Rabu, 14 November 2012

masalah laptop ku...aduuhhh...

lepas merrr-rajin-kan diri search kat gooooogle berkenaan masalah laptop aku itu... wahh.. ayat skema... teehee... aku terjumpa ini... masalahnya sama sejibik...eh... sebijik ngan masalah yg laptop aku sedang hadapi... ini dia...


dari blogger seberang... http://setia1heri.wordpress.com

samma sangat..!

aku cuba baca cerita blogger ni.. tapi maaf deh... ngak semuanya aku fahami... ecehh.... 

tadi dah bawak ke opis... try mintak tolong junior sepejabat tolong2 tengokkan... peh dia tengok2.. and try nak mem-format... hoo.. katanya semalam dalam telefon,

" mungkin window hilang atau hard disk rosak... tapi sy kena check dulu..."

gitu katanya... nak tunggu kawan en. suami... lambatnya...!! sebabnya... kawan en. suamiku itu sedang bercooooti sakan di indonesia bersama isterinya... baliknya jumaat nanti... waduh... apesal lambat sgt??  takpe.. try alternative lain... baru kejap ni... aku bagi kat junior opis... aku tanye

" kalau kata kena tukar hard disk, berapa? "

harganya ye...

jawab junior tu.. gini

" RM 200++ bergantung pada saiz...."

wahhh.... 2 ratus?? ok... aku mao pitam dah ni.... mana mau cari? ehh... duit felda? hallo....tetibe pulak teringat duit utk anak2 felda tu... dah..dah... lupekan wahai diriku!

junior tu mau check dulu kalau dah betul2 samada perlu tukar hard disk atau tidak... harap2 tak kenalah tapi bile baca entry blogger di atas... nampak gayanya...

harapan utk 'ter-paksa' tukar hard disk adelah sangat tinggi...... top 1... bukan top 10 dah....

standbay je lah..



adoooiiihh.. nampak macam besar je kan? ok.. nak pitam lagi sekali... besar harddisk nye.. besar jugak lah duitnya.... ayyooooooo....!!!!

Jalan Lama Bukit Putus

Dah lama rasanya tak lalu jalan lama Bukit Putus tu... Sejak dah de jalan baru yg merupakan jambatan highway ke-2 tertinggi di Malaysia tu... 'segan' rasanya nak gunakan jalan lama yg serba berliku - liku macam ular kena palu tu... he3

Tapi last week, lepas pekena mee rojak kat pasar lama Pekan Kuala Pilah nun... en. aus sengaja drive balik melalui jalan lama Seremban - Kuala Pilah.. a.k.a... Bukit Putus..

Psstt... rakan sekerja de kata, sejak jalan lama tu dah tak digunakan... walau diorg lalu hari siang... terasa keseramannya... iye ke? meh try tengok... seram sebab ape ehh?


Muahahaha.... ini bukan punca ke-seram-an itu ya! tapi memang de seram... seram bukan kerana perkara mistik...tapi sebab... de sesetengah tempat terdapat runtuhan tanah dan pokok2 kecil yg tumbang merintangi separuh jalan. itu je... Mungkin sebab hujan lebat malam sebelumnya.


Sambil layan drift en. aus... haiii... apesal lah org lelaki ni gemar sgt ngan perkara2 macam nih? drift... bukan Tengku D-jan... tapi berangan2 sikit... aku? aduhaii... kena plak pegang si bongsu... si abah drift selekoh kiri.. bdan dia lentok ke kiri... aku plak jadi tukang pegang... takut dia terhantuk kat tingkap or gear tatkala dia berseronok melayan 'donia' drift si abah yg ala2 tu..he3

yg sulung... dah macam supomen... meniarap di seat belakang sambiil bergayut kat tempat pintu keta. Pemegang yg sebelah bawah tu.


comel kan? comel tak? Penghujung drift tu sempat juga meninjau - ninjau kalau2 spesis ni masih ade... selalunya spesis ni 'melepak' di satu selekoh yg agak lebar yg de kat Bukit Putus tu. Tapi kali ni.... diorang dah beralih arah le pulak. sobab eh.. tempt diorg tu aku tengok de apek mano tah tongah ngintai apo tah... ngan ah soo nya skali..


In the end.. ha3.. baru jumpa.. ini rupanya 'port' baru diorg... tapi masah 'geng'2 diorg belum ramai lagi... hanya si ibu dan si anak2 je yg ade, si bapanya... mungkin bertenggek di balik pokok. hee


yg on the way datang ni... 'geng' lain. kalau tadi geng ekor kontot.. yg ni..geng ekor panjang... mungkin dtg ngan harapan diorg juga akan dapat bekalan buah2an secara percuma.. tetpai yg malangnya... kami tak bawak ape2 buah pon.. ohh... bawang je yg banyak.. aku borong dari pasar lama Pekan Kuala Pilah nun...

bile yg sekor tu dtg dekat... en .aus buka tingkap... sekor tu dah mendongak... taaapi... en. aus cuma leh gerak2kan tanda takde ape2... dia cakap

" buah takdelah.. tak bawak..."

sambil2 goyang2kan tangan.. eh.. paham plak monyet tu... dia terus tinggalkan kami. biar betul nih? tak terpikir langsung nak singgah situ sebelum nih... kalau tau.. awal2 lagi kitorang dah borang buah2 pe yg de... sian kat depa nih...


tengok tu.. ramainye..haaaa...... kami try bali bawang... agak2 mereka2 tu makan tak? yg sekor memula tadi datang tangkap bawang merah yg bergolek tu... makan sekerat je... lepas tu dibuangnya...he3... tak sedap ekk?


yg sekerat lagi... dikutip si monyet muda... ngap2 sikit... urrgghhh... samo gak...buang!


Ni la dia..si monyet muda itu... gagah tak dia berdiri... ok lah.. cukup lah melawat 'zoo' free nih... kitorang nak balik! try lambai sikit!


ok.... diorg tak mau babai kat kami sebab kami bagi depa bawang merah jekk.. he3..

Itulah dia episod ke-seram-an yg tak berapa nak seram dari kami... ehh.. dari aku.... balik tu sempat juga kami melihat seekor anak tedung selar sedang menyusur melintasi laluan kami... walaupun takde cuti2 malaysia... gini pon dah ok... kan?!

Laptop meragam...adooiiiyiaaiii...

Isnin hari tu cadang nak buat homework kat rumah... bawak le keje dari opis ke ghumah... skali tu... en. aus kabo kat teman, katanya

" laptop tak leh on... "

aiih... ape kene plak tu? adooiihh.... tanye member se-opis... katanya mungkin window hilang..... or... hard disk rosak....

aaaalalalalo.... acaner tu? ohh... rasa mau pitam... cedih pon iye jugeekk... puncanya ape pon aku tak tau... agaknye lasak bebenor kitorang pakai laptop tu..hu3...

tak jadi le teman nok buat keje 'skolah' teman tu... cedih.. tapi peh layan drama korea yg teman rakam guna astro b-yond tu... dah gelak2 sikit... ok bailk mood... takpelah... nanti repairlah...

Khamis, 8 November 2012

jangan lah macam ni...


aduhaii... napelah begini caranya?!

sumber gambar credit to : https://www.facebook.com/BombaMalaysia.syed

Selasa, 6 November 2012

spekulasi kawan2..

Semalam kan aku sedih sesangat pagi tu... tapi bile dah lega tu... baru aku tau.. rupa - rupanya ramai yg perasan ngan kelainan aku semalam...

" sy tau... dia bukan macam tu... dia susah nak nangis camtu... tu bukan dia yg selalu tu..."

tu ayat member se-opis aku, sheeda. tergelak juga aku dengar... risau bebenar kengkawan aku nih...de lagi 3- 4 org macam tu...

walaupon kengkawan tu tak baca blog aku nih... tapi aku nak juga ucapkan terima kasih kat depa semua and kepada yg tinggalkan komen semalam... tima kasih ya rakan blogger...

aku pon sebenarnya heran gak.. napelah semalam tu aku sebak bebenar... sentap sangat rasanya semalam... heran sungguh.. tapi de ter-dgar sape tah cakap,

" dah tiba masanya.. kekadang jadi la camtu..."

maksudnya...? aduhh... lembab aku nih...

takpelah.. anyway... thanks pada yg prihatin. walaupon tak le kenal macam kengkawan kat alam nyata tapi sgt melegakan jugaklah... hebatkan?!

walaupon tak kenal tapi bile diberikan kata2 semangat... yg negatif tu boleh jadi positif terus..!

terima kasih....

petang semalam.. aku ok seperti biasa... teehee... bak kata sheeda... " dia yg selalu tu..."..heee

Isnin, 5 November 2012

Marah sangat...sedih sangat

Sebab insiden tadi... aku jadi marah sangat.... and bile aku marah sangat... aku jadi sedih sangat!!!

Can't stop crying now!

Kalau la en. suami tau... pastinya. ber-asap telinga dia dibuatnya... and the end... don't know what will happen next.... 

what should i do..???

Mulut macam @$#%$%&*&&*...!!

Pepagi lagi dah buat aku bengang!!!!!!

Dasar mulut macam puaka!...

aku datang keje pepagi ni niat nak buat keje ngan hati yg aman... tapi bile dengar mulut macam...2@#@#3 tu..!!! huhh.... sakitnya hati...!!

Know what... sedap mulut je sorang cif yg dah berusia nih cakap kat aku... ni secara tiba2 tau@ aku tak tegur hapah pon ngan cif tu tadi... tetibe dia cakap

" kau jgan kurang ajar macam anak kau semalam!"

what...????

ape motif dia cakap macam tu? mula2 tu memang aku tak dengar... aku suruh ulang banyak kali...! yess... that's words!!!!

selalu memang cif ni suka bergurau... tapi kali ni dah lebih!!!!!.... i'm angry now!!!! nak bergurau pon ade batasnya!!! mulut tu!! apesal longkang sangat?!!

semalam de kenduri... masa kenduri tu... my kid yg the little one tu... semalam aku nampak dia pegang batu... bimbang dia b'bocor'kan keta orang ngan batu tu, aku suruh dia buang batu tu.. and then de sorang pakcik ni ( sekerja ngan aku gak ) sma gak. susuh payel buang batu tu...

payel cam biasa... bile kena marah, dia akan protes cara dia... membatu tak bergerak... in the end... dia akan menjerit kuat2 kononnya lepas geram... biasanya aku akan tepuk pipi gebu dia tu... tapi semalam sebab kat public... aku tak buat camtu... sebaliknya aku lekas2 bawak dia balik rumah... on the way tu.. memang se-dasss cubitan hinggap kat peha payel... tak kuat pun tapi payel punya meraung... tak leh nak kata lah...

Tu citer semalam.... tapi citer hari ni... wahh... anak aku kurang ajar?!!!

Know what?? ..aku tak pernah didik anak2 aku to become kurang ajar like what that %^%^%^& cif said.. never!!!..

Pedih tul hati.... kekadang aku terpikir... nak bergurau pon, sila la gunakan otak dan akal tu sebaiknya... think about others bile bergurau tu... jgna ikut sedap mulut je bile bercakap... aku bukan tak bleh diajak bergurau tapi..... lu pikir sendiri lah!!

Aku tak sempat lagi nak cakap ape2 ngan cif tu sebab sebaik sahaja dia cakap camtu.. dia terus blah...!! tunggu lah....


UPDATE : sekarang, aku memang dah bertegur sapa dgan dia... dah keje aku de link ngan dia, be professional la... taaapi... aku tak mudah lupa... ^_^ ....





Ahad, 4 November 2012

Bangga ke?

Tak paham betul aku bile ade orang yg berani cakap

"aku de skandal ngan budak pompuan 1 tempat keje ngan bini aku...."

Motif??!!

Sebab tu aku kata tak paham.... megah ekk dapat ngaku depan member..?  ntah ape motif tah... kata skandal.. patut keep in silent je lah kan? simpan baik2 utk diri sendri... ni leh plak citer kata member...

yang aku tau, kaum lelaki ni tak gemar nak citer hal2 gini kat sesape walaupon kat member sendiri...

Jadi... ape motifnya bile ngan selambe je org itu buat pengakuan gitu? rasa hebat ekk dapat cakap macam tu depan member? errkkk.... tak kuasa!

ok... mungkin tu la motifnya... nak tunjuk hebat...!






Khamis, 1 November 2012

ape nasib gred 17 di sektor awam?

Dalam sembang2 dengan kawan se-opis yg sama gred ngan aku, terkeluar topik nih...

Setakat hari ni, bile tengok kat surat khabar yg de.. kat berita2 yg ade... banyak isu perjawatan cikgu - cikgi... isu kenaikan pangkat utk gred 29 ke atas pon kerap je kuar kat berita2... 

Last yg beruntung... bile gred 11 dinaik taraf ke gred 17... seronok diorg... aku tengok je.. lepas tu? yg 11 dah naik ke 17... abih.. yg gred 17 ni... takkan masih kat takuk tu je?.. yg gred 11 dulu pakai gaji standard PMR... tapi sekarang depa dah dapat gaji standard 17.. standard SPM... seronoknye diorg...

so... nak tanya nih... tak tau la utk sape soalan ni... sama ada utk PM kita or... CEUPECS... or JPA... adakah gred 17 ni akan tetap ditakuk ini tanpa ada kenaikan seperti yg gred 11 dapat?

Kalau sebelum ni gred 17 masih boleh beri arahan kepada 11 dan ke bawah tapi sekarang... gred 17 ni seolah2 takde ape2 kuasa langsung. Sudah la berpayah2 nak naik pangkat ke gred 22 dan ke atas... apa standard gred 17 sekarang? 

Siapa yg patut jawab ni? Bukan tak bersyukur tapi terasa gred 17 ni seolah - olah dianaktirikan. Kesian....

FYI, rata2 yg berada di gred 17 ni ada sijil STPM dan Diploma... kalau yg dulu standard PMR boleh dinaik taraf ke standard SPM... yg gred 17 ni macam mana ye?

Aku sekadar bertanya... 

**ada suara berkata2... tak hairan la ramai penjawat awam mudah terlibat dgan rasuah... wahh... panassssss*** opssss..!!!