Khamis, 6 Oktober 2011

Kenapa pak guard or mak guard becomes kurang ajar...?

Woahh... mungkin tajuk entry ni panas je bunyinyer... sengaja aku letak tajuk camtu lepas aku baca entry puan Fitri : 'u dont have to be rude'

Aku lom pernah kena tapi ni based on pengalaman sebenar en. aus masa dia bertugas.

Camni citernyer... ade 1 hari tu, balai en. aus de terima 1 panggilan kecemasan dari hospital. Ni bukan kali pertama pihak hospital panggil diorang bile ade kecemasan.

Masa tu malam. Means, bukan waktu melawat dah... Tapi, en. aus dengan anggota yang lain bukan nak pi melawat sesape.. Pihak hospital panggil diorang sebab ade kes yang sangat perlukan kepakaran dari jabatan en. aus bertugas.

Bile sampai sana, da ade doktor yang tunggu en. aus and anggota yang lain. Ingatkan masalah ape la sangat.. doktor tu terus bawak en. aus ngan 2 - 3 orang lagi anggota lain masuk dalam wad.

Kesnyer, pesakit tu pakai cincin yang saiznyer kecik. Tau la kan, kalau dah pakai yang ketat..susah plak nak cabut balik. Cincin bukan biasa - biasa...cincin titanium tuu..!!

Kikir pakai pengikir pon tak lut. Tu yang sampai panggil bomba..!

Lepas bincang2 and buat persiapan nak potong cincin tu, baru nak mulakan keje.. ade plak mak guard ni datang bising - bising kat en. aus and anggota yang lain. Padahal doktor ade skali masa tu kat situ...

Dihalau nyer en. aus ngan anggota yang lain kuar. Gaya bahasa memang tak leh kata la.. teruk!

En. aus explain elok2 sebab diorang de kat situ...bukan nak melawat tapi nak menyelamatkan orang...eh..jari orang...kalau tak dapat kuarkan cincin tu, kemungkinan besar jari tu takkan berfungsi lagi...erti kata lain, mati urat...bile dah mati segala urat saraf...jawabnyer, jari tu kena potong ler...nak elak kena potong tu, diorang kena potong cincin tu. Jari pesakit dah bengkak plus berdarah2 dah tu..

Eh..mak guard tu tak paham jugak rupenyer... dihamun plak anggota yang bertugas tu...en. aus pun ape lagi...hot la...keje dia kena kacau... dia cakap la..

"kak, kitorang ni datang nak buek kojo. Kang siap kojo kang, kitorang balik la..takdo nak dok sini lelamo do.. tak buleh cakap elok - elok sikit ko?"

Tau mak guard tu jawab ape?

" Kitorang memang diajar supaya cakap kuang ajar camni..."

Uih... camtu jawab eh... aku bukan nak buruk - burukkan sesape..mak guard ke, pak guard ker... tau diorang nak menjalankan tugas...amanah dalam tugas... tapi... biarlah beragak sikit. Budi bahas kena la ade... jangan la cakap kasar sampai takde adab...tak kira la sesape pun.

Tengok la keadaan...nak garang biar bertempat. Ade masa boleh garang...bukan...tapi tegas. Jangan main hentam keromo jer...

4 ulasan:

-oP_ida- berkata...

kalo yang besikap lagu tuh kalangan bumiputera memang sangatt - SANGAT- SANGAT malooooo

sebab budi bahasa ilang segala...konon nak terbaikk sangat jalankan tugas..huhuhu

syu berkata...

kalau tak silap, mak guard tu melayu..hu3...

rara pinkmafia berkata...

fuhhhh mak gad ni mmg sgt kurang ajar.mulut dorg.rasa nk jahit2 je.

syu berkata...

kalau negara ni takde undang - undang, lama dah mak guard tu kena cabai mulut eh...ha3...