Khamis, 31 Mei 2012

3 idiots

Aku stay up sampai kul 1 setengah pagi woo... dah tertido bleh sempat lagi terjaga tu.. semata - mata nak tengok citer 3 idiots tu sampai habis... Dasyat ahh... he3


Seriuss... memang best citer nih...sempoi je... tapi banyak mende tersirat kat situ... Mula2 aku tengok citer ni dulu.. kat tv2. Dapat tengok separuh yg awal je... lepas tu...kroohh...kroohh... 3 idiots tu yg 'tengok' aku...

Malam tadi... dgan bertemankan Payel... hero kecik ku yg umur dah hampir 2 tahun setengah tu... ( yg lain dah titon awal2 lagi dah... )... gigih gak la tengok sampai habis... dah ujung2 citer tu sempat lagi aku terlelap jap... tapi si kecik tu...wahhh.. dia leh relax lagi tgok citer tu... boolat bijik mata dia dok tenung tv tu! hu3... hebat tul si kecik tu... tahan mata dia berjaga sampai awal pagi...

Tapi memang best.... watak aamir Khan ( Rancho ) dalam citer tu memang nampak natural sgat. Dalam dok bersungguh bantu orang, rupanye takde sorang pon tau rahsia Rancho yg sebenarnya. Kareena...boleh laa... tapi part dia curi2 masuk ke bilik Rancho tu memang kelakar habis...

Bagusnya dalam citer ni... takde diorang tunjuk mende idiot macam kebanyakkan filem Hindi sekarang yg gemar sangat over exposed pelakon wanita... Walaupun tajuknya ' 3 idiots '... Bersih okey

Cerr teka..siapa dia?

Agak2 korang... korang cam tak sape dalam gambo nih?

Camne? kenal tak? Sape ehh...

update : ha3... memang gambar nih takde kena - mengena ngan aku sebenarnya! tapi... gambar ni aku amik peh aku selongkar majalah2 mak yg dolu2 kat rumah ayah... nak tau sape? jeng...jeng...jeng....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

taaadaa.... gambo jejai and family masa dia kanak2 remaja dulu..... percaya tak? Cerr tengok betul2 budak yg berdiri sebelah mak dia tu...

gambar  kredit to google search

Seminar di Royale Bintang

Tajuk : Seminar / Bengkel Mesra Malaysia Siri 2/2012
Tarikh : 30 Rabu 2012 ( Rabu )
Masa : 8.30 pagi - 5.00 petang

Demi nak cukupkan 7 hari kursus... aku iye kan je bile ditanya " kau nak pi tak kursus kat sini..? "

Buleh la kak oii... janji dekat ngan rumah... ese tak kisah tu dooooo....! 

Maka berlolah ( say : berlelah ) aku poe ko sinun!... sampai silap masuk jalan! Bangunan dah nampak tapi penghujung jalan rupenye jalan mati...camno tu? aiihh... silap lorong rupenyer!


Lone ranger je sebab member2 opis yg lagi 4 orang tu lum sampai.. Pendaftaran kul 8.30 tapi aku 8.15 dah terpacak kat lobi hotel sebab en.aus yg tolong hantarkan.. dia lak keje pagi tu, kena la ikut timing keje dia kan? 

Kek ruang lobi tu ramai gak awek2 muda, setengah muda yg cantik berbaju kurung tengah melepak.. ape ke halnye lepak kat situ?

Ooo.. diorang pon same gak.. datang utk seminar tu jugak! Memula aku masuk, semua dok pandang kat aku..eh..eh..ehh.. cun kah aku??

Aku senyum je, peh tanye kat pegawai kek kaunter kecik dalam gambat atas tu... aku menonong je sengsorang.. dah kata jalan terus kan? jalan je la terus sampai jumpe dinding... agak2 dah jumpe dinding, orang tu kata belok kanan... nahh.. kekanan lah aku masa tu.. uiihh...kat belakang aku de bunyi.. papp..papp...kelepapp...kelepapp...papp..kelepapp...

owhh... awek2 muda & seteng tadi dok follow aku dari belakang.. lahh... dihati terdetik...

Agak ehh... tadi tu diorang tak tau arah nak ke dewan tapi duduk je 'ontok2' kat situ? hmm...??  - Gasak!


Fasilitator : En. Ibrahim bin Abu... tu je yg aku ingat...tapi memang best cara dia berseminar tu semalam... Asal nampak kitorang ngantuk jerr... siaappp..!! Bangun semua!! Kita exer....cise...!! katanya..

" Everybody... sing along! Move your body... we dance together! everybody..!! "

Haa gitu! memang best la.. hilang ngantuk aku! tengok lak masing2 ramai yg super sporting! ade gaya 'pak ma'un ' berjoget... ade gak yg macam dah naik syehh...he3...  - aku tak joget...kayu! mane reti joget...hi3


Ni aktiviti lain dalam seminar/bengkel tu... majoriti peserta ni adalah pengusaha - pengusaha Homestay di seluruh Negeri Sembilan... Kampung Lonek... Kampung ape lagi...ermmm.. aku lupe la... korang survey la kat internet..ade tu..

Last but not least... the food..! Love it! Pilihan aku...western food. Ade yg jaki ke? tak kot kan?! Lunch memang mewah ngan food. 1 side penuh ngan nasi putih and lauk pauk macam udang masak sambal, rendang....dll. 1 side lagi penuh ngan nasi minyak kalau tak silap aku. Mee sup, segala macam sup... 1 side lagi utk dishes... kek, ais krim.. puding... dll and 1 side lagi aneka abc... 

Puas makan tapi aku skali hadap je... perut dah kekenyangan.. awek2 muda & seteng muda jaki tengok aku makan western food... brother setengah muda pon ada yg sama jaki...kwang3... diorang kata aku nak diet... tapi pada pendapat aku.... sesekali pergi tempat yg sangat la keterlaluan jarangnya nak pergi ni, ape salahnya pilih something yg different sikit... kan?!!

Isnin, 28 Mei 2012

Blogger semakin berpengaruh?

 

 

Dulu… masa awal2 dulu, orang takde la tau sangat pasal blogger – blogger.. blogging2 nih… sekarang… ramai dah yg de blog..termasuk aku.. Winking smile

Pendedahan pon kurang!

Tapi sekarang… ape2 sikit blogger… contohnye… isu raja petra tu…dia pon blogger gak! artis2 sekarang pon.. kalau dulu ape2 hal de yg nak salahkan media masa & media cetak je… sekarang.. up sikit… blogger plak yg diorang salahkan..

Menteri Telekomunikasi &…ape tu? sorry.. aku lupe nak ‘ulangkaji’… pon de gak sebut pasal blogger… bunyinye seolah2 semua blogger ni cume tau tunjuk imej negatif je..

Aiihh.. gitu plak? Tapi aku tak salahkan diorang… memang de segelintir blogger nih yg terlalu teruja dlm usaha nak menyampaikan cerita.. menjual cerita…

Bak kata wartawan akbar tuutt… sesetengah blogger tu boleh diibarat macam wartawan tak bertauliah… penyampaiannya lebih ‘hebat’ lebih tajam menikam… sedangkan wartawan yg sebenar2nya wartawan pon sangat berhati2 nak menyampaikan cerita…

Tu yg negatif… yg positif.. hemmm… sejak semenjak nih ramai je blogger yg dah muncul di kaca tv… cth : hari ni kat rancangan MHI… 2 orang blogger dah dijemput sebagai tetamu jemputan. Bercerita tentang hal2 percutian & pelancongan… siapa? he3.. korang pi la tengok kat tonton.com.my tu… tau la nanti…             

Jadi… betul ke blogger nih semakin berpengaruh? sejauh mana pengaruh blogger ni di kalangan kita ya?

Jumaat, 25 Mei 2012

Mengandung luar rahim?

Baru2 ni ade member 1 opis keguguran lagi. Bukan sekali tapi dah berkali2.. Awal2 gugur dulu khabarnya rahim tak kuat... ( klau tak silap aku la... ) Kali kedua keguguran sebab doktor maklumkan dia mengandung di luar rahim..

Hasilnya, salah 1 daripada tiub terpaksa dibuang demi untk keselamatan nyawa dia... baru2 ni dia mengandung lagi... dan skali lagi... mengandung di luar rahim... juga doktor terpaksa buat pembedahan utk buang 1 lagi tiub di dalam rahimnya..

Kesian... dari yg aku tau, dia memang nak sangat anak. tapi tu la... asal 'lekat' je, ade je masalah. 

Time2 macam ni seharusnya orang paling terdekat dgan dia paham... isu mengandung pastinya akan jadi 1 isu yg amat sensitif buat beliau...

Semoga beliau tabah menghadapi dugaan nih...

Kalau tak yakin, jangan...

" 3 termasuk kanak - kanak maut kemalangan"... tu tajuknya berita yg aku baca tadi.

Kemalangan tu berlaku antara Perodua Kancil, lori dengan Toyota Hilux. Drebar lori ngan Hilux selamat... tak cedera pon. Tapi yg maut.. yg naik kereta Kancil tu..

Kisahnya... kancil tu cuba nak memotong Hilux tapi tak lepas....



Aku ni pon hari2 pi balik keje naik skuter tu... kekadang hati rasa ok, kekadang hati rasa cam tak sedap jer nak bawak skuter... lalu kan kat kawasan kilang... dgan lorinya, dgan kereta yg besar2 tahap orang kaya gila baban tu... motor2 lain lagi...

Time hati tgah rasa ok, laju gak le aku bawak.. he3... tapi time hati rasa tak sedap... kekadang 40km/j jer aku bawak... gasak ler orang nak kata aku ni lembab macam siput baban! Hati dah rasa tak sedap, kalau bantai gak bawak laju... bahaya! Sebab masa tu confident level memang jatuh tahap mane tah... tak tau!

Tapi tu la... tak leh nak kata gak! Kekadang kita memang dah cukup berhati2 tapi orang2 di sekitar kita lum tentu lagi... ajal maut tu tak kenal sesape pun!

Sumber berita...klik sini




Rabu, 23 Mei 2012

Typically Women!

Tu bukan ape2... cuma tajuk drama korea semata - mata. Sejak semenjak ni ler... tetibe jadi rajin nak layan. Tengok sikit... macam best! Makin aku tengok..wahh... ok gak citer nih... layann...

what woman want

Tajuk citer ni sebenarnya : Typically Women... tapi kat Astro Bella tu lain plak tajuk ehh.. " What Women Want'..sebab tu bile aku cari kat internet.. lain yg keluar. Perghh... ape la susah nau nak cari citer nih!

Pelakon Utama  3 orang... semua pompuan... Nama pon Typically Women kan! Memang citer nih lebih pada cara pemikiran & perjalanan hidup pompuan ler...

Watak - watak Utama :

typically women

Oh Joo-Eun sebagai Mo Seol-Hee... 
- seorang staff yg sangat komited ngan kerja. 
- Sangat tegas dan tak suka sangat2 dianggap lemah macam pompuan lain oleh kengkawan lelaki di pejabat sampaikan geng2 pejabat kata dia ni macam singa! Garang woo...! 
- Prinsip : kerjaya lebih penting dari segala - galanya!
- Masih single...( garang benor, lelaki takut nak dekat! )

what woman want

Jeong Yang sebagai Song Joo-Nam :
- Ibu kepada 2 orang anak. Isteri kepada seorang bussinesman berjaya.
- Sangat berbangga depan kengkawan kat opis tentang kehidupan rumahtangga dia. Kononnye perfect!
- Sebenarnya dia rasa penat sgat jadi superwomen utk suami & anak2 tapi kaki cover-line!He3...

typically women

Hwang In Yeung sebagai Na Yoon Joo :
- Berstatus janda. Kerja sama opis dgan Seol-Hee & Joo-Nam.
- Sgat berharap dapat tamatkan title janda tu. Kekadang nampak macam desperate pon de gak. He3..
- Ada masalah Shoppaholic bile stress...! Gaji paling kecik antara geng2 pejabat tapi kuar shopping! 
- Bercerai sebab banyak berhutang!

woman

Jeong I-an sebagai Kim Joon-Woo : 
- Single guy... paling handsome ler kat opis tu.
- Ramai girl-friend... macam tukar baju sebelum jumpe Seol-Hee.
- Satu2 lelaki yg berjaya melembutkan hati Seol-Hee ygg garang tu! tapi selalu gak makan hati dek kerenah Seol-Hee yg selalu berubah...

what woman want

Kang Ji Hoo sebagai Choi Bae-Sik
- Single... nampak comey kan? Dalam citer ni..dia la yg paling sengal!
- Sgt2 suka kan Yoon Jo tapi tak dilayan!..kesian!
- Mulut spesis yg takde insurans tu... selalu kena 'smash' dek Seol-Hee!

Watak2 Sampingan : 

Kang Woo-Jin sebagai Lee Ki Moon
Choi Seung Kyung sebagai Director Jo Myun Shik
Kwak Jin Young sebagai Lee Hwa Young
Jang Joo Ah sebagai Kim Han Bit

Sinopsis : 

 -Sebuah drama mengenai kehidupan 3 wanita... yg mengimpikan kehidupan yg baik tapi realitinya agak tergelincir sedikit.
- Seorang wanita bujang, seorang lagi telah berkhawin dan seorang lagi telah diceraikan!
- Si bujang..mewah dan sangat berjaya dlm kerjaya. Si janda yg mengimpikan pasangan baru dgn kehidupan baru yg lebih baik. Si isteri yg keletihan berhadapan dengan kerenah rumahtangga!
- Citer ni bukan tengah gadis/wanita muda... bukan tentang wanita yg telah berusia... tetapi Wanita biasa...!

Dibalik Tabir :




Jamban lelaki pon leh tersumbat ke?

Sejak aku jaga hal ehwal aduan kerosakan kat opis ni... macam2 mende yg aku jumpe. Kekadang leh buat aku tergelak pon ade!... nak marah pon ade! pelik pon ade!

Contohnye.. pagi nih.. ade aduan kerosakan.. tandas tersumbat. Tandas lelaki plak tu! Tandas lelaki tersumbat? Rasa macam pernah terima aduan yg sama sebelum nih... tapi masa tu dah selesai dah...dah repair dah...

Ni jadi lagi...aiiyyoo... tandas lelaki lak tu! bile ditanya

" Tandas cangkung ke tandas duduk? "

Jawapan ehh...

" Tandas cangkung! "

Huiih... apo yg disumbek an kek dalam tu weiihh?! pad ko? ado yg pakai pad gak ko? Jika sekiranya ada memakai pad... sila gunakan bakul / tong sampah yg telah disediakan! harap maklum!...

Selasa, 22 Mei 2012

Rahsia kecantikan selebriti Hollywood yg pelik!

1. The Bird Poop Facial :
 Pencuci Muka dari najis burung??...errkk..!! betul ke ni? Pelik tapi benar... Tak caya..? cerr korang pi tanye David Bekam ngan Victoria... diorang suka woo..! diorang kata nanti kulit lembut jerr... peh tu bersinar2 je... Nak try..he3... leh... campurkan je taik burung tu ngan bran beras & air..peh tu sila tenyeh di muka dengan lembut... ( kalau sanggup ler..ngeh3 ).. ade beran?

2. Synthetic Snake Venom:
Ni lagi sadis... racun ular terus! Sape2 yg rasa nak try cara Gwynet Paltrow ni...sila kan! Macam botox katanya... pakai tu...confirm muka licin. Takde kedut2 dah... nampak muda sentiasa! Katanya lagi... leh relaxkan otot muka skali...    hmmm....iye ke? *mata di atas, jari telunjuk ketuk dagu laju2....


Psstt.. Katie Holmes pon pakai racun niH...pergghh... pelik...pelik..!

3. Vodka Mouthwash :
Haiihh... pencuci mulut vodka? apo kess? Listerine dah tak best dah? Nak pakai vodka pulak? Yg. ni korang jgn. buat... kot kalau tak bersih mulut...lain lak yg jadi... awek2 model Victoria Secret suka nau mende nih... campur sikit ngan bahan tu nahan ni..siap! leh kumur2 macam Listerine tuh.. adeiihh... macam2 hal la...

4. Earthworm Poop Wrinkle Cream :
Ni tak tau artis mana tapi memang de... tak sangka lak aku..taik cacing tanah pon leh jadi penawar alahan kulit... gamaknye kalau jual taik cacing tanah ke Hollywodd ni...kejap je laku...

Tak caye?...korang tengok kat Sumber

Mr. Gym 1 Malaysia

Sabtu hari tu kononnya excited le bebenor nak nengok belon panas.. Tengok kat banner kat town Seremban tu kata start 18 Mei - 20 Mei bertempat di Kem Belia & Sukan Paroi...

Habih tu ajak ler hasben pi tengok.. takde pon.....!!!!!

seketul belon panas pun takde.................




Aku sampai kat kemah besar2 tu tengok diorang punyalah kusyuk & tekun pandang ke pentas utama.. sedare, tengok apa tu ???


Pameran belon panas dah tukar jadi pameran mende lain............ nin dia.....


'pameran' body abang2 ketak.... ha3

Mr. GIM 1 Malaysia...........................





ehh... sape tu?

Amik dari tepi jerrr... nak amik dari depan... maluuu...hikssss....

Putih gak rupenye Sazali b. Abdul Samad ni... tengok dalam gambar nampak macam sawo matang je... 




ye... snap curi2 jekk... tu pun aku minta si Opal yg amik... pandai jugak dia snap gambo ni.... haha...

Takpelah.... tak dapat tengok belon panas, kita tengok je lah pakcik2 badan ketak ni ye Opal... sian Opal... huhuu.... kesian lagi aku yang beria - ia nih.... wuwuwuuuu......................




Isnin, 21 Mei 2012

Langgar divider..!!

Ha3...ape kes?

Makcik nih ( aku ler tu.. hehee ) dah 2 hari dah masuk kelas memandu...he3... jakun...ni pon nak kabor sedunia haaiihh..! 

Sabtu hari tu... ok jer... mati enjin skali masa 1st time buat three pointen.. ( cikgu memandu tu yg cakap )..

Hari ni... bukan sekali...malah berkali2...( de la dalam 4 kali gituu.. ) .. paling hebat...tu haa...langgar divider sampai tayar belakang bertenggek elok je atas divider..ha3... hebat tak aku? cikgu aku nampak relax je... cikgu orang lain yg jerit... tekejut kononnyer..hehee... sadis...! Kejadian tu masa nak blajar parking.. dah 2  kali blajar baru terjadi camtu... bagus betul..apo laaa....

Hari tu elok kat traffic light takde sampai mati enjin..hari ni...pepagi lagi..otw nak ke tempat memandu, dah spoil.. gasak! nasib ler sape2 yg dok belakang..hahaa...cikgu memandu tu cakap

" haa... tu yg diorang 'suka' tu.."

He3... aku paham... aku paham... Tapi...betul kata cikgu tu... orang zaman sekarang kejam! takde timbang rasa... sebab... dah tau depan diorang tu keta kancil..logo L punyer la jelas & terang...tapi tak mau mengalah... suka nau nak tunjuk hebat...yer lerr...diorang dah master bab memandu ni...bawak plak keta besar.. berlagak ler konon!.. 

Tak sedar... dulu diorang pon camni gak... tu luahan pengalaman cikgu memandu tu ler.. tapi aku memang tak nafikan..semua tu betul. sepanjang aku bawak skuter tu ke hulu ke hilir...pon pernah je kena buli kat diorang2 yg bawak knderaan tayar 4 nih.. baik keta..baik lori.. sama je..baik lelaki..baik perempuan...takde beza pon!

Sifir pemandu 'handal' merangkap pemegang full lesen : 

Nampak keta + L = lanyak jer...!

Nampak keta + P = 'pancung' jer...

Khamis, 17 Mei 2012

Biasanya Payel Tido...

Begini...

Leh kata tertiblah... tapiii... kelmarin............


Danggggg!!!!

Lagi...


Daangg..!!!

Uk...alohh..!! punyer la ngantok...sampai cenggitu jadinye...

Rabu, 16 Mei 2012

Selamat Hari Guru!...cikgu!

Untuk semua cikgu2...termasuk pesara2 yang pernah bergelar cikgu..... bakal cikgu? ermm... boleh la skali kot!he3..

Hari ni..meh aku kongsikan sikit kenangan terindah ngan cikgu2 aku dulu yg masih segar dalam ingatan...he3

Zaman Tadika

- Cikgu Zaharah :  jiran 1 blok ngan aku dari dulu lagi merupakan cikgu pertama ( satu2nya cikgu kalau tak silap aku ) yg dapat hadiah hari guru dari aku....he3

Zaman Sekolah Rendah :

- Yang paling aku tak pernah lupa... Cikgu Zaleha! Cikgu kelas aku masa darjah 1... putih gebu orangnya, bertudung labuh... manis je mukanya. plus... lemah lembut je bile mengajar...hehee.... tak ingat bile dia marah...agaknye sebab tu la aku masih ingat dia sampai hari ni... perghhh... lama tu!

- Cikgu Kamarulzaman, orang pertama yg perkenalkan istilah 'karipap jepun' dan 'roti panjang' kat kitorang...haaiippp bukan lucah ehh... kitorang otak suci dulu tau...! kih3...  kalau korang nak tau... 'karipap jepun' tu maksud ehh penampar...pergghhh...kalau dapat sedasss... kenyang setahun! tengok tapak tangan dia yg montok tu...hu3... terima kasih yo lah cikgu! tak makan pon tak pelah...ha3.... 'roti panjang' lak sebenarnya kayu pembaris yg bapak panjang tu..yg cikgu selalu guna utk buat garisan kat papan hitam!...kalau kena kat tangan ke, bontot ke... bentan! he3

- cikgu Noorayu bt. Jayus...huhh...nama penoh lagi tu!! ha3... cikgu BI kelas sebelah. Eksyen.. nak anak murid yg pandai BI jerkk kat kelas dia... alih2... hujung tahun, nama aku pon termasuk sekali dalam senarai kelas cikgu nih...he3! hebat kah aku?! dushhh...!! Pernah raya rumah dia minum sirap suam sebab masa tu letrik terputus kat kawasan rumah dia...kesian cikgu!

- Cikgu Matematik : ha3.. aku lupe nama dia...tapi masa tu rasa cikgu ni la yg paling hensem...kah3... leh ke aku sengaja buat2 tak reti nak jawab soalan latihan tu semata - mata nak cikgu tu datang ke meja aku! budusss...!! apo la gatal bonar aku nih....adeihhh..! tak padan umur... baru darjah 5 masa tu...hi3

- Ustazah Siti Amrah : hu3... sekali dia cubit.... berbirat oo... time dia cubit tu kalau korang tak tertinjit kaki memang tak sah... pedihh...adeeiihh...! Kena pastikan hafal segala surah yg dia suruh hafal... kalau tak! siaap!

Zaman Sekolah Menengah :

- Cikgu Norul Huda... binti? he3... yg ni aku lupe! Cikgu Math aku merangkap cikgu kelas aku dari form 1 sampai form 3 masa dok asrama dulu. Kecil molek, putih gebu jugak orangnya... bertudung tapi sangat tegas.. form 3 dulu, aktiviti wajib dia sebelum start kelas.... check cermin tingakap kelas. Bersih ke tak..? Setiap orang de tingkap masing2... kalau tak bersih...siap! habuk cermin tu dia sapu kat muka kitorang...hu3...! De lagi... sesape yg gagal dapat math 80% ke atas... tak kira lelaki ke pompuan...sila keluar kelas, buat ketuk ketampi, kengkawan yg dapat 80% ke atas tukang kira kuat  ( kalau pompuan kena denda, dak laki yg kirakan sampai 10,dan gitu la sebaliknya )...hu3... maaaalu!!!! tapi... teknik tu memang berkesan! ( aku ler antara yg penah kena tu tapi sekali dua...peh kena tu azam kuat2 pastikan math sentiasa A jerr...kih3 )

- Cikgu Suraya bt Basar... cikgu BM merangkap cikgu kelas dari form 4 ke form 5... kurus tinggi orangnya! Setiap minggu wajib bagi kitorang soalan esei. Bukan 1 tapi 7 soalan kalau tak silap. 1 hari jawab 1 soklan. Aku kan pemalas...letih perr nak jawab soklan esei tu!! bukan pendek2! disebabkab hampir 1 kelas tak buat... siapp!!! sila keluar, siapkan semua esei tu kat koridor..nak berdiri ke, duduk ke... pendek kata, selagi tak siap... jgn masuk kelas...! amikk!! dah la nak dekat time rehat...ho3... malu giler...! muka tebal tak hengat...! padan muka aku...adeiihh...

- Cikgu Liza : ni cikgu fizik... skali dia melenting...wuu.. suara dia leh cecah sampai 7 - 8 octaf... ala2 jaclynn victor gituu... skali kena rasa nak luruh cuping telinga aku...he3

- Cikgu sains... tak hingat lak ape nama dia. tapi aku sempat belajar ngan dia jap la...masa tu dia cikgu sandaran. Budak nakal lerr konon.. ape barang cikgu sandaran nih! punyer la sampai gitu aku pikir... time dia mengajar je aku and the gang buat derrkkk jer...  tibe time kena melukis gambar eksperimen kat papan hitam...kaw2 dia kutuk...hampeiihh!!! padan muka aku! Tau lepas tu dia terus jadi cikgu tetap lak kat skolah tu..lagi la selalu dia kutuk markah sains aku... bukan sains masa lower form jer... masa aku skolah menengah cikgu ni ngajar member2 kelas lain subjek fizik...pon selalu gak kutuk markah fizik aku...errkkk!!                  

He3... tu la sikit seeeebanyak kisah aku ngan beberapa orang cikgu yg masih segar dalam ingatan. Ade lagi tapi lain tahun la aku citer yekk...!




Selasa, 15 Mei 2012

Bertomoi di spital Pilah...

He3... tajuk punyerlah gempak.. bersambung dari kisah lawat abah kat Spital hari tu le nihh... time orang2 dewasa bersembang... ni la keje hero2 kecik aku..


Bertomoi sesama sendiri.... Takde keje kan? Opal...cehh... genggam penumbuk salah lerr...patut la kalah... kih3... dia la yg paling banyak mengadu... Payel wat 'toyer' jerr...hehee...

" Mak... bibi ( baby ) pukul Apal...! Makk..!!"

Adeiiihh... Camno tu? abang leh kalah ngan adik..he3! Yg adik lak... beria- ia bonar lak tomoi si abang... penumbuk kocik yo...tapi skali bagi.... duss...duss...duss...dusss... amik! bertalu2 macam machine gun... lepas tu sengeh je...wat muka tak bersalah... sobar yo laa....

Hospital bukan tempat beromen!

Hari tu kan abah ( my FIL ) kena tahan wad... dan pada hari yang sama gak ade sorang lagi pesakit yang baru masuk ditempatkan betul2 di sebelah katil abah. Muda lagi. Eksiden katanyerr... tengkuk terkehel rasanya. Aku nampak dia pakai mende ape tah tu kat leher... 

Selain mengadu pasal makanan yang takde rasa tu... abah.. bukan abah jer... orang yg dok katil depan abah tu pon cakap..

" ese tak boleh duduk tompek kau nih...! Sakit mato se...!"

Ha... orang tuo nogori... bahaso eh memang pokat sikit..ehh... aku pon dah terjangkit...ehemm..ehemmm...

Bile aku tanye nape... abah nampaknya payah nak explain. He3... Menggeleng - geleng kepala abah masa tu. Mungkin dok terkenangkan kelakuan 'jiran' sebelah tu. Abah kata... de pompuan yang temankan 'jiran' tu. 

" Mesra eh mangai.... tak sanggup abah nengok... tah hapo lah... kek spital ni pon macam tu...."

Lebih kurang gitulah yang abah cakap... walaupun aku agak samar2 jerr he3... tapi aku tanye gak la.

" pompuan tu bini dia ke bah? laki tu muslim ke "

Abah jawab muslim dan pompuan tu bini dia agaknya.. mungkin baru nikah. tapi tu la..abah kata mesra tu melampau sangat.. Sampai orang lain pon tak sanggup nak tengok... Dah la badan sakit... pandangan mata pon sama2 sakit bile tengok adegan2 'sensor' jiran yg satu nih... he3... kesian abah..

So... nasihat aku, tak kisah ler  baru kawin ke... baru nikah ke... lama ke.. ape ke... kalau kat tempat2 public ni, agak2 ler sikit kalau nak mesra pon! Berpada2 la sikit  jangan sampai orang tengok pun naik meluat...

Kesian... kat spital lak tu... aiyyoo..





Isnin, 14 Mei 2012

Makanan spital memang tak pernah sedap! errkkk....

Semalam lepas dapat tau abah ( my FIL ) masuk wad, segera kitorang balik Pilah. Apa2 yg aku dah plan dalam kepala ni, cancel trus semuanya....

Sampai di wad... time tu agak lewat petang gak baru kitorang pi spital Pilah tu. Sebelum tu kitorang menyinggah dulu kat rumah abah. Tak jauh pon... belakang spital tu gak.

Aku tengok abah tengah sembang ngan seseorang. Aku tak kenal pon.. hasben pon tak kenal gak rupnya. Lepas orang tua tu balik, baru la dapat sembang dengan abah jap. Abah kata doktor dah scan tapi takde apa2... Doktor kata abah kena sakit kencing kotor. Sebelum ditahan kat wad tu, abah dah muntah2 dah... sakit kat 'situ' yg amat2... Tapi semalam abah kata dah kurang lepas doktor masukkan ubat.

Atas meja abah, aku nampak de 1 fail pesakit. Lepas tu de 1 tray makanan utk makan malam. Nasi putih berlaukkan sup tauhu dengan ape tah 1 lagi. aku tak perasan lak. Masa tengah dok sembang2 tu, de staff datang sambil tarik troli. Dalam troli tu de beberapa tray yg masih penuh. Aku ingatkan staff tu baru nak hidangkan makan malam. Ye lah.. tray2 tu semua penuh. Tak terusik langsung makanan kat tray tu...

Tapi bile tiba tempat abah, aku tengok staff tu ambil balik tray makanan abah yg tak terjamah tu... masa tu baru aku faham. Aku tengok muka staff tu... cara dia pandang tray tu seolah2 

" hmm.... napelah diorang tak jamah langsung makanan nih.. membazir! "

Seolah2 gitulah yg dia fikirkan. Haaa... lepas staff tu blah, aku pandang abah... abah cakap

" bukan tak nak makan.. tapi alaaaa...tak tertelan dek tekak... tak do raso ( xde rasa ) ! Tak samo macam kek spital Kolumpo tu...! ( tak sama macam kat hspital KL tu )"

Aku paham maksud abah. Aku pon penah dok spital lepas bersalin 2 hero comel aku tu dulu. Spital yg sama. Tapi tak tau la kalau masih orang yg sama pegang tender menyediakan makanan kat spital tu kan?

Bab lain, aku rasa ok lagi kat spital tu... bab makan je yg failed... makanan.. alahai... payah nak cakap..! tapi kalau sampai jadi macam semalam... dari 10 tray yg de kat troli tu, semuanya hampir tak terusik dek pesakit... maknanya makanan tu memang teruk!... 

Apa salahnye sediakan makan tu biar bagi rasa sikit... sikit jer... jadi la... ni aiiyyoo... seolah2 pesakit2 tu semua dah putus urat rasa lak... tawar leser ( sebut : le-say ).. tawaq hebeh bak kat orang P.Pinang...

Tender nak... tapi masak tak ikhlas...! Teruk betul...

Tu kes abah aku... kes bos aku pon sama lebih kurang jer. Hari ni dia baru start keje lepas 3 minggu kursus kat akademi kami nun... Kurus jer... 

" Makan tak best langsung! tak tertelan dek tekak...sampaikan time makan kami terpaksa call delivery order jerr... "

Dia kata bos kat Akademi tu cakap... pemegang tender makanan kat situ tahun lepas ok..tapi since diorang dapat banyak lagi tender yg sama kat jabatan lain...kualiti makan HANCUSS...!!

Kesimpulannya... : aku bukan nak blame pihak spital.. tapi aku nak blame kaw2 orang yg berjaya dapat tender utk berkhidmat dgan jabatan kerajaan... buat keje macam hampeihh... janji duit masyukk!! yg lain...lantak pi lah...




Sabtu, 12 Mei 2012

Khabar sedih dari teman sepejabat....

Dalam kul 9 lebih (p.m) tadi aku diberitahu melalui sms... seorang pegawai yg sejak seminggu ni berada di hospital kerana sakit... telah kembali ke rahmatullah selepas berada dalam keadaan tenat sejak beberapa hari lalu, maghrib tadi...

Innalillahiwa innalillahirojiun.... semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang2 yg soleh... al-fatihah....

Jumaat, 11 Mei 2012

UPDATE : ibu pukul bayi sendiri

Sebelum ni kan aku de buat entry pasal kat sini :


Gambar memang takde. Sebab, aku tak larat nak tengok... Tapi baru jap ni aku tengok video pengakuan orang yang rakam kejadian tu. Dalam entry tu kan aku de tanye... sape yg sanggup rakam aksi gila vavi tu?

Baru jap ni aku tengok video pengakuan si perakam tu. Niat dia merakam video tu tak lain sebab katanya dia berniat nak tolong si kecil tu. Katanya kalau dia tak buat camtu, susah nak buat report! Sebab....

Takde bukti...!  Katanya, tindakan mak kejam tu tak meninggalkan kesan didera kat badan si kecil tu... Hmm... betul jugak... pukul dengan bantal... luaran memang takde kesan! Luku - luku kepala cam tu... mungkin menyakitkan si kecil tu tapi tak cukup utk tinggalkan bukti....

Jadi, dia rakam perbuatan tu.  Katanya masa kejadian tu berlaku dia tak perasan pada mulanya, bile je dia perasan.... dia berusaha bawak lari si kecil tu jauh dari mak yg tengah meng'gila'... 

Andai benar begitu, syukurlah...  

Ibu binatang lebih bagus dari manusia nih!

Sejak kebelakangan ni kecoh kan kat mana2 pasal mak se'ehh yg pukul anak 10 bulan tu... mula2 aku dapat tau hari tu, aku tak tengok... sebab aku rasa tak sanggup nak tengok...

Tapi hari ni aku cuba cari kekuatan nak tengok dengan mata kepala aku sendiri video tu tapi...ternyata aku mampu nak tengok sampai habis... apelah dosa bayi tu sampai emak sendiri sanggup aniaya bayi tu yg tak tau apa2...yg lum paham apa2... selain menangis! Bergenang airmata aku, sebaknya kat dada nih...

Hehh... dan sape pulak yg sanggup rakam aksi gila vavi tu..? Setan? tak...setan cuma menghasut tapi mak bayi ni melakukan terus... kepala yg besar tu Allah dah beri otak & akal... tapi nape sanggup buat macam tu? tak kesian ke? Marah mane skali pon, takkan sampai camtu skali.

Nak je aku amik budak tu dan lindungi dari mangsa manusia jahanam macam tu saat kejadian tu. Tapi apekan daya... aku cuma mampu melihat... kisah tu pon dah lama khabarnya. Mak durjana tu di penjara 1 tahun  lebih jer? 

Tak berbaloi..! ohh... takpe hukuman Allah pada kamu wahai mak durjana lebih berat okey..! Allah dah bagi amanah tapi kamu mensia - siakan... maka tunggulah 'hadiah' kamu... dan lepas ni... tak payah lagi cari anak kamu tu...tak usah! biarkan dia bahagia dgan keluarga barunya.. yg lebih menyayangi dia... pergi jauh2..!

Selagi keinsafan tu tiada dalam diri kamu... jangan kamu cari si kecil itu... sehingga dia sendiri berusaha mencari kamu... boleh macam tu? Aku yakin kamu boleh buat... kamu kan tak sayangkan dia...so... no point la nak beria-ia cari dia balik kan?

Geram sangat....!! Comel baby tu...!!! mangojhfjkrhjkertnhioi%64905823957........Ngko ingat tu anak patung kerrr....????!!!!

Khamis, 10 Mei 2012

Betul rupanya!!

Bulan lepas2 aku de wat entry nih..

:: telefon lebih penting daripada jamban ::

Memula memang aku macam tak percaya jerkk... biar betik...kan? Takkan ler alat telekomunikasi lebih penting daripada jamban...?! aku pikir... abih tu diorang berak camne? Takkan ler main cangkung camtu jer kat public... tak pon diorang pi berak open kat sungai kot! kat celah2 semak tu jerr kot...!

Tu lerr yang aku pikir... until... aku baca blog member nih...

:: The Kimmi's Miracle ::

Wahh... betul rupenyer. Tepi jalan je pon leh jadi 'port' baeeekkk punya...! No wonderlah dalam bancian tu dok kata camtu..

' Telefon lebih penting dari Jamban '......................

Huhh.... Macam - macam kisah diorang nih....

Selasa, 8 Mei 2012

Salah masuk kelas..hu3!!!

Haa... tu lerr yg jadi kat aku hari ni... adeeeiiiyy... mentang2 ler aku baru terkial2 nak amik lesen D.... hampeiih tu! leh silap kelas plak...camne tu?

Kisahnye semalam masa nak daftar tu, akak tu cakap kalau nak diikutkan.. aku terus leh amik lesen L.. peh tu leh terus masuk kelas memandu jerkk... tapi sebab JPJ dah kate..." tak kira, mesti kena pi kelas jugak! peh tu baru blajar bawak keta..! ade paham? "

Maka... aku pi la jugak dgan rela hati. Siap berjemput berhantar lagi, ape kisah kan? bawak badan je... senang kan? Lepas dekat sehari suntuk aku dok situ, dah nak balik dah tu... baru lerr aku tau yg aku dah silap masuk kelas... patut aku kena masuk kelas Pra-L 'D' ..... taa....pii.... yg aku dah termasuk tu... kelas KPP ......kelas khas utk beginner..! utk mereka yg lum penah de lesen tuuu.....! arrghghh....! what the vfnmfjkgtkjkioo@$589545...!!

Sabor je lerr... cikgu yg jemput hantar aku tu tanye

" tak cakap kat cikgu yg mengajar tu ker?"

Ciiikguu... memang de cikgu tu tanye kat aku.  Aku pon memang der citer kat dia tapi...cikgu yg mengajar tu peh tu wat derrkk jee... wat tak tau je... aku ingat ok la kan? dah dia tak kata ape2...

Haiiih... nasib baik leh adjust...pandia2 cikgu la yekk... saya tak mao bayar lebih... dah ler ke up lagi RM 15 tadi sebab kena buat kad pintar. Awek tu cakap diorang takleh nak match ibu jari tangan aku ngan yg de kat i.c tu.. amendee...?? aku kuarkan ASB tu boleh jerrr... ermmmm...

Lama aku kuar weiih... time keje. Sebab asalnya aku ingatkan kelas tu 2 jam jer... Skali bile pi... 6 jam daaa... balik tu senyap2 ler konon masuk opis...he3... puas ler aku melencong - lencong jalan... harapannyer , jgn ler terserempak ngan Pengarah... mampuih nak jawab...

Hohooo... nyaris2 sebenarnya nak terkantoi. Nasib baik Pengarah tak toleh ke belakang... ngeee...!

Isnin, 7 Mei 2012

Berkampong......

Berkampong? ape ke hee nyerr tu? Camne berkampong tu? Nape nak berkampong lak? Aiihh.. banyak lak soal kan? he3...

Berkampong tu sama lah berkampung. Tapi kat kampung2 ( ehh? ) terutamanya kat rumah ayah aku, berkampong tu bermaksud, berkumpul ramai dan berbincang utk tujuan menjayakan sesuatu majlis. Biasanya majlis kenduri kendara lah... tak kisah lerrr.. kenduri kawen ker, kenduri cukur jambul ker... khatan kerr... khatam Quran kerr...

Bagi orang bandar, berkampung tu samalah maksudnya dgan mesyuarat cuma taklah formal sgt macam mesyuarat tuuu. Yg ni lebih santai. Nak pakai baju ape pon leh... ber'singlet je pon bleh.. takde hal punya. Perbincangan tetap 'ON'... he3 ( tapi agak2 ler kan? takkan nak pakai underware je kot! haa... sendiri mau ingatlah! )


Baru2 nih keluarga mentua de buat aktiviti 'berkampong' nih. Cerr la bayangkan, adik - beradik en.aus jer dah 10 orang... 7 dari 10 tu dah kawin.. cucu jer.. kalau tak silap aku dah 25 orang... pergghh... leh bayangkan tak bile keluarga besar ni berkumpul..? Masya-Allah... superb meriah ko! Walaupon tak semua yg balik tapi, kemeriahan tu sangat hebat!

Kiranya ni 1st time aku tgok meeting keluarga. Sempena ape? haa... sempena majlis perkhawinan abang ipar aku..he3...abg ipar? langkah bendul ker? ha3... nak wat camne, jodoh en.aus dah sampai dulu...hehee...

Tapi takpe, lelaki tak kisah sangat. kalau perempuan lain. Kalau adik kawin dulu sebelum kakak, si adik kena bayar 'TOL'... haaa... terpulang pada si kakak nak mintak si adik tu bagi ape... kalau kain persalinan, maka baginya pon kainlah... kalau dia mintak cincin emas? hmm... yg. tu aku tak campur...ha3... 

Ape pon mudah2an semuanya berjalan lancar... ( time2 ni la teringat kisah masa majlis aku dulu...hu3.... lain dari yg lain yg terjadi....he3... bile ingat balik, rasa nak gelak pon ade..! )


Sebelum meeting, makan2 dulu... lepak2 sakan dlu.. maklum lerr.. jarang2 jumpe... lekk luu..!!


Pengerusi majlis sedang berucap...en. saedin selaku ketua keluarga besar nih... Dlm dok cuba focus ngan ape yg abah cakap, de gak yg aku ter'miss & lambat pick-up..he3... ade beberapa perkara... nak2 lagi lepas aku diberikan tugas menggubah telekung ngan kain ela tu...ho3... apekah aku akan berjaya nanti?


Tu kisah yg tua.. ape kisah yg muda? daaannggg...!! ko rasa ape yg yg budak baju pink tu buat? yg kat lantai tu? di mana ya naufal? ha3


Ehh??... pinky boy dah hilang? yg tinggal ni jer... sebahagian daripada cucu2 my parent in law.... Oh yee... opal...! ko tengok lerr tu... tengah menangis ghupenyer...! ape lah Opal! ngan kakak pon nak ajak gadoh tapi dia gak yg nangis... sabarrr je lah... tapi... serius... aku dengki tol ngan dak yg sorang tu... lena betul dia titon...


Pergghh... makan lagiii.... cer teka... yg mana 1 pengantinnya?haa... nantilah aku gitau..ha3


Ok... pinky boy dah tunjuk muka gitu dah tuu.... tak reti2 lagi? errr... aku sambung lagi la nanti. tekak aku dah meroyan nak batuk berantai dah nih...adoiiyaii... gatalnyer tekak..!





Bile Opal demam...

Puncanya... takde lain... ulser memanjang. Tiap kali ulser2 tu muncul kat dlm mulut dia, conform...demam! Hari ni skali lagi dai demam. Makan pon ber-payah2. Tu sib baik beli. Kalau aku yg masak tadi, lagi la dia tak mau makan. Tau ler mak kamu nih masak tak sedap...sob..sob... eh... cop! Tak sedap?

Abih tu, time mak kamu nih buat masak lemak cili api, bersenduk2 je kamu makan...! Saje je kan? Takpelah... takde hal la tu. Dulu mak kamu nih pon same jer...he3.. nenek Ros kamu ler yg tukang kantoikan..kih3... what u give....u get back... now...padan muka aku...errkkk!!

Hope esok Opal sembuh la yek. Sebab sok mak Opal ni de hal. Mak Opal ni kena pi kursus a.k.a kelas memandu...ngeeee... apo kess? anak dah 2 dah weiihh..! baru nak amik lesen memandu ko?

ha3... relek dlu..! lesen motor aku dah de, lesen keta je aku tak dan nak amik masa zaman muda belia dulu. Bak kata wak jawa, jiran ayah aku " Ongkosnya entek... " bermaksud... duitnya lum ada!

Pergghhh... skali jawa daaa....! 

Petang tadi dah siap daftar, bayar ansur2...runcit2 tapi 3 kali jek..nak lebey kalu, bikin kelas sendiri le yop! 
Harap2 sekali amik terus la success yekk..! walaupun katanya orang tu, negeri semmbilan ni yg paling murah kos nak amik lesen... bagi aku... bile dah lebih dari 2 - 3 ratus tu dah kira mahal lerr tuhh...  Lebih2 lagi kalau kantoi...wwaaaa.... lagi ler mahal... ! Tak mau ... tak mau.... tak mau... harap2 tak perlu kantoi2 nih!... rugi woo... daripada habis kat orang tu lebih baik habis kat aku..err... anak2... shopping baju aku... err...anak2..he3... baju abahnye kerr....

So... to my dear Opal... semoga cepat sembuh agar dapt ke skool cam biasa sok...and for me...hope success ler memandu... 8 jam belajar... leh amik 2 jam or sejam  utk sehari sampai cukup 8 jam.. peh tu...ujian kelayakkan... 

peh tu baru final exam ngan 'cikgu' JPJ.....siap ler aku!

Skali lagi... buah ajaib

Ingat lagi entri aku yg lepas...? aku de letak gambar buah best nih...

Hari ni skali lagi aku tepek gambar yg sama kat sini. Sebab lunch aku hari ni...buah jambu ajaib ni lah... nape ajaib? haa...

Memang ajaib seeeeeeebab....................... lepas makan, dia hilang...kih3.... dia punye asam..woo...terbaeekk dari ladang!! jambu ni bile dah bercampur ngan asam tu lama sikit nanti dia berair... pergghh... yg tu pon sodap! pendek kata.... habis licin! tinggal plastik jer... tu nasib baik plastik tu tak leh makan. kalau taaaakkkk...!he3

See... dah makan buah ajaib tu, terus lupe yg aku masih de flu. Since 2 hari lepas, tiapkali nak bersihkan hingus kat hidung nih... mesti ade darah yg ikut. Tak pekat..tapi seram gak ler aku tengok.  Orang kata sebab panas dalam... ye ke? en.aus pon selalu kena gak camtu. Tapi kalau compare antara aku ngan dia, banyak lagi aku punye...

Ni la first time aku kena. Sakit kat pipi kanan tu dah elok tapi berganti lak dengan darah tu. Aku memang takde bergantung ngan mana2 ubat pon since dapat flu nih.. cuma masa demam jer ari tu aku terpaksa telan ubat. kalau tak rasa nak luruh segala tulang & sendi kat badan nih. Dah rasa macam sakit bersalin lak...

Hope aku cepat2 sembuh...

Jumaat, 4 Mei 2012

Shyoorgaa...!

ais krim malaysia

Cerr bayangkan, hari yang panas dengan matahari yang terik menggila... tetiba korang nampak mende nih penoh cenggini depan mata korang... ha3

Cerrr bayangkan.... adekah aku 'busuk'? kih3

Khamis, 3 Mei 2012

Batuk.. selsema... sakit gusi...adeiihh!

Selsema lama dah kena. Jumaat lepas lagi. Siap demam sendi lagiikk... elok demam ( sib baik cuti, kalo tak.. m.c ler jawabnyer..! menci nak mintak m.c kat klinik..! banyak songeh..! )

Elok demam, selsema de lagi ni... batuk plak...kena dah tu... tekak punyelah gatal... rasa macam nak garu pakai garpu kayu yg besar tu...ngaaa... de lak yg capui mulut dok tanya

" engko de tibi ke?"

Sengal!... mentang2 ler aku batuk tak berhenti.. gatal wooo... batuk lak macam tak lepas je...uuihh...

1 lagi... sakit gusi. semalam lagi aku dah rasa semacam. mula2 sakit kat bawah mata sebelah kanan ni sikit jer... hari ni dah cecah ke gusi lak. nak gerakkan mulut dah terasa macam sengal je.. nape ekk?

Pale otak dah pikir macam2 nih...adeiih... takut lak dibuatnya.... nak makan pon payah.... kalau nak tunduk lagi ler terasa sakit...

Sakitlah...
Jambu sedap...walaupun gusi tak berapa sihat, tetap nak bedal buah nih...ho3....