Selasa, 12 Jun 2012

From Felda Lui Timur to Pilah...

Entry lepas aku just wish je.. tak citer panjang pon. Kali ni meh aku share sikit. Hampir sebulan sebelum majlis dilangsungkan, kitorang dah berkampong. Citer lanjut leh baca kat entry nih : : : berkampong : :

1) Kisah Hantaran :

Tugas aku... gubah telekung ngan kain ela.. warrgghhh..!! punye la tonggang terbalik nak pikir. Last2 atas gabungan idea aku ngan hasben maka begini jadinya...


Taa daa... eehh... bukan...silap! hehee... ni yg  kakak ipar ngan biras aku yg buat. Yang bawah ni baru betul aku ngan hasben buat..


Amacam? ok tak? Bab lipat melipat... aku yg buat.  Bab menghias... hahaa... hasben yg buat. Yg tabur2 labuci tu... dia punye keje la tu. 

Separuh hantaran ( gambar atas ) kat Pilah, separuh lagi ( gambar bawah ) kat Mahsan. Rumah mak aku... Aku ingat hantaran tu nak bawak masa Majlis Bertandang kat rumah pompuan keesokkan pagi lepas diorang nikah...  Selalunya kan camtu. Bertukar hantaran masa Bertandang kat rumah pompuan kan?!

Rupe - rupenye kali ni tak. Lain lak roman ehh * cakap org negeri 9 *. Yg ni hantaran utk pompuan hantar masa majlis nikah. Hantaran utk pihak lelaki, diorang hantar masa Majlis Bertandang kat Pilah nanti. Gitu lak...

Disebabkan separuh hantaran dah half way nak ke Lui, takde la aku bawak ke Pilah. Kang nak kena berpatah balik hantaran tu... leh rosak design..hu3. Kami tunggu rombongan lelaki kat Mahsan je.

Tu pon malam tu dah dekat sangat ngan umah pengantin pompuan, telekung tu terbalik... adooooiiyaaiii... terpaksa la kutip labuci2 yg bertabur kat lantai keta tu 1 per 1. Sib baik leh repair balik..hu3



2 ) Kisah malam nikah :

Malam nikah tu... bersamaan 1 Jun... Janji kata nak nikah pas isyak. Ikut rancangan gitu ler. Ngan tak call, kitorang gerak trus ke Lui Timur. Budget adik beradik yg lain dah nak sampai. Agak2 nak dekat dah ngan Lui Timur, baru la tergerak nak call... OMG...!! rupenyer diorang yg lain termasuk Pengantin Lelaki baru nak gerak dari Pilah... Sabarr je lah... Ni namanya sejarah berulang... * masa wedding aku n hasben duluu..*

Separuh hantaran dah sampai dulu, separuh lagi sampai kendian...yg bezanya, dulu pengantin ( hasben ) sampai dulu with half from the hantaran. Kali ni, pengantin ( my BIL ) sampai kendian with half from the hantaran. Sadiss betul...he3...


Lebih sadis lagi, peh pengantin selamat dinikahkan... high heel kesayangan ku putus kat situ gakk..!!! alalalaaaaa... sedihnyer! Terhencut2 ler aku balik malam tu... sadis tak? sadiss woooo....



3) Majlis 2 in 1

Majlis Bertandang kat Pilah, kitorang decided nak tumpang sekaki buat aqiqah utk Payel. Opal dah buat dulu. 

Tu haa.. import dari Tembangau. Sebab takde lori.. tu haa... peh balut ngan guni dari ekor ke leher, hasben  ngan sahabat ehh.. Potai... tambah lak lagi karung hitam. Lori takde... apa lagiii.. sumbat dalam boot keta ler.. tu yg berbungkus ngan plastik hitam... supaya bile kambing2 tu kencing, tak ler kotor boot keta tu kan!

Bawak gitu jer dari Tembangau ke Lui Timur. Tumpang kat rumah mak angkat Lui seminggu sebelum kenduri. Peh tu dari Lui ke Pilah pon...boot keta gak tempat ehh... he3... memula tu riuh gak la kat boot tu otw ke Pilah. Tapi bile sampai kat Mahsan, kambing2 tu dah senyap. Masing2 dah cuak... Nasib baik tak pengsan. Pas bagi minum air, hasben sambung bawak ke Pilah.

Alhamdulillah... selamat kambing2 tu sampai di Aqiqah kan oleh my FIL.

owhh.... panjangnye..tapi tu la antara detik menarik yg berlaku sepanjang majlis tu dilangsungkan.. bubbye!







2 ulasan:

Gen2Merah berkata...

memang meriah kan saat meraihkan majlis persandingan.. semua keluarga akan turun sama2 membantu

maszull berkata...

assalamualaikum syu...begitu cite nyer nasib baik la x ada apa2kan...mcm mana kasut tu boleh patah kesian nyer...:)