Selasa, 31 Januari 2012

Cantik tak dia?


gambar ni aku amik dari :


credit to you... beautiful nara..! ;-)

Gambar sekitar Majlis Anugerah PPMH 2011.. dlm bebanyak artis kat situ... yg paling aku gemar tengok... chek mek molek nih ler... 

Simple, kemas... sedap mata memandang...

Gambo lain... korang tengok ler sendiri kat en. beautiful nara nuu ehh..!

Batu karang milik my FIL..

Semalamkan my FIL kena bedah... ~ baca cerita penuh di sini ~

Memula bunyi macam serius jer kan? memang pon... sebab asalnya doktor nak bius penuh... memang tak sedar langsung... tapi... memandangkan faktor usia... doktor tak berani amik risiko... 

Diorang bius separuh badan je... my FIL said... sakit gak walaupon dah dibius. Start dari kul 2... 6 lebih baru kuar dari bilik bedah... 4 jam... my FIL org. yg ke-4... 

Hasilnya...


Ni la batu karang milik my FIL... bapak besar..!!.. sebesar telur ayam gred B...

Padan la my FIL terguling2 menahan skali selama ni... nak kencing pon punye la siksa... rupanya mende tu dah duduk kat ari2 my FIL tah berapa lama tah... yg pastinya, setahun lebih my FIL menderita dek mende ni...

Moralnya... korang jgn. la tahan2 kalau dah nak kencing tu... kalau tgah travel tu mgkin la takde pilihan... ni kalau kat opis pon nak than2 kencing... aihh... jgan. ler gitu....

** en. aus said... hospital Selayang tu macam takde timing utk melawat... tetamu leh dok temankan pesakit dari pagi sampai petang pon takde sape nak marah... nurse pon relax jer, takde nak bising2... bagus gak camtu... atleast pesakit xtertekan sgat sbab de sedara - mara yg tunggu sepjg masa ngan diorang..tul x? **

** Kat hospital seremban? jgn harap le korg leh buat cenggitu... ;-) **

Isnin, 30 Januari 2012

Gentel ape tu?

Fisrt of all... tahniah pada puan Intan Berlian sebab berjaya buat Alisha meninggalkan habit menggentelnya secara drastik...

Payel pon ade habit yg sma. Menggentel... Dulu..

Dia gemar gentel bulu kening sendiri tiapkali menyusu... kerap sgt.. selalu gak aku dengki... tiapkali nak gentel situ jerr.. aku tolak ngan tgan.. marah.. tapi pastu dia buat lagik.. bile dah kerap kena tegur, kena usik... dia stop... tak buat lagi..

Aku pikir dah ok la kan? ha3... takde maknanya...! La ni dia gemar gentel mende lain lak...

Siku aku..!!! 'mangsa' baru Payel... hu3... tiap kali nak titon... kalau tak tul2 penat... selagi tak dapat gentel my siku... payah le dia nak titon..

Makin ditegur makin galak dia nak gentel... adeiihh... pernah aku ngadu kat en. aus.. en.aus try bagi siku dia kat Payel masa si kecik tu tak perasan... hummm... takde maknanye... cepat jer dia perasan... dia tau ler... tu bukan siku mak dia...!! he3... ape lagi... merengek le dia...

Igtkan dah ok dah... kot la dia serik dah kan?... tinggal mimpi jer la... makin galak de la... la ni tak kira bile2... asal sempat jer dia kompom cari my siku...tak cukup gentel ngan tangan... hah... dia gunakan pipi dia plak...dok tenyeh kat siku huduh aku ni... alalalaaaa... payel... ooo... payel... 



**my FIL baru je ditolak masuk ke bilik bedah... hope semuanya berjalan lancar.. insya-allah..

kesiangan

Lepas siapkan minuman untuk en. aus kul 5.00 pagi tadi...  ( dia kena tunggu abah kat spital untuk 1 pembedahan serius...[ baca sini ]... ) aku decided tido semula sekejap sebelum bangun semula kul 6.30 pagi... aku pikir camtu...

Alih2 aku sedar...alamak...!!!! 

7.30...?!!!!!!! aduihh.... kelam kabut aku bangun... dalam hati menyumpah2 gak... nape lah tak dgar bunyi jam? ke jam tak bunyik...? nak check... argghh...!! buang masa... kena buat yg penting dulu... tergesa2 kejutkan Opal... kesian dia... aku pikir kan pasal sekolah dia... pasal masuk opis...adeiihh... tapi paling risau pasal sekolah Opal lah... stakat opis tu, aku bagi la alasan apa pun nanti kan..?!

Kelam kabut siapkan Opal... selalu Opal pakai spentot sendiri pastu baru minum susu... hari ni tak...! Aku suruh Opal minum sus... spentot dia, aku yg pakai kan... nangis2 dia nak pakai sendiri... tapi pas minum susu tu dia senyap dah... 

Sib baik keperluan lain aku dah siapkan awal2... Payel punya beg pon aku dah siapkan awal2... Rutin yg selalu amik masa setengah jam, aku leh siapkan dlm masa 25 minit... hu3... serik!!

Pengasuh dah anta sms tanya... hari ni anta anak tak? sebab dia nak gi spital. 

Sebelum anta Opal, aku balas balik. Siap tanye sape yg jaga budak2... tapi spai Opal dah masuk dlm kaw. skolah, sms aku tak berjawab ( pintu pagar dah tutup masa Opal sampai...hu3.. siannye Opal..!!! tapi.. elok Opal masuk dalam kaw. skolah, ade lagi yg baru sampai rupanya... lega sikit.. adeih... )... 

Payel aku bawak skali naik skuter tu ngan beg dia skali.

Slalunya aku hanta Payel dulu, pastu baru anta Opal. Hari ni semunya serba terbalik... dah lambat bgun kan? Kesian kat Opal... hu3... ape lah mak Opal ni kan? Sib baik sempat siapkan bekal Opal td.... :-(

Peliknya... sms aku tak berjawab2.. Tengok2... laa.... padan ler... dah expired! Ntah bile kala plak tah tempoh credit tu expired... tak sedar langsung...!!! Menjadikan hari aku hari ni makin teruk...argghhh!!!!!

Tawakal je pi terus rumah pengasuh... sib baik akak tu ade... dia lum pi spital lagik.. katanya, mak dia yg jaga budak2... aku baru berkira2... kalau takde orang jaga Payel, aku plan nak emergency je... ;-)

Dah akak tu kata ade, tak jadi ler...


lepas anta Payel, aku balik rumah jap sebab masa kuar tadi cuma pakai sandal jer... pas tukar kasut uniform, amik beg semua... pecut terus gi keje... hati dah risau...sure lambat giler dah...hu3... :-(

yupp...


Confirm... lewat 15 minit... sib la.. nanti kalau kena quiry... menjawab ler aku... adeiihhh...!!! takpe la... yg penting urusan ank2 dah selesai dulu...  -_-'


Doa buat my FIL...

Semoga pembedahan itu berjaya..

Hari ni beliau akan menjalani 1 pembedahan agak serius... untuk membuang sisa saki baki batu karang dalam buah pinggang beliau..

2 tahun lepas beliau sebenarnya dah pun menjalani 1 rawatan menggunakan lazer tapi lepas beberapa lama, sakit tu datang balik...

Nak kencing terasa sakit... kencing tak puas.... dan berdarah... Siksa tengok keadaan beliau...

Bila diperiksa semula, rupanya masih ada sisa batu2 karang yang tertinggal dicelah2 daging... yang itu la tak dapat dikeluarkan melalui kaedah lazer... 

Malam tadi, en. aus dapat call dari my SIL... dia mintak en.aus tunggu di hospital with my MIL. Actually, my kak cik dah sedia nak tunggu abah kat spital tu... siap amik cuti 3hari lagi... tapi....

Doktor tak mahu waris perempuan.... Diorang nak waris lelaki yg tunggu... hmmm... 

Jadi, pagi ni en. aus bangun seawal 4.30 pagi... sebab nak kena rush balik pilah amik my MIL and trus pi ke KL...

Doktor cakap, pembedahan ni ambil masa yg lama utk abah sedar semula... harap2 semuanya berjalan lancar... semoga abah kuat supaya cepat sedar dan boleh sembuh semula.... insya-allah.

Ahad, 29 Januari 2012

aku mahu kurus!!

tak banyak.. nak turunkan berat bdn sikit je... dalam 5kg... pastu nak maintain... paling penting nak keep my tummy supaya maintain kempis!

Hope akan jadi kenyataan and bukan angan2 kosong...hu3!

Khamis, 26 Januari 2012

Lupe nak tepek...ooo tidakkk!!!

Padan ler aku rasa macam something wrong... ghupe2nyer... aku lupe tepek bedak kat muka... !!! ho3...

Kelam kabut punye pasal dok uruskan Opal pi skolah tadi.... sepatutnya sempat tapi tah camne tah milo yang Opal minum ( dak ni dah besor tapi masih menyusu ..eh... me...err... mer'milo'.. ermm... blasah ler labuuu.. masih  gunakan botol susu baby tuh... dah try bagi minum dalam cawan tapi dia semacam tak puas... kena minum ngan botol tu gak..adeiihh.. ) tumpah... bukan sikit2... lencun tang kolar baju sampai ke bahu... alalalalaaaa...!!!

Buntang bijik mataku sekejap..!! tapi bile teringat balik yang botol tu lately kerap buat hal... always make Opal basah with the milo... langsung tak jadi nak marah Opal... 

Nasib baik ler gak baju semalam tu aku dah siap2 basuh, dah siap2 sidai malam tadi... menggosok ler pulak... hampir 10 minit jugak ler... adeiihh.... maka.. keluarlah ayat ni

" Opal... pasni tak payah la minum 'susu' tu dalam botol lagi... nanti mak beli cawan lain... boleh?"

Cam biasa... Opal confirm ulang balik ayat aku tu sampai habis... pastu baru la dia bagi jawapan dia...he3

" ermmm... boleh... nanti mak beli..? ye?"

Okey Opal... he3..

mata tgah stim nak titon.. tapi gigih suap coco crunch tu sampai terlelap..

Rabu, 25 Januari 2012

Alasan kukuh nape meja aku bersepah..

Ha3... lepas ni Pengarah kitorang payah sikit la nak bising..( kot..! ngeeee ) Since kenyataan ni keluar kat newspaper last week...


He3.. ni memang ler bukan newspaper... ni aku copy dari page cik lulu caldina... berita penoh sila baca kat blog cik lulu yer.. Tapi before kuar kat Cik Lulu.. aku dah baca dulu kat opis last week... my bos yang bagi..

Ye lerr.. our Pengarah poning kot mengenangkan keadaan meja kitorang yang konon nye 5S.. sepah, sisih, susun...err.. ape lagi tah... malas nak ingat... sebab aktiviti 5S tu la ramai ade yang MALAS nak buat keje sendiri... sampaikan orang lain plak yang terpaksa buat keje dia... hangguk punye olang..! Sekali takpe... kalau dah hari2.... over la tu kan!

Bukan tak nak beri kerjasama... kitorang buat pe 5S... tapi dah time dia lalu meja we all bersepah... what to do kan? he3... Pengarah tu plak kalau dia tanye... WAJIB jawab... bantai le ape pon, janji ko jawab... gasak...lepas ni kitorang jawab artikel kat atas tu jer... boleh gitu ...?!

Khamis, 19 Januari 2012

Beratur ler..!!

Tadi aku de tinggalkan komen di blog ini...mama tomei.. di entry beliau yang bertajuk " Ganasnya budak2 zaman sekarang.."

Macam mana dia risaukan anak dia... aku pon sama... seperti juga ibu2 yang lain... kengkawan kat pejabat yang bergelar ibu pon risaukan perkara yang sama... Tetibe aku teringat cerita Kak Za... my officemate...

Masa nak beli buku sekolah dan daftar anak2 sekolah hari tu kalau tak silap aku... Kak Za citer... masa tu dah tibe time makan... tapi urusan pendaftaran anak2 de yang lom selesai... masih ramai ibubapa yang tengah tunggu giliran nak mendaftar...

Tak jauh dari tempat pendaftaran tu... kantin... Kak Za dah selesai daftar anak awal2 lagi... dia masih kat situ sebab nak tengok anak dia beli makan di kantin... Masa  tu dia nampak... anak2 sekolah tu beratur... cantik je susunannya masa nak beli makanan... 
picture : credit for google search

Bile tengok line kat pendaftaran... aiikk... tak secantik anak2 tu... memang de yang beratur tapi ade gak yang tak paham bahasa... main redah ikut suka potong barisan sampaikan cikgu plak yang terpaksa tegur..

"encik! sila beratur..!"

Tegas... marah la cikgu tu... padan la muka orang yang terkena tu... tak reti sabar.. dah datang lambat tu... agak2 la kan?!... kalau de urusan penting sangat pon, tu bukannya alasan sampai nak potong barisan kan? Orang lain pon nak cepat jugak... amende tah...


Nota tambahan : Camne la aku leh lupe nak letak tajuk kat entry ni tah tadi...kih3




Pencen ke tak ni?

Ni tentang our senior staff... rasanya last week masa aku jumpe acik tu kat luar, dia nampak santai jer... maklumlah... dah start pencen 1hb hari  tu... ngan t-shirt lusuhnyer... jean lusuh... bersepatu...rambut serba putihnya... meronda2 kat econsave tu ngan anak bujang dia...

Baru2 ni aku jumpe acik tu lagikk... kali ni bukan kat luar tapi kat panty opis... santai tapi dia kata...

" Aku kena masuk keje semula !"

Aiiihh.... bukan ker dah pencen? Bukan acik tu jer.... de lagi sorang... sepatutnya dah pencen start from this week.. tapi aku tengok tadi elok je senior tu lengkap beruniform keje lagikk... Pencen ke tak ni?! konpius jap...

Owh... ayat acik rambut putih tu de sambungannya lagii..

" Tapi sebulan yo! S.B.P.A punyo pasal..."

Padan la... Kata acik tu, jabatan suh bertugas semula sekejap. Dia ikut jer... katanya... kalau S.B.P.A ni, duit pencen aku plus lagi 3ratus... sapo yang tak nak! 

Iyo lah acik oii... 

Rabu, 18 Januari 2012

Cerita aku dengan hujan!

Hujan petang ni... lebat plak tu... alhamdulillah... semalam seharian panas berdenting.. sampai ke malam... Paling kesian kat Payel... langsung tak lena tido.. panas punye pasal... ade kipas pon tak rasa mende...


Bile hujan ni... legaa la sikit... bahang tu reda la sikitkan? Tapi... ade kisah lain... kalau la balik nanti hujan masih lebat camni... terpaksa la aku tunggu kejap... nak redah time2 guruh kilat sabung menyabung ni memang tak la... tak berani de acik weiihh... jalan pon memang tak berapa nak nampak...

Bukan stakat tu jer... selalunya kump. bermotor ni payah orang nak nampak... hairan... padahal keta diorang... tak kira pacuan 4 roda ke ape ker... masing2 de wiper kan? tapi masih tak nampak kami golongan tayar 2 nih...

Kitorang ni memang tak nampak lah... pakai helmet... mane de wiper!! terkial2 je nak bawak motor... paling menyampah bile jumpe lopak air.. kalau di laluan kita ok lagi... ni kalau di laluan sebelah... bile keta dari depan lalu... laju plak tu...haa... siap la ko!! mandi free la jawapnyerr... zasss....!!

Plus... ade yang jadi tukang sorak plak tu... dasar hampeiih sungguhh!! 


Tak boleh makan sambal...

Ni kisah pagi tadi...

Masa nak beli nasik lemak. Aku request ler kat akak tu sambal extra... Sambil dia tambah tu, aku dengar dia cakap

" Orang lepas bersalin mane leh makan sambal..."

Aiihh... hairan gak aku... Yang de kat situ masa tu cuma aku ngan akak tu... Bila masa plak aku bersalin? Payel pon dah 2 tahun dah 2 Jan hari tu... Bila masa aku lak aku pregnant lagik? Akak tu pon sebenornye kerap gak bersembang ngan aku time beli kuih2 dia. Takkan dia lupa kot...

Baru nak jawab, dia sambung lagi...

" Walaupun anak2 dah besar, tak leh makan sambal sangat.."

Kenapa plak eh? Aku idok ler bertanye knape... Masa tu nak cepat... aku senyum jer ler... Ada sesape tau ke pasal pantang yang ni? Betul ke tak leh makan sambal lepas pantang or dan beranak pinak?

Kalau tak leh... Aiih... rugi ler aku... Makan kalau tak pedas, memang payah ler nak telan... Cepat muak!


Rezeki untuk aku hari ni..

Baru jap ni...akak C.C kitorang agihkan mee kari kat kitorang...
mee kari, mi kari
Bile aku tanye ape mimpi belanja nih? Ade la kengkawan yang nakal2 tu cakap... CC mengandung... tu pasal la...LOL... 

Confiuse aku!

Eh... hari tu sape cakap kat aku yang CC tu dah menopous? Hampeih... tul diorang nih....

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
Actually takde sape yang mengandung sekarang... yang ade pon dah nak bersalin dah masing2... he3. 

Tu semua gurauan pagi jekk... CC pon cakap tu propa jer...ha3... 

Layan movie free at mid night..?!

Free...? Tengah2 malam? he3... aku bukan kaki wayang... so, aku tak tau la de ke tak wayang buka tengah2 malam..ngeh3... yang aku citer ni kat umah... bukan astro yang kena bayau ( bayar ) tu... ni free punya... bayau bill letrik jer..

Ni haa... kat tv2... minggu sudah diorang tayang citer "Australia"...


ok la... sesekali layan... syiok jer... lebih2 lagi part Hugh Jackman tu muncul ala2 'mr.cinderella'.... huiihh... gatal je mulut sebut

"eh... handsome gak mamat mutan nih.."

Hohooo... dan dan tu gak en.aus pandang ke tv. Padahal mata dah nak lolap (lelap) dah tu...he3...


Ni pon dah de tayang kat tv2... "While You Were Sleeping"

Tapi tu la... masa dok tengok tu...eh... rasa macam pernah tengok jer citer ni.. tapi...


haa... memang pon... jalan citer tu ade persamaan ngan citer hindi nih...

Patut la macam pernah tengok....

Yang terbaru...

Tu diaa.... " 27 dresses"

Dulu nak tengok citer nih berpayah2 na... Nasib baik de tv2...LOL... kenyataan poyo dari aku....

Isnin, 16 Januari 2012

Hujan la hendaknya...

Langit kat luar tu mendung je dari tadi.. Gelap... tapi kadang2 lum tentu hujan..

Kekadang,  bile hujan... mula la nak mengeluh... kita lupa yang hujan tu sebenarnya satu rahmat... satu peringatan.

Tapi kali ni, aku harap hujan turun la... lebat pon takpe... supaya masa balik nanti takde la lebat sangat..

Atau mungkin terus berhenti... harap2 la...

Dengan harapan... hati mereka yang terasa sebal tu... sejuk sikit... mood yang ke laut tu... ok semula...

Kalau masa kecik2 dulu, aku suka renung hujan..

Gemar biarkan tempias hujan singgah ke jasad... nyamannya! Bau tanah yang basah tu... unik..

Pada aku... wangi! Lebih wangi dari segala perfume yang ada... Tu duluu...

Sekarang bauan harum tu dah lama aku tak hidu... kekadang perasan macam ada tapi....

Tak sekuat dulu... kenapa eh??

Nak belajar bodek bos?

LOL... tu yang aku cakap kat kak za... my officemate... dia gelak... aku nak cakap gi ni..

" Boss... kalau bos nak saya buat keje bos... leh..taaapii...."

Kak Za dah gelak... dia tanye

"Tu bodek ker ugut tu?"

Aku diam jap...eh... aku ingat tu bodek... LOL... amende la...

Mood sebal...

2 hari cuti... 2 hari gak aku tak tengok blog... tengok2 traffic pon merudum... BE ? ...hello nuffnang! bile gaknye my BE nak naik? takkan asyik 30sen jer... kan! Ke sebab... my blog ni tak popular macam blogger lain? ke nak kena letak gosip2 dulu baru traffic nak naik? ke... gitu ke? hmmm... 

Nama pon mood sebal... entry syok sendiri jer la... ke selama ni blog aku ni blog syiok sendiri? Kena ke ada stigma bodek membodek? hohoo... takkan la kot kan?

arghh... mood sebal lagi... belum ape2... officer aku dah tanye pasal slide untuk meeting today... tanye dah siap lom... sabo je la...

mata lak tengah sangap nak tido... malam tadi tak leh tido... jap2 jaga... berdengung kepala... aduiihh... sebal... mood down sungguh hari ni... 

ngantok siiooottt!                                          

Sedap tul tido.... kalau la dapat...errkkk..!!

Now... rasa nak wat cam kat atas ni.... hayun2... bammm!!... tapi mengenangkan kepala aku ni 'selembut sutera'... biar la kartun tu je yang buat... ngehh..! 



Jumaat, 13 Januari 2012

Bagus sangat S.B.P.A ditangguhkan..

Bincang semula... semak semula... supaya lepas ni takde pihak yang rugi... takde pihak yang untung melampau - lampau...

Jangan lepas ditangguhkan... blepas perbincangan dan penelitian semula nanti makin teruk.. sudah la... seeloknya disemak semula kenaikan tangga gaji tu.. .sakit bebenor hati aku tengok... lebih sakit hati lagi bile tengok pegawai kelompok sokongan ni de yang rugi gaji... rugi tahun servis... yang tu aku dah mencecer kat entry ini  dulu :


Sebab ape...? sebab antara yang terkena tu...my hubby...en.aus... Kalau ikut gaji SSM... tahun servis dia dengan aku sangat jauh jaraknya... kalau aku baru nak cecah 5 tahun... my hubby dah 10 tahun servis... 

Bile ikut S.B.P.A... tetibe beza jarak antara aku dengan en. aus dah tinggal setahun jer... termenung en. aus... aduiihh.... sakit betul hati aku.. memang la bukan aku yang kena tapi... pikir la...kalau aku kat tempat my hubby... hohooo... pastinya aku juga rasa kecewa dengan skim baru ni.... bukan menambahkan semangat nak pi keje tapi makin melingkupkan lagi ade la...

Alasan nak bagi penjawat awam lagi semangat keje... kalau kenaikan gaji S.B.P.A tu tak diperbetulkan semual... tak payah nak pukul canang camtu la yee... tu harapan kosong namanya... propa semata - mata.... penjawat awam bukan nya bodoh! standard SPM pon... bukan bererti mereka bodoh! 

Emosinya aku pagi ni... patut pepagi jumaat ni aku lebih tenang.... tapi... bile mengnangkan balik pasal S.B.P.A ni... hermm... jiwa kacau sekejap... adeiih...

Note : ni cuma luahan hati aku... tak lebih tak kurang..

Khamis, 12 Januari 2012

Nak plak Opal makan..

Masa amik Opal kat PASTI semalam, ustazah yang jaga dia tu kata banyak gak dia makan. Petang masa aku nak amik tu pon dia baru mintak nak makan lagi...

Elok la tu... kat rumah pon dia nak makan tapi bersyarat... kena disuap... kalau nak harap dia makan suap sendiri... alamatnya... berjam2 la dia melekat kat kerusi tu tak buat ape... tak luak la makanan yang de depan dia tu...

Mau tak mau, kena la suap kan...adeiihh... 

Harap2 hari ni pun Opal makan banyak macam semalam....

Rabu, 11 Januari 2012

Opal tak nak makan...

Semalam petang masa amik Opal, aku tanye lagi kat ustazah yang jaga Opal... Hari2 pon aku nak tanye gak... nak tau ape jadi kat Opal... nak tau Opal ok ke tak...

Ustazah tu cakap... Opal tak berapa nak makan.. Dari hari pertama hari tu, macam tu ler... macam2 ustazah tu bagi... kuih la... sosej la... roti la... dia makan sikit jer... harapkan kat air milo yang aku bekalkan dari rumah jekk..


Semalam ustazah pesan gak, tak payah bawak air milo... tapi gantikan dengan air masak jer... sebab air milo tak tahan lama... masuk tenghari rasanya dah lain macam... mesti Opal tak nak dah minum lepas tu... terpaksa la ustazah buang...

Rugii jer.. nak wat camne... takde la aku bagi dia bekal air milo dah... memang lah.. Opal kalau tiba bab makan... ya Rabbi... bukan ustazah tu je pening kepala... aku ni pon sama... lain benar ngan si kecik tu... tolak batu ngan kayu jer... semua dia bedal... sampai kan bawang besar tu pon Payel nak try makan..he3...

Cerewet... masyaAllah... sampai aku selalu 'mati kutu'... tak tau la nape payah sangat dia nak makan...

Masalahnye kalau tak makan, nanti perut dia senang masuk angin.. bile dah masuk angin.... bile minum susu... haa... siap la... melambak muntah dia... dek kerana kerap muntah, dia tau dah... kalau nak muntah.. dia tau nak muntah ke mana... bayang kan le... 

Semalam dia cuma makan roti 2 keping... bile masak mee dia nak nasi... bile aku masak nasi... dia nak mee plak... adoiyaii.... kalau makan takpe gak... ni jamah sikit jer... seco'et jer... tak hangin ke camtu? mintak je lebih tapi... tak berbaloi...

Hasilnya... petang semalam dia muntah... tu pon sebab dia batuk... kahak jer la yang keluar...errkkk... sabor je la...

Opal masa 7 bulan...cubby!

Nangis masa temuduga... hu3..!

He3... dah kata tetibe teringatkan kisah masa temuduga dulu... baru jap ni kena gelak kat member pasal share citer aku ni kat diorang.. ha3...

Nangis ko! ha3... takde la nangiis beria - ia pon. sebenarnya aku ni jenis gelabah... pastu memang aku tak gemar ditanya banyak2... macam orang buat salah je rasanya..

Memula masuk bilik temuduga tu aku ok jer... leh relax lagi.. tapi dalam hati debor ( debar ) nok mampuih...! memula diorang dok tanye2 aku ok lagi tapi last2 tu tah camne aku leh jadi sebak plak... ha3... natural ngko!

Memang gitu ler aku bile kena interview... debor sampai nangis... nak tau orang temuduga tu cakap ape? 

Ni haa..

" eh... nape awak menangis? takut ke?"

Lebih kurang gitu ler... aku ingat2 lupe dah ni..

" tak le tuan... saya memang camni... kalau gelabah air mata ni laju jer nak keluar.."

Ha3... mampu gak aku jawab gitu..ngeh3... dalam hati dah cuak nak giler... kantoi la aku kali ni macam interview yg lepas2...

" Takpe... bab nangis tu tak effect kat penilaian awak ni..."

Leega!! he3.. akhirnya... lekat gak keje ni ngan haku...   


Selasa, 10 Januari 2012

2 perkara berbeza...


Subhanallah.... sempadan 2 lautan... yang masin dengan yang tawar...

Dalam al-quran dah dinyatakan tentang garisan ni.

Cume aku tak ingat surah yang mana... tapi memang dah ada dalam al-quran..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

ni kisah ultraman... gigih bebenor lawan raksasa...

siap tertonggeng - tonggeng lagikk... LOL

Roadwalk Butterworth..

Roadwalk... ke... ropewalk ke... semua kat Penang... Kalau roadwalk de kat Tanjung... Kat area Butterworth pon ade gak... cuma masa kitorang pi hari tu... agaknye sebab dah tengah hari... banyak outlet yang dah tutup...

kerr... sebenarnya memang outlet2 tu dah lama tak buka.. tak tau lah... korang kalau nak pi roadwalk Jalan Stadium tu ke... roadwalk Butterworth ker.. kena pegi pagi.. time tu meriah ngan outlet...

Lagi pon hari tak panas sangat... kalau pi tengah hari boleh jer... tapi time tu banyak la owner outlet yang dah bungkus barang... ngan panas terik lagi... errkkk... tak kuasa aku!

Lagi 1... kalau tak silap aku tempat2 cuma buka pada sabtu dan ahad jer... time lain... korang tunggu ler sampai tengah malam...he3... takkan ade...! ( rasanya lah..)


Salah satu outlet...err... kedai yang masih buka masa kitorang round kat situ dalam around pukul 3 petang.


Sunyi gak ler roadwalk Butterworth ni.. Beza antara Roadwalk Jln. Stadium ngan Roadwalk Butterworth ni :

1.  RJS ( roadwalk Jln. Stadium )  guna konsep terbuka... means.. takde bumbung... kawasan pon lebih terbuka tapi padat.

2.  RB ( roadwalk Butterworth ) ... ade outlet + bangunan kedai...  RJS  takde camtu.

3.  RB  agak sempit sikit... + takde toilet awam... leceh kalau nak terkencing!

4.  RJS .. kena bayar parking... and susah sikit nak dapat parking. RB plak...tak sure lah..he3

5. RJS ... ade aktiviti mintak sedekah... RB rasanya takde.


Mai cuti di Penang..

Malas sangat nak buat entry pasal trip ke Penang Krimas hari tu... tapi...

Kalau tak buat nanti, lupe plak. Dah ler aku ni de masalah memory short - term... Kang esok2 nak review balik, takde plak.. Kena la paksa diri... errkk..!

Trip : 3 hari 2 malam dari 24/12/2011 - 26/12/2011. 

Tapi sebab bertolak lambat, sampai pon lambat ler... 

Hari pertama tak dapat nak round sebab dapat hotel dalam around 10.30 malam. En. aus plak tak dan rehat.. terus pi jumpe kengkawan lama dia.. rindu sangat la tu kat geng2 Jln. Perak tu... Gasak...  Orang lain dah berselubung dalam conforter tebal tu baru en. aus nak tido..

Aku? Memang tak dapat ler nak lena sangat..  Terpaksa set jam sebab ni first time Opal jalan jauh without wearing pampers... takut dia terkencing kat tilam tebal tu... tak mao la de terbit bau hancing plak nanti...

Orang paling lena... Ayah aku ler... Dia tido dulu, bangun pon dia dulu... dah siap mandi bagai... ayah bantai tido lagik... hmm... 

Hari kedua, lepas je sarapan nasi lemuni kat roadwalk, round sakan dari roadwalk Jalan Stadium tu sampai la ke Batu Feringgi dalam around kul 8 malam... ayah ajak balik. Nak rehat katanya..

Alaa... aku penat gak tapi bile en.aus lalu kat Padang Kota tu... aisehmen.!!... Macam best je... Memang meriah giler ngan orang... tapi mengenangkan ayah dah kata nak rehat, en. aus trus je drive pi cari kedai makan kat area2 hotel... huhuu... 

Lepas sampai hotel, ayah ler orang pertama mandi and tido dulu... me, my sister ( angah ) and my kids... elok melepak lagi... lagi2 bebudak bertuah tu ler.... kemain segar bugar lagik dok main remote air-cond.. jap panas... jap sejuk... jap makin sejuk... sabor je ler...

Abah diorang ( en.aus )? Hu3... dia round sorang2 je kat Queensbay tu... siap tipon dia dok lepak mengadap Pulau Jerjak  tu tapi takde plak dia kata, "jom.. la" ker..." datang ler sini " ker... 

Mane la aku paham... ghupenyer dia call tu sebenarnya 'hint' dia nak ajak aku dating... with anak2 ler... tak berdua jer kot... owh... aku sure kena ajak angah kalau kata malam tu aku jadi pi lepak ngan en.aus kat pantai tu... 

Dah dia tak cakap2 terus terang... melepas le aku dibuatnyer... tak tau ker bini dia ni kekadang 'blur' sikit... herrmm... En. aus lepak pon tak lama.. lepak sorang2... syiok bebenor la kan? kat situ ramai yang bawak family lepak... tahan sangat la en. aus nak lepak situ lelama... dengan sejuknye.. penatnye...

Hari ketiga : hari last kitorang holiday kat situ. Kononnya nak gi ZOO Taiping tapi sebab kul 3 setengah petang baru nak gerak.. pastu mengenangkan jalan mungkin 'jammed' teruk macam masa mula2 kitorang mai Penang... langsung tak jadi... 

Kul 11.00 malam baru sampai rumah. Tu pon 'bercinta' gak nak tunggu bebudak titon... adeihh... aku pon dah hujung2 nak sampai rumah tak leh tahan mata dah... terlelap - terlelap gak ler.. puas tahan2 tapi dah ngantuk sangat... tau2 dah sampai rumah... legaa rasanya...


Roadwalk vs nasi lemuni...

Lepas pekena nasik lemuni kat Jalan Stadium Hari Krimas tu, rugi besor ler kalau tak round sakan kat roadwalk situ kan?

Orang punyer la ramai... sape2 nak mai Penang, try la datang ni... tapi watch out la... sebab memang ramai orang kat sini.. Meriah beb! Siap de yang nak pitam dah sorang awek tu... Pening gamaknye...


So pastikan korang isi perut dulu sebelum hadap lorong2 mencabar dalam roadwalk tu...he3.. pastikan anak2 dikawal dengan sebaiknya... wokeh! Kalau tercicir, aku tak jamin..


Barang2 boleh tawar... ada yang leh dapat harga murah, ade yang mahal... tengok jenis barang gak la... kalau lagi antik barang2 tu lagi la berharga.


Contohnya macam beskal antik ni... aku dengar diorang cakap harga beskal tu RM 100 ++ tapi tak tau beskal yang mana satu. Cantik lagi kan?


Nampak tak radio antik sebelah serombong besar tu? Cantik tak? Aku berkenan tul tengok... Bukan yang hitam tapi yang ceklat tu... sangat - sangat cantik... macam elvis presley... ehh... ? he3...


Again... another view of the radio... aiikk... de air plak kat belakang radio tu... Haa... sebut pasal air... kat roadwalk ni tak banyak tempat jual air... kalau nak gak kena pi yang sbelah luar. Situ macam2 ada... Cendoi 3 layer pon adaa... gulpp...

Mai sini kalau pandai tawar - menawar... memang berbaloi... tapi kena tengok tul2 sampai dah puas hati baru la korang beli...

*Picture snap via my handphone SE Hazel J20

Isnin, 9 Januari 2012

Panggilan temuduga gred 27

Diorang dok tanya... aku tak mohon ke naik gred kat SPA tu? Sebabnya minggu lepas diorang tengok kat SPA... ramai plak gred kitorang yang mohon 27 dipanggil untuk temuduga..

Kalau ikut kat my officemate, dia kata kali ni SPA panggil dari kalangan diploma yang dulu punya dengan yang mohon gunakan KPSL.

Bengang aku... time aku mohon, keep renew dulu takde plak. Ni aku punye permohonan baru jer expired bulan 10 tahun lepas... nak renew bertangguh2 lama2 jadi malas.... tup2 aku dapat tahu last week geng2 seangkatan ngan aku ramai yang dapat tawaran tu pas chec kat SPA..

Alalalaa... nyampah nyer! time aku beria - ia mohon, takde plak. bile dah malas nak mohon, ade plak la panggilan.. beramai - ramai plak tu.... tension tul dibuatnya!!!

Dah ler KPSL kandas...! Bengangnyer..!

Ape nak buat... padan muka aku ler... takde rezeki... nak wat camne kan?!

Jumaat, 6 Januari 2012

Bukan senang nak lulus interview...

Dari beberapa hari lepas lagi aku kerap jengah blog ni:



Tu gambar ownernya.. nak jengah blog dia? sila - sila kan la...

Beberapa hari ni dia bercerita tentang perjalanan dia untuk interview Bomba bertarikh semalam. Cume dia takde plak nyatakan interview untuk gred ape.

Lepas training semua tu, hasilnya masih menghampakan. Alasan pegawai penemuduga tu dia gagal ke interview seterusnya sebab tulang bahu panjang... 

Ape korang fikir? Mesti akan ada yang mengutuk, cakap macam pasal bomba kan? Aku tumpang simpati la kat blogger ni. Dia dah beria - ia pi training sampai kat balai bomba Taiping tu... tapi tak lepas gak.

Kalau ikut maklumat dari en. aus, kekosongan cuma 100++ jer, tapi yang memohon untuk jawatan tu... 20,000++... rasanya lebih lagi... sebab tu, diorang terpaksa lebih memiilih semasa proses temuduga yang dibuat. Hanya yang betul2 memuaskan hati dan dirasakan betul2 sesuai yang akan berjaya.

Tambahan lagi, pihak dari SPA sendiri ikut sama memerhatikan proses temuduga ni.. Jadi, memang ketat sikit la syaratnya.

Anak buah en. aus  tu perempuan. Dia pon gi gak interview bomba tu kelmarin. Ujian kecergasan semua dia lepas... tapi bile sampai kat berat badan je dia kantoi... syarat lulus temuduga, berat mesti 46kg. Tapi berat ia cuma 45kg... alahai... kurang 1kg jer kan? Pun kena reject gak...

Kan... bukan senang nak lepas temuduga tu sekarang... dulu boleh la guna 'kabel'... sekarang... hermm... lu pikir la sendiri...

Annoucement : saya takde akaun Facebook !

He3... saja nak hebahkan ke seantero dunia... dulu pernah ada tapi la ni aku dah closed account tu sebab my 'lesen' untuk ber-facebook telah ditamatkan dengan rasminya pada pertengahan tahun lepas.

Cuba gak nak 'apply lesen baru' tapi tak 'diluluskan'..he3...

Nape lak minah ni nak meroyan pasal fab bagai nh kan? Sebenarnya tadi...

Aku baru jer pi jengah blog en. Ben... ingat nak tinggalkan komen tapi...  dia dah ubah la plak ruangan untuk tinggalkan komen tu. hu3... tak jadi le teman nak tinggalkan komen...

Terpaksa la teman jadi silent reader jer... what to do...kih3..

Ceria kerana entry itu...

Dah baca entry  ini : Bila guru pon ajar tak betul dan ini : Maaf pada yang terasa

Ok.. meh baca pula susulan dari entry ini : Guru sentiasa jadi perhatian by Gen2Merah.

Ape2 hal pon, cikgu Gen2Merah... sekali lagi akak nak cakap yang akak tak terasa pon ngan entry kamu tu... so jangan ubah apa2 pon kat situ ya... wokey? akak tak marah dik oii... akak ok jer..

Sesungguhnya aku rasa happy bila entry yang ini jadi perhatian.. sebab kalau nak diikutkan jarang benar entry aku dapat perhatian semacam ini. Ni kali kedua entry aku dapat entry susulan dari teman blogger..

Dah tentu la aku suka. Yang pertama dulu tentang ini : Menyampah dengan isu pengiraan kenaikan gaji dibawah SBPA

Tu pon ade entry susulan dari teman blogger. ini entry dia : gaji baru kakitangan awam by Eintan Nurfuzie..

Sekurang - kurangnya aku tau, ade gak entry aku yang sangat menjadi perhatian...he3... dan aku hormati pendapat diorang lepas baca entry susulan  dari diorang tu...

Baru la meriah... baru la betul saling bertukar fikiran... betul tak? he3...

** adeiih.. laparnye perut... berjaya ke aku dengan azam baru nak kuruskan badan tahun ni? adeh...deh...

Maaf pada yang terasa...

Dah baca entry aku tentang : Bila guru pon ajar tak betul ( yang entry asalnya bertajuk : bile guru pon tak ajar tak betul - actually tu tersilap taip.. )?

Aku tak berniat nak singgung perasaan para guru dan dalam masa yang sama, aku takde la menuduh semua cikgu begitu ya... 

Tambahan pula, apa yang aku tulis ( taip lebih tepat kan? ) tu sebenarnya berdasarkan luahan hati beberapa orang ibu yang juga teman sepejabat saya. Sekiranya aku berada di tempat mereka, pastinya aku juga merasakan perasaan yang sama.

Istilah ketam mengajar anak, itu pun bukan dalam bidang cikgu aje... di semua jabatan ada. Aku setuju dengan pendapat Puan Kutu ( owh... akan saya lawat Puan nanti ok ! he3 )

Di jabatan aku pun ada. hehee... Baru je pencen hujung tahun lepas pegawai yang semacam tu... heee... 

Jadi... kalau cikgu - cikgu ada yang terasa dan anggap aku nak menyalahkan semua cikgu... tak lah...

Takkan la dalam setandan pisang, semuanya busuk ! betul tak? ehem... lama betul tak gunakan bahasa - bahasa macam nih... he3... lain macam plak rasanya kat hati...kih3..

Ape pon,  jom sama - sama perbaiki diri... muhasabah diri kita masing2... supaya apa yang silap dapat diperbetulkan... 

Selamat bertugas semua cikgu dan para penjawat awam yang lain...


Khamis, 5 Januari 2012

Nasi Lemuni.. mai ke Penang !

nasi lemuni, pulau pinang

Pernah dengar Nasi Lemuni? 

Hahaa... aku first time dengar nama nasi ni masa pi cuti ke Penang Krimas hari tu..

nasi lemuni, pulau pinang, stadium penang
Ni la dia rupa Nasi Lemuni... macam nasi dagang Terengganu tu tapi... according to my dad, yang bintik2 hitam tu sebenarnya cengkih tapi dikisar halus...

Nape according to my dad? Sebab.. masa aku makan nasi tu, sama je rasanya macam makan nasi biasa... he3...

Apekah lidah aku telah menjadi tebal ketika itu? ha3... Sedap? huhh... lidah den tongah tobal maso tu... lapar lagik... bedal jer la... tapi as long aku boleh makan, maknanya sedap lah tuu... 

Kalau tak.. jangan harap aku nak dera tekak aku telan semua tu... ngeh3..

nasi lemuni, penang roadwalk

Lokasi kedai ni kat Roadwalk di Jalan Stadium, betul2 bersebelahan Stadium Pulau Pinang... belah Tanjung nuu... bukan belah Butterworth...

Tu dia... alamak... tak nampak pulak muko acik yang jual nasi tu... bile masa tah braber tu muncul tah... tak perasan plak... 

Ni antara aktiviti aku masa pi cuti - cuti Malaysia ke Penang masa cuti Krimas hari tu.. Ade lagi aktiviti, nanti aku up-date... Kalu korang tak mao baca, me nak baca.. one day I will... 

Perjalanan awal ke sana leh baca kat sini :



apple hotel penang pulau pinang

Masa ni harga tol dari Tol Senawang ke Tol Juru = RM 54.70 untuk kereta.

Tol jambatan pulak = RM 7.00 juga untuk kereta...

*picture captured via handphone Sony Ericsson Hazel J20

Bile cikgu pon ajar tak betul...

ha3... meloncat lah para cikgu bile baca tajuk entry aku ni nanti... muahahaa... Ni bukan kisah ustazah - ustazah Opal...

Tapi ni kisah yang aku dengar dari officemate yang gi uruskan anak2 diorang semalam... Kak Za.. anak no. 2 dia baru masuk darjah 1 semalam. Walaupun yang sulung dah de kat sekolah yang sama tapi Kak Za nak jugak perhatikan hero no. 2 dia tu...

Ni yang dia cakap... 

Cikgu punyer la garang kat budak2 darjah 1 tu... termasuk anak2 dia. Mentang2 la budak2 tu baru masuk, cikgu nak tunjuk garang... (de sebab la tu cikgu kena garang )

Cikgu suruh bebudak tu nyanyi lagu : lagu NEGARAKU, lagu NEGERI dan lagu SEKOLAH... tapi dalam masa yang sama cikgu2 tu takde sorang pon menyanyi.. aiihh.. camtu ke cara cikgu mengajar? garang je lebih.. tapi macam mak ketam... suruh anak jalan betul tapi dia pon sama jalan senget... amende la..

Ni lagi 1, cikgu takut2kan anak murid. Gini citernya: 

Cikgu cakap kat anak murid, dulu ade sorang murid masuk bilik air sorang2.. tiba2 de orang lelaki kurnug budak tu dalam bilik air tu... ok... full-stop

Kesannya, anak2 murid ramai yang terpaksa tahan kecing dari pagi sampai habis sekolah... balik rumah masing2 berkejar pi bilik air... mujur tak terkencing dalam seluar... 

Tah hape2 la cikgu tu.. kalau ye pon de la pernah terjadi macam tu, tak payah la citer jujur sangat. Cube la cakap camni jer :

"Nak gi bilik air boleh tapi mesti ada kawan teman !"

Kalau la de anak murid yang cerdik bertanya kenapa, jawab jer la

" Kalau de kawan lagi bagus. "

Cukup... nak jawab lebih pon boleh tapi agak2 la... ni tak.. kan ke dah menyiksa murid2 bile citer camtu...

Tapi.. ye ke pernah jadi macam tu? Setahu aku sekolah tu sekarang ni dah lengkap dah dengan kamera keselamatan. Bukan 1 jer... tak tau la berapa bijik kamera tapi yang aku nampak kat luar sekolah tu je de 2 kamera keselamatan. 

And takkan la keselamatan terlalu longgar sampai orang luar boleh duduk bersenang - lenang kat kawasan sekolah tanpa urusan ? Betul tak?

Haa... cikgu nak bagi alasan ape? kalau cakap camtu nanti diorang pi ramai2 plak ke toilet? Ala..had kan la... limit 2 orang je leh keluar kelas... nak ketat lagi... pakai pass... 2 pass je.. kuar amik pass, bile dah masuk semula kelas, bagi balik pass tu... 

Tu yang sekolah aku praktik kan dulu la... tapi yang pass tu biasalah... kalau dah budak2, confirm la de yang hilang. Tapi part yang gi toilet berdua tu berkesan rasanya...

argghh.. sori, aku cume bagi pendapat aku jer... mintak maap kat cikgu2 kot ade yang terasa ke... tersinggung ke..

Note : sampai sekarang aku masih ingat kat cikgu aku masa darjah 1 dulu. Cikgu Zaleha nama dia. Putih gebu... Lembut jer orangnya... tak garang tapi tegas... Walaupun takde gambar, wajah dia tetap segar dalam ingatan....he3

Rabu, 4 Januari 2012

Payel dapat kek jugak akhirnya!

Hari tu 02.01.2012 genap umur Payel 2 tahun..

Aku dah ade buat entry pasal tu kat sini...

Kan aku dah mention without cake..? Ha3.. petang tu aku kuar gak beli kek ngan nenek ehh.


Kesian plak rasanya bile takde ape2.............

Dari side tepi nampak cantik kan? Cerr tengok dari side atas... macam de yang kurang...

See this


Takde ucapan SELAMAT HARi LAHIR...! Sebab... aku betul2 lupe nak suruh budak pompuan tu letak...

Maka jadi la begitu jerr... Nampak ?

Rupa memang cantik tapi.... kek tu kurang moist... budak tu kata moist cake... tapi... tak pon!

Kering jer... spoil betul ! 


Takde nak nyanyi bagai... sebab kami malu2 mao nyanyi....

tapi cerr karoks........... ekekeke

aku pasangkan lilin je.............  

Yang kesiannya... lum sempat Payel tiup... Opal dah cross-line ! Tercengang Payel tengok... he3..

Terpaksa la aku hidupkan semula api lilin tu... sabor jer la...


Yang penting, walaupon kek tu tak menepati ciri - ciri kek yang berjaya... Payel tetap berselera nak makan...


Hasilnya... mulut dia comot habis... taaa daaa... owh.. tak nampak sangat kesan cream kat mulut dia...hehee

tapi hantu kek.....? guest who....................??! ^_^

Diumumkan keputusan KPSL W27 2011

Dengan ini, diumumkan... semua GAGAL dengan berjayanya..! ( hari tu kan aku dah announced calon HQ semua kantoi... aku dah agak dah... kalau dah HQ kantoi... jangan haraplah jabatan di peringkat negeri macam kami ni boleh lulus ehh... jangan mimpi lah.... )

Muahahaa... termasuk la aku..!!! Megah sungguh rasanya nak aku umumkan kat sini... 

Ye... kami ditakuk gred 17... memang sangat - sangat sukar nak LULUS peksa untuk kenaikan pangkat cenggini... maka... makin lama lah kami berada di tahap kuli cenggini... ( mungkin sampai bercucu - cicit... worse sampai ke mati ). Tahniah we all...

Pegawai atasan... toksah nak cakap banyak ! Kome - kome nak naik pangkat punye lah senang... baik yang jenis betul - betul buat keje sampai la ke pegawai yang lebih suka mengarahkan anak buah dari kalangan gred kitorang ni buatkan koje diorang...

Hu3... ni kalau jabatan aku baca ayat maut tu... silap hari bulan, dapat 'hadiah' free dari diorang... naya!

Errgghkk... buat penat aku je usung buku tebal nak mampus tu... bukan sikit2... banyak... macam nak buka kedai buku dah ghupenye... buduh...dan sia - sia... 

Mesti ada yang gelakkan aku sampai berguling2 sekarang sebab mengenangkan hari tu.. cume aku sorang jer yang beria - ia bawak buku rujukan tapi last2 KANDAS gak..!

Entah ape tah yang diorang nak sebenarnya.. aku pon tak paham... baik tak payah wujudkan ujian KPSL...err... sekarang dah tukar nama ke PSL... tuu kan? Sengaja letak harapan palsu... amende la...

Takpelah... bukan rezeki aku nak LULUS kedua - dua paper tu... Musnah la harapan nak naik pangkat dengan segera !...Nak camne... takde rezeki... Hampa? Uhh... 


Follow up citer Opal tadi...

En. aus called me just now.. asked me to call him back la...ha3... Dia tanya...

"Balik tak tengahari ni?"

Of course lah... jadual aku la ni harus ditukar... kalau dulu, beli lauk pas balik keje tapi now tak leh... takut lambat masa nak amik Opal nanti... if late, ustazah tu dah inform awl2 yang diorang akan caj kitorang extra money...

Haa.. tak dapek tu doo..! asyik nak kena keruk duit jer... mano leh tahan.. gaji dah la payah na nak naik!

Bile ditanya kenapa? en. aus said..

" Ni haa... ustazah tu tipon tadi..."

Gulp..!! de masalah ker? otak dah imagine macam2.. amende la aku nih...

" Dia cakap, dia bawak Opal balik..."

Pada asalnya bukan dia yang should bawak Opal balik tapi de sorang lagi ustazah.. B namanya ( bukan nama sebenar ! he3 )..

Tapi sebab dah ramai sangat yang ikut ustazah B ni balik rumah ( yang selang 1 rumah jer dari tadika PASTI tu... ), so ustazah yang call en. aus ni amik dia.. Let me call her... ustazah whittey ( sebab dia putih orangnya... )

Ustazah Whittey tu said... kesian tengok Opal, tu yang dia amik bawak balik with sorang lagi budak. Means that, dia asuh 2 orang jer... ok la t u kan?

And else... Ustazah Whittey tu sadi.. .Opal ok jer... takde masalah, dia ajak and Opal ikut jer tak banyak masalah pon.. Dia called tu sebab nak suh kitorang hantar baju t-shirt ngan track-suit untuk dia mengaji petang ni... tu jer...

Fiuuhh... lega ! ingatkan de masalah tadi... hu3... terharunya ! Opal berjaya hadapi hari pertamanya ditempat baru setakat ni dengan mudah... alhamdulillah... Hope petang ni pon dia berjaya jugak... insya-Allah...

And thanks a lot pada ustazah Whittey sebab sudi amik and jaga Opal...


Nak turunkan berat badan... azam baru aku!

He3... tetiba sebut pasal azam.. tahun baru pon dah lepas berapa hari dah... hari ni baru nak kecoh pasal azam baru...

1 je kot... tapi sama macam kebanyakkan wanita yang lain... azam aku 1 je la ni...

Nak turunkan berat badan... hu3!!!

BMI aku dah mula mencecah tahap over weight... sikit jer tapi kalau bior jer... lelama tak mustahil leh jadi banyak kan?

Amacam... agak2 leh tak turun? atleast 2 kg untuk sebulan ni... agak2 berjaya tak? hurrmmmm....

Opal dah start sekolah hari ini...!

Malam tadi lagi aku tak tido lena... Risaukan Opal... dok memikir sangat sampai terbawak - bawak dalam tido... sampaikan jap2 aku jaga... jap2 aku terkejut dari tido...hu3... sadis nau rasa...


Sebelum - sebelum ni takde plak sampai cenggini teruk rasanya... malam tadi plak jadi gitu... pening... sebab aku dok mikir...

- Camne masa Opal nak kencing nanti? // 

- Camne masa dia makan nanti?  // dia sangat 'kelilit' ( always take time when chewing the food... any kind of food, sama jer... nape tah? ke sebab gigi dia yang jarang? ermmm... )

- Camne kalau ustazah tanye kang? // sebab kat rumah, bile tak ditanya... mulut dia macam bertih jagung ! Tapi bila aku or en. aus tanye something... dia leh 'blur' and becomes 'berat mulut'... macam dia 'kemam' emas palk time tu...

- Camne kalau ustazah plak tak paham Opal cakap? // sebab even now dia dah 5 tahun, pelat dia masih belum hilang.. and sometimes aku kena amik masa nak paham ape yang dia cakap... cume sekarang dah tak seteruk dulu lah... dah banyak improvement...

See... banyakkan aku pikir.. aku plak yang jadi tak confident bile memikir semua soalan tu... risau ! Tu malam tadi la.. see that picture... belum pi sekolah, uniform dia dah comot kena air milo... sib baik leh hilang lepas cuci dengan towel basah...


Aku tak hantar.. just prepare barang dia jer.. en. aus yang hantar. Dah la malam tadi dia keje, he should finish his duty at 8.00 am.. tapi sebab excited nak hantar Opal, dia mintak izin keluar awal... Dapat la aku pi 'punch - card' dulu sebelum patah balik terus pi sekolah Opal.. dekat je dengar rumah sebenarnya..

See... ni tempat sementara jer.. ustazah tu yang cakap. nanti diorang adjust balik. Ramai gak... dari umur 4 sampai 6 tahun. Diorang asing bilik ikut umur. Yang paling ramai, umur 5 tahun termasuk Opal...

Memula sampai tadi, en.aus cakap.. dia buka kasut sendiri pastu terus masuk dalam kelas... takde pandang kiri, pandang kanan dah... confident jer terus masuk kelas... salah tempat plak tu... he3.. dia pi duduk kat group budak2 umur 6 tahun... 

Masa dengar en. aus citer camtu tu, aku rasa ok sikit la... cam lega sikit tapii... then, en. aus told me this...

" Tapi tadi masa ustazah tu tanye nama dia, dia tak jawab... diam jer !"

See... tu la yang aku risaukan ! Akhirnya terjadi... dia 'kemam emas" lagik ! Dari dah lega sikit tadi, aku jadi lagi risau... boleh ke ustazah ni handle Opal? hu3... ( ustazah tu cam garang jer ! hu3...aku plak yang takut )

Cerr tengok beg tu... budak - budak lain macam2 jenis beg... ngan angry bird lah, superman lah... ben 10 lah... Opal? Beg Kelab 3K... bomba punye kids club... ha3.. terserlah sanagat yang dia memang anak bomba! kwang3...

Hah.. 1 lagi... makan paling awal kul 10, harap2 perut Opal tak masuk angin.. sebab kalau tak, chances dia untuk muntah sangat tinggi... ( ustazah dah pesan hari tu, bekalkan dia roti... takut2 kalau dia lapar awal...)

Dah la tadi dia sarapan sikit jer... sebab teruja nak pakai beg ngan kasut baru punye pasal !

Ni kengkawan baru Opal.. masing - masing buat hal sendiri... dalam bilik ni sorang jer nangis... tu haa.. yang hujung paling kiri tu... Opal? Langsung tak... Yang tu memang aku banggalah... tapi bab lain, lum tau lagi...

He3... dalam dok risaukan Opal, sempat gak aku snap gambar girl ni.. he3.. nampak tak cara dia duduk tu?  sangat gegirl... hahaa.. Bile tengok balik gambo ni tadi... ha3... ghupe - ghupenya dia tengah sentap... muka tengah mencebik nak menangis tapi ditahan - tahan... alahai...


Ni kelompok 6 tahun... masa ni kelas dah nak start tapi aku masih refused nak tinggalkan Opal... teruk betul confident level aku masa nih.. amende lah kan? Tapi once bebudak ni dok baca doa beramai - ramai... i wished Opal can do the same way too... lancar je baca doa tu tanpa pelat sikit pun..!

Sekarang 10.30 pagi... aku harap Opal berjaya hadapi dunia baru dia hari ni dengan lancar.. semoga ustazah yang mengajar dan menjaga dia dapat bersabar melayan kerenah Opal tu... Semoga Allah permudahkan segala untuk mereka ( Opal dan ustazah yang mendidik dia.. )... Insya-Allah... Amiin...


Note : at this time i'm still worry about Opal... help me !!