Selasa, 20 Disember 2011

Skim Bodek Pegawai Atasan....?!

Tu bukan aku yang cakap ek... tapi tu la yang officemate dok kata since S.B.P.A ni diluluskan.

Skim Bodek Pegawai Atasan... tapi bukan diorang jer yang pikir camtu... aku pon sama. Lebih2 lagi lepas baca pekeliling pasal S.B.P.A tu ( malas nak link...korang tengok sendiri kat laman web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam tu... ).

Tak payah tunggu S.B.P.A tu ade pon, sekarang ni berapa ramai kakitangan sokongan dah dinilai dengan adil? Berapa ramai kakitangan kumpulan sokong dinilai betul2 ikut prestasi kerja diorang? Berapa ramai yang dinilai dengan secara jujur? Berapa ramai?

Ada yang cakap, S.B.P.A ni ibarat skim meletak pisau di leher kakitangan sokongan... sebab... pegawai sokongan hanya boleh cakap "YA" dan laksana arahan.

Kalau kata "TIDAK" nanti, 70% confirm dalam tangan...

Kalau keje hakiki ok lah... tapi kalau keje tu di luar bidang dan tugas hakiki pegawai sokongan tu camne?

psssttt... sekarang pun masih ade pegawai atasan yang bersikap macam pemimpin Diktator tau ! Bapak kejam...! Luar nampak baik, tapi hati... berkarat...perghhh...! Hard to say but it's true....








Tiada ulasan: