Selasa, 29 Januari 2013

Kenduri Doa Selamat... 27 Jan

Camni jelah... citernya pasal kenduri doa selamat kat umah my M.I.L a.k.a Mentua - in - Law, 27hb Januari 2013 hari tu... haa.. hamik kau! tarikh penuh lagi...

Kita buat kecil - kecilan je.. Rancangan asal utk menu : 

1. Nasi putih - sebulat suara setuju masa perbincangan lepas memikirkan tetamu yg datang pun tergolong dlm golongan warga emas... 

2. Tempoyak Daun Kayu  - ramai juga yg setuju, tambah setuju bila dibuat pedas! pergghh... terangkat!


 first time aku tengok cara2 buat sambal tempoyak daun kayu ni... de macam2 jenis daun , antaranya daun pucuk ubi, daun kaduk, daun kunyit, daun puding


gini lerr daun puding tu... separuh ni dah asing siap2... nak tabur plak dalam rendang ayam nanti. Abah kata, kena buang urat daun dulu, kalau tak nanti rendang jadi pahit. Tapi diorang main lebur jekk... tak sempat abah cakap pon... sib baik tak rendang tu tak pahit.... he3

3. Rendang ayam Daun puding 

4. Kari kambing - yg the best ever! licin ngko! ank menantu MIL ramai yg cuma dapat jamah jekk... igt peh kenduri de lagi... huuuu... licin kuali kawah tu.

5. Lain  - lain : ikan masin, sayu labu masak lemak, lengkong... 

Tu je lah... he3... tapi kari kambing tu memang best!

*** 
semoga abah dan mak selamat pergi dan selamat kembali ke rumah... insya - Allah

Tiada ulasan: