Isnin, 24 September 2012

Tak reti bersyukur ke?

Ni citer Jemaat lepas... Semalam aku dah buat 1 entry.. tapi sebab emo sesangat, aku rasa tak best nak post kat sini... bior lerr jadi entry peribadi aku. Tapi hari ni aku buat summary je la dari entry emo tu..

Ni kisah pasal antara Pengasuh anak2 aku ngan sorang lagi makabah budak yg dia bela. Ni bukan sekali aku dgar kisah antara pengasuh tu ngan makabah budak tu tapi dah byk kali kot... Korang tau, aku ngan akak tu dah kenal dari anak sulung aku tu umur 8 bulan. Now Opal dah nak masuk 6 tahun and aku masih menggunakan khidmat Pengasuh tu utk jaga Payel pulak dr usia dia 2 bulan... now Payel dah nak masuk 3 tahun dah...

Setakat ni memang aku paushati... walaupun harga upah dia agak mahal... RM 250.00 sebulan /anak. Opal je kurg sikit. RM 200.00 jek sebab masa aku hantar tu dia dah pandai jalan sampai Opal umur 4 tahun coz tahun ni Opal dah start skolah kat PASTI tu.. Pengasuh OPal sekarang dah lain.

Termasuk yg ni dah 3 orang yg jaga Opal... and antara 3 orang tu, pengasuh ni la yg paling the best aku rasa! Memang aku paushati.. bab bayaran tu aku buat2 pejam mata je lah... janji dia jaga anak2 aku tip-top!

Tu yg aku sentap bile dgar makabah sorang budak yg akak tu jaga asyik je nak merungut pasal akak tu... ape kes?? Aku kenal je mak abah budak tu! jiran sedepan rumah jekk.. Aku yg kenalkan akak tu ngan mak budak tu sebab kesian... now nak byk komplain plak.

5 tahun aku guna khidmat akak tu tau! ok je... yg diorg ni je tah hape2... nak je aku suggest... ' eh.. kalau tak puashati, anta la anak kau tu kat orang lain..tengok berapa lama boleh tahan?'.. giitu!

Tapi tak kuasa la plak, aku pon bukan baik nau pon ngan mak budak tu. Tak kuasa! sejak kes dedulu - dulu tu... tak kuasa ehh..!

Dulu abah budak tu komplain... anak dia makin tak dengar cakap. Dia nak salahkan anak akak tu... bengong! jgan la nak salah kan org...tolonglah! check dulu silap tu kat diri sendiri...

peh keje, amik anak lambat2... kekadang aku tengok anak tu dah jadi macam anak terbiar dah... masuk meluru ke rumah orang.. peh tu mintak makan kat orang...aduhh! 
Giiitu tau!

Baru2 ni bapak budak tu komplain lagi, " kak, anak sy bile balik rumah...malam tu dia ngadu lapar...."

Haa... beerrrr-hantu akak tu dibuatnya... kena sound, akak tu cakap " time akak jaga budak2 ni, akak bagi makan sorang2 smpai kenyang! tapi bile dah blaik rumah, pandai2 la korang nak jaga pulak!"

amacam? best tak kena 'smash'?! Balik keje tu...masak lah! Dah tau anak korang tu kuat makan... oiihh.. aku pon hari2 peh balik keje, sedaya upaya aku masak utk anak2. Takde aku berrrr-serrrr-ah sepenuhnya kat pengasuh... walaupon kebiasaanya diorg tak makan pon sebab dah kekenyangan.

aku plak yg risau bile diorg tak mau makan. Bile selidik, rupanya akak tu dah siap2 bagi diorang makan. Bukan 2 kali sehari  macam pengasuh lain tu... 3 kaliiiii..!! byk kan?

Dah la anak sakit asma spai dah macma nyawa2 ikan pon masih nak anta kat akak tu.. kalau la ape2 jadi...camne? Bukan sekali dua... kerap kali tau! Dah tentu la aku risau...kang sebab kecuaian diorg tak pasal2 je pengasuh aku yg tanggung...sape plak aku nak upah jaga anak aku peh ni?

Aku syg giler kat pengasuh ni... sebab tu aku overrrr sentap bile akak tu ngadu kat aku camtu...! berrrr-angin sioooott!!!





4 ulasan:

:: Mrs.Eady :: berkata...

ok ok..kalo bab anak ni mmg serender ar..dari muslimah bleh jadi hantu jugak nie..hehehehe...

maszull berkata...

assalamualaikum syu...betul la kekadang tu memang ada ibubapa yg mcm tu susah dibuatnya...:)

lady scooter berkata...

mrs. eady : kan! bikin hati panas je kan?

lady scooter berkata...

maszull : tu la kak... masalahnya akibat perbuatan ibubapa macam tu, kemudian hari akan menyusahkan org lain skali... tu yg sy tak suka tu.