Rabu, 31 Oktober 2012

Pengalaman bawak keta orang... manual plak tu!

Ni la akibatnya bile dah amik lesen keta  tapi tak praktikkan bawak keta manual... ahh... bukan keta manual jekk... kat umah tu.. keta auto pon, aku jarang2 bawak.

sebab... bawak skuter lagi senang... Senang nak cari parking... senang nak menyelit - nyelit... senang nak go head go stand... senang... cuma tak senang bile hujan... sebab... time ni helmet tak visor macam keta... kekadang lap 'cermin' helmet tu guna tangan jek... peh tu lalu plak kat sebelah keta besar2 tahap gaban tu... kena lak sembur kat air bertakung...wahh... 'hebat' gilerr! kalau tak standby pakai baju hujan... confirm... lencun la jawabnya...!

Tadi... lepas melawat abg ipr yg kena tahan kat wad... pasal pinggang ehh melotup! langsung tak bleh gerak. Keta dia tinggal kat balai. Bini datang hospital pon naik motor honda cup tu yo... tadi bile kitorang dtg, dio minta tolong alihkan keto kancil dio tu kat umah mentua aku. 

Aku membayangkan, en. suami yg akan bawak keta kancil tu... skali...

" awak bawak keta kancil tu... keta manual tu.."

agagagaaaaa... nganga jap... bleh ke aku bawak keta manual ni...? igt lagi ke aku ngan ilmu2 yg telah aku tuntut di skolah memandu 2 bulan yg lepas? ehh... baru 2 bulan? he3.. igtkan dah 5 bulan ++... 

dgan lafaz bismillah... aku bawak... memula ok... tiba kat 1 simpang kat pilah yg superb sesak tu...  adeeiihh... keta tu mengundur plak.. aku tekan minyak cuba lepas clutch.... masih mengundur... cemas giler... en. suami dah lama mengghaib.. yakin benar dia kat bininya nih akan berjaya sampai ke umah mak abah ehh...... dgan tawakal sehabis tawakal... aku tekan minyak.... berdecit... tapi mujur... aku sempat brek sebab masa tu gak muncul 1 keta wira dari arah depan. kemain laju keta tu... peh tu nak marah kat aku... ek elehh...

tapi aku humble... berkali2 angkat tangan tanda... sorry... tapi brader tu masih nak tunjuk eksyen.. angkat tangan berkali2 ngan muka tak puashati... bini sebelah brader tu tgok jekk kat aku... eleh... aku pon bayar roadtax keta bro! sepatutnya ngko pun tak bleh laju kat situ.. dah tau simpang besar tu tempat org kuar masuk... watpe nak laju...? kan tak pasal je aku hangin nih..

Takpe... gigih bawak... mujur tak mati tengah jalan ke hape... tapi sedar... agak kasar aku bawak keta tu.. lebih2 lagi masa tukat gear...he3... cemas sebab hampir eksiden tu dah hilnag... tiba kat umah mentua... nak ke perkarangan umah tu agak berbukit.  tang situ boleh kantoi plak!

enjin keta mati... adooooiiiiyaaaiii!!! nak call en. suami... niat nak minta bantuan... haramm!! handphone off... bateri dah kong! tahap tak mau on dah... ohh... time tu la aku rasa seluruh badan menggigil... pegang phone dah macam kena parkinson.. gigil tak hengat!

Last2 aku kuar keta... jalan kaki.. tinggalkan keta tu tersadai kat jalan bukit tu... he3... minta tolong kat en. suami yg dah syok ber-relax ngan anak2 buah...... aduhaiii! dia boleh relax je???

Biras pandang semacam.. aku buat tak reti jekk.. hati dah panas... badan dah menggeletar.. maunye idak! keta tu.... aduhaiii....

-------------------------------------------------------ll------------------------------------------------

biras aku kata, muka aku pucat giler...!!! ha3... 

masterchef musim kedua.....

kekadang bile dah takde citer best kat tv tu... tengok gak la rancangan ni... nak kata minat sgt sampai tonton per episode tu... memang tak la... sebab nak kena berebut tv dulu ngan anak2... kebiasaannya... anak2 la menang... he3

Nak rakam macam aku rakam citer 'dalam hati ada taman' tu.... tak le rajin sangat. sebab dah tau... hujung minggu nanti diorg tayang berderet2 setiap episode... 'dalam hati de taman' tu pon... rakam je lebih... tengoknya entah bila..

Ni highlight dari aku :



Nina, 31... antara perserta yg my hubby gemar nau tengok... he3... katanya, air muka Nina ni nampak bersih... sejuk mata memandang... memang diakui oleh aku jugak... sejuk je bile tengok air muka Nina nih... hee..


Che Lah, 40... usia bukan penghalang kan? entah kenapa.. aku gemar nau tengok Che Lah ni... walaupun umur dia 40 tapi aku tengok...he3... tak tau lerr... tapi aku gemar tengok Che Lah ni.... Mungkin dia macam kepoh... macam kecoh... tapi i still like her....

Tapi dalam bebanyak tu... de sorang nih... entah apa nama dia tah... wahh... tak gemar nau aku ngan mulut dia nih...


Start masa diorg buat kat Balai Bomba Sri Hartamas tu.. wahh... mulut diaaaaa....!!!! Masa tu diorg kena serve utk anggota2 bomba yg bertugas... kalau dah masak pelik2 tu, mesti la masing2 nak tau... ape ko masak ni dik?! kan?!

Bukan le selalu diorg2 tu makan mende2 yg peserta kat masterchef tu masak... bile tengok somthing yg lain sikit... harus la diorg berperasaan ingin tahu. Kalau engko tak nak explain.. takpe! just silent!!! 

tapi tak payah la nak cakap cenggini...

" ehh... takkan tak pernah makan rice puding kot...!"

ngan muka cam...aaiihhh... tak kuasa nak cakap... cakap belakang2... coba kau cakap depan diorg...

Tu episod kat balai bomba... malam tadi... masa episod diorg kena serve utk atlit paralimpik... skali lagi... panassss je telinga aku dengar ayat dia tu........ dah la... malas nak citer pasal minah se'ehh sorang nih...

Khamis, 25 Oktober 2012

komplain kepada TNB

Lengang...... taapiii.... Kat opis jekk... kat main road on the way nak datang keje tadi... wahh... kemain banyak kenderaan...

Yg tak syiok tu... dah le banyak kenderaan.... time2 ni jugak la staff buruh TNB sibuk nak gali lobang kat jalan tu nak wat mende tah.... semalam semalam tak nak plak buat. Kalau lobang tu tak dalam takpe.

Dalam weeiiihhh...!!! kalau motor main redah je... bleh jahanam motor! Bukan motor je... ngan tuan punya motor pon sama melingkup.... 

Nape time2 org cibuk lalu lalang ni baru terkial2 nak buat keje kat jalan tu ehh? org TNB... sila jawab.... tau tak kamooo semoaa... yg hari ni org sibuk nak guna jalan tu... de yg nak pi keje, de yg nak pi cari daging mantai... de yg baru nak gerak balik kampung....


sumber gambo : ehsan google search....



Rabu, 24 Oktober 2012

Salesman

Situasinya begini.........

Dari suasana petang yg aman... ( kepala aku tak berapa aman time tu... agak semak serabut sikit. )... tgah2 syiok melepaskan penat lepas balik dari keje peh tu amik anak2... tetibe ....

" assalamualaikum...!!!!"

de la 2 - 3 kali sebab memula tu aku igt tamu jiran sebelah... tapi bile Opal dah panggil... kelam kabut aku capai tudung keje... aku jengah kat pintu grill umah yg terbuka luas... pintu pagar tu memang aku dah tutup awal2...

aku nampak... de sorang lelaki... ber t-shirt warna maroon... badan gempal... tinggi.... dia nampak je muka aku... terus dia tanye...

" owner keta kuning ni mane?!"

ngan takde adab tata susilanya terus tanya camtu... keta kuning yg dimaksudkan tu masa ketika itu berada di laman rumah aku... memang keta suami aku... cara org tu tanya menyebabkan aku rasa tersangat cuak!

risau lerr... tetibe je budak lelaki tu tanya straight camtu... ngan takde intro... bunyi macam keta tu de masalah besau! yg aku tau... keta tu dah takde hutang.... tapi bile tgok gaya budak tu... dah tentu la aku jadi cuak!

" kenapa?!"

sebab org yg tanye tu pon takde adab tata susila... pertanyaan aku pon bernada camtu la jugak ehh... harap maklum... muka budak tu cengehh... aku pon boleh buat muka cenggitu....

bile dah tengok aku cenggitu... budak lelaki tu cakap

" takde... keta ni takde masalah...."

Baru sopan sikit cakap... ade la nada rendah sikit. kalau memula tadi bunyi macam nak telan org jekk.... hamlau!

" habis tu kenapa?!"

aku tetap ngan ayat cengehh... dalam hati...risau gila babassss...

" suami akak ade?"

nada yg sepatutnya dia gunakan masa mula2 tapi tak. reti plak cakap sopan....!

" takde... belum balik keje... nape?!"

nada aku...still the same... ade haku kisah... hati rasa tak aman dah dari mula budak tu bercakap tadi...

" sy nak promote pasal keselamatan keta......bla2..."

Haaiiiihh...... tak berrrr-angin ngko dgar?! ayat pertanyaan dia yg memula tadi gayanya macam org keje tarik keta.... cam samseng! tapi last2.... tu tujuan dia..... bengang tak?!!

aku memang bengang... kalau nak jual barang... buat la cara nak jual barang.... tak payah la buat cara macam samseng! guna ayat biarlah beradab berbudi bahasa sikit... jgan la main hentam ikut dan jekk... 

ni baru 1 kisah salesman sengal camnih... de lagi... nanti aku citer... padan la org menyampah ngan salesman yg suka terjah2 umah org tak kira masa tu....




Sabtu, 20 Oktober 2012

tonsil....

Selalunya anak2 je yg kna, tak pon abahnya.... aku jarang2 sungguh kena penyakit camnih.. Tapi kelmarin, hari khamis... pagi tu tekak ni ok..elok jer... tapi lepas ke pekena ayam goreng berempah istimewa... haa... memang istimewa sebab.... berjaya dimasak hampir hangus oleh restoran yg membekal makanan utk meeting dgan Sirim pada hari khamis tu....

elok je lepas turun ke meja aku, time tu la aku rasa sakit kat tekak... sebelah kiri... nak telan liur dah terasa sakit.... member2 kata panas dalam. boleh demam nanti tu... diorg la yg cakap. Tapi aku ignore jekk sebab aku memang jenis susah nak demam.

Pagi semalam kan aku de buat entry... yg aku rasa macam bola tu.... time tu aku rasa badan macam lenguh2 dah. tapi aku tak rasa aku demam. Rehat tu... aku balik rumah... gomen rehat kan lama... dah nak habis rehat... baru terasa lain macam. nasib baik tak pi keje naik skuter tu macam selalu sebab bila tiba kat opis.. kepala aku dah 'weng' semacam...

rasa macam diawang - awangan je... tapi aku malas nak layan. gigih jugak masuk keje sebab de mende yg nak kena siapkan. tengah hujan time tu.. aduhhh.... sejuknya smpai ke tulang hitam.... aku baru nak off air-cond... baru sedar yg air- cond dah lama off... member2 opis punye keje la tu.

ok... paham dah... baru sedar diri... aku demam! Syukur tak bawak skuter.... dah la tengah hujan... tak tau la ape akan jadi... balik tu en. aus pandang semacam.. maklum lerr... bininye ni kan jarang sesangat sakit... 

ade citer lucu disebalik sakit tekak tu kelmarin.. khamis malam tu aku ngadu sakit tekak... en. aus kata, " pi la potong lemon kat peti sejuk tu... perah peh tu minum...."

aku buat... dalam kepala dah dok ingat lemon.... tapi tangan ni tah ape kena... laju je mencapai buah limau nipis.... pagi semalam masa on the way nak pi keje baru teringat.... he3...

ni masih belum sembuh sepenuhnya... tapi ok sikit la dari semalam. tapi masih kena banyak rehat... cuma bersyukur sebab mampu gak la memasak utk keluarga...al-hamdulillah... elok je habis masak tadi, badan dah rasa semacam balik.... peh telan ubat tadi.... ok sikit lah... harap2 tekak ni cepat sembuh... insya-allah..

Jumaat, 19 Oktober 2012

Apo kono eh jang.... fida ibrahim

Lembutnya lenggok suara Fida Ibrahim bile nyanyi lagu loghat nogori nih...


Isnin, 15 Oktober 2012

3 story

1st story...

Hari tuk na aku de mention about my biras yg keguguran. Masa tu kan aku tak citer detail. Just wondering... like..errmm... twin?

Semalam baru dpt sua muka ngan biras aku tu.. sebab dia nampak ok... aku pun buat muka toyer tanye pasal kisah keguguran tu.

Katanya, dia tak tau pon dia mengandung kembar ( tak sure la sama ada masa ni dia dah buat buku or belum.. rekod yg dia dapat pon masa check up kat bilik emergency tu sebelum di tolak masuk ke bilik khas utk ibu mengandung )

Masa masuk emergency room malam tu pon doktor tak mention yg kandungan dia tu kembar. Doktor try scan tapi takde ape2 sebab macam janin tu kena balut... so nampak 'blank' jekk.. lepas tu la doktor kata yg kandungan dia tak menjadi.

So doktor bagi ubat and wait... keesokkan harinya... kul 7 p.m... kat tandas, she's bleeding. Time ni janin dah keluar. Igtkan 1 je... skali bile doktor check nak pastikan rahim dah bersih... rupanya belum selesai... doktor said... there was another one inside her womb.. hehh...

Ooo... masa ni la baru dapat tau.... yg kandungan dia tu kembar!

Punca keguguran tu... according to the doctor... kandungan oksigen utk baby tak cukup. Jamtung ibu gagal mengepam oksigen yg secukupnya kepada baby... disebabkan si ibu ade t.i.r.o.i.d...

ok... de tiroid ehh? aku pon baru tau yg tiroid tu boleh sampai effected kat kandungan camtu skali... 

2nd story...

Kak Amu... my breakfast member...ha3... dgar khabarnya...+ve... *wink!

She's pregnant...!! 

akhirnya lepas berusaha mencuba... ade nampak harapan utk ade anak sendiri... twin jugak! 

tahniah yeaaa...!!!

3 story..

Last but not least............ to............ Pn. Aidill..... i'm wish you a big congratulation sebab akhirnya.... 

Impian nak dapat anak perempuan akhirnya termakbul... al-hamdulillah... lepas ni boleh la beli gaun2 yg tomel2 yg cute2 utk gegirl tu ehh...!!


Khamis, 11 Oktober 2012

Cabaran bekerja dgan office-mate yg majoritinya lelaki!

Bayangkan la... department aku ni de 19 orang.... tapi 

minus one sebab yg sorang tu our second bos here tapi tak pernah appear pon... katanya further study... kononnya dah habis ogos lepas...and kabarnya nak joining us start bulan ni...but suddenly... postpone... Jan 2013 baru jadi... lantak dia lah...

balance us dah jadi 18 0rg... 

* masa skool dulu, aku paling tak gemar subjek english bab grammar...aduuuhhh..!!!

Daripada 18 org staff tu... cuma 3 org je lady including...me!

Maacammm macam perangai ade......... adeiihhh...

Diorg punyer meriahhh.... ya rabbb...!!!

tapi ok.... walau de macam2 perangai... aku rasa ok lagi... tak ler se-stress macam berada di tempat lama itu...

Selasa, 9 Oktober 2012

Misteri Kucing... eps. 2

Petang semalam masa aku tgh taip entry pertama pasal... misteri kucing tu... aku dgar bunyi kucing. Sayup2 je...

Berkejar ngan shida, my officemate pi cari... dgar macam kat bilik mesyuarat yg berdepan ngan meja kitorang nih.. Puas cari2... takde!

Tak puashati... kitorang cari lagi... tapi tetap tak jumpe cuma tetibe dgar lagi skali.. kali ni takde la syup2 sgt. Jelas tau! Tapi aku dgar macam kat luar opis... berkejar plak keluar. Merata kitorg gi tgok..tapi tak jumpe2 gak! aiisehhh... mane ehh?

Kitorg cakap kat brader2 se-opis nih... tapi diorg tak caya... mula la wat spekulasi seram!

Pagi... baru diorg mengaku kat de dgar bunyi kucing tu kat bilik mesyuarat... masalahnya... aku baru je tgok ni... tapi takde pon kucing tu!

Petg semalam diorg2 yg standby kat opis pon dgar gak bunyi kucing tu...tapi bile tgok...takde plak....mane ehh??





Isnin, 8 Oktober 2012

Misteri kucing!

Sejak pagi lagi kisah ni jadi tanda tanya kat staff opis aku.

Kisahnya.... Pagi ni masa Pengarah kitorang parking kereta kat tempat biasa dia parked keta dia... dia de ternampak anak kucing tengah mengiau kat salah 1 bilik. Dia tau itu kucing sebab leh nampak jelas anak kucing tu bertenggek kat tingkap bilik tu.

So... pepagi lagi dia dah bising kat kitorng sebab sejak semenjak ni isu kucing jadi panas sebab anak kucing telah pun dgan berjayanya meninggalkan 'kesan' yg superb... kat bilik kosong tu!

Ya... kesan 'baja' yg memang tengik tahap tungkik!

Bile Pengarah dah bising2 tu.... kena la buat ape yg patutkan? Takut kang bertambah - tambah lak 'baja' kat bilik tu kang! 

De la yg pergi tengok... hairan! kehairanan... sebab... anak kucing yg dikatakan Pengarah tu takde pun kat dalam bilik tu... eehh?? acaner tu? bilik tu berkunci... so... mane peginya kucing tu?

office-mate aku selongkar.... laci ke laci dia tgok. Laci meja kat bilik tu made from besi... and dah lama... kalau buka pon, agak tak berapa 'mesra alam'... agak berat sikit... 

Masa mula2 dia tengok laci tu... clear!

Ber-makna... takde ape2 dalam tu. Tapi masih terdengar sayup2 bunyi kucing mengiau... Tak puashati, dia tengok balik laci yg mula2 tu.

Dan.......

Woaarrrggghhhh...! terkejut besar dia bile anak kucing tu melompat keluar dari laci.

Persoalannya.... macam mana anak kucing tu boleh masuk dalam laci yg tertutup rapat tu sedangkan takde ruang pon yg membolehkna anak kucing tu masuk ke dalam laci tu.... camne ehh?



Sabtu, 6 Oktober 2012

Keguguran.... kembar?

Merujuk pada tajuk, sila ambil perhatian...

Bukan aku yg keguguran. Tapi ni menantu baru mentua aku a.k.a biras aku yg nikah sebelum bulan pose hari tu.

Salam takziah buat pasangan wani ( my biras ) and her husband.... aku tak sempat nak melawat lagi. ingatkan nak gi malam tadi, tapi Opal plak demam. Nak berjalan memalam dgan keadaan opal yg tak sihat tu... memang tak dapat la...

Katanya kembar! alahai... takde rezeki la mentua aku nak dapat cucu kembar yg hidup.. Dulu kak cik. Ni kak Wani plak. sabar je la byk2 yekk... rehat secukupnya...

walaupun usia kandungan baru 3 bulan... tpai bile tau kembar plak tu kan... tak tau la nak kata kan?!

Dulu kak cik pun pernah mengandungkan anak kembar. Dah sarat dah masa tu.. 7 bulan dah, bile scan tgok2... sorang dah meninggal dalam perut... sorang lagi.... hilang!

Padahal doktor dah declare dari awal lagi yg kandungan kak cik tu kembar! Just imagine la camne kak cik rasa... nak dapat kandungan tu bukan senang tau... baru lekat 2 - 3 bulan... gugur! byk kali dah macam tu.... dah berubat cara alternatif baru la boleh mengandung sampai melahirkan. rupanya ade penyebab..!

tapi kak Wani... maybe lum rezeki...

Khamis, 4 Oktober 2012

Boleh tak....

Kepala aku tengah bengal sesangat ni. a.k.a... sengal.... tensed cam nak pitam pon iye gak nih!..

Awal dtg keje tadi aku bayangkan boleh la siapkan keje yg tertunggak tu hari ni jugak. tapi tahap berr-angan je rupanya! 

Separuh keje je yg dapat selesai. Hal ehwal isu masalah kuartes....selesai! tinggal tindakan susulan.

Ni penyelenggaraan kenderaan pulak.... byk kali dah pesan... nak servis keta... sila maklum pada aku or officer aku yg berkaitan... ni tak! tau2 bile check kat C.C... ehh... ade plak buat selenggara. Tak gitau pon...!! check ngan workshop... lain plak citer.... adeiihh... penin dah ni...

Relax jap tapi kepala dah... denyut2 penign...  cari bos dari pagi... mane tah! petang ni elok aku nak released tension... bos kechek tu muncul...know what he said?

gini ha...

" Owh... best la awk dok bawah! ( tingkat bawah ) leh berrr-internet...main game! patut awak kena dok atas ( department tingkat atas skali ngan dierrr )... buat tagging utk bla..bla...bla..."

Wahhh....hangin! aku tengah tension... bos haku bleh cakap camtu... hamboiiihh... sesedap coklat je dia cakp! time aku buat keje,ngko tak nampak... time aku nak release tension... ko nampak plak...

Kengkawan... boleh tak aku bagi penampau jekk kat bos aku tu?!

Heeiiihh.... geram lah!

Cuci mata jek...

Credit picture to google search.....

and... ---> topstar new's

Rabu, 3 Oktober 2012

ATM lawan Negeri sembilan

Tak rancang pon tapi dah alang2 mak aku dstg singgah umah peh balik dari Perak... dia kata nak tengok ATM lwn N9 kat stadium... tak mau tengok kat tv katanya!

Ye lah.. aku pon ikut gak ler ngan anak2.. selalunya en.aus lebih gemar pegi sorg2 jekk sebab dia cukup tak gemar ddrive time sesak2 camtu.. tapi kali ni dia bawak kitorang smua tgok ramai2 secara live!

Sampai pon dah lambat sebab nak isi perut dulu.. lapar weiihh... 


Ni yg payah bile dtg 2 keta... 1 parking kat timur... 1 lagi parking kat darat... tempat jumpa, tu ha... pintu 11..! ngan network coverage macam hampas..! adeiihh... bebudak lak dah bising nak msuk dlm... excited la kunun!

Kat dalam, diorg dah bersorak sorai dah.... cepat...cepat..! masuk jom!


Nampak tak? yg baju kuning sana tu... penyokong nogori... yg merah... penyokong ATM... kttorang sokong sape agaknye eh? teehee


Lautan penyokong nogori... ponoh seat! kunig yo semuo ehh... meriah je tengok...


Penyokong ATM? alahai.... seciput jekk... anggota tentera yg terdekat jekk...  tempat pon tak penoh... tu yg terrrr-geng ngan penyokong ATM...he3


Elok je aku snap gambor nih.... tak sampai 5 minit lepas tu, negeri sembilan dah sumbat gol pertama... nak jerit gak berr-sorak macam diorg yg baju kuning tu tapi sebab port kat penyokong ATM kan... yeayyy dalam hati jekk..uhuk..uhukk...


Polis FRU yg setia berkhidmat...he3... time diorg jalan reramai masa time rehat lepas perlawanan separuh pertama... budak ATM baca timing... kiri..kiri... kiri  kanan kiri! hamik!


Cheerleader team! siap bawak geng oksestra.. ehh... pancaragam diorg skali...dumm..dumm...dumm.... ngan trompet bagai...siap de maskot lagi tu... walaupon diorg cuma minoriti je tapi tetap meriah! kedudukan di sebelah kanan kitorang... peh tu hilang...


See... penyokokng negeri sembilan..majoriti... ATM dah balas gol... 1 - 1... 


Payel... 1st time...kecik2 dah dapat masuk stadium...aku dulu? takde! dah skolah baru dapat rasa gi stadium! tu tercengang tengok org bersorak2...


Cam-woaarrgghhhh...! Orang dok jerit " A-T-M...A-T-M..."

But this two kids jerit..." Nak...Air!...Nak...air..!"....ayyooohaiii...


Budak lesek! Tak reti dudk diam...skali dpt air...macam kereta lumba baru pas charge batery.... adohaiii...

Ngan selipar tah kemana - mana dah...


Opal... with muka yg super duper boringnya! ha3... tension je aku tengok... dia ajak pi jalan tempat lain!


Payel... time makan je dia dok diam... lepas tu....


Tak ingat dah masa nih gol ke berapa utk ATM... kalau tak sebab off-side...de la jugak sebijik lagi mata utk negeri sembilan...


Eh... mana cheerleader ATM? dah clear? lari balik ke?  ha... jeng3...


Takde balik de hai... ade tu ha... diorg tukar tempat...kat sebelah kiri kitorang plak...dekat ngan pentas utama. Selonggok je nampak...


My sis... angah! sementara aku leka tgok game... dia la yg melayan si kecik yg tak reti dok diam tu... ade je mende dia nak buat... haiih...aku sabarrrrr je....


Rehat! Tapi Zaquan paling byk ke asak... 2 - 3 kali gak la dia injured...siap kena "booooo..!!" lagi kat penyokong negeri sembilan...kwang3...!


Separuh masa pertama... 2 -1, ATM mendahului... penyokong nogori dah tak terkata apa...senyap je semua... de gak la yg baling botol minuman ke tengah padang...hampir2 terkena pemain...sape tah...


Mohawk plastik! iron ke? de sape nak pinjam? leh jumpa diorng..


" Mak...takit ( sakit ) !!"... tak reti dok diam... tapi tu luka siang... dah kering dah pon!


Me..!! that's way why la masa negeri sembilan dapat gol bola masa memula tadi aku jerit dlm hati jekk...yeayyy.....sshhh!


Separuh masa kedua.... dapat la tengok Zaquan dgn mata kepala sendiri... biasa je... tak encem pon!


Kecewa kot! de yg dah beransur2 balik awal.. kalau tadi penuh, sekarang dah lompong lompong  dah...


sshhh... sleep well my sons! *whispering*.... penat kemain... macam diorg plak yg dok tengah padang tu...he3...

~ happen semalam...tapi dikisahkan pada hari ini...he3...~

Fenomena aneh di pejabat aku...hampir setiap minggu!

Aneh tapi benar!

Hampir setiap hari sebenarnya aku perhatikan fenomena aneh ni...

Kekadang awal pagi semasa bermulanya waktu bekerr-ja.. kekadang waktu tengahari... kekadang petang pon ade...

Kakitangan di bahagian aku... terutamanya lelaki... kerap berulang - alik depan aku, kejap ke kanan, kejp ke kiri... ade yg tenang... aje yg macam tak sempat2 dah... ade gak yg terrr-tahan2 rasa... berrr-angin pon ye jugak!

Aku tengok kan je.. kekadang aku tegur... ade yg jawab gelak2... ade yg jawab..muka tengah control menahan sesuatu...

Kenape? ape punca fenomena aneh nih? korang rasa ape ehh....teeheee... scrolll ke bawah lagi.... kita tengok ape puncanya..jom...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v
v


Jeng...jeng...jeng..! itu puncanya!

Ha3... kejadian fenomena aneh tu selalu kerap terjadi seawal pagi okey!

Pintu keramat nih puncanya! memang keramat sebab kalau sorang dah masuk, org lain takleh masuk! Kenapa? PAdahal dalam tu de 3 bilik keramat lagi...

sebabnya.... tu haa... tandas ini adalah tandas U-NI-SEX..!

Kalau aku yg masuk bilik keramat ni memang aku kunci pintu ni and pintu tandas yg kat dalam tu. takut staf lelaki masuk. Bahaya woo!

Tapi kalau staf lelaki masuk... kroang rasa diorg kunci tak? haa.. diorg pon takut tau! takut kalau staf pompuan masuk time diorg memerut kat dalam...ha3...

Yg kesiannya, pernah terjadi..budak laki eh.. bapak mude la... dah msuk..lock dari dalam... muncul sorang lagi bapak org tapi ala2 veteran terdesak nampaknya nak masuk... ketuk2... takde respon! muka acik ni dah berkerut menahan...ha3.... tu yg jadi tak tentu arah tu! kejap ke kanan kejap ke kiri menahan senak...kih3...

Elok je bapak mude tu keluar...

" apesal kamu kunci pintu? takut kena rogol kat staf pompuan ehh?!"

berrr-angin je acik tu..kah3.... aku tak campur... tapi eh..bapak mude...ngko makan julap eh? kih3... muke ngko la yg wajib masuk ke pintu keramat nih pepagi...

Ulu Bendul cancelled, Kajang... ON!

Last weekend, kami planned nak ke Ulu Bendul... ehh.. tu idea hasben. Awalnya aku tak mau. Ngendeng nak ke Melaka... jenjalan kat Air Keroh tu.. siap bawak bekalan nasi lemak...my handmade la konon!

Sib hasben ok! tapi malam sabtu tu... aku ubah fikiran. Rasa macam jauh la plak Melaka tu kan?! mengenangkan esok pagi tu nak keje, Si abang nak sekolah... takpelah... Ulu Bendul je lah...

Malam tu jugak aku masak... Pagi tu aku beria2 bangun awal... alahai... tgok2 nasi mentah! adooiiiyaiii... terpaksa masak lagi sebab terlampau berjelantah! Masak kali kedua pon tak menjadi... stress giler ngko !!!

Camne nih? hati dah mula sebal jekk...sedih sioott!! selalu masak jadi je... hati plak dah mula rasa tak sedap. Memang dari awal lagi hati aku rasa berat nak berkelah kat Ulu Bendul tu... sebab teringat kisah sedih 3 beradik dulu tu... hape lah aku ni kan?! Fikir yg macam2..

Last2... Pak mentua called hasben. Nak ajk pi kenduri kat Kajang... hahaa... langsung cancel plan ke Ulu Bendul.. siap laju2 trus ke Kajang... eh...Kajang? alamat eh kat Kajang tapi Nilai? hmm... sempadan kot kan?! ape2 je la...

Maka

Sebab tak jadi pi Ulu Bendul... aku tepek je la gambo lama... gasak!


Ha3..rasa nak tenyeh2 jek hidung kat pipi si kecik nih... Zaman Payel tembam sikit! Tak ingat masa ni dia dah berapa bulan. Setahun dah koT!

Masa ni belum skolah lagi.. pelat dia kemain tebal hoiihhh... peh tu cakap kemain laju...

Ha3... techik je gambo ni...sori lerr... gambo ni agak sensor chikit. Terpaksa cover lebih2 tapi aku suka giler kat gambar nih! si kecik ni meniarap atas batu... ngam2 masa ni dia pandang kamera...wuuhuu... cun!


Sib baik senang nak cari tempat ni..dewan ape tah kat Seksyen 6, Bandar Putra Mahkota ke ape tue... gitu la.. ade pulak kolam renang... haa... si kecik tu dah tak sabar... bukan nak terjun ke kolam tu tapi nak ke playground sebelah kolam tu... dah panjat palang dah...adoooiiyaii.. sib aku nampak!

Ni sedara sebelah pak mentua den! Memang meriah... lauk punya la pelbagai! salam..salam...salam dulu... eph tu baru leh makan... den diperkenalkan dek mentuo den kek sedara mara... terdengar soklan yg berbunyi begini..

" Ini ke menantu baru tu?"

Mak mentua den nampak macam terrr-kedu jap nak jawab.. makanya..den pon menjawab...

" ha..menantu..tapi baru tak berapa baru la..."

Kih3.. mengelitik diorg ketawa..he3.. iyo! anak sey ( saya ) dah duo dah cik oii... tu yg baju sedondon kek dopan sey, baru yo lalu ngan abah ehh... Menantu yg betol2 baru... ado kek ghumah maso ni...

Ape pun... slamat pengantin baru la pada pengantin..apo namo ehh tu? errmmm... syarini & wahyudin? ha... ye la tu...semoga berkekalan berbahgia hingga ke akhir hayat...





Follower meningkat lepas join segmen...

Join segmen cara yg paling mudah kalau kita nak perkenalkan blog kita pada kengkawan blogger yg lain. Macam aku lerr...

dulu memula nak berblogging, merangkak - rangkak jekk nak cari kengkawan blogger nih. Tak tau mana nak mula. Bila de blogger yg rajin buat segmen plus ngan syarat yg crazy simple, aku join!

Crazy simple tu berrr-erti... mudah nak ikut. Kalau de syarat nak kena like..like..loiked kat FB tu...yg tu payah a.k.a sukar bagi aku coz... aku takde akaun FB dah! Kalau nak suruh aku buat akaun semata2 nak like..like...loiked... minta maaf.. aku tak berminat.

 The latest... segmen.... ho3... blog aku ada kat senarai nih.. -->

see.... my blog!

anyway...tqvm to this owner :

So.. next time aku akan join lagi mana2 segmen yg syaratnya..crazy simple!

hu3... followers yg de... aku belum berkesempatan BW kesemuanya! Kena 'pelan2' ( perlahan2) 'kayuh'! Chhaaa--yukkk!!

Selasa, 2 Oktober 2012

Opal... pelatnya dah kurang!

Al-hamdullillah... ko tau! dulu masa mula2 aku hantar dia ke PASTI tu... hati ni risau sgt! tapi memandangkan dia dah besar, aku fikir dah tiba masa utk dia learn something new...suasana pon should new, aku tawakal sgt2 pada Allah... 'harap2 cikgu2 paham ape yg si abang cakap!'

Sebabnya pelat dia masa tu pekat sgt! sesgt la pelatnye dia spai merisaukan aku sesgt. Aku tengok sepupu dia..anak2 jiran yg umur bwh dari dia...lancar je bile bercakap. takde la pelat seteruk si abang.. bayangkan la.. masa tu dia sebut susu pon dah bunyi..." Thu-thu.."

Aiihh... rasa macam lidah dia tu tebal nau...rasa na kikir je.. tapi rasa je la kan! buat betul2 kang kejam nau la plak aku nih...hee

Tu baru 1 sebutan... sampai kan de nurse tegur... masa tu umur si abang 2 tahun lebih.. katanya, " budak umur macam dia dah sepatutnya pandai cakap 2 - 3 patah ayat mudah!" haiihh... masa tu..Allah je la yg tau betapa risaunya hati aku mendengarnya! hampeiihh punya nurse! ehh... aku bercakap ngan anak aku tak pernah sengaja nak pelat2 tau!

Mujur la kengkawan kat pejabat ni dok pujuk, Diorg ckp, takpe... slow2..try je hantar masuk PASTI tu... insya-allah..kau akan nampak perubahan dia lepas beberapa bulan nanti. Dia bukan tak pandai...tapi masa dia belum tiba lagi nak pandai bercakap lancar macam budak2 lain... hooo... sejuk sikit hati ni!


Sekarang ni aku paham. Sejak Pa'el ade... ngko tau? Pa'el tu... umur baru 2 tahun dah lancar bercakap. Now umur dia dah nak dekat 3 tahun, makin petah dia bercakap... aiihh... skali lagi aku pening! sebab.. dia suka ulang setiap ayat yg aku cakap..Tak kira la time aku tak marah ke, time aku tengah marah ke....aaaadoooiiiyaiii..!

Penig kan? anak tak petah bercakap, aku risau...bile terlampau petah pon aku risau!.. tapi bile anak2 bercakap sesama diorg...gelihati la pulak..macam2 perkara tak disangka2 diorg cakap...

Contohnya macam semalam petang, aku kat dapur tgh siap2 nak masak ut k makn malam tetibe dgar Opal terjerit - jerit marahkan sape tah. Peh tu nangis2. rupanya mainan dia kena amik kat budak mane tah. Peh tu aku dgar dia cakap kat si adik, Pa'el

" bibi... tu...de org amik ben 10 Afal.. gi amik!"

Pandai tak? adik lak yg disuruhnya! padahal adik tu! dia kan abang! ape jawab si adik? gi ni ha..

" a..nak ( tak nak ) la...!!!! bibi takut..!!!!"

ha3... tergelak aku dgar dari dapur. Kelmarin, lepas balik dari kenduri, de la dapat bunga telur... ade la 2 beradik ni bersembang... hujung2 ayat si adik jawab

" Tollor ( telur ) kauuu!!"

Kih3... ape la bebudak nih... see... dah tak risau lagi. Pasal si adik sebenarnya dah membantu si abg bercakap lebih lancar. si abang pun dah makin terang bile bercakap walaupun ayatnya pendek2 je. Takpelah.. sekurang - kurangnya dia dah boleh bercakap..org pon dah boleh la paham ape yg dia cakap!

So... bile ade org yg jenis mulut tak 'berr-insuran' tu cuba nak kondem2 anak kita itu ini begitu begiini macam anak kita ni teruk sgt... tak payah layan sgt! masuk telinga kanan, keluar telinga kiri sebab perkembangan setiap anak memang berbeza. Ade yg cepat... ade yg lambat... Not to worry sgt lah...


Isnin, 1 Oktober 2012

kain baru... stress!!!

Memang mood monday blues... semalam je ye.. ye.. oo.. nak buat keje seawal pagi. Tapi sekarang?  ape dah jadi?...lemau!

Yg buat smeangat berkobar nak dtg keje... sebab semalam dah amik uniform baru...weeehuuu..! kain baru! tak macam kain tahun2 lpas. Kasar semacam! tahun ni dapat kain cun! Jenis licin...lembut je bile gosok ngan tangan...

Tapi... excited tu kojap yo! On the way nak poe kojo, alahai... seram pulak aihh...

Stress ko tau tak?!!!!

Kain seluar yg licin ni rupenye tak grip... so bile aku brek motor, ngan aku2 skali terdorong ke depan. Bontot ni dah rasa macam tak lekat kat seat scoot - scoot aku tu... dah rasa macam nak balik umah... niat nak bawak keta je sebab tak confident...

Tu awal2 la... tapi last2 tu, takpelah... try la dulu bawak pelahan gi keje... sib baik tak ape2... cuma tangan kanan ke lenguh sikit sebab jadi penahan badan daripada terdorong ke depan. Boleh jatuh ooo kalau terjadi camtu! bahaya!

kalau sebelom ni, naik scoot2 tu kaki memang relax habis.... kali ni kena jadi penahan... kalau tak, aku boleh terhumban ke depan... memang stress....!!!