Selasa, 10 April 2012

'Berperang' dengan tikus...!

Sejak tikus2 durjana tu gemar sangat masuk ke dapur aku ikut saluran sinki yg kat dapur tu, terpaksa aku isytihar 'perang'.

Minggu lepas je hampir 3 ekor aku dapat tangkap pakai kertas yg de letak gam tu. Tapi tu la... gam tu tak kuar lah. Tikus yg kurus2 leh la lekat. Hok yg besar tu lagu mano pulak? Tu yg leh terlepas sekor tu... geram!

Sebelum ni memang aku selalu biarkan je salur air tu terbuka. Sebab nak letak hose mesin basuh tu.. malas punye pasal... kan dah masuk dek tikus... padan muka aku!

Lepas kejadian tangkap secara besar - besaran ( besar la sangat ! hehe ), aku dah start tutup lubang salur tu.Dah ok dah lepas tu... aman giler bile mende kecik tu takde.. Kalau tak, diorang punye lah best berdendang sakan kat dapur... tah hape2 bunyi yang kuar... Tak leh tido dibuatnya..adeiihhh!

Tapi dek kerana 1 malam tu... yerr... dek kerana leka mengadap Anugerah Bintang Popular tu... abpbh 2011... nak tengok Ziana Zain ler sangat... aku lupa tutup tingkap dapur. Agaknye time tu la tikus buat operasi menyusup masuk. Cilakak sungguh..! Kesannya, pagi semalam dapur aku berkecah balik.. Taik2 baja natang tu bertaburan lagi...

Tak tahan nak tengok baja2 tak senonoh tu, malam tadi lepas aku yakin yg menatang tu memang takde kat dapur tu... aku alih ler sume barang kat para tu. Nak buat pembersihan ler konon...! Elok je aku alih penapis air yg berat nak mampus tu... hu3... natang tu leh lompat depan aku...! Sadis... aku punye jerit.. tak hengaatt..! terkujat punye pasal.... kuang asam tul!!

Maka berlaku lah ade kejar mengejar antara aku, en. aus dan tikus durjana tu. Skali la ngan askar2 kecik aku tu... berbekalkan penyapu panjang... plus kerusi makan.. ( he3.. kes geli kaki dilanggar tikus! ) kitorang ambush tikus tu... errkkk...! Serumah hingar - bingar... Opal dgn Payel yg lebih2 jerit..kih3...

Last2... tak dapat tangkap pon.... buat jerih jer! En. aus kata hewan tu dah lari ikut tingkap... Lepas tu..haaa..... macam nak pengsan aku sental celah2 yang penoh taik baja tu...banyak tul hewan tu berak! Plus ngan botol2 sos aku yg terjatuh masa adegan ganas  tu..habih! Sebotol sos aku rugi...

Aku ingatkan dah takde dah... hooohohoi... tepat jam 3 pagi, aku tergerak bangun nak pi bilik 1 lagi pasal blanket aku di situ. Elok aku buka lampu...hamboi2... dia landing punye la baeeekkk je atas bantal kat situ... budusss...! 

Pagi tadi sesudah subuh baru aku sambung balik adegan kejar - mengejar tu. Sebelum tu aku dah buka pintu dapur awal dengan harapan keluar la tikus tu. Secara senyap dan sunyi... serang hendap punyerr...! Skali tengok dah macam Tom & Jerry pun ye gak... Bayangkan jer lah camne Tom & Jerry tu... haa... gitu ler aku pagi tadi... Tak dapat tangkap gak... Harap2 hewan tu kuar terus... Kalau tak, terpaksalah aku teruskan 
perang' tanpa senjata ni.... adeiiihhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh


2 ulasan:

Ini Kisah Tia berkata...

hahaa! sumpah lawak baca citer akak ni .. bersusah payah akak kan .. yang pastinya , akan memang tabah dalam menyenatl baja2 durjana itu .. ahaa .. chaiyok akak chaiyok!

lady scooter berkata...

tia : lega sekejap bile takde lagi dah gangguan cik Ti tu..he3