Jumaat, 30 Mac 2012

kalau dah malas...

He3... petang ni ade larian kecergasan anjuran biro sukan kat opis nih... semalam aku dah tolong prepared map untuk diorang lari hari ni...

so.. selamat berjaya lah uols... he3... ade jiran di meja sebelah ni bertanya...

" kau lari tak besok...?"

hmmm................................................................. aku diam jap.. peh tu aku jawab

" tak nak lah... kesian lemak2 aku. nanti habis semua cair....!"

kih3... bengang jer member tu dengar... hahaaaa.........................

**kalau dah malas... gini lerr... korang jangan ikut perangai buruk aku nih... tak baik utk kesihatan........  ahakss!funny-tree-running-desert

Khamis, 29 Mac 2012

"sini takde makanan Johor...!"

Ni al-kisah yg terjadi masa aku ngan en. aus pi sarapan pagi kat kedai makan yg 1 nih. Ni citer last week tapi baru ni aku rajin nak citer.

Tengok signboard dari luar... wahh... macam best jer kedai ni kan.. kebetulan pagi tu kami bawak Payel pi klinik...kes demam dia datang balik.. plus ngan batuk2 lagiikk... kedai tu lak yg paling terdekat ngan klinik gomen ni...

Masa mula2 masuk, wahh... de stall kecik.. 2 lagi kat depan kedai tu. 1 stall untuk rojak ngan mee rojak. 1 stall lagi untuk laksa dan sup ( mee / bihun )

1 bahagian lagi utk nasi lemak corner, sebelah tu lak roti canai corner.. macam besar je kan? Leh tahan lah...

Lain semua ok, tibe time nak order en. aus teringin nak try mee rojak tu...

" Mee rojak tu kuah johor ke? "

Lebih kurang camtu la yg en. aus tnye tu. Then pelayan tu jawab..

" entah la... saya tak tau kuah johor tu camne... sini takde makanan JOHOR..! sini semua makanan UTARA...!"

Wahh... eksyen kau..! aku senyum jer la kat en.aus... sesungguhnya senyuman ku penuh makna wokeh..!!

Lepas bla...bla..bla... and en. aus order gak lah mee rojak tu... Elok jer pas pelayan tu pegi dari meja kami, tah camne mata aku ni leh terpandang lak kat 'bunting' betul2 sebelah kitorang tu.. ( mumula memang tak perasan... sungguh..! )

Skali lagi aku tersenyum... aku tunjuk kat en. aus...

" Awak... dia kata tadi takde makanan JOHOR kat sini kan? Tuu... LONTONG tu... makanan UTARA ker?"

Haa.... tak puashati lagi tu, aku hingat just nak semak kan 'bunting' tu jer.... bile aku tengok kat nasi lemak corner tu...haa... semangkuk besau kuah lontong...!

Ni aku musykil ni...mau tanye sikit... LONTONG tu bukan makan JOHOR kerrrrr.....................? En. aus ? Geleng kepala jer la dia... speechless...kih3....!

Rabu, 28 Mac 2012

Lunch today...

Nak makan ape? makan angin jom...!


Diambil pada 27 Ogas 2011 oleh NASA, merupakan salah satu daripada 16 pemandangan matahari naik yang biasa dilihat oleh para Angkasawan. ( taken by astronaut named : Ron Garan )

Pemandangan yg ini dapat dilihat melalui station angkasa disepanjang Rio de Janeiro, Brazil dan Buenos Aires

Cantik kan? Subhanallah...


Another view from Nasa astronaut named Andre Kuipers on board di Station Angkasa antara Antartika dan
Autralia.

Semua gambar nih... aku ambil dari yahoo... saje nak share sebab aku suka tengok... tiada apa yg boleh menandingi keindahan ciptaan Allah...


18 September 2011, barat Amerika Tengah........ ascending melintasi dari Lautan Pasifik Selatan ke  Lautan Pasifik Utara...called Aurora Australia.

Mahram bagi wanita


Tentang jodoh....


kredit to : http://www.nurfuzie.com/2012/03/perspektif-jodoh.html...

Selasa, 27 Mac 2012

Muntah - muntah...ape kes??

Haa... tu la.... dah 2 malam dah camtu. Malam kelmarin muntah... malam tadi pon muntah... adeiihh... sampai lebam bijik mata aku sebab tak cukup tido punya pasal.

Nak tido pon tak berapa nak lena...alahai....................................................................!

v
v
v
v
v
v
v
v

ehh.... bukan akuuuuuuuuuuuuuuuuuu..............! tapi dia ni haaaaaa...............

Dah 2 malam dah camtu... batuk punye pasal! Kesian dia kan!... tapi lega bile dia leh muntahkan lendir kahak tu... cuma... tak tahan tengok bile dia batuk bertalu - talu tu... siksa tul tengok muka dia bile batuk..

Badan dah la haluih ( halus )... alahai........harap2 Payel cepat sembuh..

Isnin, 26 Mac 2012

Mentor...menti... tv3........

Kalau siang semalam dah kepenatan bersukaneka, malam tu aku layan MENTOR 6 lak... 

 
Disebabkan menti Ramlah Ram orang pertama yg buat persembahan, berminat gak lah aku tengok. Bukan nak tengok menti kak Melah, tapi aku nak dengar suara live Kak Melah jer sebenornyee...

huhuuu.... part Kak Melah nyanyi... walaaaahhh... teringat dedolu tapi... 1 jer lah... mungkin sebab usia, key yang tinggi tu kurang power sikit compare ngan masa dia muda dulu... takpelah Kak Melah... suara kak Melah tetap power...

kredit picture to budiey.com

Tapi dah alang2 tengok Kak Melah, gasak gak la aku tengok sampai habihh. Dah tau kan, Wani dah digantikan dengan Tisha dalam tempoh masa 48 jam?

Aku bukan le handal nau pasal muzik tapi nak gak la komen kat sini lepas tengok performence diorang malam tadi.

Ana... suara ok. Bukan la tak sedap. Tapi macam malas jer nak perform sungguh2... nampak ketara sangat masa perform lagu hattn masa hujung persembahan tu... alahai... wat jerih jer tengok... aku pon rasa malas jer tengok...

Anas... aku tak paham nape Kak Pah leh sampai meleleh air mata dengar nyanyian dia. hu3... sorrylah... bukan orang seni kann... tapi pada aku... biasa jer... memang ler air muka nampak bersungguh2 tapi tak cukup 'kick' lagi lah... tu pendapat aku lerr...

Tisha... tone suara, macam Kak Pah cakap... i like your tone... he3... yg ni aku setuju... tone suara dia best.. tapi dia masih boleh perbaiki lagi. Kesungguhan? betul kata Edry... antara 3 orang tu, memang nampak kesungguhan Tisha... mungkin sebab dia sedar yg dia perlu strugle lebih compare to Ana and Anas.. Ferhad pun nampak risau jer masa dia buat persembahan tu...

Persembahan penyanyi jemputan utk segmen khas tu... rasanya better than Anas kot...!! sorry... my words... sebab aku leh tahan bijik mata aku ni dari tengok tempat lain masa dia nyanyi compare to Anas...haaahuuuu...

Tak perlu OVEEEERRRR...........




Hari sukan skolah

Tarikh : 25.03.2012
Tempat : 15 minit dari rumah...he3

Awal2 sebelum cuti lagi cikgu dah bagitau pasal hari sukan nih. Hari jumaat hari tu cikgu Opal tanya kitorang datang tak? Bukan janji... tapi PASTI datang..he3

Maka semalam aku kejut hero2 kecik tu bangun awal cam hari skolah biasa. 


Masa mula2 sampai kat padang tu, Opal dah merengek nak balik. Lagi2 bile tengok aku tak pakai baju uniform keje... lagi la dia tak nak masuk bawah kemah. Pujuk punya pujuk, akhirnya Opal ok. Tapi muka dia tetap nampak risau..hehee


Masa ni tengah bagi nombor kat petugas utk cabutan bertuah nanti... nombor yg kami dapat : 116.

M.C dah kabor suruh kami pi bawah kemah seberang padang nuuu... katanya biar petugas2 jer yang dok bawah kemah tu jaga bebudak... 


Tapi tak semua patuh... including me...ha3... memula memang aku patuh la. 

Tapi tengok kemah utk parents tu penoh jer... aku lak masa tu dah tinggal berdua ngan Payel.. abah bebudak nih dah pi keje dah pas pujuk2 Opal masa aku pi kat kemah parents tu. Dengan beg bebudak nih lagi, ngan air minum utk Payel lagi... Payel lak nak berdukung jerr.... adeiih... tak leh jadi.. 

Last2 aku patah balik pi kat kemah Opal.. he3... kata lah aku 'begau' ( degil )..pedulik hapee kan...!*wink


Masa nih muka tengah cuak sebab aku cakap nak pi kemah ibubapa tu. Hampir2 nangis... ingatkan tak nangis...taaaaaapi... nanti aku sambung...heheee 


Muka monyok sebab kes tak cukup tido... malam tu dia terjaga - terjaga sebab batuk... kesian tengok... tapi sebab takde sape nak jaga dia kat rumah, aku hangkut gak la ke situ... nak wat camne kan... sib baik dia tak banyak ragam pagi tu.


Muahahaaaa.... sambung balik citer Opal tadi... nyaris2 nak nangis kan? ingatkan dia ok dah... tup2 tak lama pastu dia merengek sampai kesat2 air mata... tak nak lari katanya... lari?..a'ahh... Opal de amik bahagian. 

Tapi lambat sangat nak sampai giliran dia.. tu yg dia merengek tu... " Opal nak tido la mak!"

Puaslah aku memujuk...
Hu3... muka Payel...tak leh blah... monyok jer dari mula..

Again..that face...!! hahaa... macam mana muka Payel tu... camtu gak la aku rasa...penat tunggu... 


Heeeehahahaa..... dah bosan giler dah time nih... Topi tuuuu... Payel punye tapi dia mengamuk tak mao pakai.  Kalau anak tak nak pakai, bior mak nyer yang pakai..kih3... en. aus... tah bile dia muncul tah..tau2 dia dah de  je kat blakang aku...

Piala yang berlambak tuu....... hmmmmmmmmm............

1 pon bukan Opal punyer... heheee... kumpulan Opal kalah...hu3... kesian dia...lari punye lah ber'poloh2' ( peluh2 ) tapi tak menang....

1 acara je yg Opal masuk. Acara lari bawa bola dalam bakul kalau tak silap aku..he3... nak tergelak bile ingatkan balik.... Yg ni aku citer di next entry..


Conversation between 3 orang bakal pemimpin masa depan..kih3... ( before acara Opal )


Wahh... serius nampaknya...he3... ape yg dibincangkan tuee...?!! ( still before... )


Cerr teka...sape ngan Payel tu?

Hmm... entah...aku pon tak kenal sebenarnya tapi muka dak pompuan tu familiar sangat.. nape aku rakam gambo nih... haaaa... tu la...

Cerr korang tengok... relax je dia dok atas pangku awek tu... siap leh main peluk2 cium2 bagai...adeiihh... sabor jer la... time nih acara Opal dah nak start dah... puas panggil... si kecik ni leh wat tak tau jer... alahai... last2 mak awek  ( yg dok depan dia tu ) kata

" Tak pelah, biarlah dia..."

Mau tak mau terpaksalah aku wat muka tebal mintak dia tolong tengok2kan sebab acara Opal dah start pon time nih... 

video
Lepas acara Opal selesai, cepat2 aku pi tengok Payel... huiihh... relax betul dia....


Walaupon tak menang acara, Opal tetap dapat hadiah.. tu haa... belon angry bird... sib baik murah...2 hinggit jer sekor...

Kalau hari lain, memang aku tak beli... tapi hari ni, hari Opal nak happy2...aku turutkan..gasaklah... murah, ape de hal kan???


Payel pon dapat gak 1... tapi jap jer dah punah... lepas acara Opal, en.aus terus pi keje... sementara tunggu semua acara selesai,  aku usung2 hero2 kecik ku ini ke surau... 

Masa dok lepak kat pangku awek tadi, aku tengok Payel cam nak tido sangat... tu yg aku usung ke surau..selesa sikit la konon... hmm.. takde maknanya... dia gasak berlari bekejaran ngan Opal sampai berpeluh2.. Opal dah lencun dah ngan peluh...

and.. Payel a bit tempered sikit time nihh... ngantuk la tu tapi tak mao titon... gigih nak main2...


Habis acara baru en. aus datang amik kitorang. sengaja dia amik lambat sebab nak kami tunggu cabutan bertuah tuu...

hu3... skali lagi nombor kami tak bertuah... ( hadiah paling grand utk cabutan bertuah = basikal budak ) huhuuu... takde rezeki.. nak wat camne... sebelum balik, aku belikan lagi belon angry bird utk Payel sebab angry bird dia dah habis punah... Opal punya elok lagi.. kang tak kuasa nak ngadap diorang bergaduh rebutkan benda yg 1 tu...

Bukan 1 yg aku dapat, tapi 2 ekor = 3 hinggit.... sebab akak tu dah nak balik sangat.. belasah jer lah... balik tu dah kul 1 lebih... vrooommm... trus je pi kedai mamak pekena nasi beriani.. Hujan lebat lak time tu... ape lagi... bailk tu...pas diorang mandi... tak lama tu...senyaaaaaaaappp jerr...! masing2 dah terlelap keletihan rupenyer... heheeeeeeeeeeeeee




Khamis, 22 Mac 2012

Ikhlas katanya...

"Aku ikhlas... "

Ikhlas ape?

" Aku ikhlas tak mau pi gotong - royong tu... Tuhan kan suka orang yg ikhlas..tu la pasai..."

Dialog dalam drama Makbul... now showing at tv2... ikhlas katanya...gitu ke ikhlas? sungguh2 hampeiih...

Gaji belom naik lagi weiiihhhh....!

Di ulang... Gaji Belom Naik..!!!!!

Tau ler GOmen dah umum kakitangan sume naik gaji... tapi bukan le la ni terus sume dapat.. Baru umum, Pekeliling ape mende sume tak kuor lagi weiihh.. tapi s.m.s offer loan dah bertalu2 masukk...

Hadoiiyaiii... apeeeeee laaaa... gaji tu pon aku tak merasa lagik... tapi dah ber s.m.s - s.m.s dah masuk... yg best tu, s.m.s tu semuanya dari bank yg sama lak tu... berlainan orang lak tu...adeiihhhh...

Mahu diwar - warkan di sini wahai encik/cik/puan dari bank yang berkenaan, den tau lah interest bank korang murah... tapi.. mintak maap yo lah, den bolum terpikir nak tambah hutang lae... lambek lae lah yoo.... 

Tambah lak aku dapat tau yg korang punyo bank ni ber'songeh' bile tibe time nak luluskan loan...haa... mintak maap yo lah... pasal kengkawan den kek sini dah 2- 3 orang dah 'terkono' ngan kerenah korang tu..

Dah la yerrr... jangan hantar lagi s.m.s2 tu kat aku... penoh memory handphone dah tu... somak!! bukan... dah macam 'belukar' dah semak ehhh... 

Aku ni dah ler malas nak men'delete' s.m.s2 lama... leeetiiihhhhh...........

credit picture to google search

Perjalanan aku ke opis pagi ni...

Sejak jam kat mesin biometrik bawah tu awal, rasanya semua jadi serba lewat. Sengal betul.. 2 - 3 hari ni timing kat mesin tu makin cepat lak... adooiiyaii...

Pagi tadi sebelum keluar rumah, sempat la aku tengok jam... wahh... 14 minit lagi nak kul 8... aiihh... leh ke aku sampai opis dalam tempoh 10 minit?

Maka... dengan gaya gonjengnya..he3... aku vroomm skuter merah tu. kononnya nak laju... tapi... alamakk.... brader depan aku ni...dah la pakai RXZ.. diulang... RXZ! tapi lembab nye macam siput vavi tuhh.... kot ye pon nak jalan2... petang lerr... pepagi ni orang berkojar nak poe kojo weiihhh.... adooiiyaii...

Tengok line clear...aku potong walaupun dgan gaya yg tak berapa hensem & tak berapa jelita... yess... muncung kemarahan ku dah kedepan!

Aku teruskan perjalanan... laju la konon...skali...aiseymenn...!! keta zaman mane tah pon sama macam brader tadi... jalan potang jugak!!!!! tensioooooooooooooooonn.............!!

Cuba nak potong sebelah kanan, tak dapat.... de plak tiang2 pacak warna oren tu... kalau aku redah gak, takut aku pon sama terpacak kat situ... sabar je lah.. nak buat camne...sib baik lorong kiri luah... aku mencilok ke situ...yeeehaaa... dgan sepenuh kuasa tahap dragon ball tuhh... aku masuk laluan biasa kat kilang2 busuk tuhh... errkk..

Skali lagi... alamakkk!!! Lori plak dahhh..... keta kat bontot lori tu dah berjela panjang.. time2 ni lak la lori tu lalu... slow lak tu...hu3... kang aku nak nyelit antara 2 lorong tu... cepat lak jadi 'arwah' kang... demi anak, aku sabar lagii...

Ku teruskan lagi perjalanan. Tak tau dah time tu pukul berapa. Mata tak dan nak tengok... Ingat lepas jumpe lori tu, ok dah..lori tu pon dah masuk simpang lain... leegaaaa...

Hahh.... jap jerrrr.... peh tu tengah syok perah minyak skuter tu.. nak laju lerr kononnye... aduhaiiii........ 'ketam besi' tu plak muncul... berbulu betul aku bile jumpe menatang kuning ni tauu.. dari dulu lagi !

google search

Belakang 'ketam besi' tu lori putih... tah bawak ape tah... aku nak nyelit, lorong tu sempit.. tak nak la terpacak celah2 lorong tu... mati keras kang aku!

Terpaksa la menyabar... sib baik kejap je 'ketam besi' tu dah masuk simpang.. leegaaa....

Sampai opis...pergghh... ngam2 kul 8... alhamdulillah

Note : tak sedar pon masa dok tension jumpe 'ketam besi' tu de member satu opis di belakang...he3... katanya muncung aku dah panjang ke depan...ha3... tu tandanya aku dah betul2 tension lah tuhh...he3

Rabu, 21 Mac 2012

Mata Telus boleh nampak hantu?

Dok bersembang dengan kengkawan tadi... sedap plak berciter kisah pengalaman masing2 tentang alam mistik...

Aku tak pernah la nampak dengan 2 bijik mata nih... cuma 'merasa - rasa' makhluk ghaib tu macam de dekat sesuatu tempat tu... ade lah... nampak dgan bijik mata? harap2 tak lah...he3..

Opal... dulu masa dia kecik ( 2tahun -3 tahun ), selalu dia cakap

" Mak... syyhhh.... diam! "

Jari telunjuk dia letak kat muncung mulut dia.. aiihh.. nape plak kan?

Katanya
" Syyhhh... ade hantu kat situ...!"

Tangan dia tunjuk kat bilik... malam jer lah.. siang dia tak cakap lak camtu.. asalkan masuk maghrib jer sampai awal pagi... tak selalu tapi kerap jugak dia warning camtu... time2 hasben takde plak tu..hu3... buntang bijik mata aku tengok kat bilik yg dia tunjuk tu..adeiihh... sabar jer lah...

Nasib baik la aku tak nampak... memang mintak gitu pon..hu3... tak sanggup nak tengok..!

La ni aku kan jaga kuartes.. tadi dok sembang2... confirm... kalau kata kawan nih kuar kuartes satu hari nanti, takkan de aku nak gi jengok rumah tu.. sekurang2nya tak kan pi sorang... ari tu aku pi sorang lawat umah2 kosong kat kuartes..ngeee!! Sib baik tak jumpa...he3...

Yang aku perasan, orang yang leh nampak makhluk2 halus tu, bile dia bercerita kat orang lain mesti time citer tu bulu roma dia meremang... antara aku ngan hasben... dah tentulah hasben... bulu roma aku payah kalau bab citer2 mistik nih... he3... 
Korang camne lak?

Bile gaji baru GOmen?

Entry khas utk pegawai GOmen yag dok kuartes................;-)

Korang tau gaji bile? ye... minggu nih...

Dah tengok slip gaji ? owh... dah kuar dah slip bulan ni kat AG...heheee.... sila pi check beramai - ramai...

Pada yg dah tengok tu, dah tau kan? gaji bulan ni sama tak dengan gaji bulan lepas? hmm..

Tapi jangan terkejut bile hari gaji nanti, korang tengok amaunnya lain dari yg de dalam slip gaji... bukan kurang tapi bertambah...ha3... dah naik gaji? ehh... beluummmm...

Bile naik gaji baru? Ye... bulan 4  nanti... April yerrr.... bukan Mac yerr... sebab Pekeliling pon lum keluar lagi.. jadi... bukan bulan nih..

Abih tu nape de jumlah yg bertambah tu? bonus ker? heheee... idak ( tidak ) lerr... mane de bonus awal suku tahun ni... ye tak?!

Khabor dek deme ( diorang ) tadi, katenye... AG tersilap kira... tu yg terlebih bayor kat kita penduduk kuarters ni... makanya... pepandai la lu olang pikir sendili ( sendiri ).. mau enjoy the money kah or... simpan...

Simpan bukan saving ke akaun yerr.. tapi simpan sebab nanti AG akan tuntut semulo ( semula ) duit yg terlobih bayar tu...haaa... takdo lah istilah saving yoo...hahaaa...

If aku, dah tontulah simpan.... buatnyer banyak... tak pengsan nak bayar balik... adeiih..

P/s : ni jabatan aku lah...tak tau la jabatan lain... mungkin sama..jadi sila alert lah yerr...

Picture post by the Chive.com

Isnin, 19 Mac 2012

SSM 2012 vs SBPA

Jangan ingat lepas PM umum kenaikan baru gaji gomen nih aku terus senyap ehh.. tak jugak. Senyap aku sebab tengah tunggu sejauh mana SBPA ni betul2 dimansuhkan.

Kalau ikut fizikal, memang mansuh. Lega di situ... tapi... sungguh2 ke SBPA tu betul2 mansuh.. hmm... 

Lepas aku pahamkan betul2, sebenarnya masih ada konsep SBPA tu. Dalam sedar tak sedar, diorang serapkan perlahan - lahan. Tidak lah mendadak macam masa umum nak laksanakan SBPA hari tu. Mendadak... ramai yg meloncat... including me.. he3..

Caranya, kalau ikut SBPA, gaji baru akan naik pada bulan Januari... selepas bulan Januari, akan naik lagi pada bulan berikutnya... SSM 2012 pon masih menggunakan konsep yg sama...

Cuma........ tak lah sampai yang senior hilang seniority diorang. Kalau dalam SBPA memang ramai senior yg rugi tahun berkhidmat. Isu ni aku dah explain dalam entry yg dulu... korang leh cari kat label SBPA tuu...

Sebab tu SBPA sangat kontroversi. Dah la rugi tahun, pastu kenaikan gaji pun ade yg untung, ade yg rugi... 

Bile PM umumkan kenaikan yg baru 8 Mac lepas, ade la sikit kelegaan kat situ. Percaya atau tak, kebanyakkan teman2 terima dengan hati yang terbuka berbanding SBPA tu. Secara tak langsung, pengumuman tu jugak dah pon buat diorang rasa semakin bersemangat untuk menjalankan tugas masing2.

Adil atau tak? tu aku tak mau sentuh. Tapi jangan kata " oh... dah naik gaji, senyap lah..." Seolah2 kena sogok plak kat gomen. Adil @ tak, Allah Yang Maha Mengetahui... Yang tu, memang aku de pandapat sendiri tapi..maaflah... aku tak berminat nak kongsi di sini.

Ape sekali pon, aku lega sikit sebab S.B.P.A mansuh...( Skim Bodek Pegawai Atasan...gulpp..!! )

Khamis, 15 Mac 2012

Telefon lebih penting daripada jamban?

Biar betul..?!

Haa... kan aku dah kata... hmmm.... tak paham aku... camne yg takde jamban tu berak kencing ye? Lebur dalam sungai jer ke haa?

Sumber : utusan malaysia


 Gambar : credit to kerabu sarek blogspot

Ahad, 11 Mac 2012

Bukan berkurangan, tapi makin teruk!

Tu la yang aku dengar pasal ustaz Zul tu semalam.  Bukan makin kurang, tapi makin teruk. Makin tak boleh tido dibuatnya sakit tu.

Betul ke ustaz Zul kena sihir kalau macam tu?Hmmm… orang yg cuba tolong ustaz semalam cakap, kalau kena sihir… makin hari makin teruk sakit tu? betul ke?

Bukan la sebab ‘terkena usikan’ jin kalau camtu? Angah cakap sejak kebelakangan ni kerap je de gangguan pelik. Kalau nak diikutkan, memang rumah yg diorang tinggal ni dari awal lagi macam de ‘sesuatu’. Tapi masing2 tak amik peduli.. ye la.. prinsip “ aku tak ganggu kau, kau pon jangan ganggu aku” kan!?

Tapi semenjak 2 menjak ni, angah cakap badan ank2 pompuan termasuk dia jugak kerap de bekas gigitan bila bangun dari tido. Aku tengok gak..hmm… merah2! Angah kata kesan merah2 tu merata – rata. jap kat badan la, jap kat kaki. Pastu kekadang kat tangan.

Anak lelaki angah, Amir pernah tinggal sorang2 dalam rumah. Time tu la dia kata macam de orang lain skali dalam rumah tu.. ish… katanya ‘orang’ tu jap masuk bilik, jap kang ke tandas… Kelibat hitam katanya…

Tapi bila tengok betul2 takde pon!  Sib baik la Amir tu bukan jenis lemah semangat orangnya. Bukan dia je. Anak yg lain pon pernah nampak lintasan hitam dalam rumah tu tapi masing2 wat tak tau jer… Kat toilet tu selalu jer…he3

Pagi tadi hasben lak cakap, dia terdengar bisikan masa tido malam tadi. Haa?! Bisikan? Katanya macam de orang berbisik panggil2 nama dia. hmm… pelik tu! Aku tido ok jer. Takde lak nak bisik2 panggil dia tengah2 malam…he3

Tu la… tido lagi sorang2 kat situ. Kan dah kena usik…he3… padan lagi pagi tadi aku tengok dia tido elok je sebelah aku. Selalunya kalau dia dah berjaga malam ber-internet, kat mana dia duduk, kat situ la dia tido… hu3…

Patutla masa dia bangun tido tadi dia tengok muka aku macam pelik jer.. Mungkin dia dok pikir, aku ke yg bisik kat dia malam tadi?

Haiihh… pesen aku kalau kejut dia takde nak bisik2 derr… tapi tak ler sampai menjerit kan… wajib dapat penampau jepun lak kang…

Berbalik pada citer angah dan ustaz Zul, dengar kata diorang nak berubat dengan imam mane tah. Harap2 berkesanlah.. insya-Allah…
m
Note : gambar tu hiasan semata..he3.. tapi antara 2 tu, Opal selalu sangat kena ‘kacau’ masa baby dulu. Tengah2 malam lak tu… time hasben takde lak tu… adoiyai…



Sabtu, 10 Mac 2012

Rumah ustaz laluan jin?

Semalam aku dengan ank2 ikut hasben balik kampung jap lepas dengar suami SIL masuk wad. Terkejut gak sebab tak pernah lagi la kitorang dengar abg. Zul sakit sampai kena tahan wad.

Kata angah, abg. Zul sakit lepas balik dari mane tah ( aku lupe tu.. ngeh.. ). Masa dalam keta dia mengadu sakit, macam angin tapi panas. Jap kat bahu, jap kang kat pinggang. Macam angin tu bergerak2 kat seluruh badan kecuali kepala.

Mula2 angah cuba gak tolong rawat abg. Zul.. tapi tak elok gak. Kesian tengok abg. Zul ( kat Melang tu he known as ustaz Zul ), angah bawak suami dia ke spital. Sib baik la dekat.

Check punye check… tak dapat detect. Doktor cakap, jantung ok, tekanan darah naik ( actually, ustaz zul ni takde penyakit darah tinggi tau. ). Ye lah,3 malam tak leh tido, tak stress ke camtu? sebab nak menahan sakit yg tak tertanggung tu. Tu yg darah dia naik mendadak tu.

Menurut doktor, tahap kesakitan ustaz Zul tu 7 daripada 10 skala.  Doktor pon pelik, selalunya org boleh tahap sampai tahap 5 je. Lebih dari tu biasanya orang dah pengsan sebab terlalu sakit. Tapi ustaz zul tak pengsan, dia boleh sedar lagi tu. Tu yg doktor hairan. Macam2 doktor buat, kejap2 amik darah… kejap2 amik darah. Pon tak dapat detect ustaz sakit ape.

Sakit tak jugak hilang sampaikan doktor takde pilihan, doktor terpaksa suntik ustaz zul dengan Morfin! Kenal ape itu morfin? tak tau leh cari kat internet.

Ingat leh senang2 ke doktor nak bagi morfin tu? Tak ehh… tu ubat terkawal yg paling susah doktor nak bagi tau! 

Tapi dalam kes ustaz zul ni, doktor takde pilihan. Ubat tu disuntik utk tujuan melegakan sakit ustaz zul. Baru la sakit tu kurang sikit tapi… tak hilang terus. Doktor masih nak terus buat kajian tapi angah tetap nak bawak suami dia balik. Ye la, dah tau doktor tak leh watpe dah kan? angah decided nak bawak ke doktor pakar terus. Tu tak tau la bile.

Malam tadi masa lawat diorang kat rumah, ustaz zul nampak lesu sangat. Mane taknye.. masa sakit tu, bukan je sakit2 1 badan ( except kepala ) tapi siap muntah2 + cirit – birit sampai air dalam badan jadi kurang. Kesannya, peparu ustaz zul tak dapat nak kembang elok macam orang sihat.

De yg bermurah hati malam tadi datang nak cuba rawat. Lepas rawatan, katanya… rumah angah tu sebenarnya laluan makhluk halus. Ustaz ni mungkin ‘terkena’ masa makhluk halus tu lalu. tu yg jadi sakit tu… hmm… yg ni aku tak mau komen sekarang.  Tu aku citer entry lain. Memang ade citer pasal rumah angah & ustaz zul yg diorang alami sendiri.

angah

* in red circle, ustaz zul and his wife… dalam circle tu 2 orang anak diorang, yang 2 lagi de situ gak tapi aku lupe nak bulatkan…



Rabu, 7 Mac 2012

Dialog spontan kami...

Ni dialog officemate aku :

" Saya ade 2 bos... tak tau nak ikut mana 1... saya hanya menurut perintah..."

Ni dialog aku lak :

" Aku de 1 bos... tapi kekadang de sorang ni buat macam diri dia lak bos aku... sampaikan bos aku pon heran..!"

Sape yg paling kesian kat situ? aku atau officemate aku?

Selasa, 6 Mac 2012

Macam siapa ek?

Cerr korang tengok gambar nih... cam sape ek??




hmm... macam pernah ku lihat, tapi di mana ya?

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
credit to rolandhashim.com

Isnin, 5 Mac 2012

Video kawad Merdeka tahun 2011

Pasal aku de dalam video ni, aku nak gak share kat sini..he3... bior ler de orang nak kata aku jakun ke... ape ker...ade aku kisah?he3...


Sudi2 kan le tengok video nih yer... heheee.... cerr cari, mane aku? muahahahaaa....

Macam2 citer...

Citer 1 : 

Since minggu lepas, tah mane tah datangnye lebah bebanyak tu... tau2 je bile aku buka lampu awal pagi, banyak lak yg masuk serbu ke lampu dapur tu. Ingatkan dah tutup tingkap 'diorang' tak leh masuk...hahh... silap rupenyer... laju je menatang tu serbu masuk. Hari tu aku sembur ngan spray lipas tu... dah le busuk.. erkkk...! 

2 hari cuti ni, lebah tu dah tak muncul. Ingatkan takde dah.. ehh.. rupenye tak. Pagi tadi de lagi. Elok jer aku buka lampu dapur tu, sekor.. sekor.. naik ke lampu. Dari mana tah. Aku buka ler tingkap. Ingatkan nak bagi lebah tu kuar la konon... hampeiih.. bukan makin kuar tapi makin masuk ade la.... adeiihh..

De sekor nak masuk, aku cepat2 la tutp tingkap. Tak bagi masuk la konon!... takde maknanya!.. masuk jugak... ikut lubang2 yg de kat selungsur tingkap tu... Now i know la..camne lebah tu masuk... haiihh... terpaksa la aku spray lagi sebab nampak macam lebah tu nak buat sarang lak kat lampu dapur tu. Busuk lagi... erkkk..! nyampah bau spray lipas tu...sungguh!


Citer 2 : 

Hujung tahun lepas, paip 'by pass' kat dapur tu pernah bocor skali. Lama gak baru diorang datang repair. Dok kaurtes.. camni ler! Kena sabar bebanyak kalau bab maintainance nih... Ni jadi lagi... kat dapur tu gak nak bocor!

Kan dah kata kena sabar bebanyak bab maintainance ni... dah seminggu anta buat report... kontraktor tu memanjangnye la sibuk! jap pi sana, jap pi sini. Kalau aku tau repair paip tu, dah lama aku buat sendiri. Sekarang, time pakai je baru buka paip depan rumah tu. Time keje camni kena la tutup. Nak wat camne...