Rabu, 27 Jun 2012

Bila member se-opis gatal gelenyar..

Aku percaya mende ni kat mana2 opis pon mesti de berlaku. Tak kisah apa pangkat pon mesti ada terselit sorang dua yg 'sengal' macam ni...

Pantang nampak pompuan yg agak2 cun kat mata diorng... nak try je memanjang... nak mengendeng - ngendeng je memanjnag... ada je la alasan yg diorang gunapakai asalkan leh menggeletis ngan orang yg diorang target..

Kat opis aku pon ade je camtu. Mangsa diorang... bukan stakat anak dara... bini orang pon leh!! asalkan dapat lah... teruk betul!

Bukan muda lagi... uban dah melambak ke kepala tu ooiii... tapi tak reti2 lagi. Kalau jumpe orang cenggini... aiisehh... spoiill............

Yang heran tu... diorang yg hok jate ( lelaki ) ni tak mao plak cari pompuan2 yg spesis gatal cam diorang. Memilih jugak tu...

Tapi 1 je yg aku rasa leh wat teori... orang cenggini... biasanya bininya garang....grrrr......!! heh...*sigh..

Sahut cabaran?!

Tahun lepas lagi Pengarah dah kata cawangan yg aku keje skang ni kena pindah opis. Dari tingkat 2 ke ground floor... Masa tu takde cakap pon de yg anggota yg mesti stay kat tingkat 2 tu. So we assumed semua kena turun! Totally...

Taaapi, penyelia aku ni ( favourite Pengarah wokeh.. ape2 sikit penyelia aku ni ler yg Pengarah dok cari... heran aku! sib baik penyelia aku ni lelaki gak.he3.. ) berat nau nak turun. Kisahnye sebab Pengarah tak turun. Masa tu maybe... peh tu kata Pengarah dah siap halau dah dia turun..

Aku lak dah excited nak turun, tak pikir mende dah. Trun la ngan semangat wajanya... alih2 semalam

" hahh... awak syu... pasni pindah balik tingkat atas sebab saya tak leh pindah ke ground floor... Pengarah tak bagi saya turun. Awak kena naik atas! "

Hohohooooo...... Penat woiii....! jap pindah bawah...jap pindah atas... Ingat sikit2 barang ke nak angkat...??!! boss...boss... mood keje dah ke laut dah ni... hampiehh.. 

Tapi aku kan memang degil. Puas le aku bagi macam2 alasan. Katanya 

" Ehh.. kalau awak kat bawah, sape nak selia awak? "

Eleh... penyelia kedua ade ape?!! tu jawap aku... tapi pelahan lerr.. tak tau la dia dengar ke tak...last2 penyelia aku cakap

" Takpe, awak leh duduk ground floor... tapi kalau saya panggil awak suh naik jumpe saya kat atas..jap turun naik..jap turun naik...awak sanggup? "

Cepat je kepala ni mengangguk. Tapi kepala 'blur'...mampu ke aku buat macam tu? Hati kata... agak2 kalau kena camtu leh kurus tak aku? aiiseehh.... bleh gitu ehh?? ha3..

Peh penyelia aku sambung lagi...

" aku dok atas sementara dia ade je. peh dia takde nanti, aku turun la bawah! Dia tak kan lama kat sini "

Aaaaaapeee...!!!!!

" Dia bukan ..... ( isyarat jari belah leher... ) tapi pindah tempat lain ler.. "

Boss... bukan soal dia pegi mana tapi soalnye...bos kata peh Pengarah pindah, bos nak turun bawah...! hallololohh... kalu gitu gayanya, aku pon kena turun gakla.... hahh? ape kess? jap pindah bawah, peh tu pindah atas balik...peh tu balik semula ke ground floor... do u know tuan? it's wasting my time u know... to pull up all the files...computer...bla...bla... blaa..... sape nak tolong tu?

Takpe...sebulan katanya... selama 1 bulan ni larat tak aku turun naik turun naik jumpe penyelia tu kat tingkat 2... katanya kalau tak larat

" pindah balik ke atas!"

Aaayyooo....!!!!!

Selasa, 26 Jun 2012

MAHA 2012 datang lagi!


Tahun 2010 aku pi... tahun lepas aku pi gak....tahun ni...aku pi lagi..

Tahun 2010...pi time dah hujung2 sebab masa tu tak tau lagi amende yg de kat MAHA tu..best sangat ke? ade hebat cam Jom Heboh tu ke?

Tahun 2011... first day lagi aku dah pi...best? hebat? yg best sebab de mini zoo...yg tu korang leh baca kat sini : MAHA NS 2011.. Hebat? biasa2 je. Mini zoo pon macam hujung2 je diorang letak. Kawasan utk Petting Zoo pon nan hadoo je... 

Tahun 2012...? Tahun ni agak bagus sikit.. sebab? Tapak utk Mini Zoo dah semakin luas... zone Petting Zoo pon dah makin semakin besar... Nama pon Mini Zoo... yg de kat situ cume Lembu gedang2 dgan kambing big2 je la ehh... unta gajah zirafah tenuk tapir tu... korang pi kat Zoo Melaka. Sana ade...

Sebab aku pi malam, gambar memang tak berapa nak cun. Nasib la...nak wat camne. heee


Payel suka la tengok. Si abang...


" Mak...busuk la... busuknyerr...! "

Tu je la... tapi memang sangap pon..aku pon tak tahan...kih3...


Kambing tak tau ape nama. Tapi area kambing gedang ni..baunye...memang superb! Tak terkata oleh ku betapa 'wangi'nya  mereka... 

Serimbun berbulu... kambing oh kambing... kalau besar nih.. berapa la gaknya harga sekor tu kan?


Dalam bebanyak kambing tu.. yg ni lain macam lerr... bunyi dia mengembek macam bunyi orang lelaki panggil " mekk..!! " Huiihh...


Sesape nak tengok persembahan kawad kaki pon leh jugak. Dibarisi para - para landak perkasa yg gigih mengawal kawasan...he3... 2 didepan ni memang berdisiplin...yg sekor dibelakang tu...memanjang je tercicir... ha3

Tu je la antara gambar yg ade. Sesape yg free leh la datang... Macam2 de...jualan ape je sume ade. Nak tudung? Blouse..pakaian... barang2 pertanian... buah2an... kraftangan... alat2 IT... nak beli rumah.. insurans... ape2 je... semua ade... takde tiket masuk...free of charge!

Rasanya MAHA yg kali ni memang grand compared dgn tahun2 yg lepas... Datang le reramai...de blogger yg buka outlet kat situ...sape? 


A Walk To Remember

Tolong sayangkan nyawa tu sikit!

Bengang tak bengang tapi hangin gak la... ni kisah aku otw nak pi keje tadi ler... tah hape mengong nau budak motor tu..eh...aku pon bawak motor... aku pon lambat gak pi keje.. tapi agak2 ler kan.

Kalau nak cepat pon sampai nak langgar lampu merah...cerr tengok dulu bebetul! Aku hari ni memang dah kesiangan tadi. otw dari rumah memang aku pecut tapi takde la kelam kelibut nau.

FYI, sebelum sampai depan gate besar opis ni, aku kena tempuh 2 lagi traffic light. Ni kat traffic light kedua yg hampir2 nak jadi nih. 

Selalunya aku compom menyelit celah2 keta nak dok paling depan skali. Mat2 motor, minah2 motor... skuter semua camtu je.. bukan aku sorang.. tapi hari ni, aku malas. saje dok gak belakang keta. Depan keta nih de lagi 2 motor and 1 keta.

Peh lampu merah tu dah jadi hijooo ( hijau )... 2 keta and 2 motor depan aku ni jalan dah. Time aku nak jalan, titibe muncul budak motor ni dari arah bertentangan..punye la laju!!

Padahal  time tu dia ptut kena berhenti pasal lampu sebelah dia tengah merah! And then laluan aku dah lama dah hijau plus keta tengah berderet nak lintas depan budak motor tu. Sampai depan aku dia leh nak perah minyak lagi... dasar otak mereng betul!!

aku sempat tengok muka budak sengal tu... beria2 dia nak perah minyak nak rentas kitorang. Kalau aku pun perah minyak time tu, aku la yg pertama dia akan hentam!

Gila tak gila la tu.... Sib dia berhenti... tu pun dia dah amik side melebih2 hampir2 nau ngan laluan keta2 kat belakang aku...! Muda lagi... tapi cam xde otak bawak motor... ntah hape2... tak sayang nyawa nau ke?

Isnin, 25 Jun 2012

Kerja ape skali pon...quality comes first!

Dalam ape2 keje sekali pon... kat mana2 keje skali pon.... perkara yg paling penting.... kualiti!

Tak kira la keje kolar putih...kolar biru...kolar hitam ke, cokelat ke, pink ke...waima kaler tahi hanjing sekali pon...kualiti dlm kerja sangat penting..!

Termasuk la kat sini....


Gerai....pisang goreng! Tuuuuu ( panjangkan muncung anda! ) haaaa.... ( boleh je kalau nak nganga luas2..tapi masuk lalat...aku tak jamin..hahaa )

Kat whiteboard tu... 


' PEMBANTU GERAI DIPERLUKAN SEGERA, WANITA DIUTAMAKAN... '

Paling penting..tuu yg ayat hujung tuu...

' GAJI MENGIKUT KUALITI KERJA '

Kan aku dah kata tadii.... quality comes first... betul tak?

Mudahnya mintak duit!

Pagi ni ade sorang pompuan datang jumpe bos kami kat opis. Aku ingatkan orang nak mintak tandatangan bos utk buat pengesahan pada salinan i/c or sijil2 tu. Sebab minggu sudah de sorang perempuan datang. Tujuannya nak mintak t/tangan. Nak pengesahan utk temuduga kerja.

Rupenye yg ni bukan. Tujuan dia lain... nak 'pow' duit bos kami. Aiihh... bukan sikit - sikit... RM500! Nak dipanjangkan citer, minggu lepas je dia dah berjaya 'pow' duit bos kami RM 200.00. Sebelum tu macam2 la dia cakap... citer semua sedih2 jer... akal nak tarik simpati bos kami la tu. Terkena gak la bos kan... Mintak bukan mintak terus... nak 'pinjam' je katanya.

Hari ni datang lagi. Bukan sebab nak bayar tapi nak tambahkan lagi hutang yg dah sedia ada tu... Hampir setiap hari tu dia mintak. Kali pertama dia 'pow' duit tu...khamis last week. Hari jumaat dia try nak 'pow' lagi tapi tak berjaya sebab our boss de tugasan kat luar.

Hari ni isnin... dia datang lagi. Bile bos kata dia takde duit... dia tak percaya! Haa hamik...our boss tunjuk purse dia yg trully empty sebab baru pas bagi kat anak dia pagi tdi. Dah slamat kat situu Ehh... tak jugak...that pompuan tak puas hati selagi tak dapat.... petang ni dia kata nak datang lagi...

Hohoo... tak tau la ape nak cakap. Kalau de pertalian darah tu takpe le jugak. ni tah sesape la... datang2 canang citer2 simpati peh tu senang2 nak mintak pinjam duit kat orang yg tak dikenali. Tebal betul muka orang macam tu. Aku bukan la nak menyibuk hal orang tapi agak2 la kan!

Katanya jual insurans tak laku... income susah nak masuk... try la cara lain. Biar rezeki yg datang tu hasil dari titik peluh kita sendiri. Jgn la buat macam tu kan?

Dulu my ex-boss...pompuan... yg datang nak pinjam duit dia tu lelaki... terbalik... lelaki plak mintak duit kat pompuan. Kalau tengok fizikal... sihat jer...cukup segala sifat...taapii...

Lu pikir la sendiri...

Sabtu, 23 Jun 2012

Pertemuan 3 penjuru.. yg pertama!

Tak sangka.. aku dapat gak merasa pengalaman 'pertemuan 3 penjuru' ni. Ingatkan skolah rendah ngan skolah menengah je yg de. PASTI yg tahap skolah tadika + agama tu pon ade. Jangan main2...

Aku yg gi memandangkan en. aus keje hari ni. Sabtu pon keje? memang la...shift...  aku dah biasa tu. Si Payel yg tengah tido tu pon aku kejutkan awal. Kesian... nak pi tu sempat lagi 2 beradik ni bergaduh...adeiiihh... rebutkan topi! Pepagi lak tu!

Cikgu kata 

" Naufal ni tak boleh fokus lama2. Kejap je kang dia tak mau ikut. De masa mood dia baik, suara dia la yg paling kuat bile disuruh baca ramai2... tapi bile tiba masa mood dia tak baik, dia la yg paling perlahan. De gak masa dia tak nak buka mulut. Bila ditanya... macam2 la dia jawab... kekadang dia cakap mulut sakit.. kekadang dia ngadu tekak sakit..."

hmm... nak kata ape camtu?he3... tapi sebelum cikgu cakap pon aku dah tau. Itu la Naufal...ha3... kat rumah, gitu la dia! ikut mood dia... kerja skolah? jarang2 nau aku jumpe (selalu gak aku selongkar beg dia! nak check keje skolah... plus... yg lain2..he3 )

tapi cikgu kata 

" Haa.. bab keje skolah dia laju. Orang lain lum siap, dia dah siap dulu! Kekadang pepagi tu awal2 lagi dia dah kuar buku nak baca... bab tu memang rajin!"

ha3... gitu ke? ade lagi

" Dia memang rajin tapi selalu je tak ikut arahan. Kalau cikgu suruh dia tanda betul kat 1 kotak je... dia memang buat... tapi lepas tu... kat kotak2 lain pon dia tanda... pangkah la...tanda betul la... macam2 lg la..."

Aiiyyoo Naufal! Pergaulan lak camne cikgu?

" Dulu mula2 dia memang tak berapa nak join kengkawan lain main2 kat luar. Dia lebih suka ngadap buku daripada main2... sekarang dah ok. Dah mula pandai bergaul. Dulu kalau kena buli ke, kena sakat kat kengkawan... dia diam je. Sekarang tak dah... dia pandai dah mengadu!"

ha3... yg tu aku yg ajar...kih3... ngaku?! ha3... kesian ngko! memula dulu memang, pernah la beberapa kali cikgu yg jaga dia cakap 

" naufal selalu ngadu pas habis skolah pagi, siap nangis2 kata abg tu buat..kakak ni buat..."

Geram plus kesian punye pasal... aku pesan kat Naufal...lain kali kalau de abg or kakak kacau Naufal lagi... marah diorang balik! tak pon jerit kuat2... nak lawan pon leh kalau diorang pukul Naufal...! sekurang2nya pertahankan diri sendiri...

tapi nampaknya... Naufal lebih cerdik...ngadu je kat cikgu..abih citer... kah3... ape la aku ni kan? elok la tu!

Yg pastinya.... pelat Naufal tak pelat lagi macam mula2 skolah dulu. Sebutan dah lancar. Banyak gak la yg dia dah belajar tapi bak kata cikgu, Naufal are slow-learner... cikgu kena ajar dia ikut rentak dia. atleast he knows something than nothing...

Kepada cikgu Siti Hanim... terima kasih sebab bersabar dalam mendidik anak2 kami dgan penuh kesabaran. sebab sebelum giliran Naufal tadi, aku dgar cikgu tu berbincang ngan ibubapa pelajar lain. Macam2 hal... funny pon de... ye la...budak2 umur baru 5 tahun paham2 je la...

sebelum balik baru teringat nak tengok keputusan peksa Naufal hari tu. bile buka je page last dlm buku tu...OMG!!!!....kah3.... yg ni aku tak mau citer... tapi memang terkezut sesangat..!!! ha3...



Isnin, 18 Jun 2012

'Lembaga' tanpa kepala..

Bulan lepas aku de wat entry pasal ni  ~ berkampong ~  De la aku selitkan gambar nih...


Time orang dewasa berbincang, diorang pon sama gak 'berbincang'... ikut cara diorang lah.. he3.. Lena nau yg sorang tu tertido. Rupanye ada kisah. Semalam baru aku tau...

Kisahnya, masa kitorang yg dewasa nih tengah berkumpul nak mula kan perbincangan... err.. yg tido tu namanya Mijan ( sempena nama Tuanku Mizan masa dia jadi Agong dulu.. ), Jehan ( yg baju kuning belang kat dada ) and Saleha ( pinky girl wearing pink + black 'tudung' )... diorang bertiga nih asyik main2 kat luar. Time tu memang dah malam. Memang nampak gelap je la kan? Lau tak silap aku time tu tak switch ON lampu luar.

Memang aku perasan sebelum Mizan tido tu dia macam diam je. Aku ingatkan dia betul2 penat. Tapi sebenarnya time tu dia tengah ketakutan. Tengah syok main2 kat luar tu tah camne leh ternampak lak lembaga tu wat lintas langsung... 

Hu3... tak scary ngko? cuma badan dgan kain putih lusuh... kepala takde !!!? agaga...! Tu yg masing2 dok ontok2 je peh tu.. sampai la si Mizan ni terlelap. Takut sesangat.. padan le dia senyap je!

Actually malam yg sama masa nak balik umah dalam around kul 11 lebih tu, elok je kuar ikot pintu kat dlm gambar tu, Opal cakap,

"Mak... de antu kak limah kat situ! "

OMG..!! time2 tu dia leh sebut! Tangan dia siap tunjuk lagi tu kat mana mende tu ade.... Tak seram kau rasa?!  Perghh... Dah la hasben dah jalan dulu ke keta yg parking nya pon kat tempat gelap. Terpaksa la aku suh Opal senyap jangan cakap pape..! hu3... Seram!

Dah sampai umah baru aku berani2 takot tanye kat dia..

" dia kat pokok tu! "

Jawab Opal... uihh.. dah le korang...aku dah seram2 je nih...bye!



Sabtu, 16 Jun 2012

Nak berblogging pon leh kena 'banned'

Orangnya comel je.. baru 10 tahun. Start berblogging pon bulan 4 tahun ni. Blog dia simple je... 

Citernya fokus pada makan tengahari kat skolah. hampir semua entry dia tentang menu lunch kat skolah 















Peh tu siap bertukar2 cerita lagi ngan student negara lain. Memang simple tapi pada aku menarik. Sebab setiap lunch yg dia ambil gambar tu, dia akan kelas kan dari tahap 1 hingga 10. Siap de kiraan utk berapa helai rambut yg tertinggalkan food yg pihak kantin served tu ( if ade la...he3 )

Memang unik! Lain daripada yg lain blog dia nih. Tapi disebabkan entry2 tu la dia hampir2 di 'banned' oleh pihak Council kat situ. Hampir2 di 'banned' dari berblogging gara2 paparan menu dan komen2 dia tentang menu2 di skolah tu.

Korang leh baca blog menarik ni kat sini : http://neverseconds.blogspot.com.es/

Sebab de orang tak setuju dia di'banned'. Kata diorang " Tak patut! "

Tapi... de gak yg setuju dia di'banned' sebab katanya, " saya pernah kerja di situ, de byk lagi makan berkhasiat yg dia boleh makan tapi dia tak nak amik."

Yg. lain kata, " ramai dikalangan kamu mendapat makanan percuma dan seharusnya kamu bersyukur dgn apa yg kamu dapat. ada ramai lagi kanak2 di luar sana yg mati kerana kelaparan. saya rasa dia memang patut di'banned'... mungkin mereka patut hantar dia di sekolah yg tidak dibekalkan makanan tengahari utk memberikan dia pengajaran! "

Berita dia hampir di'banned' tu korang leh baca kat sini : Martha Payne school lunches nevers second blog BANNED ! termasuk komen2 pembaca..

Ape pendapat korang lak?

Kalau aku jadi dia pon, kalau la de hidangan meal yg nampak sedap ( tapi tak menyihatkan ) dah dihidangkan dgan meal sihat sebelah - menyebelah.. sah2 ler aku amik yg nampak sedap tu...

Macam letak KFC dengan nasi putih lauk sup ayam dan sayur sebelah - menyebelah... aku pilih KFC! he3... korang? ( Nasib baik la dulu aku tak kenal KFC tu ape?...ha3 )

Khamis, 14 Jun 2012

Aku biasa - biasa je...

hemmm... how to say ehh? tetibe minda kehilangan kata2 skejap. Don't know how to start.. where to begin...

*******************************************************************************

Aku tak pernah pon anggap diri aku ni cantik. Kalau aku anggap begitu, aku akan up thinking yg lebih ramai lagi yg cantik, yang lebih cantik dari aku. Make-up..? 3 kali je la betul2 aku pakai make-up selama aku hidup ni. 1st... masa kecik2 dulu. Time raya kat kampung di Felda Bukit Ramun tu.. Mak tenyeh muka aku ngan make-up punye la tebal! Ade gambar tu dalam album. Walupon dah macam opera cina...he3.. aku tetap simpan. Kenangan!

Kali ke-2, masa aku dinner pra-graduation kat hotel Pantai Batu Buruk, Terengganu dulu. Time tu ok la sikit. Aku belajar sendiri. Belek2 kat majalah a day before the dinner dengan junior aku yg chubby and comel.. Nurin Alifah ( owh... i missed her... where is she could be? ) namanya. Thanks to her sebab bagi pinjam alat make-up dia...

Kali ke-3, on my wedding day... tu jelah.. Time lain, paling kuat pon... tepek compact powder ngan lipstik je.. Kat lipstik tu la aku suka letak campur2.. mix and match colour. Ngan lipstik la yg paling aku suka bereksperimen... Tu je la...

Nama nak melawa memanjang... memang tak la! Silap besar la kalau de yg anggap aku macam tu. So jkalau de yg anggap aku ni jenis nak melawa je, kalau de kata " ye la...orang cantik, nak melawa je la... "

Please...talk to my hand! Aku bukan spesis gitu! Harap maklum! Tapi nak gak tanye, betul ke aku ni cantik...?ha3...*twink..!*


Rita Rudaini... aku... Rita... aku... ade persamaan  tak? he3... ni anak buah en.aus...anak buah aku gak la tu kan? dia la dok tegur aku hari tu beberapa hari lepas kenduri kawen my BIL... katanya,

" mak su macam Rita Rudaini la... "

auuww...! aku tengok muka dia... wajah polos je... hmmm... aku gelak je...tapi dalam hati... ade iras ke? sebab tu aku tepek gambar tu... ade sape nak muntah? Ha3.. sila kan!

Eleh... sikit2 saman

Menyampah pulak aku bile baca citer panas artis2 muda yg baru nak merangkak - rangkak naik nih... kerjaya takde la jauh mana... takde la hebat mana pon semua tu.. harap de rupa je la...

Ni bile dah gaduh, sikit2 nak saman... dasyat... kaya - raya jugak rupanye artis muda kita ni kan? Banyak plak duit nak upah peguam bagai... memang dasyat...

Yg untung... lawyer... tahniah en. peguam yg terlibat... semakin masyuk la rezeki kamu..hmmm....

********************************************************************************

Kelmarin aku pi kelas memandu... dulu kan silap masuk kelas.. baca sini.

Disebabkan takut JPJ reject masa test nanti ( diorang reject terus takde test2 dah tau...hu3....takot!! ), kena la aku amik gak kelas tu. Eleh, kelas je pon. Takde hal punyer lah... poe je la.. gi berhantar, balik berjemput.. ape de hal?

Sepatutnya kelas ni aku amik memula sebelum start belajar memandu kan? Maka masa sesi terakhir tu cikgu yg mengajar tu panggil aku ngan 3 orang lagi gegurl suruh kitorang try bawak keta tu. Dalam 4 orang tu, de sorang memang betul2 fresh, pendek kata tak reti langsung bawak keta. Tiba giliran dia memang kelam kabut sikit la.. aku paham sebab masa mula2 aku pegang stering tu pon macam dia gak. De la sorang dok beria2 mengekek2 gelak kan si freshie nih.. annoying plak aku tengok!

On the way nak balik ke tempat daftar tu aku terdengar dialog ni antara minah annoying tu ngan si freshie ni.

Freshie : dah lama akak reti bawak keta?

The annoying girl : lama dah... keta pon akak dah lama ada.cume lesen je lom!

Eleh... nak je aku menyampuk say " ermm.. akak pon dah lama de keta, lesen je takde!"...

Ha3... ape motif aku? takde motif. Cume rasa annoying and aku pon de niat nak menunjuk..kah3... buduss.. tah hape2 la aku ni kan??!! Sengal je bunyinye..ha3...

Selasa, 12 Jun 2012

From Felda Lui Timur to Pilah...

Entry lepas aku just wish je.. tak citer panjang pon. Kali ni meh aku share sikit. Hampir sebulan sebelum majlis dilangsungkan, kitorang dah berkampong. Citer lanjut leh baca kat entry nih : : : berkampong : :

1) Kisah Hantaran :

Tugas aku... gubah telekung ngan kain ela.. warrgghhh..!! punye la tonggang terbalik nak pikir. Last2 atas gabungan idea aku ngan hasben maka begini jadinya...


Taa daa... eehh... bukan...silap! hehee... ni yg  kakak ipar ngan biras aku yg buat. Yang bawah ni baru betul aku ngan hasben buat..


Amacam? ok tak? Bab lipat melipat... aku yg buat.  Bab menghias... hahaa... hasben yg buat. Yg tabur2 labuci tu... dia punye keje la tu. 

Separuh hantaran ( gambar atas ) kat Pilah, separuh lagi ( gambar bawah ) kat Mahsan. Rumah mak aku... Aku ingat hantaran tu nak bawak masa Majlis Bertandang kat rumah pompuan keesokkan pagi lepas diorang nikah...  Selalunya kan camtu. Bertukar hantaran masa Bertandang kat rumah pompuan kan?!

Rupe - rupenye kali ni tak. Lain lak roman ehh * cakap org negeri 9 *. Yg ni hantaran utk pompuan hantar masa majlis nikah. Hantaran utk pihak lelaki, diorang hantar masa Majlis Bertandang kat Pilah nanti. Gitu lak...

Disebabkan separuh hantaran dah half way nak ke Lui, takde la aku bawak ke Pilah. Kang nak kena berpatah balik hantaran tu... leh rosak design..hu3. Kami tunggu rombongan lelaki kat Mahsan je.

Tu pon malam tu dah dekat sangat ngan umah pengantin pompuan, telekung tu terbalik... adooooiiyaaiii... terpaksa la kutip labuci2 yg bertabur kat lantai keta tu 1 per 1. Sib baik leh repair balik..hu3



2 ) Kisah malam nikah :

Malam nikah tu... bersamaan 1 Jun... Janji kata nak nikah pas isyak. Ikut rancangan gitu ler. Ngan tak call, kitorang gerak trus ke Lui Timur. Budget adik beradik yg lain dah nak sampai. Agak2 nak dekat dah ngan Lui Timur, baru la tergerak nak call... OMG...!! rupenyer diorang yg lain termasuk Pengantin Lelaki baru nak gerak dari Pilah... Sabarr je lah... Ni namanya sejarah berulang... * masa wedding aku n hasben duluu..*

Separuh hantaran dah sampai dulu, separuh lagi sampai kendian...yg bezanya, dulu pengantin ( hasben ) sampai dulu with half from the hantaran. Kali ni, pengantin ( my BIL ) sampai kendian with half from the hantaran. Sadiss betul...he3...


Lebih sadis lagi, peh pengantin selamat dinikahkan... high heel kesayangan ku putus kat situ gakk..!!! alalalaaaaa... sedihnyer! Terhencut2 ler aku balik malam tu... sadis tak? sadiss woooo....



3) Majlis 2 in 1

Majlis Bertandang kat Pilah, kitorang decided nak tumpang sekaki buat aqiqah utk Payel. Opal dah buat dulu. 

Tu haa.. import dari Tembangau. Sebab takde lori.. tu haa... peh balut ngan guni dari ekor ke leher, hasben  ngan sahabat ehh.. Potai... tambah lak lagi karung hitam. Lori takde... apa lagiii.. sumbat dalam boot keta ler.. tu yg berbungkus ngan plastik hitam... supaya bile kambing2 tu kencing, tak ler kotor boot keta tu kan!

Bawak gitu jer dari Tembangau ke Lui Timur. Tumpang kat rumah mak angkat Lui seminggu sebelum kenduri. Peh tu dari Lui ke Pilah pon...boot keta gak tempat ehh... he3... memula tu riuh gak la kat boot tu otw ke Pilah. Tapi bile sampai kat Mahsan, kambing2 tu dah senyap. Masing2 dah cuak... Nasib baik tak pengsan. Pas bagi minum air, hasben sambung bawak ke Pilah.

Alhamdulillah... selamat kambing2 tu sampai di Aqiqah kan oleh my FIL.

owhh.... panjangnye..tapi tu la antara detik menarik yg berlaku sepanjang majlis tu dilangsungkan.. bubbye!







Selamat Terima Menantu!

Ha3... majlisnya minggu lepas tapi baru hari ni rajin nak publish. Tah hape yg malas nau tah aku nih. Ni pon sebab nak topup entry baru. Kalau tak... berkurun la aku simpan!

Ehemm... back to the story. Pada tarikh 1 Jun 2012, kluarga besar my FIL.. En. Saedin's family... menerima sorang lagi menantu... yang ke - 8..... wife my B.I.L.......

* that's after me! aku yg ke -7...he3..nak gak interprame...gasak! *..

Haaa?? Langkah bendul? Bukan aku.. en. aus yg langkah bendul... tapi takpe. Lelaki kalau langkah bendul takde hal.. diorang relax je.. org pompuan jer yg special... kalau langkah bendul... siap! sila bayar 'toll' kat kakak yg telah dilangkah itu....agagagaa...

Tahniah pada pasangan Farid Effendi dan Wani * nama penoh? aku lupe...heheee *

Semoga kekal bersama hingga ke akhir hayat... Tahniah juga buat kluarga my Parent in law ( P.I.L )



Ahad, 10 Jun 2012

Malas

Besok...budak2 dah start skolah kan! yeaahuu... **hati tak ikhlas sebenornye tu...**

Tapi nape aku yg terlebih malas? Bukan malas sebab kena mengajar balik... aku bukan cikgu pon! tapi...

oowh tidak.... kat dalam hati ni penuh dengan rasa kemalasan yg teramat... 

Kalau anak kata.. " Mak, sok cuti la!! mane de skolah..."

Leh tak aku cakap.. " esok cuti...!! made de keje...!!" ...???

** Hakikatnya... aku malas nak gosok baju uniform tu. peh tu nak kena pasang lak aksesori yg kecik2 tu...leceh!.. sib baik baju skolah Opal dah aku gosok awal2 hari tu...

Sabtu, 9 Jun 2012

EURO 2012

Nak gak interframe pasal EURO 2012...

Walau aku tak minat tapi sesekali layan gak. Tu pon time en.aus de.kalau tak... jangan harap!

Dah start dah perasmian pembukaan... korang tengok tak? Aku tengah tengok ler nih.. ntah ape yg rajin nau tah...he3 

Yg. lain sume biasa... tapi 1 je yg aku minat nak share kat sini. 2 tahun lepas... diorang mengharapkan 'bantuan' si sotong kurita utk buat ramalan masa dah hujung2 nak abih masa tu. Betul lak tu ramalan eh...

Tahun ni? Sebab Encik sotong kurita tu dah rest in peace... cik gajah plak jadi wanted. ape nama dia? sheeta ke cheetah? entah... kali ni jom tengok... agak2 korang, de harapan tak cik gajah ni dapat keje tetap as ahli psiki berjaya nanti?

Cik gajah ramal.... malam perasmian ni Sepanyol yg menang... jeng3... meh kita tengok sape yg kena!?




UPDATE : nampaknya tekaan cik sheetah si gajah tu kurang tepat... depa seri 1-1... cik sheeta : try lagi yerr... tak pon cari la keje lain ehh...ha3

Khamis, 7 Jun 2012

Rasa cam nak lempang orang!

Betul...! Hati ni...macam digaru2 nak lempang orang! Bukan budak2 tapi bapak budak! Dari semalam start bengkel ni berlangsung, pakcik yg sorang wahh... kemain betul... mulut cam takde insurans!

Main2 tuduh2 je.. hohohoiiii.... panas membara hatiku! 

Semalam... time tu lak aku baru nak pi isi perut. Pakcik tu yg aku tau, awal2 lagi dah melantak dulu. Dah kenyang membulat dah perut tu... datang tak reti nak tunggu. Sedap mulut ke tuduh haku nih..

" Makan berjam - jam! "

Wooiihhh... aku baru je masuk pantry tu tak sampai 15 minit! Dia leh tuduh gitu... hohohoo... Takde usul peksa, main sedap2 je tuduh2...

Tu satu... peh tu, semalam dia mintak tolong aku carikan no. baucer. Aku cari lah, bukan dia punyer sorang je... de lagi 2 - 3 org. lain lagi. Semua aku tolong carikan walhal diorang leh cari sendiri kat C.C.. nama pon bengkel kan?! sama2 la buat keje. Kalau tak, baik tak payah buat bengkel. Biar aku buat sorang2... takde hal punye... hati pon tak sakit!

Malangnya, yg pakcik ni sorang je C.C kata tak dapat nak bagi sebab katanya takde invoice so tak dapat kuar baucer.. Fine ! aku pi la terkedek2 gitau.  ohhh.. dia tuduh lak kononnyer aku tak cari. Jap dia tuduh C.C hilangkan invoice. Bile aku dah cakap C.C kata takde, ehh... time2 tu gak dia tuduh aku! Kononnye invoice tu mungkin tercicir kat tempat aku. Bile aku kata takde, dia jawab

" ade kot kat tempat kau tu, kau je tak cari...kau cari la betul2! "

oii2... apehal lak aku?


Hari ni dia datang lagi.. menuduh gak lagi! Katanya, " ade je baucer tu! kau kata takde!..."

Dah C.C kata takde semalam... ape hal plak?

" Ntah2 kau tu tak cari! peh tu kata takde! "

HOOIII...!!!!! kalau korang kena macam tu marah tak? Aku tak salahkan C.C sebab semalam memang banyak no. baucer yg aku mintak. De 2 no. baucer yg C.C tak leh bagi. Sebab invoice tak takde.

Hohohohoooooo..... aku tak mau cakap lagi! hati ku panas jerr nihh..! hooooooooooo..................grrrrrrrrr!!!












Jangan guna Youtube!

Tak tau plak tak leh pakai youtube kat opis. Katanya nanti takleh capai web HRMIS...'hang' katanya...

Iye ke?  Sebab katanya, youtube tu banyak pakai 'ruang'. Kalau 'on' youtube... youtube tu akan tarik... mende tah... tu yg jadi punca HRMIS lembab...

Hmm... bukan HRMIS tu memang selalu lembab ker? he3... ^_^...hohoo kukukuuu

Rabu, 6 Jun 2012

Keletihan

Penat... letih... rasa nak baring tak perlu berguling2... baring diam2 je atas toto pun buleh...janji empuk... huaarrgghhh... 

Lesunyerr... bengkel oh bengkel copek ( cepat ) lah abih. Aaduduuu... puas dah tawaf kat floor ni... jap gi sana, jap gi sini... yg heran tu... tak plak berpeluh!

Harapan nak kurus? Hmm... jangan harap lah! Hee... 

Bile Payel berangan...!


- Dia paling suka menyanyi! Kalau dia rasa bosan...confirm...dia menyanyi!

- Dia nyanyi..ikut suka dia... dan dia je yg paham ape yg dia nyanyikan...ha3

- Tu si adik...si abang lain lak citer ehh... nanti aku tepek kat sini..

Selasa, 5 Jun 2012

Fail Meja

Buatkan untuk orang ?!!


Memang rasa nak kena penyepak la tu!! 

Kena plak buat skali utk hamba Allah yg tu....

Ya Allah... ya Tuhan ku... lindungi la aku dari manusia yg miang tu!! memang dasar tak sedar diri... peh ni tau la aku ape nak buat..! hohooo... marah betul aku nih!




Tu la manusia nih... bile orang layan elok2... nak menggatal bagai... miang tu terlebih.. dah ler  aiiihhh... tak kuasa aku nak cakap. 

Fail meja??? haa.... tunggu la fail meja aku siap dulu.. bile? ikut suka aku la bile... memang nak kena hajar orang camnihh...!!!

** Ni segmen luahan hati aku... korang tak payah bacalah... tak payah komen pon...! :-(

Sabtu, 2 Jun 2012

Masuk kampong speaking omputih

Dasyat... walaupun cume 1-2 potong ayat... mem, i know u can speak well.... tapi... entah kenapa aku rasa... annoying sangat!

Tak leh blah...tapi aku terus pusing dan blah dari situ.. Memang tak salah nak cakap omputih. Tapi... kalau cakap dalam bahasa melayu kan lebih manis..

" eh... why u sit there? who asked u to sit there?"

Lebih kurang gitulah... aku tak tengok pun ngan sape dia bercakap sebab tangan dan mata dok sibuk tangkap gambar sambil perhatikan gerak geri makcik tu yg gayanya macam ala2 mak datin wanna be... tak sempat nak menjeling. Mungkin dia bercakap dgan anak ehh...

Tapi... better cakap bahasa kita je kan? Lain la kalau pi dinner.. 

** wahh..wahh..wahh... melopong Apal tengok citer otoman... psstt... exam hari tu result BI dia lebih bagus dari bahasa melayu... kih3... sungguh tak ku sangka...bile tengok paper, patut ler pon! Paper BI tu dia jawab sampai habis setiap soklan tapi yg BM... banyak yg dia tak jawab daripada menjwab... sabar je lah!