Rabu, 30 Januari 2013

Disengat lebah

Ni ilmu yg baru aku tahu dan diberitahu. Rasanya elok kalau aku kongsikan ngan semua. Manalah tau kalau2 boleh membantu. Tak banyak, sikit pon ok kan?

Kalau anak2 atau korang sendiri disengat lebah, tempat yang kena sengat tu mesti rasa pijar kan?! Nak hilangkan rasa pijar tu, petuanya mudah je.

Minum madu dalam anggaran 1 sudu besar, lepas tu sapu madu tu sikit kat tempat yg kena sengat... dah tentulah disertakan dgan bacaan bismillah dan selawat... lepas tu jangan lupa mohon dan berserah pada Allah... (",)

Inshaallah... bisa akibat disengat tu akan cepat2 hilang. Petua ni aku dah amalkan pada anak kecik aku yang umur 3 tahun tu. Kejap je dia dah ok. Dah boleh bermain semula macam biasa.



***
Pantang larang madu lebah : 

~ elakkan minum madu menggunakan sudu besi atau apa saja yg berunsurkan besi sebab cara itu akan menyebabkan khasiatnya berkurangan.. (",) ~

Lucu : 

Doa mustajab untuk lelaki yang kena sengat lebah di kemaluan : " Ya tuhan, hilangkan sakitnya, tetapi kekalkan bengkaknya " - words copy paste from : Lovemufy blogspot  😆




6 ulasan:

Kesuma Angsana berkata...

tq share tips & petua ni ye !

najihahfara berkata...

thanks for sharing the tips :)

Mas Zull berkata...

assalamualaikum syu...perkongsian yg baik...;)

lady scooter berkata...

Kesuma angsana : sama2...

lady scooter berkata...

najihah : mudah - mudahan berguna utk kebaikan semua..

lady scooter berkata...

maszull : w'salam... pengalaman sendiri sronok kongsi ngan semua..he3