Isnin, 11 Mac 2013

Tile a.k.a jubin.... yg mana satu?

Baru2 ni aku dgn hasben de la pegi tinjau2 harga tile kat area Seremban ni... sebab rumah yg bakal jd milik kami tu belum de tile lagi.. tul2 simen jekk... konsep hiasan dalaman dah de tapi tile je... belum!

Meh... tengok2 ape yg ade
 Dari kiri :

1. Tile yg dah siap match.. siap dgan divider tile yg bercorak tu.. tile sepasang ni macam biasa tengok je kat kedai makan. tapi di mana ya?

2. He3.. saje nak try match kan dgan lantai putih... taaapi... nampak biasa je...

3. stripe coklat tu dah ok... tapi lama2 tengok... hurmm.... biasa jugak!  de yg kreatif, diorg buat selang seli dgn tile plain - white colour

4. aku suka tile stone yg kaler kelabu2 putih tu... tapi... takde rasa nak letak kat mane2 dlm umah tu.
Dari kiri lagi :

1. Asalnya cam nak letak tile ni utk table top dapur... tapi lepas tu... nampak cam serabut plak... aduhaii.. cerewet tul makcik kau nih... tukar! ohh.. tapi yg tu  2 X 2.. harga dalam RM 16.00 - RM 18.00 / kpg.

2. Dalam banyak2 ni... yg bintik2 bulat2 ala2 batu sungai tu acik suka.. tapi cam tak kena dgan konsep! saiz 1 X 2.. harga.. ikut jenis tile..

3. Ni... memang cun! tapi... lebih sesuai letak kat bathroom kot! dapur cam tak kena jek.

4. Amacam?... padan tak? cam ok je kan? yg coklat tu bukan tile utk table top.. tapi lebih sesuai utk lantai.. hmm... cam ok je.. * highlight kan!


ho3... suka sangat tengok batu kaler2 camni.kalau de ongkos lebih... boleh pasang kat rumah.
Tengok tu.. cerr perhatikan betul2... ade sesuatu yg aku dah berkenan kat situ.. taaapi.. harganya.. pergghhh.... pitam! RM 28.00/ sekeping... tak leh kurang dah..! saiz 2 X 2 jugak..

aku nak pakai kat ruang tamu dgan 3 bilik tidur... bayangkan lerr berapa banyak tile tu yg nak dipakai! peh tu kali plak ngan harga sekeping... aduhaaiii....

yg nii... RM 1000 ++ utk 1 set... saiz 2 X 2 kaki.. kalau dah pasang tile camni... tak payah pakai carpet dah...! cantik kan?! tapi aku tak suka.. tak leh nak tukar2 carpet / tikar... hik3.. gitu je.. boring ahh...


Dari kiri semula :

1. tile dapur... saje try tukar divider tu...taaapi...

2. better lagi divider yg asal ni.. huhuu

3. yg ni cantik and sesuai utk bilik air

4. yg ni... kitorg cadang nak pasang kat bilik tidur hero2 kecil tu.. tapi tak jadi lah.. sebab cam dah biasa sangat.. lagi pun... corak tu.. cam serabut je kat mata... confirm.. makcik kau ni memang cerewet!

5. yg macam ketupat raya tu.. oren ngan dark red tu... cantik memang cantik.. tapi tak berkenan lah... out!

6. haa.. yg ni macam penah tengok kat rumah orang.. tak igt sape... out jugak!

Ni contoh2 tile dinding dapur yg de kat showroom nak ke Mambau tu... syarikat ape tu namanya? alahai.. lupe la pulak!

Ni lagii.... cantik2 tile yg de kat situ... juling mata tengok! perasan tak de anak panah kat situ... tile biru hitam tu... nampak macam naik kan kaler biru tu?


Yg ni.. memang out dari list.. tapi saje nak display kat sini :

1. yg ni sesuai utk pejabat.. rumah... hmm... kalau nak try pun boleh.... taapi... better pejabat.. yuuppp... pejabat..

2. igt nak pasang ni utk ruang tamu.. tapi... tak lah... cam tak sesuai je ngan perabut yg dah de kat umah tu... tak mampu le nak beli perabut baru.. yg de pon masih elok lagi..sayang!

3. ni contoh pattern kayu yg diorg pasang kat kedai mainan Taman Tasik Jaya tu...

4. daannn..... pintu niii.....tak tau la brape harganya.. lupa nak tanye..hehee

Hasil pencarian?  jeng..jeng..jeng...

15 ulasan:

Kesuma Angsana berkata...

semua cantik2 tu !

lady scooter berkata...

kesuma angsana : kann?? rambang mata dibuatnye..hik3

Signorina Syima berkata...

assalam... mahal tak upah nak pasang tiles ni?

home renovation berkata...

Kontraktor ubahsuai rumah di kawasan kajang, bangi, cheras, serdang hubungi 0182233854 khaidir

NuR berkata...

assalaamualaikum...tumpang tanya blh...? hrga tiles bilik air yg murah2 brpa sekeping dn brpa saiznya? saya ni tgh survey hrga...utk lantai bilik air rumah saya kt manjung. saiz b.air kecik je 5x5.t.ksh

skuterlady berkata...

signorina syima : bergantung padapihak kontraktor yg kita lantik. harga upah ikut bil. tiles. cth :

jubin 20 keping, harga upah pasang sekeping RM 2.50, so

20 x RM 2.50 lah... ^_^

skuterlady berkata...

nur : harga jubin bergantung pada saiz, corak dan gred. tu ikut survey yg saya pernah buat. kena selalu survey. utk lantai bilik air? sy tak pasti. tapi standard tiles yg ada sekarang paling kecil 1 kaki x 1 kaki .

NuR berkata...

tq....:) sbnrnya renovation sdg dibuat...tetiba kontraktor syor btukar tiles b.air...sbb rumah tu dh 30 tahun..dah uzur...tapu saya x nak beria2 sgt sbb rumah ni nk bagi sewa jer...tadi dia bg sebut hrga rm1850...saya lgsung x de idea harga tiles dn saya di jitra..x de peluang nk survey coz by tomorrow dh kena bg keputusan...anyway tq very much...semoga Allah mudahkan urusan puan yer....Jazakumullah khair...

NuR berkata...

tq ye....:)

skuterlady berkata...

nur: amiinn... ^_^...tq kembali.

skuterlady berkata...

wlupun kontraktor syorkan tukar tiles tu, tak semestinya kita perlu ikut. bergantung pd tahap keperluan dan bajet kita..^_^... Sama2.

Heri h berkata...

Jika anda mencari org yg pakar dalam bidang2 berikut ini:
Wiring
Lampu 1 poin dalam rm.60.00
Plack poin 1 dalam 80
Hitter 1 poin dalam rm 250.00
Ac/aircond 1 poin rm 250.00
Kipas 1 poin rm 60.00
Semua itu tak termasuk pemasangan:
Pasang lampu 1 set rm 30.00
Pasang kipas rm 30.00
Pasang Ac/aircon rm 200.00
Pasang hitter / air panas rm 30.00
PAIP
Paip pecah dalam dinding RM 300.00 dan tergantung keadaan juga
Tukar mangkuk tandas rm 350.00 tergantung mangkuk tandas juga
Pasang paip baru rm.1000.00 tergantung keadaan jg
Tukar pintu Rm 350.00 tergantung pintu jg
Table top rm 2000.00 tergantung keadaan jg
kabinet rm 5000.00 bawah atas
Pasang mozek /TILES RM .........tergantung tiles
Cat satu rumah RM 700.00 tergantung cat jg
Jika anda berminat silahkan anda menhubungi kami di talian ini 0172943954
Kepuasan anda adalah impian kami

Amir renovation berkata...

Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

Unknown berkata...

blh mntk contact no kontraktor y harga pasang ikut tile ni?

Heri h berkata...

Jika anda mencari org yg pakar dalam bidang2 berikut ini:
Wiring
Lampu 1 poin dalam rm.60.00
Plack poin 1 dalam 80
Hitter 1 poin dalam rm 250.00
Ac/aircond 1 poin rm 250.00
Kipas 1 poin rm 60.00
Semua itu tak termasuk pemasangan:
Pasang lampu 1 set rm 30.00
Pasang kipas rm 40.00
Pasang hitter / air panas rm 30.00
PAIP
Paip pecah dalam dinding RM 300.00 dan tergantung keadaan juga
Tukar mangkuk tandas rm 350.00 tergantung mangkuk tandas juga
Pasang paip baru rm......
Tukar pintu Rm 350.00 tergantung pintu jg
Table top rm 2000.00 tergantung keadaan jg
Pasang mozek /TILES RM .........tergantung tiles
Cat satu rumah RM 700.00 tergantung cat jg
Jika anda berminat silahkan anda menhubungi kami di talian ini 0176620117
Kepuasan anda adalah impian kami