. dah janji sekian harga, tetibe ejen yg owner tu lantik nak letak harga lain. owner tu dah lama suh ejen tu iklankan rumah tu utk dijual, tapi sebab lambat sgt... dia suh la anak buah dia yg uruskan. tup2 jadi camtu plak. harga tinggi lak tu ejen tu nak.. aihh.. tak semenggah oii...

rumah tu rumah basic... ngan tile pon lum pasang...ayyooo...

Peh tu pulak rumah tu dah lama kena tinggal. Tak pernah de org tinggal pon! bayangkan le... dari tahun 1997 ngko! tak lama tu?

Masa mula2 masuk pon...wahh... mau pitaaammm...! penuh ngan tin2 minuman keras.... jiran rumah tu... india... bleh nampak macam2 barg diorg kat situ.... nak kemas berdua nih... aduiihhh... mau pitaaammm lagikkk.. sib baik anak sedara owner tu nak tolong bersihkan dulu... leeeega!

Majoriti situ.. penghuni melayu! takpelah..cuma 5-6 rumah je india.. awal2 jiran rumah tu de cakap kat en.aus

" U mau beli rumah ni ka? ayyoo... rumah ni teruk! banyak barang sudah hilang! wayering semua sudah kena curi! Lagipun ini owner mau jual sama cina aja..."

Tapi aku tengok, bukan kena curi!

Sebab dah kata rumah basic... wayering tu terjuntai - juntai la... ngan kipas lampu pon lum pasang.. memang basic habis la senang kata! macam rumah baru! ape pun x ade.... 

anak buah Owner tu tak cakap pon nak jual kat cina masa kitorang round table hari tu... Janji de org nak beli, dah ok dah!

Sekarang, depa dah tak cakap ape dah... kitorg pun malas nak pnajang2 citer. rundingan antara penjual ngan  pembeli berjalan lancar. Memula tu je de miss communication sikit..teeheee...

Proses melantik peguam bermula

2 ulasan:

JunAina berkata...

Moga di permudahkan. Paling penting peguam tu dapat yang betul2 buat kerja. Akak dua rumah beli 2nd hand lahamdulillah tak ada masalah. Paling best beli rumah teres akhir tahun lepas tak sampai 3 bulan semuanya selesai. Peguam tu memang best!

skuterlady berkata...

junAina : tqvm kak