Selasa, 26 April 2011

Hidung berdarah..

Tengah dok leka download lagu tetibe dengar Opal bersosek – soksek.. Aku ingatkan kenapa.. Bila aku tengok betul – betul..

DARAH..!!!

Kelam kabut jap cari towel. Lepas bungkus ais seketul 2, aku tekap kat lubang hidung dia yg berdarah tu.

Dulu kecik2 dulu atuk kau takde nak tekap2 ngan ais nih... takde tau!

Umah atok Opal takde peti ais... Zaman tu kalau de peti ais kira dah hebat dah tu.....

Jadi.... Apa atok buat??

Dia pi cari daun sireh..... lepas tu....

sireh
sireh1

Dia ramas2 daun sireh tu sampai lumat..


Lepas selawat 3 kali, dia sumbat lubang hidung aku yang tengah darah tu… 

Hahh.... terus elok.... ajaib betul....

( Lagi 1 kegunaan daun sireh ni yang aku tau..sangat mujarab untuk rawat budak kecik yang kena angin pasang ni…kalau tak silap aku la, angin pasang nih leh buat pusat budak tersembul pastu kalau tekan – tekan dengan tangan, ade bunyi macam angin.. caranye : " layurkan daun sireh tu atas api sampai sikit layu.. Pastu tekap kat perut budak sambil berselawat.." insyaALLAH... Lama – lama elok la sakit tu..")

Tu dulu la.. La ni susah dah nak jumpe daun sireh... jadi caranya, cam yg aku buat tu lah... tekap dgan ais biar darah tu berhenti menitik..





Selasa, 12 April 2011

Apabila mak buyong memborong…

Asyik cerita sakit hati je..

Tukar la pulak…

Masa lunch hour khamis lepas

Mak buyong yg jugak officer aku kat opis tu minta temankan dia..

buat ape..? mula-mula..

makan la…

then… run to econsave yang terletak kat belakang opis kitorang tu..

Makcik ni punye mom and her sis ade berniaga kat pasar malam..

Kat PD..batu brape?

Sorry..lupa lah…

Disebabkan kat PD takde pasaraya harga patut yang macam econsave ni..

So..tiap – tiap khamis, sure dia jengah kat tempat nih..

Beli ape yang patut….

DSC00176

Sambil memerhati and jadi tukang jaga trolley..ha3..

aku ‘snap’ la beberapa gambar…

saje suka2-suka..

Makcik ni tak tau pun aku buat keje nih..hehe…

DSC00178

Yang hijau – hijau tu..timun…

Yang oren panjang – panjang tu..adalah lobak ye puan - puan..

Yang bulat-bulat tu…tomato…nampak tak tu?

Aku ingatkan main beli agak – agak je..

Rupenyer tak.. sambil dia memilih tu..

Aku tengok mulut dia teerkumat – kamit..

Ingatkan baca doa..

Rupa-rupanye bukan daa…

Dia tengah mengira berape biji timun yang dia dah amik…

supaya tak terlebih beli..

elakkan membazir !

Katanye….

Owh…..








Ahad, 10 April 2011

Ben 10 yg gila kuasa...

Perhatikan betul2.... jeng.. jeng... jennggg..!!

DSC00191

Cube cari ape yg pelik kat situ?

iye.. betullah tu.. kasutnya! siilap sarung!

mane lagi sebelah... bogel je kaki tu.. jom cari!

DSC00192

taaa.. daa.... baeek punye tenggek...

DSC00232

mr. spiderman tu terpaksa di'cuti rehat' kan sekejap... pasal mr. Ben 10 dah gila kuasa..! ha3






Ulat muka..?

Hehehe…bunyinye macam mengerikan sangat.. Tapi ni la yang aku dah tengok bila husband buat rawatan resdung menggunakan kaedah tenyeh muka dengan lipas tanah. Bukan buat sendiri ye..

Siang tadi on the way balik dari kampung, kitorang singgah jap kat umah yang buat rawatan resdung nih..

Ni bukan first time tapi ade lah dalam 4 ke 5 kali dia try this alternative treatment.. Tu pun lepas dia dah try makan ubat resdung lah, guna corong asap tu la.. Gunakan apa ek.. Yang kita selalu jumpe kat tapak bazar tu..

Alaa.. Yang kita sedut pastu.. Tunggu sampai kuar hingus tu.. euuhhh.. Geli la pula bila terbayang gambar hingus tu… yarkkk…!!

Tapi semua tu tak berkesan langsung.. Bangun pagi tetap gak bersin… Kalau makan belacan ke, makanan laut ke.. Sah-sah la hidung jadi gatal2.. Muka rasa merenyam semacam je. Kadang-kadang time duduk relax-relax pun leh rasa gatal kat kulit muka tu.. Lebih-lebih lagi kat hidung.. Pastu.. Jerawat tak payah nak cakap la… Berlekuk-lekuk kulit muka tu jadinye..

Kebetulan kat kampung husband tu ade sorang makcik yang buat rawatan alternative.. So.. Apa salahnya kalau stakat cuba try test kan? First time dia pegi, I follow, tapi aku tak masuk kat umah tu. Just tunggu dalam kereta... ( Sebenarnye tak sanggup nak tengok ulat-ulat yang menguit-nguit tu.. euuhhh… geli makk… )

DSC00251

Hah.. gambar kat atas ni hasil daripada rawatan yang husband dah buat siang tadi.. Yang dalam bulatan tu... Semuanya ulat-ulat yang jatuh dari muka husband lepas makcik tu tenyeh perut lipas tanah tu..

Sebelum tu, adalah makcik tu baca Bismillah… Pastu adalah lagi bacaan doa yang dia baca sambil tenyeh perut lipas tu... Kepala lipas tu dia cabut dulu, then barulah dia tenyeh mula dari dahi turun ke pipi and bahagian lain kat muka husband aku... ( Masa tengok tu actually, dalam hati ni rasa macam nak lari je... tapi ku tahan jebat..!! )

Dalam beberapa saat, aku dah mula nampak beberapa ekor ulat kuar dari liang roma muka husband aku... hu3… Geli siuutt... Tapi aku tengok gak tak berkelip mata langsung... Sebabnye aku pernah dengar cakap –cakap orang yang kata ulat-ulat tu sebenarnye kuar dari perut lipas tu... Pendek kata rawatan nih cuma nak menipu orang je..

DSC00248 

Tu yang aku tengok, aku tenung betul-betul… huhh… Yang putih – putih dalam gambar tu yang macam benang halus pendek tu la ulat-ulat yang muncul dari kulit muka husband... Memang nampak la ulat2 tu keluar dari liang muka dia masa tu. And makcik tu kutip 1 per 1 ulat-ulat tu letak atas kain hitam… Ada gak yang jatuh sendiri…

Sekali rawatan, makcik tu gunakan 10 ekor lipas tanah… Tak lebih, tak kurang… Nape? Tak percaya? Mula – mula dulu aku pun tak percaya… Masa 1st time aku tengok tu pun aku macam tak percaya..

And lagi aku tak percaya bile aku sendiri mintak makcik tu tenyeh lipas tu kat muka aku pulak..


( Sangat – sangat aku tak percaya… Masa makcik tu tenyeh muka aku with the lipas, aku masih tak percaya dengan apa yang aku tengah buat tu... Ha3.. )

DSC00244

Mula-mula tenyeh tu, aku dah mula rasa merenyam je kat kulit muka nih... ( aku pun penah ade resdung tapi tak seteruk husband ) Pastu aku nampak de sekor ulat tu keluar dari liang roma aku..( makcik tu de bagi aku pegang cermin muka at that time )

Mula – mula sekor je… kecik... Makcik tu tenyeh lagi, keluar lagi.. Besar dari yang mula – mula tadi.. 3 ekor plak tu... Time ni aku tak leh tahan, aku jerit kat husband minta tolong dia kutipkan ulat – ulat tu cepat.. Geli uu… Cepat-cepat dia tolong…( Tu la kannn.. tadi nak sangat try... kan dah… padan muka aku… ha3 )

Nasib baik tak banyak.. hu3.. Siang tadi husband buat lagi, wahhh… above 15 ekor ulat yang kuar... Kalau dulu aku geli, tapi tadi... Aku pulak yang geram tengok ulat – ulat tu… Siap tolong kutip lagi menda alah tu dari muka husband...


So… bile dah pernah rasa pengalaman tu sendiri, apa yang dapat aku simpulkan kat sini ialah… memang ulat-ulat tu kuar dari kulit muka kita... Kesan lepas buat rawatan tu untuk permulaan memang ade lah sikit rasa merenyam and kurang selesa sikit.. Tapi after a few times, kita akan rasa kulit muka muka a bit smooth than before…

Yang menguit-nguit tu ulat resdung… gambar agak blur sikit sebab video amatur kan..Can't do more lah…. Pada mereka yang tak percaya tu..it’s up to them… takde paksaan to believe it….

It’s just a story from my experience… and it’s just a part from my memories that I wanted to be here in my blog….

Huuhh..speaking….berhabuk…
It’s up to you to believe it or not..but..believe it…dalam dunia ni..macam – macam adaa…

up-date : F.Y.I... alamat tempat ni aku memang tak tau tapi kalau sape2 tau jalan lama dari Tanjong Ipoh ke Pilah tu.. yg a.k.a Kg. Parit tu, kedudukan rumah tu sebelah kanan jalan kat situ. Dekat ngan surau lama and rumah makcik tu ke dalam sikit dari surau tu...



Ahad, 3 April 2011

ABC..=..Air Batu Campur…

Ni bukan siang tadi aku bedal.. tapi last week.. tak sempat nak masuk dalam entries aku last week…

air batu campur ABC

Tengok dari atas biasa je.. tapi.… tekak masa tu cume tau nak telan yang sejuk-sejuk je… so.. bedal je lah..

Air batu campur ABC

dah separuh cair baru dapat korek isi bawah nyer.. wahh.. macam2 ade.. termasuk la jeli bulat yang warna merah tu…cincau,cendol..kacang..barli…

Kira ok lah tu kan…lupe plak brape harganye…sebab kirim kat orang..bukan beli sendiri..he3..



Sayang mak...!

Tu la yang si abang cakap kat aku pas maghrib tadi..

Puncanya, aku buka astro channel 106.. si adik dok leka tengok zikir asma ul husna masa tu..
Si abang request mintak tukar citer doremon..

Disebabkan si abang dah selalu sangat ngadap kartun, aku kesian kat si adik.. tengok pulak dia tengah kusyuk tenung tv time tu..

So.. aku pun pujuk la si abang, " nanti mak tukar eh.. bagi baby tengok dulu..boleh?"..sambil tu aku usap tangan kat kepala si abang.. si abang pandang je.. pastu dia angguk.. * aku paling suka tengok anak mata dia yg berkaca2 tu... it's means something!

Si abang request lagi.. huhh.. rupenyer dia angguk je tadi.." ok, nanti mak tukar tapi biar lah baby tengok ni dulu.. mak janji kang mak tukar.... tengok dulu dengan baby.." tangan aku ni masih dok usap kepala dia lagi.. mata dok tengok anak mata dia yang pun tengah tengok aku... lama aku pandang.. tiba-tiba...

" Saayang mak..!" si abang cakap sambil peluk aku kuat2.. aku pun jawab balik," sayang apal jugak..".aku peluk dia,pastu cium pipi gebu dia... pastu dia lepaskan..

Ingatkan dah.. rupenye dia peluk lagi sekali.. sama gak dia cakap," sayangg mak...!" pastu dia cium aku... hu3... tak tau nape, tiba-tiba aku rasa tersentuh hati sangat... aku pun jawab lagi,"mak pun sayang apal".. lagi sekali aku cium dia.. masa ni si adik dah duk atas peha kanan aku...

Tak tau la nape syahdu plak rasanye masa tu... dalam tak sedar, air mata aku menitik kena kat tangan.. aduhhh... dia masih pelat.. tapi bile sebut perkataan keramat tu.. sangat jelas... apesal la aku boleh tangkap syahdu masa tu... tak pasti sama ada sedih atau suka..

Si adik pun tak nak ketinggalan, dia pun sama gak berpeluk dengan aku.. hu3.. kalo abah depa nih tengok, confirm jelouse..ha3...

Tapi lepas tu, aku minta tolong si abang ni buat keje.. kemas tilam dia..

Tang ni yang tak syok.. sebab eh, dio buek-buek plak adegan tadi.. peluk aku pastu say.."sayang mak.."
Ha3.. time ni takdo dah raso syahdu..

Pandai dia nak mengelak dari buat keje... yang pastinyer dia selamat lah dari kena marah sebab tak buat macam ape yang aku suruh tadi.. aii.. bertuah punye anakk... sabar je lah....hmmmm