Sabtu, 22 Jun 2013

Home sweet home : misi pencarian bermula


Best kan kalau de rumah sendiri?!

Angan2 kite nak beli rumah setingkat jekk.. tapi nampaknye, trend rumah sekarang semuanya trend double-storey!

Harga plak.. bile dicongak – congak.. tolak segala macam belanja wajib… gulpp..!! huiih… baki yg tinggal mampu buat aku ngan anak2 ramping perut sebab terpaksa ikat perut.. hadoiii…!

Tu rumah baru tu! Kat area Seremban ni je… tempat lain toksah tengok lah.. sebab aku ngan suami pun keje Seremban.. he3

Takde yg kurang dari RM240K… aku tau, de yg kata “ ngko suami-isteri kan keje… takkan tak mampu kot!”

Mampu.. bukan tak mampu bayar… tapi… baki yg tinggal dari gaji yg de tu… macam aku cakap tadi lah.. mau ramping pinggang dibuatnya.. kalau aku sorang takpelah..

“Ukur baju dibadan sendiri”… tu perlu..!

Memandangkan aku suka ngan kawasan tempat aku tinggal sekarang.. maka.. kalau boleh… aku nak rumah tu kat area2 sini juga. Taaapi… payah le nak jumpe yg secocok! 

Bukan takde rumah yg nak dijual or yg dalam pembinaan.. memang de.. tapi..haduiih.. harganya.. bukan mencucuk lagi dah.. mencekik skali de... mahal dik oiii…

Rumah lelong pun byk… pernah try sekali, tapi.. cukuplah sekali… nak membida harga sekian hal… macam aku yg kaki dan tangan gomen belaka nih… takleh gunakan loan dari Bahagian Pinjaman Perumahan.. 

sebab… depa dah kabo tak mao de kaitan de mahkamah… nak tak nak, kenalah gunakan loan peribadi… 

Tapi banyak lak prosedur yg kitorang kena buat.. alamakk.. leceh lah… plus merugikan utk kitorg yg dah de kelebihan wat loan gomen tu. Paling tak best, ejen peguam tu kata, duit deposit kira hangus kalau kita gagal dalam bidaan.. 10% bukan sikit2 oii…

TAK jadi….
Lagipun, aku selalu igt kata2 ni, “ kalau perjalanan utk mendapatkan sesuatu tu berpayah – payah, maknanya… bukan rezeki kitalah tu… “

Kata2 sape? Entah… aku dapat dari kalangan bloggers jugak. Baguskan? Maksudnya.. kalau byk sgat halangan plus hati kita pun macam berat je… let go jelah! Cari yg lain… tu bukan utk kitalah tu..

Ohh… de lah rumah baru jenis setingkat. Harga murah… ok lah.. tapi… bukan freehold! Pajakan 90tahun. Aku nak yg freehold… ape bezanya? Next time aku citer…

Pendek katalah kan.. nak cari rumah ni.. kalau boleh… jgn tergesa2… aset utk jangkamasa panjang tu. Kenalah cari betul2kan?

************
bukan senang nak cari rumah ni.. kena rajin survey… macam yg suami aku dok buat… bile de masa je, dia round 1 seremban nih… mula2 round ngan kereta.. kekadang bawak mtor RXZ tu… kekadang naik skuter aku… last sekali… naik beskal je… sambil2 riadah, tengok2 rumah sekali. Me? Iringan doa yg padu.... itu perlu.. heeeeee

( Entry ni postpone dari pertengah tahun 2012... masa ni mula rancak mencari2.. ) 

1 ulasan:

LelakiS berkata...

mmg susah bila nak ...