Isnin, 30 April 2012

Faraid... baru aku faham!

Ni nak share sikit. Hari tu kan aku de mention yg aku pi dengar ceramah Ustaz Don...

Tarikh : 26 April 2012
Tempat : Pusat Dakwah Islamiah Paroi, Seremban N. Sembilan

Tapi bukan Ustaz Don jer.. Korang kenal Ustaz Ghazali bin Ibrahim? Tak...? Pernah tengok citer " Tanyalah Ustaz " kat TV9? tak jugak? Hmm... he3.. 

Korang kenal arwah Ustaz Asri bin Ibrahim? tak? Penyanyi utama Kumpulan Rabbani dulu tu...haa... dah kenal? Nak tau ape kaitannya Ustaz Ghazali ni dengan arwah tu? Haa.. ni nak citer nih...

Nampak gambar tu? haa... tau ape persamaan diorang berdua? Tau dah kan? Diorang tu adik beradik, yg arwah tu abang... anak no. 8 dan yg Ustaz Ghazali tu adik, anak no 7 dari 13orang beradik...haa... raamaiii kan?

Ustaz Ghazali tu de cakap.. nasib baik arwah Ustaz Asri tu lahir dulu, kalau dia yg lahir dulu.... kompom dia yg jadi penyanyi Rabbani..he3.. don't take serious ok... tu melawak jer... Tapi serius... cara dia sampaikan ceramah ( Ustaz Don sesi selepas beliau... ) memang terbaik! Jelas, terang dan yg paling penting... santai! Memang lawak tapi berisi... bukan lawak kosong ehh... nama pon Ustaz...! 

Antara yg aku paham & yang aku nak share:

1. Memang sepatutnya masa arwah meninggal ( cth : suami ), masa orang dok kata kubur masih merah tu la masa yg paling sesuai utk buat pembahagian harta pusaka... sebab... masa ni syaitan belum sempat nak menghasut waris2 arwah utk jadi tamak. Syaitan zaman sekarang bukan macam dulu... syaitan zaman sekarang, muka manusia..tapi hati..nauzubillah..

2. Bagi isteri yg kehilangan suami, perkara pertama yg perlu... rujuk pada pakar yg betul2 faham tentang pembahagian faraid. Dah tentu lah Ustaz2 yg bertauliah. Jgn rujuk sembarangan... bahaya...

3. Penama pada wasiat tu sebenarnya adalah orang yang di-AMANAHkan utk menguruskan harta pusaka dan wasiat dengan adil mengikut hukum Islam... bukan penerima harta arwah..tu kena paham!

4. Sebelum pembahagian mengikut faraid dilakukan, isteri boleh tuntut terlebih dahulu harta sepencarian setengah dari harta arwah ( suami ) & separuh lagi barulah dibahagi - bahagi mengikut Faraid : 1/6 - bapa arwah, 1/6 ibu arwah, 1/8 isteri ( bahagian isteri masih ada, tak boleh dinafikan ), 2 bahagian utk anak lelaki & 1 bahagian utk anak perempuan.

5. Sekiranya arwah(suami ) tiada anak lelaki, saudara ( adik beradik arwah ) layak dapat mengikut pembahagian faraid. Tapi jiika arwah mempunyai anak lelaki, automatik saudara ( adik beradik arwah ) tidak layak menuntut. Betapa pentingnya ada zuriat lelaki dalam keluarga kan?

6. Yg paling penting, sebelum buat pembahagian faraid, lunaskan dulu hutang2 lama arwah yg masih belum langsai. Kalau arwah masih ada kenderaan / rumah yg masih belum habis bayar, siapa yg pakai / yg duduk, dialah yang perlu bayar. ( bermakna : hutang semasa perlu dilunaskan oleh pengguna baru. )

7. Paling penting, pewaris mestilah : Berakal, Tahu & Faham berkenaan bahagian yg patut diterima supaya tiada pergaduhan/perselisihan faham.

8. Sangat2 penting : Penama mestilah AMANAH dalam menguruskan pembahagian harta pusaka arwah sebab........ orang yg TAK amanah... ALLAH telah menjanjikan hukuman yg berat utk mereka dunia & akhirat... Orang yg TAK AMANAH... kalau ambil bahagian yg bukan utknya... hasil yg dia makan tu... HARAM hukumnya..!!

Ha... tu la antara ilmu yg aku paham. Ade lagi kot yg mungkin aku terlepas tapi... rasanya cukup kot setakat ni dulu. Kalau ade yg tak paham...korang leh contact sendiri ngan Ustaz Ghazali. ALamatnya... errmm... he3...korang carilah sendiri kat facebook..

oppss...lupe pasal Ustaz Don.. takpelah... nanti - nantilah ye aku citer... Ilmu lagi penting kan? betul tak?hahaa...

Tersepit yang best.. muahaha..!!

Toink..toink..tionk...!!!

Aaaaaman sangat kat opis hari ni...! sebab ? ramai yg tak rela tersepit, maka yg tak rela tu dah awal2 lagi amik cuti tersepit..ha3... tak rela konon..! 

Mentang2 la esok cuti..he3... aku pon de niat camtu gak tapi mengenangkan Opal dah skolah... tak mau ler aku ajar dia ponteng2 skool nih... nanti esok2 dia tuntut lagi camtu...parah aku! Bayar yuran dah ler mahal...hehee

Opis aman, jalan raya pon lengang! memang best... lancar jer perjalanan ku...hi3....

Credit  picture to : google search

psssttt.... korang tengok citer tu tak? Alaa...memberku Hawa tu...

Wuhuu.... aku berjaya tengok each episod kat umah...without missed 1 pon..ha3...ko ingat senang aku nak dapat tengok camtu? banyak cabaran woooo...!


See... korang kenal awek baju merah tu? Sti la ramai yang kenal kan? Blogger famous tu.... Hanis Zalikha.. dia pon berlakon gak... bawak watak Tish... si model yg sombong... peh tu suka buat citer kat belakang orang... ha3... cerr la tengok... ok ke tak ok dia berlakon...ngeh3... Yg sorang lagi tu... Kay... member rapat Hawa... lead of this story..

Hero? Jeng3... ni la dia


Taa...daa... nak tau nape dia jadi macam tu? sampai gigit2 jari ngan muka macam sembelit tak lepas tu...hahaaa.. korang tengok la sendiri kat " Memberku Hawa "... 10.30 malam at tv3..ecehh.. promote plak..ha3...

UPDATE : lupe nak mention... "Memberku Hawa" tu setiap Ahad yekk.. don't forget..

Sabtu, 28 April 2012

Dia pon geram kat mamat tu!

Demam ' Cinta buat emelda"... sape yg dah terjangkit? angkat tangan...!

Me? muahahaa... awal2 lagi takde chance nak tengok, nak tonton kat tonton.com .. payah nau! Sempat tengok sekejap2 je..

Sape yg tegar menonton mesti tau dah betapa garangnya Aeril Fatah tu.. tu korang yang cuma menonton jer... haa... sebenarnya bukan korang jerr yg 'terjebak' rasa... penulis asal CBE tu juga sebenarnya sama2 'terjebak' rasa geram kat Aeril Fatah tu... tu pon lepas dia juga sama2 tonton CBE...

Tak caya? haa... tengok ni


Haa... nampak kan? Citer penuh? Korang bacalah sendiri kat sini : Nukilan Aleya Aneesa....

Jumaat, 27 April 2012

Tak ikhlas lerr tuh!

Dulu... 1 kepantangan pada aku kalau ade yang tanye...

" Kau nak ikut tak?"

Tempat nak pegi tu tak tau ke mana, dah tentu lah aku nak tau kan? soalan dijawab dengan soalan

" Ke mana?"

" Keluarlah... "

Aku memang jenis banyak soal bile maklumat tak lengkap. Jadi... aku soal lagi..

" Nak pegi mana?"

Soalan berlainan tapi maksudnya sama... arah tujuan...

" Jawab je... nak atau tak? "

ohh... sakitnya hati... maka aku jawab

" tak..!"

Pendek tapi tegas. Sebab pada aku, orang itu tak ikhlas..!

credit to google search

Khamis, 26 April 2012

Baru balik..

Just wanna tell u all, i baru je balik dari ceramah Ustaz Don... baru je... i saw him through my eyes... he is very humble guy... ho3... jejaka idaman malaya? tu korang lah... he3...

Nanti aku story panjang... without gambar b'coz aku dok nun jauh kat belakang... sangat2 jauh.. he3.. kes lambat masuk dewan.. padan muka aku!

Now, aku nak rehat pasal hati tengah BARA...!! kepala tengah sakit, perut tengah lapar giler...!

Rabu, 25 April 2012

Ade orang boikot aku in silent...!

Yupp... since last week aku perasan dah. Since aku ter'busy' dan di 'bz'kan dek bos aku utk siapkan buku program APC tu. Hahaha... dah tua.. nak merajuk bagai...aiihh... tolong lah! nak boikot aku? sebab?

Coz i tak bagi job tu kat U? I know lah... that day, i ada cakap.. part call jemputan VIP, i'll give it to you. Tapi bile tengok u, sis... macam sibuk bebenor.. i hang dulu lah nak bagi that job to U. My bos lak.. keep asking me to that...to do this... last2..i pon lupe... Lupe coz asyik nak kena betulkan buku program tu...and so.. on

And U sis... dah tau i terkial2 buat keje tu, takde anisiatif ke nak datang tanye..? Ape cerr? susah kerr? Tak pon datang tanye, nak jemput sape? hah... dah tentulah aku ingat. ni dah ujung2, keje nak selesai dah baru tanye..

" eh.. hari tu kata nak bagi kat akak job tu..."

Of course.. memang le i lupe... 

Bile i cakap yg i serius terlupa, owh... nak merajuk lak... dah la i yg datang mengadah depan u, peh tu u leh nak merajuk... blah camtu jerr? Kuuuurengg.... la tu!

Merajuk la sangat...! masa tu i tak prasan sangat... tapi today.. memang ketara. i de kat situ yer.. hello..!! buat tak reti jer...he3... u fikir i kisah sis? memang tak lah... tapi i nak catit kat sini b'coz i memang suka nak ingat..ha3... actually, i takde lah marah sangat masa taip entry nih.. nak gelak lagi adelah...

i Know u mybe suka bile dgar our big boss de rasa tak puashati about VIP guest. b'coz jemputan tu u yg sepatutnya buat tapi i terpaksa take over lepas u merajuk. Hahaa... kegagalan yg berlaku bukan berpunca dr. i actually.. dan bukan sebab U jugak. ( see... i tak salahkan u pon kan?! so... adekah i teruk?! hahaaa... )

Tapi overall... majlis tu ok jerr... owh..semalam... best woo... part langit berdentum masa nak umum penerima APC semalam...ha3... black-out jap half dari level 2 nih... maaaaacam drama!

Nak gak i tanye... sis, adekah u rasa tergugat? b'coz ade junior u yg reti design buku tu cun2? kih3... if u betul2 rasa tergugat, means that i ni memang hebat lah..kuang3...

ok...enough dah aku mengarut nih... korang jangan risau, aku masih waras lagi...he3.. cume bile memikirkan ape yg sedang berlaku, rasa nak gelak pon ade gak... sori sis!





Isnin, 23 April 2012

Angan - angan lepas gaji naik...

Hari tu sebelum gaji naik, dok tanya bila gaji nak naik. La ni sikit ja hari lagi, gaji nak masuk dah... depa dok berangan nak beli macam2...

Ada kot dah lama dok geram tengok i-pad... dah habaq mai awal2 nak pi beli natang tu.. hu3... i-pad bro? perghh... dasyat..!

Aku? takde nak beli ape kot..!kih3... ehh... shopping lah... beli baju anak2.. wahh... cepatlah gaji. boleh tak kalau skip jer hari isnin dgan slase... loncat trus ke hari rabu? Maleh nak ngadap 2 hari yg membosankan nih...! very the... ( *buat mata juling ke atas, tangan di bahu... )

Ni bukan soal gaji bebenornyer... ni kes maleh nak ngadap majlis APC kat opis nih sok... maleh bonar!


Ahad, 22 April 2012

Overtime

Semalam ler nih... tak tau la berbaloi ke tak?

Nak diikutkan hari ni pon aku diminta buat OT semata nak siapkan buku program utk apc selasa nanti. 

Yg penting, hari ni memang aku tak larat sangat nak buat OT. Semalam pon, nasib baik hasben sudi temankan aku kat opis. Kalau tak, sorang2 jer lah aku buat OT kat opis yg serrremmm tu......

Tima kasih bebanyak kat hasben.. dari awal pagi sampai petang... kesian kat Payel... sampai terlena dia temankan aku. Hasben entah berapa kali dah dia menguap.. hehee... boring ler tu! Kesian awak! Sori yerr...

Si Opal? dia nih tak payah nak kata. Dapat tengok citer otoman kat youtube tu, takde toleh2 tempat lain langsung. Ralit dia mengadap otoman yg cakap Siam tu.

Payel lak, jap sapu lantai pakai bulu ayam, jap dia sekodeng ape tah kat lantai tu... aiihh... macam2 lah yg si kecik tu buat. Tak reti dok diam.

Cume awal2 tu je dia riuh sikit. sebab

" Mak.... antuu..!!"

Ulang2 dia cakap camtu. Tangan comel dia tu dok tunjuk kat departmen sebelah nuu..! Kan aku dah kata, kat opis tu serremmmmm...ha3... takde la heran pon bile dia tunjuk2 camtu. lagi aku tanye

" Antu tu buat ape?"

Payel jawab

" Antu...dia ak..ajiee..."

Korang paham tak ape tu? Aku? herrghh... puaslah aku teka2... 1 pon tak betul... last2 aku iya kan je lah ape yg dia cakap tu. Gasaklah kan? yg penting jangan ikut kitorang balik udah lerr...

Kul 4 tepat, dek kerana aku pon tak larat dah. Mata rasa nak terlelap jer peh tengok si kecik tu titon, aku ajak ler hero2 terhebat tu balik. he3... hebat pe... sebab leh temankan aku sampai ptg kat opis tu...sayang kamooo..!

Khamis, 19 April 2012

Maksud Payel bile cakap....

Ni kisah Payel... lupekan kisah yg menyakitkan hati tu... letih & menyampah nak memanjangkan citer...

Lebih baik aku citer pasal Payel masa mula dia pandai bercakap. Opal rajin betul menyakat dia sejak dah pi skolah nih. Caranya, dia datang kat aku lepas tu dengan air muka nakalnya diad pandang kat Payel,

"Ni mak aku!"

Diulang2 sampaikan Payel naik jeles. Bile dah jeles, Payel pon tak nak kalah... sambil peluk aku, dia cakap

" bukan... mak awak!"

Camtu la dia cakap tiap kali disakat dek Opal. Memula tu memang aku tak paham. Nape mak awak? Nape bukan mak aku ? Lepas dah banyak kali dengar camtu... hmmm... last2 aku paham... Bile dia cakap

" Mak awak...!"

Tu maksudnya

" Mak aku!"

Sampai 1 hari bile abah dia balik keje, dia cakap

" Mak, abah awak!"

Maka aku paham dah..he3... so aku jawab

" Ye lah...abah mu!"

Kesimpulannya, nak kata ape ehh?ha3.............


Aku bukan dengki tapi...

Jeles pon tak... sakit hati ye.. tapi bukan sebab mengeluh nasib nape aku tak dapat APC... aku sakit hati.. sikit lah... ramai lagi yg bagus buat keje tapi hari ni bile dapat tau keputusan penerima APC... aku rasa

" owh... macam ni caranya ketua menilai anak buah...."

Entah... speechless? tak... menyampah! tengok katak berjoget lagi bagus.... tapi nak tengok kat mane ek?

Pembawa mulut... teruk!

Sampai hari ni kitorang masih berteka - teki lagi... siapa penerima APC tahun ni masih belum tau lagi. Semalam bos besar janji nak bagi hari ni. Aku ingat dia nak bagi pagi... kalau dia bagi pagi, boleh la aku siapkan terus buku program aku utk majlis tu nanti...

Last2 minit petang semalam aku diberitahu dia nak bagi petang ni plak...aisehmen..! awat lambat sangat? Kang aku main letak jer kang nama sape2, ade lak yg 'meloncat' kang..he3....

Semuanya masih disimpan kemas dalam tangan big bos. Takde sorang pun yg tahu termasuk pegawai yg jaga rekod staff kat sini. Sangat2 sulit lerr kononnyer...

Tetiba kecoh lak kata ade orang dah tau... siap wish lagi kat orang yg kononnya dapat tu? Bile dah sorang wish... orang lain yg tak tau ujung pangkal citer pon sama2 la bergotong - royong wish tahniah... dah kawan tu termenung... resah gelisah ler sebab tertanya - tanya, betul ke aku dapat APC tu?

Tanye jugak lah kat orang yg bawak mulut nih... mane sumber yg bagitau dia pasal penerima APC tu... jawab ehh..

" ehh... tak tau lah.. mane de kita tau..!"

Kalau dah camtu, awat la hang pi pukui canang kat oghang dok kata kawan tu yg dapat? Kalau betul kawan tu dapat, ok la... kalau dak? lagu mana? tak ke kawan tu frust...pasai dah ghamai yg mai dok kata tahniah kat dia... malu kot!

Salah sapa bila kawan tu jadi lagu tu? salah hang kan? dok gatai pi bawak mulut citer tak betuii... adeiihh.. teruk!

Kalau nak bergurau pon, biarlah kena caranya... janganlah sampai terjadi kisah pembawa mulut lak... entah la... aku tak gemar bile dengar mende2 camni.. bahaya woo bile ade orang yg perangainya suka bawa mulut nih... leh porak peranda orang dibuatnya...!

Orang lain lak de yg mudah percaya...laaagi haru..! Anyway...ade berita yg sahih...he3... 2 orang dari 17 orang confirm aku dah tau.............................heehaa..





Isnin, 16 April 2012

Derma ikut Parti?..errkk!!

Tadi aku baca entry ni : http://www.mazidulakmal.com tentang artis kita yg sorang ni. Dia tegnah sakit & perlukan bantuan dari segi kewangan.

 Sumber gambar : http://www.mazidulakmal.com

Cerr korang baca betul pertanyaan yg kat hujung tu? ape yg korang pikir? aku? senang jerr... nak derma pon kena ikut parti ke? Orang tengah perlukan bantuan pon nak berkira dari segi tu ke?

Macam tu ehh? hah? Dari ayat soalan tu, aku tau yg tanye tu orang Islam jugak macam aku. Kalau tak nak derma tak payah la nak call semata - mata nak tanye soklan camtu... kalau niat tu ikhlas, derma jer... tanye ape yg sepatutnya aje... tak payah nak tanye yg bukan2. Kalau tak, sila dok diam...! Keep Silent...!

Ahad, 15 April 2012

MANIA @ ASTRO…

Ade korang tengok MANIA malam tadi? Aku tengok gak sambil2 tukar kaler katak kat buku Opal tu dari hijau ke merah..he3..

Ada komentar sedikit dari aku tentang citer tu :
1. Ebi : Mamat nih… tempat pertama senarai undian? Teruja lerr konon telinga ni nak dengar.. dia bawa lagu rakyat… no. 1 ya? lepas dgar…hmm.. senyuman penuh makna aku lemparkan…camtu je ke hasilnya…? tolonglahh…!
2. Shila Hamzah : Kau @ aku ya? Cuba beri persembahan bertenaga. Dgan skinny jeannya… owh… ngeri tengok! hah… lagu tu memang rancak tapi tak payah la kot terkinja2 sangat ke depan kebelakang cenggitu.. buruk..! errkkk…
3. Awi Rafael : Mangsa kedua lepas Chaq… persembahan dia padahal lebih bagus dari si Ebi tu… Nasib lah kan.. what to do?
4. Aril : ho3… antara artis yg berjaya buat persembahan terbaik malam tadi. Tahniah!
5. Kristal : agak tenggelam suaranya…
6. Jaclynn Victor : Khabarnya hampir hilang suara, tapi cam biasa… nyanyian yg cemerlang..
7. Akim : persembahan kurang mantap lerr… macam semput2 gitu.. kerr memang sengaja ubah tune jadi camtu?he3…
8. Hafiz, Stacy, Adira, Alyah, Hazama, Atira & Estrange : Antara CEMERLANG, BAIK & TERUK… diorang di tengah – tengah…
9. Alyah : Menyanyi tak pakai kasut…? he3… teringat kat Elyana dulu…
Sekian dulu komentar FOC dari aku…he3… owh… katak merah tu ye? meh tengok sini…
cats



Khamis, 12 April 2012

kaki - ku di'botox'kan dek lebah...!

Semalam cuti, korang buat ape? aku? hu3... ni ler nak citer nih... kisahnya malam kelmarin. Lepas balik keje, cam biasalah... uruskan rumah, anak2...

Lepas basuhkan tangan Payel kat bilik air tu, aku dokong la dia keluar. Elok je kaki aku cecah kat alas kaki tu... mak aaiiiiiiiiiii.............!! Sakitnya macam de api menjalar kat urat kaki. Sib baik aku dukung Payel tak tinggi. Baru nak dukung masa tu terus terlepaskan dia... huhh... bahaya..!

Sakitnya sampai aku terduduk kat situ gak. Payel dah lari pi kejar tv..adeiih.. Opal lak datang tanye

" Nape mak? Mak sakit?!"

Aku tau anak yg sorang ni kekadang dia prihatin tapi bile banyak nau yg dia tanye..hu3... sosak napeh nak jawab... Tengah sakit tuu...! en. aus keje malam. Maka terduduk ler aku kat situ sengsorang ngan Opal dok tercengang2 tengok mak dia ni.

Sambil sakit tu aku tengok,haa... ade kesan sengatan, tak jauh dari situ de sekor lebah dah terlentang baeekk punyerr....

Bile bangun je pagi semalam...nahh.. jari kaki aku yg agak tak tegang kulitya dah bertukar jadi cantik... Rasa macam baru lepas kena 'botox' lak... Tegang habis kulit kaki ku macam kulit bayi...ngeh3..adeiih... Tegaaakk jer tak leh bengkok2...kih3... buruk betul...!

Sib baik semalam cuti.. kalau tak, camnelah aku nak sarung kasut uniform tu..hu3...chakitnyerrr...!

Botox la sangat kan?! Haa... lepas ni, kalau de sape2 teringin nak 'botox' tu leh la try cucuk guna bontot lebah... memang confirm tegang..........he3... sakit? eleh.. ingat cucuk botox tu tak sakit ker? dah le mahal...meh try penangan botox bontot lebah... memang bisa...ha3...

** actually sebelum kejadian di'botox'kan tu, aku sembur lebah tu ngan cecair Serai Wangi... terasa macam 
"padan muka aku!" sebab buat camtu..hermmm... sib baik sekor jekk...


Selasa, 10 April 2012

'Berperang' dengan tikus...!

Sejak tikus2 durjana tu gemar sangat masuk ke dapur aku ikut saluran sinki yg kat dapur tu, terpaksa aku isytihar 'perang'.

Minggu lepas je hampir 3 ekor aku dapat tangkap pakai kertas yg de letak gam tu. Tapi tu la... gam tu tak kuar lah. Tikus yg kurus2 leh la lekat. Hok yg besar tu lagu mano pulak? Tu yg leh terlepas sekor tu... geram!

Sebelum ni memang aku selalu biarkan je salur air tu terbuka. Sebab nak letak hose mesin basuh tu.. malas punye pasal... kan dah masuk dek tikus... padan muka aku!

Lepas kejadian tangkap secara besar - besaran ( besar la sangat ! hehe ), aku dah start tutup lubang salur tu.Dah ok dah lepas tu... aman giler bile mende kecik tu takde.. Kalau tak, diorang punye lah best berdendang sakan kat dapur... tah hape2 bunyi yang kuar... Tak leh tido dibuatnya..adeiihhh!

Tapi dek kerana 1 malam tu... yerr... dek kerana leka mengadap Anugerah Bintang Popular tu... abpbh 2011... nak tengok Ziana Zain ler sangat... aku lupa tutup tingkap dapur. Agaknye time tu la tikus buat operasi menyusup masuk. Cilakak sungguh..! Kesannya, pagi semalam dapur aku berkecah balik.. Taik2 baja natang tu bertaburan lagi...

Tak tahan nak tengok baja2 tak senonoh tu, malam tadi lepas aku yakin yg menatang tu memang takde kat dapur tu... aku alih ler sume barang kat para tu. Nak buat pembersihan ler konon...! Elok je aku alih penapis air yg berat nak mampus tu... hu3... natang tu leh lompat depan aku...! Sadis... aku punye jerit.. tak hengaatt..! terkujat punye pasal.... kuang asam tul!!

Maka berlaku lah ade kejar mengejar antara aku, en. aus dan tikus durjana tu. Skali la ngan askar2 kecik aku tu... berbekalkan penyapu panjang... plus kerusi makan.. ( he3.. kes geli kaki dilanggar tikus! ) kitorang ambush tikus tu... errkkk...! Serumah hingar - bingar... Opal dgn Payel yg lebih2 jerit..kih3...

Last2... tak dapat tangkap pon.... buat jerih jer! En. aus kata hewan tu dah lari ikut tingkap... Lepas tu..haaa..... macam nak pengsan aku sental celah2 yang penoh taik baja tu...banyak tul hewan tu berak! Plus ngan botol2 sos aku yg terjatuh masa adegan ganas  tu..habih! Sebotol sos aku rugi...

Aku ingatkan dah takde dah... hooohohoi... tepat jam 3 pagi, aku tergerak bangun nak pi bilik 1 lagi pasal blanket aku di situ. Elok aku buka lampu...hamboi2... dia landing punye la baeeekkk je atas bantal kat situ... budusss...! 

Pagi tadi sesudah subuh baru aku sambung balik adegan kejar - mengejar tu. Sebelum tu aku dah buka pintu dapur awal dengan harapan keluar la tikus tu. Secara senyap dan sunyi... serang hendap punyerr...! Skali tengok dah macam Tom & Jerry pun ye gak... Bayangkan jer lah camne Tom & Jerry tu... haa... gitu ler aku pagi tadi... Tak dapat tangkap gak... Harap2 hewan tu kuar terus... Kalau tak, terpaksalah aku teruskan 
perang' tanpa senjata ni.... adeiiihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh


Isnin, 9 April 2012

Ada 'benda' menumpang - mistik

" Ada 'benda' menumpang di badan saya... "

Pengakuan Pelakon Tv Popular abpbh yg ke-25, Fizz Fairuz. Sebab tu lerr kalau kita tengok badan dia masa ambil piala malam tadi, nampak susut. Nak tau citer lanjut, korang boleh baca kat sini --> gua.com.my

Itu citer Fizz Fairuz. La ni citer sorang kawan aku. Korang taukan filem Hantu Bonceng tu? hi3... sila bayangkan semasa korang baca entry nih....

De la hamba Allah ni dengan bike dia....

Kisahnya, bike tu baru jer dia beli. 2nd hand tapi masih bagus.

hari2 ler dia lenjan bawak pi keje. 1 hari tu, bike tu buat hal... nak repair sendiri, tak reti kot. Pi la hantau ke bengkel. Lepas pomen tu repair merepair.... haruslah nak test dulu kan. Agak2 dah puashati, barulah confident nak bagi balik kat suami kawan ni. kan??

Tup2... citer sampai kat telinga, katanya pomen eksiden masa test bike tu. Pomen tu cakap 

" aku nampak kera melintas. Tak sempat nak elak..."

Lebih kurang gitu la ayatnya ( ayat sebenar aku tak tau..he3 ). Kera? Takde la owner a.k.a suami kawan aku ni syak mende2 pelik. Dah nak jadi ter'eksiden', nak buat camne kan?

Lepas kejadian tu, ok la kan. Tak lama peh tu, bike tu buat hal lagi... 

Anta lak kat pomen lain yg lebih mahir. Pon ade jugak musibah melanda kat pomen kedua ni. Tapi tak pikir mende lagi. Sebab semua anggap tu dah takdir nak jadi. Akhirnya lepas sekian lama kat workshop, bike tu ok balik... owner ni bawak ler pi keje cam biasa. Sampai la 1 hari, de sorang ustaz yg sama tempat keje ngan owner bike cakap

" motor kau ni aku tengok semacam je............ ade yang 'menumpang'..."

Lebih kurang gitu lah.... owner ni memang tak percaya sangat mende2 mistik ni tapi bile dah ustaz yang cakap camtu, dia jadi tak puashati. Dia decided jumpe balik ngan pomen yg pertama tu.. pas didesak - desak, akhirnya pomen tu cakap

" A'ah... sebenarnya bukan kera... tapi masa tu aku nampak pontianak bertenggek kat kawasan tu......"

dan lagi

" Lepas tu malam tu, aku ingat anak aku yg duduk kat bike kau tu... bila nak tengok dekat,rupanya bukan..! pontianak tu............. dia bertenggek kat bike tu!"

Haaaa....... tak seram kau dengar? Siap ngan rambut panjang mengurainya, baju serba putihnyer...dok elok jer bertenggek kat bike tu... hu3!

Baru la owner tu tau... rupa - rupanya sejak kejadian pomen tu jatuh dgn bike tu, dia dah ada 'PENUMPANG' tetap...!! hu3... sadis!


He3... nak letak gambar filem  Hantu BOnceng tu, aku sendiri pon tak sanggup nak tengok peh buat entry di atas itu... makanya, aku letak gambar ni... takdelah rasa seram sangat kan?hi3..........




Sedikit komentar... abpbh 25

Ade beberapa perkara yg aku perasan sepanjang nontonnya abpbh malam tadi :

- Nampaknya Nabila Huda tak berapa selesa dgn dress merah meletoooopnya...! ahakss... 

- Salma : aku tak berapa tau pasal penyanyi ni tapi malam tadi... nyanyian 'Teringin' tu... superb bebeh..!

- Kak Ziana... you are always in my heart.. ho3...!! u rock bebeh...! muahahaa............ kelasss giler bile berentap suara ngan Lan The Typrwriter tuh... superb..!

- Neelofa : errkkk... terasa gedik bile tengok dia mintak tolong Redzuan Hashim bukakan kad tu.. erkk.!! tolong lah..!!!

- Bukan Nabila ajerrr... Fasha Sandha pon cam tewww...! Payah nye nak berjalan ngan dress ala duyung tu..!

- Datuk DJ Dave : aku perasan dia macam nak terjatuh jer time hujung tu... he3

- Maria Farida : wuuuu....bergetah..!! macam anak dara sunti masa dance kat stage tu.. hu3... jeles uuuu...!

- Liyana Jasmay : i tak minat u but seriously.... you face looking shining jer... berseri - seri je... i like!

- Tasha Shila : tak sangka dia pon dapat... hmmm... tahniah lah yerr... * teringat kontorversi yg 1 tu...heh..heh..

- Fizz Fairuz : speechless... i pon!! kih3...

- Johan ( lakinya Ozlynn ) : dah agak dah...sebab tahun ni dia nampak menyerlah...! 

- Didie Alias : artis ni pon sama... muka dia kerap kuar tv... dalam ape je watak... lebih2 lagi kemodi... lakonan dia? well... orang dah banyak pengalaman kan?! menjadi je... he3...

- Natasha Hudson : khabarnya dah pakai tudung ekk? nape nampak lehernya malam tu? fesyen? hmmm...

Sekian dulu madah berbelah aku pepagi Isnin yg serba lemau nih.... tahniah pada yg menang... deserved la kan? 

kredit picture to : @abpbh2011

Pak Nil buat aku terkejut malam tadi... abph 25

okeyy....okeyyy..... cukup2 la tu citer pasal Aaron Aziz tu... he3... Well, ternyata demam 'Ombak Rindu' masih belum kebah lagi. Anyway, congrates pada semua yg menang.

Pak Nil... hu3... sesungguhnya aku terkejut tatkala Datin Seri Normala umumkan Zizan as Pengacara Tv Lelaki Popular.......................... Pak Nil tetiba berlari laju ke pentas.

Aku confiused...

aku salah dengar ke atau Datin Seri yg salah umum...?

Rupa - rupanya dia nak hulur sendiri trofi tu pada Zizan...he3.. Pak Nil... Pak Nil...

Sedar tak sedar sebenarnya dah 8 tahun dah gelaran tu jadi milik Aznil Nawawi... dari tahun 2003 hingga 2010. 1 tempoh yang cukup lama.



Tahniah Zizan..

and of course.. Pak Nil...

tak dapat anugerah tahun ni, tak bermakna Pak Nil tak popular... he3!

Rabu, 4 April 2012

Jiwa + mood kacau = hasil keje CINCAI..!

Hari ni rasa cam tak best jer... kat luar tu mendung sikit, sama la dengan aku. Mendung sikit...

Dah la kena design buku program, bile jiwa kacau camneh...adeiihh... terencat idea aku.... errkkk...!!

Kesannya, buku program tu jadi ala kadar jer... bos.. bos... AJK bos de 4 orang, aku juga la yg nak kena follow - up... time2 jiwa 'terpele'ot' ni.. payah oooo.............................................!

Gi mana nih? takpelah... buat draft la dulu.. esok2 kalau Pengarah tanye..

" Nape cincai jer ni? "

Agak2 bos boleh tolong jawabkan tak? Jawab gini jer bos..

" Sebab tema kali....CINCAI... Tuan..!"

he3... giler berani bos aku nak jawab gitu...? sah - sah nanti dia lagi teruk kena 'sembur' kat Pengarah...ha3...

kredit to google search

Selasa, 3 April 2012

Tragedi tragik seekor lipas...

Ni aku nak share kat sini. ! kisah yg amat2 tragik yang sama sekali aku tersangka akan terjadi....

Kisahnya gini lerr...

Start dari pagi tadi aku dok leka siapkan keje yg 1 nih... tetiba aku tengok ade mende yg tak cukup... yg mengharuskan aku gunakan printer kesayangan ku itu...

walaupun cikai tapi sangat berbakti...! dengan semangat penuh kegonjengan dan perut yg kekenyangan, aku klik utk mencetak dgan keazaman dan keyakinan tahap kepoyosan yg melampau... tetibe......................

Aku tengok ade sesuatu kat kertas yg aku dah cetak tu... sudut kanan paling hujung kat bucu tu basah... Lantas otak aku terfikir.........

" Printer nih kencing ker...?"

Budusss sungguh akal aku time tu.. tapi takpe. Aku print lagi.. kali ni, air yg jernih tu dah kuar warna cokelat kehitaman macam tahi hanjing ( errkkk. ye keerrr? hentam je la... )
" Takkan dakwat printer ni bocor kot! alahai.... tak kan kot!!!"

Puaslah aku belek membelek... siap tukar ink yg baru padahal yg ade tu masih leh guna lagi..bior le seciput pon...jimaaattt..!!

Ingat dah ok... aku try print... mata dok tenung dalam2 tahap nak menelan kat printer tu...tetibe baru la aku perasan... ada sesuatu dicelah roll tempat kertas tu nak keluar.. lepas aku korek2...tengok ape aku dapat?
Gaaaaaa...! Bontot lipas tuuuuu...... tah bile masa la lipas tu de kat situ... tau2 jer dah jadi camnih..adeiihh... padan ler kertas aku tadi basah bagai.....
Tu haaa... siap de darah lagi... seram gak aku tengok..takkan lah printer aku ni bernyawa kot... takkan lah kan?
Aku korek2 lagi...tapi yg kuar kaki tu jer... kepalanya manaaaaaa...? kalau dah de bontot, kepala mesti ade kan?
See... like i said... pasti ada kepalanya skali di situ... bile aku intai2... ade.. tapi kepalanya tak mau keluar... aku coba lagi...
 Akhirnya.... berjaya gak aku keluarkan kepalanya... tuuu dia hasilnya...!

Sorry lah lipas... aku tak sengaja..hu3.. yg engko lalu kat celah2 tu watpe...? kan terkena sudah...!!