Ahad, 10 April 2011

Ulat muka..?

Hehehe…bunyinye macam mengerikan sangat.. Tapi ni la yang aku dah tengok bila husband buat rawatan resdung menggunakan kaedah tenyeh muka dengan lipas tanah. Bukan buat sendiri ye..

Siang tadi on the way balik dari kampung, kitorang singgah jap kat umah yang buat rawatan resdung nih..

Ni bukan first time tapi ade lah dalam 4 ke 5 kali dia try this alternative treatment.. Tu pun lepas dia dah try makan ubat resdung lah, guna corong asap tu la.. Gunakan apa ek.. Yang kita selalu jumpe kat tapak bazar tu..

Alaa.. Yang kita sedut pastu.. Tunggu sampai kuar hingus tu.. euuhhh.. Geli la pula bila terbayang gambar hingus tu… yarkkk…!!

Tapi semua tu tak berkesan langsung.. Bangun pagi tetap gak bersin… Kalau makan belacan ke, makanan laut ke.. Sah-sah la hidung jadi gatal2.. Muka rasa merenyam semacam je. Kadang-kadang time duduk relax-relax pun leh rasa gatal kat kulit muka tu.. Lebih-lebih lagi kat hidung.. Pastu.. Jerawat tak payah nak cakap la… Berlekuk-lekuk kulit muka tu jadinye..

Kebetulan kat kampung husband tu ade sorang makcik yang buat rawatan alternative.. So.. Apa salahnya kalau stakat cuba try test kan? First time dia pegi, I follow, tapi aku tak masuk kat umah tu. Just tunggu dalam kereta... ( Sebenarnye tak sanggup nak tengok ulat-ulat yang menguit-nguit tu.. euuhhh… geli makk… )

DSC00251

Hah.. gambar kat atas ni hasil daripada rawatan yang husband dah buat siang tadi.. Yang dalam bulatan tu... Semuanya ulat-ulat yang jatuh dari muka husband lepas makcik tu tenyeh perut lipas tanah tu..

Sebelum tu, adalah makcik tu baca Bismillah… Pastu adalah lagi bacaan doa yang dia baca sambil tenyeh perut lipas tu... Kepala lipas tu dia cabut dulu, then barulah dia tenyeh mula dari dahi turun ke pipi and bahagian lain kat muka husband aku... ( Masa tengok tu actually, dalam hati ni rasa macam nak lari je... tapi ku tahan jebat..!! )

Dalam beberapa saat, aku dah mula nampak beberapa ekor ulat kuar dari liang roma muka husband aku... hu3… Geli siuutt... Tapi aku tengok gak tak berkelip mata langsung... Sebabnye aku pernah dengar cakap –cakap orang yang kata ulat-ulat tu sebenarnye kuar dari perut lipas tu... Pendek kata rawatan nih cuma nak menipu orang je..

DSC00248 

Tu yang aku tengok, aku tenung betul-betul… huhh… Yang putih – putih dalam gambar tu yang macam benang halus pendek tu la ulat-ulat yang muncul dari kulit muka husband... Memang nampak la ulat2 tu keluar dari liang muka dia masa tu. And makcik tu kutip 1 per 1 ulat-ulat tu letak atas kain hitam… Ada gak yang jatuh sendiri…

Sekali rawatan, makcik tu gunakan 10 ekor lipas tanah… Tak lebih, tak kurang… Nape? Tak percaya? Mula – mula dulu aku pun tak percaya… Masa 1st time aku tengok tu pun aku macam tak percaya..

And lagi aku tak percaya bile aku sendiri mintak makcik tu tenyeh lipas tu kat muka aku pulak..


( Sangat – sangat aku tak percaya… Masa makcik tu tenyeh muka aku with the lipas, aku masih tak percaya dengan apa yang aku tengah buat tu... Ha3.. )

DSC00244

Mula-mula tenyeh tu, aku dah mula rasa merenyam je kat kulit muka nih... ( aku pun penah ade resdung tapi tak seteruk husband ) Pastu aku nampak de sekor ulat tu keluar dari liang roma aku..( makcik tu de bagi aku pegang cermin muka at that time )

Mula – mula sekor je… kecik... Makcik tu tenyeh lagi, keluar lagi.. Besar dari yang mula – mula tadi.. 3 ekor plak tu... Time ni aku tak leh tahan, aku jerit kat husband minta tolong dia kutipkan ulat – ulat tu cepat.. Geli uu… Cepat-cepat dia tolong…( Tu la kannn.. tadi nak sangat try... kan dah… padan muka aku… ha3 )

Nasib baik tak banyak.. hu3.. Siang tadi husband buat lagi, wahhh… above 15 ekor ulat yang kuar... Kalau dulu aku geli, tapi tadi... Aku pulak yang geram tengok ulat – ulat tu… Siap tolong kutip lagi menda alah tu dari muka husband...


So… bile dah pernah rasa pengalaman tu sendiri, apa yang dapat aku simpulkan kat sini ialah… memang ulat-ulat tu kuar dari kulit muka kita... Kesan lepas buat rawatan tu untuk permulaan memang ade lah sikit rasa merenyam and kurang selesa sikit.. Tapi after a few times, kita akan rasa kulit muka muka a bit smooth than before…

Yang menguit-nguit tu ulat resdung… gambar agak blur sikit sebab video amatur kan..Can't do more lah…. Pada mereka yang tak percaya tu..it’s up to them… takde paksaan to believe it….

It’s just a story from my experience… and it’s just a part from my memories that I wanted to be here in my blog….

Huuhh..speaking….berhabuk…
It’s up to you to believe it or not..but..believe it…dalam dunia ni..macam – macam adaa…

up-date : F.Y.I... alamat tempat ni aku memang tak tau tapi kalau sape2 tau jalan lama dari Tanjong Ipoh ke Pilah tu.. yg a.k.a Kg. Parit tu, kedudukan rumah tu sebelah kanan jalan kat situ. Dekat ngan surau lama and rumah makcik tu ke dalam sikit dari surau tu...



3 ulasan:

Unknown berkata...

salam..
saya nak tahu kat mana buat rawatan resdung ni....saya nak pegi cuba la...jerawat kat muka saya ni tak baik2.... tq

ash berkata...

Bole ke kalo kasih addres tmpat cik berubat resdong tu..email kan ke quizas8@yahoo.com...sya dah tak tahan dgn readong nie..dah banyak ubat yg d ambik..kalo x mkn ubat tu lagi parah jadi nya..plsssss email sya addrss tmpat berubat tu...

lady scooter berkata...

ash : sori, about alamat tempat tu...tak sure la... tapi rasanya kat Jalan Bukit ( jln lama pilah - bahau ) tu kalau u tanye anybody kat kampung tu... rasanya diorg tau. Just cari surau lama yg dibuat dari kayu..rumah makcik tu de kat situ...