Selasa, 31 Julai 2012

Zoo, Opal & Ulser…

Kejadiannya… a week b4 pose a.k.a Ramadhan… Aku yg teringin sebenornye. he3… ye le…aku tengok masa kat MAHA hari tu and b4 b4 this ler… Payel tu gemar sgt tengok hewan2 nih… tu yg aku teringin tu. Kepala dah terbayang dah…mesti Payel excited bile gi zoo…

Dgn tak plan amende ape pon, en. aus terus drive ke KL… Tu pon lepas bawak Opal gi klinik sebab ulser penuh gegila dalam mulut. Kat lidah, bawah lidah, kagtt dinding pipi sebelah dalam tu… kat anak tekak…uiiihhh….. ngeri tengok. Doktor siap check lengan dia bagai… kot la Opal terkena jangkitan sakit tangan kuku & mulut tu kan!

Tapi alhamdulillah… tu cuma ulser biasa je. Mujur la dia tak demam masa kena tu. 
Kitorang gi jugak sebab Opal dah tuntut nak gi jalan. okey….. vvrrooooommmmmmm…..!
cats
Ais krim satu…! Ubat mujarab utk melegakan sikit kesakitan mulut Opal. Biar mulut dia sejuk je… tapi tu la…sampai cair ais krim tu dibuatnya. Sib baik aku balut sikit hujung aiskrim yg dia pegang tu. Kalau tak… siap! melekit la ngko sepanjang jalan! errkk
cats1
Rasa macam orang baru pas bersalin jek bile pakai tag nih… heeee.. ini tandanya kitorang dah bayar ehh..
cats2
Moh tengok… menatang ape yg kita nak tengok!? Lama sikit singgah kat badak air ni. Kekonon nak tunggu badak tu naik tapi gitu je badak tu. Hampeih punye badak!
cats3
Hehh… ais krim opal! tah punye ‘berjimat’ dia makan ais krim tu! sikit… sikit… je dia makan. Kitorang? Tak sampai 5 minit…. ngap…ngap..ngap… habis!
cats4
Payel yg dah mula teruja.. he3… kan aku dah cakap tadi. Payel mesti excited! Betul pun! Opal je kureng… dia memang xminat… penakut lagi ade…! he3… macam mak dia nih! ha3… pernah le de kambing tu nak bermanja2 ngan aku dulu, tapi sebab takut… aku jerit macam kambing tu nak tanduk aku jekk….ha3…
cats5
En. aus tu senyum bukan sebab bininyer nih dok cibuk snap2 gambo dia tapi sebab dok dengar si kecik tu cakap

“ hamik kau!”

Ape je yg badak kecik tu buat… tu la yg dia cakap…he3
cats6
owh… ini aku..he3…hai semua! serius.. aku memang jarang nak interframe sebab aku ni pemalu uolls… yawww..! hehee… amik gambo orang ke hape ke…aku suka la.
cats7
Si kecik ni kena selalu dijaga sebab pernah 1 masa dia pi tarik ekor kambing…di picit2 muka kambing tu… sib baik kambing tu dalam kandang… kerana tu, ‘bodyguard’ harus sentiasa dekat…ha3
cats8
Lebih kurang gini ler kambing..ehh..?! he3….
cats9
Gambar nih…ape kes? ha3… kitorang tak naik pun bas kecik tu tau. Jalan kaki je… lenguh gak ler…rasa gak kaki tu macam nak tercabut… peh tengok kambing tu kitorang jalan lagi ke depan. Terpandang la kat bas open air tu… ape tah nama menatang tu!?

Macam kenal je…. artis nih! Makin lama bas tu makin dekat…. baru aku perasan..tu la Ozlynn… baru la aku perasan mamat yg duduk mencangkung atas lantas bas tu… JOHAN raja lawak!

Ozlynn… memang macam kat tv tu ler… ngan rambut karat ehh…. make up tak tinggal langsung! tebal wooo… gi zoo je pon..he3… Johan je dressing sempoi. Sebab tu aku tak perasan dia mula2 tadi.

Dpt la tengok anak kesayangan diorang! pergghh…. punye la gebu anak dia…putih giler kulit ehh… tapi dari jauh je la kitorang tengok.he3…

Gambar? ni pon dah cukup. Menghormati privasi diorang! ecehh…
cats10
Muka sedey sebab kena paksa amik gambo kat tepi buaya tu…he3
cats11
“Mak…Afal tak nak! Afal takut buaya!… “

heee… tu gambar je la! Bukan buaya betul!
cats12
Haaa… yg ni baru betul2 buaya…! Kalau Opal nak berdiri tepi boye nih posing…. baru la mak Opal ni tak bagi…. harus aku tempik sekuat tarzan kalau itu yg terjadi…siap!
cats13
Bile ‘bodyguard’ hilang fokus… siap! Si kecik ni punye la berlari… habis orang2 kat situ dia redah! semata2 sebab nak jumpa cik gajah ni punye pasal… terpaksa la aku ber-marathon kejar dia dari belakang. Brader yg jaga gajah ni dari jauh lagi dia dah senyum tengok aksi emak dan anak ni marathon! uihh… punye la laju si kecik ni lari…adeiihh… semput jap!
cats14
Ni buktinya… punye la dia excited! siap nak lepas pagar besi tu… kalau aku tak tegah… kalau longkang besar tu takde…mau dia peluk kaki cik gajah tu agaknya! he3
cats15
Opal ? haa… setiap kandang yg dia pergi…jarang antara dia ngan kandang tu… camtu la… tak maunye dia dok dekat2…he3

“ afal tak nak! afal takut!”

Haiihh…
cats16
Ehh…. K-pop pon de? Tepi sikit leh tak? aku nak amik gambor nih…! halluuuuuu………
cats17
Last but not less… comel jek tengok muscle mende nih… ape nama dia eh? lupe lah!
ok lah… kita sambung next entry ehh! so far… ok la since dah lama bebenau tak datang Zoo nih.. 20 tahun lebih de kot! hmmmmm……………………………….

Isnin, 30 Julai 2012

Tercincang sekali...ouwwcchh

Pedih lagi ni. Padahal kejadiannya semalam. Nak siapkan makan utk anak2 le masa tu. Opal tengah tunggu kat sebelah... ralit tengok aku buat keje. 

Tengah sedap mencincang bawang2 kat papan pemotong sayur tu.....chopp...chopp...choop...chop...chop... sekali tu.... zasssss....!!!!

Uihhh.... tergamam jap. Jari telunjuk kanan tu ( i'm kidal.... pegang pisau dah tentu la tangan kiri kan?! ) dah mula rasa pedih..... hu3..... baru aku sedar.... kuku jari telunjuk kanan aku dah hilang!!! Peeeedih!!!

Dlm kepala memang tak pikir mende dah... blank terus! ape nak buat? darah dah terbit dah tu...hu3.... cuci! ye... aku letak bawah pili.... dah hilang darah...terbit lagi darah.... letak balik bawah pili biar kena air... hilang jap...peh tu terbit lagi... pedihnyaaaaa... aku genggam ngan tangan kiri. Pi tengok balik kat dapur... dok tercari2...

Ye.. kuku yg dah tertanggal dari jari aku de kat situ...ngerii??!! uihh... idak ler sgat... aku tengok sisa kuku yg tertanggal tu dah macam rupe sisik ikan! tapi time tu memang aku takde siang ikan. Yg de....sotong!

Bila aku tekan ngan jari... keras! warna pon agak keruh dari warna sisik ikan yg jernih tu...confirm...mmg kuku aku... terus aku campak... ke mana tah...

Tak terpikir pon nak letak ubat, aku terus je balut...bagus tak?!!...hmmm.... dah pas balut baru terpikir nak letak ubat... tah hape2 la...terserlah kesengalan diri masa tu....hampeiihh....!!!

Tapi sekejap je aku balut... sebab bila balut peh tu... bile tempat yg dah luka tu tergesel2 lak ngan pembalut ( bukan handy-plus... tapi kapas and pita pembalut je yg de kat first aid kit tu...hu3...blasahje la.... )...lagi sakit wooo...!!!!

Aku cabut terus pembalut tu...baru la letak ubat...minyak gamat Langkawi...  Lagi pedih sebab kena angin tapiiii.... tahan je lah... cikit je kan?

La ni dah ok tapi...tempat yg terdedah takde kuku tu kan luka sikit...kulitnya pon terhiris gak sikit... yg tu la pedih...lebih2 lagi bile kena air...oooo.... memang sakiiit...!!!

Harap2 cepat elok....sib juga darah dah stop..kalau meleleh tadi...perghhh... tak tau le nak koba  ( cakap ) camno!

See.... hilang dah kuku aku.....sikit!... tak sangka plak pisau tu tajam... haaiihh...cuai!

Rabu, 25 Julai 2012

Bertudung....or tak bertudung..

Wahh... sejak semenjak ni... isu ni hangat ye...! kekadang bile time senggang tu, rajin je aku baca citer2 kat internet ni... news... blog - blog... dan aku perasan yg lately, ramai jugak artis kita dah mula bertudung... bagus lah... kerana itu perubahan yg baik... mudah - mudahan akan ramai lagi yg tertarik utk bertudung selepas nih... insya-allah.

Korang kenal Noor Kumalasari?

Dia dulu artis terkenal....gaya fesyen dia... hmmm... macam2... kalau korang nak kenal dia...google je lah kat internet. Aku malas nak buka sejarah lampau dia... yg aku nak share kat sini... kagumnya aku dgan perubahan dia. Sangat berbeza dari zaman dia jadi artis dulu...

http://isuhangat.blogspot.com/2008/04/bagaimana-saya-mula-bertudung-noor.html

tadi aku baca kat blog tu... saje lah...sejak semenjak isu bertudung ni 'panas' macam pisang goreng! Tau tak... kalau korang baca kat situ...luahan dia.... aku dapat rasakan betapa ikhlasnya beliau bertudung...

Betapa merendah dirinya beliau selepas berhijab... betapa dia sangat menjaga pertuturannya... paling penting... dia tak pernah pon nak pertikaikan kenapa de orang tak bertudung...dll.... sebab ape? Dia faham... dia faham sebab sebelum ni dia pernah mengalami pengalaman itu. Tiada pertikai yg dia buat ke atas orang lain yg belum berubah seperti dia..........

Tetapi dia sentiasa mendoakan supaya mereka - mereka itu dapat berubah ke arah yg lebih baik sebagaimana dia.... pada aku...itu la yg sebaiknya...

Berubah biar ikhlas kerana Allah... berhijab ikhlas kerana Allah... mudah - mudahan keikhlasan itu juga sentiasa bersama aku sepanjang aku berhijab ni...dan... mudah - mudahan juga ke-ikhlasan itu sentiasa bersama aku dalam setiap perbuatan dan ibadah yg aku lakukan... insya-allah......

1 lagi... sikap rendah diri Noor kumalasari selepas berhijab dan kecintaannya pada Allah... aku kagum dgan itu..........................................................

Isnin, 23 Julai 2012

3 ramadhan... pose tak??!!

Haii.... how are you today?! guys....girls... ladies..?!! Amacam ? 3 hari dah pose... de sape2 yg dah 'bolos'? or de sape2 yg tengah 'bolos' pose..? sila angkat tangan bawah meja... hik3...

Aku? al-hamdulillah... sehingga hari ni masih selamat lagi puasa ku... he3... tu pon nak mention kan?! nyampah...!! ha3

Baru jap tadi de member se-opis tegur...

" Apesal aku nampak bibir kau macam kena suntik kalogen? terjuih semacam jer... "

Hahaa... ni yg nak gitau nih... kalogen nih bukan sebarang kalogen.. ni kalogen asli punyer..! terbaeeekkk dari ladang!

Tak dapat kat mane2... tapi kalau korang nak...tak mahal.. free jer... he3...

Tahu kah kamu duhai kawan ku Shida... dalam mulut aku ni ade ulser..!! di dinding mulat dan sudut lidah...! biarpun kecik...sangat  la tak selesa...! cakap pon kena control habih... sakit woo...!!

Teringat Naufal hari tu.. Penuh 1 mulut ulser dia... lagi la siksa kan? tak terbayang betapa sakitnya dia hari tu. Doktor siap check tangan dia takut2 if dia kena jangkitan sakit mulut dan kuku... tapi nasib baik takde tanda2 ke arah itu. al-hamdulillah..

Nasib masa tu dia tak demam! kalau tak...dah tentu la dia kena tahan wad... masuk air!

Peh check kat klinik... dia tuntut nak pi jalan...wokeh..! Boleh je... janji Naufal happy... 

Hari ni giliran aku lak rasa... hamik! tapi takpelah. sikit je kan...*biarpun terjuih bibir... ahakkss...


ha3... hamik! sesekali je aku tepek gambo sendiri... bukan pe...gambo sendiri pon tak berapa banyak! i tak reti la nak posing bagai cam blogger2 cun tu..he3... i ni penyegan you!! hi3...

Khamis, 19 Julai 2012

HARAM melintasi orang yg sedang SOLAT..!!

Aku selalu la terperasan mende camni terjadi kat tempat solat... dan

aku sendiri pon pernah mengalami keadaan macam ni... tengah solat dibarisan paling belakang masa tu...

tetibe ade orang melintas betul2 kat tempat yg aku nak sujud tu tanpa apa2 penghadang atau pengantara. 

Main lalu ikut suka je. Tak tengok kiri kanan pon. Redah je... Serius...memang tumpuan aku time tu sangat terganggu. Teringat pesan sape tah dulu, andai kata ade orang lalu depan kita masa solat... kita boleh je libas orang tu dgan pedang! Sampai camtu tau...wallahualam... 

Sini aku sharekan hadis ni ngan korang semua..

Daripada Abu Juhaim, Nabi Muhammad S.A.W bersabda : 

" Sekiranya seseorang sedang melintasi  di hadapan orang yang sedang SOLAT mengetahui DOSA yang akan menimpanya, nescaya ia berdiri di situ selama 'empat puluh' adalah lebih baik daripada melintasi di hadapan orang itu." ( riwayat Bukhari & Muslim )

Keterangan :

- Abi Nadhr, salah seorang perawi hadis ini berkata : " Aku tidak mengetahui sama ada Nabi S.A.W mengatakan empat puluh hari, empat puluh bulan atau empat puluh tahun. "

- HARAM melintas di hadapan orang yg sedang solat TANPA penghadang.

Sumber : Utusan Malaysia - Khamis 3 Mei 2012 

Andai kata kita perlu juga melintas di hadapan orang yg sedang solat, cuba letakkan sesuatu seperti kain di hadapan orang yg sedang solat tu terlebih dahulu. Kemudian barulah melintas. Kain itu akan berfungis sebagai penghadang antara orang yg sedang solat dan orang yg ingin melintas.

Tetapi....sebaik - baiknya adalah... jangan melintasi orang yg sedang solat.


credit to google search
** dalam dok 'ushar' gambar ni... teman terjumpe plak blog nih... kenal tak?


** Hoo.... baru teman tau... IM kita ni pon ade blog... nak pi jengah? ehh... boleh... tak salah pon... silakan... ini tempatnya ... http://imamudasyraf.com/v2/

Mantai yokk..!!

Hohoo.... sedar tak sedar, 2 hari lagi nak pose kan? Patut la pagi tadi jalan nak pi keje tu de lain sikit. Macam de pasar je kat depan tu. Tapi biasanya pasar cuma open hari sabtu je.... nape ehh?

Bile dah makin dekat...dekat lagi... owhh... patut la... de yg dah mantai awal dah. Ehh... mantai tu ape? haa.. pada sesiapa yg lum tahu dan ingin tahu... sila baca di entry tersebut...


Dah baca...bagus!! bertambah lagi ilmu korang..hehee...

Dapat buat rendang ke... sup tulang ke...sedap gak ni kan??! Hmm....

Isnin, 16 Julai 2012

Debaran 18 July 2012...ape tu?!

Hu3...takde la megah nau sampai nak inform segala bagai...  utk pengetahuan kome, ketiak teman tengah berpelu2 lepaih mengerjakan kereta kat driving school tu. Maklum lerr... dah sebulan 'berehat' dari kelas memandu. Hari ni pecah peluh la sikit kan!

18 Julai tu wat mende ehh?? Ni haa... teman tengoh debor ni... teman de test JPJ Rabu nih... tarikh tu lerr... atee... hati teman ni dup dap dup dap je dari hari tu... leh lepaih ke tak nih...leh ke tak nihh... cikgu memandu tu dah kabor... yg teman nih buleh lulus skali hamik... ehh...iye ke? teman nih sendiri rasa cam tak konpiden je...

Tadi je dah banyak silap dah teman buat. Banyok weiihh... memula, kat bukit... terundor le pulok! Mane buleh kan? Try one more time...ehemm... kot la lepas.... idak jugak le weiihh... last2 dikgu tu kata...anda failed kalau itu yg anda buat masa test JPJ nanti...

Aloooo.... camne tu? Masa kart 3 pointent tu pon teman ter-undo le sikit pasal teman tak tekan brek... cikgu tu cakap... haa... itu gagal kalau anda buat begitu masa test JPJ nanti... cehh..!! berapa kali mau gagal daaa....???!!

1 lagi... masa  tengah parking... teman ngan konpiden nye parking. ingatkan ok...skali lagi cikgu tu kata.... gagal kalau masa test sebab ape? Parking... tak masuk kotak parking tu betul2.... haaaalaaaaa...

Camne tu? last2 masa nak balik tadi, cikgu kata..

" Jom kita belajar cara orang failed bawak keta...."

Ha3... ade ke patut gitu?!! Caranya...masa lampu isyarat tu kuning...redah jee!! tak payah berhenti.
 Peh tu..masuk di lorong yg betul, teman termasuk side orang... jawab teman

" Atee... dah kata nak bawak cara orang failed kan? gini ler cikgu...."

Ha3... jawab tetap kena jawab... he3...

**harap2 dipermudahkan untuk aku masa test JPJ nanti...insya-allah...mudah2han terus lulus....amiiinn

Rabu, 11 Julai 2012

Baru 10 je yg hilang...

Pagi tadi masa nak isi minyak scoot - scoot ( skuter kesayangan hamba tu... ) aku seluk poket seluar ade lah 2 keping duit RM10, 1 keping RM5.

RM5 aku dah 'sedekah' kat budak mesin teller tu. Baki selebih tu aku masuk ke poket balik. Peh isi minyak, kat belakang scoot2 tu dah de 1 Wira tengah tunggu turn...

Aku alih ke tepi peh tu trus masuk dlm kedai Petronas tu. Time nak bayar bru aku sedar... duit Rm10 tu dah tinggal sekeping. Puas le aku seluk2 poket... takde gak...aiyyyaaaa.... sulah ( sudah ) cicir ka eii...??

Hallamak eii.... aku try gak ushar kat Wira tu...tak nampak pape pon... korang agak jeki ( rezeki ) sape? Adekah WIRA tu yg bertuah...?

Citer kat student praktikal sebelah aku nih... jawab dia

" Takpelah kak, sib baik 10 je yg hilang... kak shida lagi kesian..."

Haa... baru aku hingat, member se-opis hari tu hilang Rm 150.00... berapa kali ganda tu? banyakkan? xpelah... mungkin bukan rezki aku kot wet ( duit ) tu...

Selasa, 10 Julai 2012

Baju raya...Maher Zain ??

Semalam aku ke Saito kat K.M Plaza tu utk ukur uniform. Pi ngan kak Za and Kak Amu. On the way nak ke kedai Saito tu mata aku dah mula ber-bintang!

Maunye tak... sesape yg dok Seremban ni tau le tempat ape KM Plaza tu... Baju kurung wahh... dari jauh nampak cantiknyerrr....!!!

Memula aku dah berkenan ngan pesen ( fesyen ) polka dot... cam cantik! Pas je selesai ukur uniform, sementara kak Amu potong rambut... aku ngan kak Za merayap kat ground floor yg dah rupe macam syurga baju raya tuh...

Nak tengok baju polka dot tu...tapi tah camne... berkenan lak aku kat fesyen cenggini...


Cantik tak? ho3.... aku jatuh cinta ngan baju fesyen kotak2 nih... yg hijau tu cantikkan? tapi saiz S... aku pakai saiz M... de gak yg rabak kang kalau pakai saiz kecik nih... adeiih...

Hijau merah kat sebelah tu cantik gak... ayyooo... pose belum tapi dah pikir baju raya? eleh, tak semestinya pakai utk pi raya kan? 

Polka dot....? gud bye to you..ha3

Nape kamu ku reject? sebab bile aku tengok lelama...alamak! kepala aku jadi pening lak tengok dot dot yg banyak tu...he3...

bukan sebab gambar blur tu yg buat aku pening...he3


Cantik tak baju biru tu? Cantik kan? yg sebelah tu pon cantik gak kan? tapi pilihan aku tetap yg kotak2 tu.. Stakat nak letak manik bling2 tu... aku wat sendiri je lah..ha3... macam ler rajin sgat aku nih....

Owh... lupe...Maher Zain tu... Rata2 kedai yg de tu jual baju jenis plain jalur2. Baju kurung, baju melayu...baju budak2 pon de... Macam2 kaler de tapi kita tak minat...kita tetap minat baju kotak2 tu...adore sangat2... sangat2.......33x

Sape nak baju fesyen Maher Zain leh borong banyak2. Budak tu kata kalau beli banyak2 leh dpat harga lebih murah.... bju kotak2 tu sila tinggalkan utk aku....hehee...

* ape kena mengena corak jalur tu ngan Maher Zain yek? hmm...curious!!*

Isnin, 9 Julai 2012

Menara Felda...??

Malu gak nak ngaku tapi takpelah...berbekalkan kulit muka setebal 18 kaki per inci...aku ngaku gak la.... aku anak Felda...aku generasi ke-2 Felda....

Dulu aku malu sebab orang dok kata... anak2 Felda? huiih... diorang tu ini, itu, begini.... rosak akhlak... penagih... macam2 hal yg negatif. Ni bukan propa tapi ni memang betul. Tapi ni masa 15 - 20 tahun yg lepas.

Sekarang aku tak pernah dgar lagi la... mungkin sebab aku dah lama keluar merantau... kekadang lupe diri..ha3... lupe yg diri tu anak Felda... -_-'

Menara Felda...? dah siap nak rasmi baru aku tau. Ehh... ade rupanye Menara Felda..! Teringat lak kisah beberapa minggu yg lepas. Masa aku telefon ibu pejabat Felda kat KL tu... 

Soklan yg aku kemukakan punye lah penuh berhemah ayat yg aku susun tapi pompuan tu...opss... pem. tadbir tu jawab macam...@#@#$#$^^&U^T.............!!

Aku mengharapkan dia menjawab secara penerangan terperinci... tapi jawapan dia..!! yg bunyinye acuh tak acuh...hamlau punye pegawai..!!! Marah? Rasa geram lah... bagus punye PRO... cam hampas...!!

Kak..ke.. dik... ke..saya nak maklum kat sini, saya pon pernah jd peg. pehubungan awam kat opis ni sekejap2... takde la hampas cam cara kamu menjawab tu... macam org tak nak kerja...kalau u tak nak keje, sila berhenti saja kerana gaji kamu itu adalah datangnya dari hasil titik peluh bapak saya dan bapak2 peneroka yg lain tau!!!

ok...baik aku berheenti dulu kat sini... rasa dah nak meroyan pon de gak ni...cehh... cume nak cakap...

Menara tu nampak tersergam indah...tapi kalau staff yg keje kat Menara tu pe'el macam hampas... tak guna gak ok....harap maklum!

Ahad, 8 Julai 2012

Payel oh payel...

Bile ingat balik keletah dia petang tadi memang rasa nak gelak je memanjnag... kalo leh sampai nak berguling pon de gak...ha3...

Gini kisahnye...

Kejadiannya terjadi masa nak mandikan dia petang tadi. FYI, Payel masih pakai pampers saiz S walupon umur dah 2 tahun setengah.


Lepas je aku tanggalkan pampers dia, laju je si kecik tu mencangkung kat mangkuk tandas jenis cangkung tu. Ape kess kan? selalunya kemain dia tak nak. Yg bestnye tu, sepatutnya muka dia mengada ke pintu. Tapi tadi terbalik.

Yg lagi best... bawah punggung comel dia bukannya mangkuk tandas tapi lantai simen. So leh bayangkan la kalau dia 'yak' kan?!

Bile ditanya, " Payel nak yak ke? "

Dia tak jawab. Mata tekun dok tengok ke bawah. Takut gak kalau dia tersembam, aku pon ikut le cangkung belakang dia. Tangan dah standby nak pegang bahu dia. De la dalam 5 minit. Tunggu punya tunggu...

Aku sungguh2 ingat dia 'yak'. Dlm hati dah berkira dah... peh ni leh ajar dia tak pakai pampers... kononnyerr..!!

Skali tu......

PRRROOOOOOOTTTT.....!!!

La.... kentut je? aloh...aloh..aloo loohh... Payel...PAyel.... lepas lega tu terus dia bangun and said...

" Dah..! "

Kah3... i'm speechless.... don't know what to say...ha3...

*one day...andai kata dia terbaca kisah nih...ha3...sori Payel yek... ha3... it's cute actually...ha3...again...i'm speechless.......................................................

itu kerja...Tuhan punya hal...lu sapa?

Semalam en.aus bercerita.... macam biasa...aku memang suka nak dengar... pendengar yg baik le kononnye...ecehh...

Tapi... memang pon. aku seorang pendengar yg baik... walaupun tak bagus tapi masih baik...ha3...

Al-kisahnya de sorang pegawai atasan di tempat keje en. aus sedang dilanda kesusahan. Anak buah beliau kemalangan beberapa hari lepas hingga terpkasa ditahan di wad CCU. Adik beliau pula terpaksa ditahan wad kerana salur darah di belakang kepala telah pecah akibat tekanan darah tinggi.

Khabarnya beliau seorang peg. kanan yg sgt menjengkelkan. Sehinggakan anak2 buah beliau agak berkira2 utk pergi melawat kedua2 saudara beliau yg sedang sakit itu. Semalam en.aus berbual2 dgan sorang teman sejwat yg berbangsa India...

Kata lelaki India tu pada en.aus,

" Kita arrr.... biar orang buat hal tarak baik sama kita. tapi arr... kita arr... takde boleh buat tarak baik sama orang. Itu orang punya hal arrr... Tuhan punya hal... itu dia punya cerita...dia sama Tuhan saja. Tapi kita...apa? manusia jugak... "

En. aus cuma mampu tersengih... ade betulnya apa yg kawan sejawat tu cakap.

En. aus pergi melawat kerana ia adalah fardu kifayah. Biar tak dijemput tapi kita wajib datang menziarah.. Berkenaan adik peg. kanan tersebut, arwah telah pun kembali ke rahmatullah awal pagi semalam. Arwah merupakan seorang hamba Allah yg sgt disenangi oleh org2 sekelilingnya. ( berdasarkan info yg diterima dari sumber2 terdekat ). Semoga rohnya dicucuri rahmat, al-fatihah.

Dan anak buah beliau yg ditempatkan di CCU telah pun sedar dari koma... al-hamdulillah

Semoga hasrat rakan sejawat en.aus tu nak peluk Islam dimakbulkan...insya-allah...

Khamis, 5 Julai 2012

Pentas kilauan emas 2012 -- final!

Aku tengok.... memang aku nak tengok... dulu takde la nak layan sangat tapi sebab suara salah sorang peserta akhir ni mengingkatkan aku pada penyanyi ber'suara emas' kita... Jamal Abdillah...

Aku beria layan. Memang layaaaannnnn.... Sempat gak aku jeling jeling red carpet diorang... Hampir terjuling bile tengok keta2 antik yg peserta2 tu naik. Wuhuuuu..... jeles tengok diorang dapat merasa kereta2 antik mewah tu...

Bertambah ter'teleng bile terpandangkan sape tu...errmm... Ramzeila ehh? Bukan Zeila Jalil... ramzila rasanya... penyanyi seksi tahun 80-an dulu... pergh... baju retro...kaler pelangi... berbelang2... dah macam kain balut nangka...superb sendat...sori to say but i have too...ahaksss...

giler ketat... dari badan ke kaki...uuuuu.....!!! with selendang hitam dia pakai as skirt la..alah...camne tu...ikat kat pinggang kasi tutop dia punya botot tu... wergghhh... ana raffali....you cute!! sape kata berhijab tak leh entertain orang...kan!!! sweet2 candy perrr...

Nape? korang ingat aku pi tengok live ke? Memang aku tengok live tapi kat tv je.. ha3... 

Zahid, Jac, M.Daud Kilau... best... Mas Idayu yg berduet ngan Jumat...hmmm... tak power la diorang duet lagu 'Penasaran' tu... Rasa cam something wrong somewhere lah...

Mawi uollss....!! ade...tapi suilan dan jeritan peminat dah tak sama macam dulu. Dari pada 10...leh kata sorang 2 je yg jerit masa dia kuar duet ngan sape tu??...ermm... aiseh...lupe la.... Fadzil...


Rasanya lama gak le si botak ni tak perform kat tv.... ehh... lama kan?!! Sorang lagi...Atilia.. she's good actually tapi sayang... aku tak minat genre lagu2 dia.... Pasangan duet dia... untie Salina. Undian untie memang tinggi tapi performence untie not good enough la untie... 

Fuad... the winner! Qasidah dia dalam lagu 'syair laila majnun' memang superb... !!! Kalau tak, takde la Datuk Ramli M.S tu puji.. jarang non Datuk tu nak puji orang.... kau ade?!!

Keluarga Iskandar - sitkom terbaru di astro

Ho3... 1 lagi sitkom yg aku rasa mampu buat aku terpacak depan tv lelama bertemankan jerit Naufal...

" Makkk... tukar la citer lain...tukar la maaakkk..!! tukar laaa.......!!!"

Yupp... confirm punye lah...! Dia mampu ulang2 ayat tu sampai beratus kali macam kaset rosak tu... selalu macam tu la... sampai rasa bernanah telinga nih dibuatnya...

Sinopsis citer nih korang leh tengok kat sini -- http://buzzera.blogspot.com ::sitkom drama komedi keluarga iskandar.html

Ape yg aku boleh cakap citer memang sitkom yg lain dari yg lain... pelakon2 yg berlakon pun sesangat le santai semacam tak berlakon pon ye gak... giler natural diorang bawak watak masing2... 

Ape yg diorang lakon kan tu sememangnye aku rasa dekat sangat dgan kehidupan harian kita. Contoh macam semalam... episod 1 tentang persiapan perkahwinan Azlan Iskandar yg dilakonkan oleh Zain Ruffege.

Punye la si Azlan tu tak mau bersanding atas pelamin tapi mak dia beerkeras gak nak si anak tu bersanding atas pelamin sampai merajuk2 le si mak tu...yg best tu si anak jawab

" Makk...tak payah ler bersanding...haram hukumnya..!!"

Mak yg dah hangin jawab

" Oh... yg tu pandai lak kau kata dosa, habih yg tiap pagi tu kau liat sgat nak solat subuh tu tak kira lak dosa pahala..."

Ekekekee.... rasa ayat tu pernah ku dengar... tapi di mana ya...?

Tapi memang aku suka citer ni... Dialog2 diorang memang dekat dgan kehidupan masyarakat kita dalam keluarga. Boleh kata bukan lawak slapstik ke hape ke mende tuhh... tapi lawak memang real dan ade yg sinis tapi terbaeeekkk...!!!!

Lovee ittt..... rugi korang tak tengok..!!!

Best...memang best.... dari ranking 10.... aku bagi 9/10 utk 1st episode ni...he3

Keluarga Iskandar
keluarga iskandar, astro prima
Picture credit to : http://www.budiey.com ( review penuh semua ada kat blog budiey nih... cekitdauuuut..!!! )

** info : anak2 Anita Baharom semuanya ade berlakon dalam citer ni as anak2 Azura ( Anita Baharom ) and Kamal ( azhar Sulaiman )....

Rabu, 4 Julai 2012

Bila mimpi jadi kenyataan...hu3...


Malam tadi korang de mimpi ape2 tak? kalau de, korang mimpi ape? best ke tak best?
*jawab diam2 jerr...hikkk*

Malam tadi mimpi aku kat mane tah. Tapi orang2 sekeliling tu... member2 kat opis ni haa... ape kess?? Mimpi shopping barang... bukan le barang branded2 pon tapi barang dapur.... hampeihh jekk...

Mungkin sebab semalam terlalu memikirkan garam kat dapur tu yg dah tinggal seciput...risau kalau2 masakan aku semalam tawar sebab garam habis...

Dalam dok nak shopping barang tu, aku tengok hujan di luar tempat aku 'ber-shoppong'. Tetiba...

" Mak....Apal nak kencing... "

Tusss..... hilang terus mimpi aku! Tak sempat 'shoppong' garam...he3

Dan... tetiba lagii...........

" Mak, tuuu..!!"

Jerit Naufal. Jari tunjuk kat lantai bilik.. Muka cemas tahap terpinga - pinga... bile aku tengok... alamak!!!!

Hujan!!! Hujan dalam rumah...!!! Lantai bilik bertakung ngan air. Rupanya paip yg bocor kat atas siling tu dah makin parah!! Semalam 'leaking' kat tandas sebelah bilik tu..hari ni...dah merebak ke bilik plak...adooiiiyaaaiii...!!

Ni baru betull.... mimpi jadi kenyataan...adeiihhh...!!!


Isnin, 2 Julai 2012

Aku kalah ngan Ultraman...

Malam tadi punye kisah la nih...

Sebelum tu aku dah pesan kat Naufal...

" Abih citer tu nanti, tido tau! "

Naufal jawab

" Haaaa... "

Mata dah terkebil2 dah. Muka dah nampak lesu sebab siang tak tido langsung. Aku pi dapur jap..buat le keje pe yg patut kat dapur tu... ngan harapan Naufal akan tido la lepas tu sebab citer tu pon dah ujung2 jer...

Kontang kanting kentang kentung le aku buat keje kat dapur jap... peh je siap, aku tengok Naufal....

Waaaaaahhhhh.......................!!!!

Tegak dia pandang tv... mata bulat dok tengok....... ULTRAMAN..!!??

Ultraman memalam? ape cerrr....? mau tak mau terpaksa la aku tunggukan dia jap sampai citer tu selesai..ehhh... lagu ending ULTRAMAN TIGA tu best plak aiihh...

Cerr korang dengar nih...


Dulu masa aku kecik2 dulu pon citer ULTRAMAN ni la yg aku dok. Sampaikan de la part2 dalam episode citer tu aku terikut2... masa tu part diorang puja dewa2 diorang... perghh... bebudak kan..! mane la tau ape yang betul ape yg x... parent pon kena guide gak tau walaupon setakat ULTRAMAN jekk...