Selasa, 21 Februari 2012

Nape kitorang lebih suka beli makanan fast food?

Ni yang aku dengar dari kengkawan kat opis... Keluhan diorang tentang harga makan kat kedai2 makan area Seremban ni...

Nasi putih... dulu baru = RM 1.00 jer... Untuk nasi penuh la. Sekarang.. ada yang tamak, naikkan lagi 50sen.. Dah jadi RM 1.50... tu Melayu kita sendiri tu...

Keluhan sorang kawan ni, nasi paprik jer... 2 pinggan, plus air minum. Lepas dikira... hahh... RM16.00 semuanya... Mau tak buntang bijik mata kawan tu? Si suami tak puashati... dipanggil budak yg buat kira2... disuruhnya kira semula 1 per 1 depan mata dia... siap tulis atas kertas... sebab dia nak tau apa yg mahal bebenor tu..

Kira punya kira... Ek eleh... Baru RM12.00 jer... Berape beza tu? RM 4.00 kan? Banyak tak tu? Bermakna dia caj RM 2.00 per 1 kepala... melampau tak? Nak kata restoran besar sangat sampai setahun leh cecah 3 juta pendapatan... hmm... tak tau la.. Nak kata de caj gomen.. Takde pon...


Tu kisah pertama.


Kisah yang lagi 1 pon camtu gak... Kawan pada kawan yang 'terkena' ni gak. Makan kat area Seremban 2... Pon harga melampau gak..! Tau apa diorang buat... Amik gambo kedai tu... Buat aduan kat bahagian Hal Ehwal Pengguna... Tak lama lepas tu, kedai tu berjaya mendapat 'habuan' disebabkan sikap tamaknya...! Setimpal @ tak...aku tak pasti...

Tapi... yang pasti... Harga beras tak naik !!!!! So, knape nasi sepinggan tu nak naik sampai 50 sen?!! Tanak pakai minyak masak ke? nasi putih jer pon!!! 

Tu belum lagi yg lain2... Belum kira saiz ayam tu haa.. Seciput jer... Macam saiz puyuh je... Kekadang tak sampai pon... mahal jugak.. Diorang caj sampai 4 hengget !!... Giler peniaga kita dengan duit pelanggan ni kan? Hadap betul! Kalau tak hadap, nape nak up harga melampau camtu eh?

Untung la aku dah lama tak beli makan siap kat luar... Masak sendiri lagi puashati... Tak reti masak? Aku sudi belajar... Lepas tu bahan2? nak tambah apa pon tambah ler... asalkan sedap.! he3... Takut lak nak makan kat kedai sekarang ni.... cekik darah sangat...!

Note : tips nak jimat kalau makan kat Fast Food restaurant...: datang time lunch hour..! he3... berbaloi...! 




2 ulasan:

sailaaf berkata...

sekali kena kira balik, msti cuak punya budak tu.

hehe.makan time lunch hour tu mcm tau je kat mana

lady scooter berkata...

sailaaf..: he3... diorang dah tambah lagi senarai menu jimat utk lunch skarang..